09.12.12
15:42
Здравейте!
Нов съм тук,дошъл съм защото имам нужда от помощ и се надявам да я намеря в този сайт.
Имам няколко въпроса:
Заменил съм лоста с дъмбели при упражненията за гърди.Чувствам много по-голямо натоварване с дъмбели.Според вас каква е разликата?
Добре ли е да се правят супер серии,на една мускулна група при покачване на маса?
Пример:
Избутване на дъмбели от хоризонтален лег x10 + Хоризонтален Флайс x15
Изпълнявам ги по принцип в три серии.
На 16 години съм 1.70 висок тежа 60 кг.Не ползвам протеини,киселини и другите измислици ям само свежа храна.
09.12.12
23:29
Разликата в дъмбел или щанга е в предпочитанията. Някои чувстват натоварването по-добре с дъмбел, други с щанга, всеки си защитава мнението с някакви аргументи, един ще ти каже, че с дъмбел амплитудата е по-голяма, друг ще отрече (и с право), един ще каже, че опасността от травма с дъмбел е по-голяма, друг ще каже, че не е така и че лег с щанга е най-кофти за раменете... Темата може да се дискутира до безкрай. За мене единствения плюс на дъмбела е ако няма кой да те пази и не можеш да си прецениш тежестта, както и ако стигаш до откази, а си сам. Съвета ми е да ползваш и двете. Редува, сменяй, подбирай, избирай...
За суперсериите не е добре поне докато си 60 кила. Имат си приложение, имат си плюсове, но не за тебе. Съдейки по въпроса ти сигурно правиш сплит с отделен ден за всяка мускулна група, а на твое място бих избрал тренировка за цяло тяло с тежки базови упражнения или най-много сплит разделен на дърпащи и бутащи движения.
Иначе от колко време тренираш? Ако искаш качествени съвети можеш да напишеш и как тренираш сега, както и хранителния режим, за да видим дали там всичко е наред.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 09.12.12 23:30.
10.12.12
17:15
Това което ще напиша е нов сплит и програма който ползвам го от 2 седмици и доста ме напряга за разлика от стария.Може да се смеете за годините и тежеста ми,защото сплита според мен е за доста по здравички,но исках да пробвам нещо ново.
Понеделник:Гърди,Бицепс,Корем(корема го правя от време на време ако имам останали сили)
Вторник:Почивка
Сряда:Гръб,трицепс,трапец
Четвъртък:Почивка
Петък:Рамо,Крака,корем
Програма:
Ден1:
Гърди
1.Избутване на дъмбели от наклонен лег 3 серии по 10
2.Повдигане на дъмбели от хоризонтален тилен лег -10 +Флайс - 15х 3 суперсерии
3.Изтласкване от обратен лег- 10 + Спад на рамото -15х 3 суперсерии(Немога да го намеря из сайта съжалявам,надявам се да знаете какво е )
4.Избутване на машина за гръдни мускули - 10 + Лицеви опори с топка - 10х3 суперсерии
Бицепс:
1.Бицепсово сгъване с щанга 3х10
2.Кръстосано чуково сгъване с дъмбели 3х10
3.Бицепсово сгъване с дъмбели от наклонен седеж 3х10
Ден2:
Почивка
Ден3:
Гръб
1.Набирания 3 серии по 8
2.Гребане с щанга 3 серии по 8-10
3.Придърпване на долен скрипец 3 серии по 10
4.Придърпване на скрипец зад врат. 3х10
Трицепс:
1.Трицепсово разгъване на горен скрипец
2.Изтласкванена щанга от лег с тесен хват
3.Френско разгъване
Ден4:
Почивка
Ден5:
Рамо
1.Раменни преси с дъмбели 3х6-8
2.Преси зад и пред рамо 3х20 (редуване отпред,отзад/Прозвуча малко странно ;D/)
3.Corner Press 3x15 (Не му знам името на български цъкнете на него за да го видите.)
