14.12.11
13:09
Здравейте.Мисля,че трябва първо да си кажа кг и височина.Висока съм 154см,51кг.Бях 54 но свалих с Протал-смесена фаза на Пиер Дюкан по книгата му и упражнения от Ютуб и Синди Крофърд.Проблем ми е обаче кръвното.Откакто съм на режим ми е все лошо,причернява ми от движенията,почвам да се отказвам заради вчерашната случка.Правех си аз упр.,причерня ми,усещах “лазене”по тялото, особено ръцете и краката,сърцето ми щеше да изскочи..едва се занесох до банята и легнах на плочките.Въпроса ми е как мога да се справя с това мое ниско кръвно?Аз си знам какво ми помага-нещо шоколадово!Обаче ми се иска да стана по-финна,стига с тези излишни кг.Ако си разваля режима със нещо сладко направо ще се намразя.Искам да успея.
Моля ви,дайте идея за някакви упражнения,от които да не ми става така зле.Целта ми е не само отслабване от типа”аз съм 40 кила,нямам никакви мускули”,а точно обратното.Искам мускули в рамките на нормалното за жена на 20 години.
Не пия хапчета или някакви добавки.
14.12.11
13:24
Здравей!
Без да те познавам и без да съм голям експерт, мога да ти кажа, че това прилошаване постоянно и критични състояния се получават, защото не се храниш достатъчно и не пиеш достатъчно течности. Проблемът не е в тренировката, а в храната...
Дюкан и протал- това са много протеини, малко зеленчуци и нищо друго :(
Знам, че няма да приемеш това, което ти пиша, но и аз следвах хранителния режим на Дюкан, отслабнах, постоянно ми беше лошо, припадах по улиците и след това си върнах килограмите, че и отгоре :(
Моят съвет е да се насочиш към здравословно хранене и тренировки - така всичко ще си дойде на мястото. Ще си здрава, красива, доволна и щастлива. :) Повярвай ми!
И още нещо- нищо лошо не виждам, да хапваш и нещо сладко- натурален шоколад, мед....
Поздрави и успех! :)
14.12.11
13:26
Ето няколко кратки съвета:
1. Хранителния режим на Дюкан е краткосрочен. Ако си на него повече от 1 месец, обезателно трябва да го спреш.
2. Добави въглехидрати с нисък до умерен ГИ и започни да се храниш по-често през деня - 3-4 пъти е добре.
3. Приемай повече течности. Наблягай на водата - 2-3л. е добър ориентир. Внимавай с броя на кафетата и количеството кофеин.
4. В случай, че ядеш безсолно - започни да солиш малко повечко ястията си.
5. Редовен спорт. Освен аеробните упражнения на Синди Крофърд са ти необходими и тренировки с тежести, за да можеш да увеличиш активното си тегло.
Хвърли един прочит на следните статии и теми:
Мини гид за диетите при новаци
Как да пазаруваме и да готвим планирано
Как да променим хранителните си навици
Как да си съставим хранителен режим за понижаване на тегло
Коментари към темата: „Как да си съставим хранителен режим за понижаване на тегло?”
НВД - всичко за него или как да си съставим меню!
Мини гид за тренировките при новаци
Тренировъчни стратегии - периоди за покачване на мускулна маса
Тренировъчни методи за начинаещи и средно-напреднали фитнес любители
Базови тренировъчни подходи
Базови тренировъчни принципи
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 14.12.11 13:28.
14.12.11
13:37
Не се бях замисляла,че може и от диетата ми да е проблема.Доста рових преди да почна да спазвам Дюканския режим,в най-общи линий всички ми изглеждат еднакви с малки отклонения.Пия доста вода-почти литър дневно.Дори забелязах,че като съм пила вода и правя упр по-бързо ми става лошо и сърцето почва да напомня за себе си.Можеш ли да споделиш какъв е твоя режим за отслабване(правилно отслабване,смисъл да изгаряш мазно,а не да губиш водичка и мускули)?Сега смятам калории според този сайт и излиза,че ми трябват 2480 калорий на ден(за отслабване),пък съм сигурна,че приемам по-малко с моя режим.Съвсем се обърках вече!Има ли някой доброволец да обясни на невежата госпожица как да си направи хубаво силно тяло,обаче без да припада?Моля ви.
14.12.11
13:38
Супер,благодаря много!Дори са ме изпреварили хаха :Д
Почвам да чета.
14.12.11
14:03
казано от Нели Кацарова на 14.12.11, 13:37:
Пия доста вода-почти литър дневно.
