Пълнени домати с извара и сирене

публикувано на 28 фев 2007
обновено на 15 март 2007
  • 3 големи домата (по около 150 гр. единия)
  • 150 гр. обезмаслена извара
  • 50 гр. краве сирене
  • 1/4 връзка магданоз
  • 20 гр топено или синьо сирене с масленост ~ 55%
  • 30 гр. маслини

Основно ястие: На "горната" част на плода се изрязва малко капаче, през което бива изгребана сочната част на домата. Това се повтаря с всички домати. 1/3 от изгребаната от домата сърцевина се смесва със сиренето - предварително настъргано на дребно и с изварата. В получената смес се добавя и 1/2 от едро накълцания магданоз. Доматите се намазват с леко затопленото топено сирене (трябва да е меко) и се слага се капачето на домата. Има два начина за приготвяне на това ястие, което не повлиява на стойността на хранителните вещества. Разлика се явява само във водното съдържание на готовия продукт. При първия вариант доматите се увиват във фолио за печене и се приготвят на фурна, във втория се пекат директно на фурна.

За соса: Останалите 2/3  от меката доматена сърцевина се правят на пюре, в което се прибавя останалата 1/2 от магданоза и настърганите маслини. Доматите се сервират топли и след разрязване се поливат с магданозено-маслинения сос.

Ястието има високо съдържание на белтък, умерено съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Белтъкът е с пълноценен еднороден произход, почти изцяло преобладава казеин-а. В ястието преобладават наситените мазнини от животински произход. От изброеното дотук следва, че ястието следва да бъде консумирано през втората половина на деня при всички метаболитни типове атлети.
Време за приготвяне Грамаж на ястието Белтъчини Въглехидрати Мазнини Ккал
30 мин. 720 34 7 28 416
За автора
Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.
Споделете своето мнение

Влезте със своя акаунт, преди да коментирате. Ако нямате акаунт, може да се регистрирате за минута.

Вход с Shapie Вход с Facebook