4.Придърпване на долен скрипец за рамо 3х20
Крака
1.Лег преса 3х10-12
2.Бедрено сгъване 3х10
3.Бедрено разгъване 3х10
4.Калф машина
Загрявката ми е за всеки мускул по 2-4 мин
Почивките са 1мин до 1:30 При смяна на упражненията до 3 мин
Тренирам от 1 година и няколко месеца
Бях на диета през лятото но доста пари изисква аз нямам толкова възможности
Клекове не правя понеже питах доста хора и казват че набива,а аз съм си нисичък.Благодаря!
Мнението беше редактирано от Йордан Цветомиров на 10.12.12 19:17.
Според мен няма смисъл да правиш долен скрипец зад врат,особено след като преди това си правил набирания и долен скрипец пред врат. Същото важи и за раменните преси - безсмислено е да правиш раменна преса с щанга пред и зад врат. Много хора отричат правенето на набирания, раменни преси и придърпването на скрипец зад врат и според мен са прави. Кофти е за ставите. Отделен е въпроса, че раменните преси с дъмбел и раменните преси с щанга не са упражнения за един и същ тренировачен ден. И двете упражнения са основно натоварване и просто няма смисъл (все едно да правиш хоризонтален лег с щанга и хоризонтален лег с дъмбели в един и същи ден) , а това, че правиш раменната преса с щанга зад и пред врат още повече усложнява нещата. Избери си едно !
Мнението беше редактирано от Николай на 10.12.12 22:11.
10.12.12
22:35
казано от kokorokokoko на 10.12.12, 22:09:
Според мен няма смисъл да правиш долен скрипец зад врат,особено след като преди това си правил набирания и долен скрипец пред врат.
Чудно ми е как се прави долен скрипец зад/пред врат :). Предполагам, че си се объркал, не се заяждам ;). Иначе си прав за повечето неща.
Йордане, пишеш, че имаш нужда от помощ, в предния си пост ти обяснявам, че суперсериите не са за тебе, щото си 60 кила, ти пак суперсерии та суперсерии. Ми давай тогава, успех (пожелавам ти го, въпреки че съм сигурен, че с тая програма няма да го видиш). Странното в случая е, че правиш относително малка група като гъдите с повече серии от гърба и краката!!! А за крака правиш половината серии от колкото правиш за ръце!!!
Това за клека и растежа няма да го коментирам, можеш да кажеш на тези, които са ти дали такъв съвет да клекнат, па да се прескочат. И много им здраве. На такива колко сме се смяли в бисерите...
11.12.12
13:46
В предния си пост също си казал и да си дам сплита аз го давам приемам всякакви критики.Разбрах съветите ви, лошото при краката е че са ми най-отвратителния мускул и не обичам много много да ги правя а това са с по малко упражнения и серии ще гледам да ги пооправя.Суперсериите бяха 2 седмици да ги пробвам осетих че не са за мен,за сега понеже започнаха да ме болят мускулите.В тази 1 година тренировки цялата зала казваше че се набиваш в земята,не ми се вярваше и проверих в интернет,но така и не намерих информацията.Благодаря за съветите ще се пооправям. :)
11.12.12
15:20
казано от Iordan Cvetomirov на 11.12.12, 13:46:
В предния си пост също си казал и да си дам сплита аз го давам приемам всякакви критики.Разбрах съветите ви, лошото при краката е че са ми най-отвратителния мускул и не обичам много много да ги правя а това са с по малко упражнения и серии ще гледам да ги пооправя.Суперсериите бяха 2 седмици да ги пробвам осетих че не са за мен,за сега понеже започнаха да ме болят мускулите.В тази 1 година тренировки цялата зала казваше че се набиваш в земята,не ми се вярваше и проверих в интернет,но така и не намерих информацията.Благодаря за съветите ще се пооправям. :)
Какво разбираш под това ” да ги пооправиш ” краката ? На 60кг с 9 работни серии за крака какво ще “пооправяш” ? Не подценявай краката.