Това е много малко- приемай поне 2л- 2,5л течности
Аз се опитвам да се храня здравословно, спортувам (кардио + тренировки с тежести).... така свалих 22кг :) чувствам се страхотно, здрава съм, харесвам се :)
Едва ли точно аз мога да съм ти за пример, аз още се уча, но разгледай дневниците на дамите тук, ще са ти от полза :)
Тихомир Велев те е насочил много добре, изчети статиите, мисля, че ще ти помогнат
14.12.11
14:19
rudni rudni 2 литра ?Сериозно лии?Със триста зора изпивам повече от 1/2 литър ;(
Поздравления за твоя резултат-повече от впечатлена съм!!!
Извадила съм тефтера и записвам важни неща за режим и упражнения,защото не мога всичко на веднъж да разбера.Някои неща доста ме объркват честно казано.Например за колелото.Имам такова нещо,което да се кара вкъщи и чета,че се ползва за кардио,но в една тема видях,че жената се е сдобила с големи прасци,но не отслабнала.Ей тия неща ме объркват.А за течностите-ти казваш 2 литра дневно,но в тези два литра само вода ли включваш или може и натурален сок или мляко например?
Мерси за отговорите!
Това ми пиличат на признаци на хипогликемия(пада ти захарта) , предвид и режима , който спазваш...и осъзнаването , че от парче шоколад(бърз въглехидрат) ще се почувстваш по-добре...
Причерняване/сърцебиене/треперене/студена пот/задух....често ми се случваше сутрин , когато гладувах + др фактори . След малко мед/сок/нещо сладко се “оправях” .
Насочи се към РБД или ВМНВД . Или някаква въглехидратна ротация . Тоя Дюкaн не го ли осъдиха ?!?
П.п. Само за вода иде реч в горните постове...
14.12.11
16:42
Така,дами и господа,прилагам скалъпено от мен “меню” за утре.Избрания режим е нисковъглехидратна диета(НВД).
Първо хранене
към 10:30ч :1 лимон(кисел плод)
Второ хранене
11:00ч :2 сварени яйца + чаша нискомаслено мляко Майдей(белтъчно преобладаващо с малко количество мазнани)
Трето хранене
13:00ч : белтъчини ( не съм решила какво ще готвя за мен утре)
Четвърто и пето хранене не съм решила какво ще готвя за мен.Подчертавам за мен,защото храня и баща ми и мъжа ми!
В общи линий само до обяд се справям с режима..или не ?
Сега разни сметки,които криво - ляво разбрах
You have a BMR of 1347.
1347x1,2=1616,4
1616,4-500=1116,4 калорий ми се полагат дневно
протеини:2,7 грама на кг телесно тегло = 143,1 грама протеини дневно
Кажете какво да поправям,къде какво да вмъкна и така нататък.
14.12.11
16:55
Имам странното усещане, че бягаш от мазнините. Избрала си си НВД, а тя по правило съдържа високо количество мазнини. Смяташ си протеина 2.5гр. на телесен килограм, смяташ си въглехдиратите 1,1гр. на телесен килограм и останалите калории са само за мазнини.
Разгледа ли статията Отслабване с ниско въглехидратна диета (НВД)? Там ще намериш доста полезни обяснения.
Калорийният ти баланс е 1800 калории. Според мен нещо не си смятала правилно. Можеш да напишеш сметките си тук.
500 калории дефицит в повечето случаи са доста за жените. Ако КБ ти е 1800, започни с дефицит от 200-250 калории и с времето, според резултатите, ще го мениш.
И друго...моето мнение е, че не трябва да си в дефицит и не трябва да си на НВД. Моят съвет - РБД в калориен баланс + тренировки включващи тежести (щанги, дъмбели, уреди и т.н.).
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 14.12.11 16:58.
14.12.11
17:13
Дневната норма при мъже се движи в рамките на 2,5 до 3 гр., а тази при жените от 2,3 до 2,7 гр. за килограм телесно тегло.
Смятах си го с 2,7гр.
BMR:
655+(9,6x53)+(1,8x154)-(4,7x20)=
655+508,8+277,2-94=
1347
1347x1,2=1616,4
Смятала съм с дефицит 500 калорий.Ако започна с 250=>
1616,4-250=1366,4
Тази диета РБД не е за мен,защото не ям бобови храни по каквато и да било причина,да не говорим за поници и кълнове.Отвращават ме тези храни :(
За тренировките-в диетата пише да се правят упражненията на Павел Цацулин,по-късно ще разгледам и за тях.Имам гирички два броя по 1/2 килограм.Както и на Мая написах,ръцете ми се откачат от тях,идея си нямам как Синди Крофърд издържа!
