За СПА като за "здраве чрез водата"

Хидротерапия за тялото, акватерапия за душата...

В тази статия ще ви запознаем с понятието СПА, неговите корени, различни клонове и последните модерни процедури. Тук накратко ще се опитаме да разгледаме  всички основни процедури, влизащи в аква- и хидротерапиите, с изключение на лечението с минерализирана или специално обработена питейна вода.

За СПА като за "здраве чрез водата"

Какво означава СПА?

СПА е модерната дума за обединяване на здравословните процедури с релаксиращите, с цел постигането на красота.

Има няколко версии за произхода на думата "SPA".

В едната се касае за латинската абревиатура на израза "Salus per aqua" или "Sanitas per aqua", чието буквално значение е "здраве чрез вода".

Във втората по популярност става дума за средновековен белгийски град на име Спа с минерален извор, от който хората набавяли ценна вода за лечение на заболяване, причинено от дефицит на желязо.

Ще спрем дотук с изследване на произхода. В термина СПА съвременният човек поставя здравословните козметични богат колорит от процедури, някои от които познати от столетия, а други - по-млади от десетилетие.

Какво е хидротерапия? Ами акватерапия?

За повечето хора разлика няма - това са думи, събиращи в себе си процедури от рехабилитацията чрез движение и чрез масажи и практиките на балнеологията. Въпреки това обаче, има някои характерни разлики, а именно "аква" - тонизира тялото и релаксира ума, а "хидро" - най-често само релаксира и двете.

 • С "аква" се отбелязват по-скоро дейности със здравословен характер, включващи движение. Те използват затоплящото действие на водата, облекчеността на ставите от намаленото тегло на практикуващия, без да използват химичното богатство на водата.

  Тези процедури се провеждат в специални басейни, където хората практикуват самостоятелно, с терапевт или в терапевтични групи.

  Модерната наука е в основата на по-младите аква процедури, създавайки специални басейни, тренажори и методики за движение. Такива са аквагимнастиката, аква-чи, акваспининга и пр.

  За много хора това са фитнес занимания, но първоначалното им създаване е с цел рехабилитация и чак впоследствие - тонизиране и антистрес.
   
 • С "хидро" се отбелязват практики, в които човек бива подложен на различни лечебни, здравословни или антистрес въздействия, без задължително да е двигателно активен.

  Тук химичното въздействие на водата е основа, като цел на тези процедури е най-вече наслагване на благоприятни за тялото влияния - химикали, вибрации, магнитни полета, звукови вълни, топлина и многообразие от масажни движения.

  Примери за такива процедури са хидромасажът, калните бани, джакузито - съвсем различни процедури, обединени в релаксиращото си действие, постигнато чрез водата.

  Важно е да се отбележи, че хидротерапията е сборна дума за различни терапии, докато старата българска дума балнеология е наука за прилагането на различните терапии.

За какво ми е СПА?

Науката доказа понятието "стрес", свърза го със здравето и с производителността. Здравето засяга всички ни лично, а производителността ни прави по-добри или по-слаби професионалисти.

Тези две причини са достатъчни, за да не се налага да търся други аргументи. Въпреки това, ето още дузина причини, за да включите СПА процедура в заетия си всекидневен график:

 • заради по-красивата кожа;
 • заради мигрената;
 • заради новата ви спортна травма;
 • заради контактите в СПА центъра;
 • защото е модерно;
 • за да се насладите на себе си;
 • за вдъхновение;
 • за да заздравите връзката си (спа за двойки);
 • за да се възстановите след фитнеса;
 • за профилактика на настинката;
 • за да прочетете вестника си на спокойствие;
 • за да избягате за малко от работа.

Кратък речник на водните процедури

Сауна - това е нагряване на цялото тяло от въздух/пара в облицовано с дърво помещение. Влажната сауна е част от хидротерапията, докато сухата сауна спада към термалните процедури и нагревките. Последната често се комбинира с аромотерапия със смолисти аромати.

Парна баня - касае се за подлагане на тялото на термалното въздействие на пара в облицовано с плочки, подобно на баня помещение.

Минерална баня - процедура, целяща релакс и очистване на тялото чрез химично и термално въздействие в специални вани или басейни.

Солена баня - баня с морска вода, провежда се най-често във вана или в солно езеро, море или океан. Има изключителен антибактериален ефект, без да уврежда кожата.

Водноструен масаж, процедурата е популярна още като джакузи. "Jacuzzi" - това е името на първата американска фирма, произвела вана с вградени струи за хидромасаж. Така марката се превърнала в синоним на процедурата, която била нова за света.

Масажът се извършва от въртящи се водни струи във вана под вода. Още по-приятен ефект носят новите технологии, които позволяват контролирано смесване на струя въздух със струя вода, което създава приятни мехурчета и носи релакс за къпещия се човек. 

Кална баня или баня с луга - потапяне на тялото в топла смес с натурален пясъчен характер и бoгат на минерали състав, които изчистват кожата и профилактират напрежение и дискомфорт в ставите.

Билкова баня - обгръщане на тялото от множество ароматни билки и масла с цел релакс на кожата и ума.   

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1