14.12.11
17:42
Правилно си смятала, но защо си взела за коефициент на активност 1.2? Нима по цял ден седиш на дивана, гледаш телевизия и бухаш тортички? За мен този коефициент точно това означава. Ти нали спортуваш? Поне 2-3 пъти седмично предполагам, че правиш упражненията на Синди? Е, тогава коефициента ти отива на поне 1.375.
Естествено, тези сметки са само приблизителни. Просто ориентир. Затова ти предлагам да започнеш с 250 калории дефицит и да мениш според резултатите. Ако сваляш прекалено бързо - увеличаваш калориите. Ако теглото не мърда - увеличаваш спортната активност, в случай, че вече не е крайно висока. Ако теглото се повишава...е, тук вече много зависи заради какво се повишава. Ако е заради мазнини - лошо. Ако е заради активно тегло (мускулна маса и други) - супер!
Под РБД нямах в предвид да ядеш само бобови или кълнове. Като не са ти приятни, недей. Мисълта ми е да се научиш да се храниш балансирано, преди да залиташ по режими ограничаващи тялото ти от дадени вещества, в случая на НВД - въглехидратите.
Относно Цацулин - не съм запознат с методите му и знам само, че разчита на силови и кондиционни тренировки. Т.е. ще са ти нужни и тежести. Освен двете гирички от по половин килограм имаш ли нещо друго? Обмисляла ли си и имаш ли възможност да посещаваш фитнес зала?
Това, че половин килограм ти откача ръцете говори много лошо за мускулната ти маса т.е. колкото и да се бориш да слабееш (според мен не е нужно), то това ще е крайно трудна задача, тъй като нямаш най-силната “фурна за калории” - мускулите.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 14.12.11 17:43.
14.12.11
17:58
Сметнах с 1,2 защото до преди 9 дни не спортувах,не съм привикнала още.
Освен гиричките,имам колело за вкъщи,което не мърда :Д забравих му точното име,сори ....
имам също килимче за йога и въженце за скачане,което брои колко пъти си скочил.
Живея в малък и забутан град,има един”фитнес”,който е под всякаква критика.Най-малкото е нехигиеничен,студен,не се проветрява,и вътре има 3 уреда-едно нещо,на което лягаш с глава,наклонена назад и правиш коремни преси,1 нещо,на което пак лягаш и вдигаш с ръце тежести и едно колело като моето.За треньори и подобни неща и дума не може да става.
Според мен имаш доста объркани представи за храненето като цяло. И що за закуска е един лимон ? На мен поне ми звучи зле. Не се сещам някога да са ми давали за закуска един лимон където и да е било.
И защо трябва да готвиш отделно за теб и отделно за баща ти и съпруга ти? Това определено ще те затормози, а и ако се храните с различни неща и техните са такива които избягваш може да се изкушиш. От друга страна ако ти се стремиш към здравословен начин на живот, защо това да не се отнася и за другите?
Според дадените мерки си мисля, че по скоро имаш нужда от натрупване на мускулна маса, отколкото реално отслабване и показване на по-малко килограми на кантара. С гирички от по 0.5кг обаче нищо няма да стане. Това е супер нищожна тежест.
И не прави само кардио, а наблегни и на по основни упражнения, като клекове, бърпита,напади, лицеви опори, планк, раменни преси, тяга и др. За това обаче ще имаш нужда от някой да ти покаже как се изпълняват, защото си има определена техника.
Още за храната: не пържи, избягвай употребата на олио и маргарин, не яж много сладки неща, солети, чипсове и др. Избягвай газираните напитки и соковете, и пий вода, поне 2л на ден.
Наблегни на месо, яйца, зеленчуци, плодове( по кисели или ако са сладки да не са в големи количества), зърнени в ранните часове на деня, риба, мед , извара и др. Млечните продуки трябва да прецениш как ти се отразяват. На някой им пречат при сваляне и ги подуват при други не е така. Не прекалявай с нищо като цяло, но и не гладувай.
И чети, тук има много ингормация. Дневниците на Карфичка, Карпи, Нора и др са интересни и пълни с полезни неща.
14.12.11
18:19
Рали,благодаря за съветите.На мен готвенето не ми пречи,прави ми удоволствие да готвя.А и у нас пилешка пържолка със салатка не се смята за сносна вечеря,а за “отбиване на номера” от страна на готвещия(мен).Просто такива са разбиранията тук,за съжаление.Баща ми не признава режими,диети,тренировки..за него са глупост,което както се вижда аз съм възприела от него и сега ми е трудно.
За да имаш добра фигура и да си здрава, не означава непременно да си на режим и да мериш и смяташ до грам какво ядеш и кога. Да има определени режими и те помагат, но според мен най- важното е да се научиш кои храни са полезни за теб и какво ти носят като състав. Не трябва да се лишаваш от жизнено важни неща,като например мазнините. Просто трябва да подбираш правилните. Например зехтина е подходящ за салата и др , при които не търпи топлинна обравобка. Животинските мазнини като масло, мас , гхи за подходящи за готвене. Полезни мазнини има и в суровите ядки. Кокосът и прозиводните му също са много полязни. За нас жените е много важно да си доставяме достатъчно количество мазнини от хранта, защото в противен случай се получават гафове с месецният цикъл и хормоните. Както ти казах чети дневниците в тях има много полезна информация и съвети. Ще видиш също и къде грешиш. Успех
15.12.11
19:12
Здравейте,идвам пак да се оплача.Следобяда правех Синди и пак тва пусто кръвно :( ... но този път по-бързо ми стана лошо.Бучене в ушенцата,изтръпване,сърцето ми щеше да излезе и черно пред погледа.Много лошо, на съпружието му дойде в повече и забрани диетите и Синди.Днес и утре правим режим(да се чете като”Аз се боря с него да не ям боклуци”),затова може ли да помоля когато сме готови,да го препиша тук и някой от вас да го погледне?Вие разбирате,пък аз тепърва навлизам в тази материя.Целта ми е леко поотслабване и тук-таме да си имам някое мускулче,да не съм кежава.
15.12.11
23:23
И така,доредих се до компа за малко.
за ден:1 3в1
200 гр банани(въглехидрати)
4бр яйца(протеини)
100гр пиле(пак протеини)
1морков(фибри)
почти 100 гр бадеми,сурови(мазнини)
3 лъжици кисело мляко с 1 лъжичка мед и прашец(протеини и полезности по настояване на миУото)
То се видя,че съм некадърна да съставя свестен режим по НВД,затова почвам по-леко,без да се натискам всичко да е под точен грам.Ако прегладнея ще си хапна нещо не-боклучаво от сорта на солети и кроасани.
ако прегладнееш, остави тези боклуци (солети, кроасани) и хапни морков ... или ябълка ... или 2-3 яйца ;)
16.12.11
09:42
Според мен не ти пада кръвното, а си получаваш хипогликемии от недояждане и липса на достатъчно въглехидрати. Колкото и да се оплакваш, ако не вдигнеш калориите (количеството храна) и не вкараш малко повече въглехидрати, все така ще си припадаш.
Предостатъчно си била на режима на Дюкан, а сега продължаваш да наблягаш на протеина. На тялото му трябва почивка...дай му малко въглехидрати.
Опитай да включиш 1 седмицата в менюто си въглехидратни храни, така че общото количество въглехидрати за всеки от дните ти да бъде около 150гр. Разпредели ги в няколко приема през деня, като гледай заедно с тях да приемаш и по малко протеин. На вечеря можеш да оставиш въглехидратите и да ядеш протеин и мазнини.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 16.12.11 09:45.
16.12.11
19:05
Допълвам към”менюто” половин манго,1 филия хляб от Момин Проход(не му знам марката)
17.12.11
19:19
За днес:
1 нес кафе с 2 лъжички захар
1 пържола (св.) на скара
3в1,половин манго
1 мандарина и 1 ябълка
1 св. п-ла със гъбено сосче
Общо взето съм доволна.Имаме подсладител,но нарочно сложих захар в кафето,щото нали въглехидратите трябва да вклча.След малко пак ще ям и съм в чуденка дали да ям хляб или да оставя за утре?Вече е вечер,та не съм сигурна,че е препоръчително.Днес не съм била гладна,единствено водата е проблема сега.Не ми се пие бееее.... :(
11.02.12
14:12
Ахилеа, ти гладуваш! Продължаваш да правиш грешки в диетата, въпреки че по-горе ти казаха, че това е грешно.Разбери, хранителен режим или диета не означава гладуване!!! Как искаш да развиеш мускули, като не ги храниш и не им осигуряваш нужната енергия? Нескафето и лимоните не са закуска! Пържолата за обяд е добре,но къде са ти зеленчуците и въглехидратите? Започни да се храниш правилно, да пиеш вода (не е казано, че двата литра трябва да ги изпиеш наведнъж) и тренирай 2-3 пъти седмично докато се нагодиш към този ритъм.
П.П. Комплексът на Синди Кроуфърд включва не само аеробни, но и силови упражнения с гири и собствено тегло.