Масаж и мануална терапия - открийте разликите! (част втора)

Дълбок тъканен и дълбок мускулен масаж и мио-фасциална терапия

В предишния материал се запознахме с различни видове техники, практикувани от масажисти. В този материал ще се спрем на няколко масажни техники, практикуването на които изисква дълбоки познания на специалист по мануална терапия.

Масаж и <a href=мануална терапия" border="0" height="199" src="https://bbteamcdn.com/content/originals/1395_300.jpg" title="Масаж и мануална терапия" width="300" />

Дълбока мускулна мануална терапия

Това е масажна техника, създадена от Дърси Пфриман. Основният фокус на тази техника са мускулите, които се манипулират в дълбочина с помощта на специални движения, изпълнявани от терапевта.

Приложима е върху всички мускулни групи в тялото, които по някаква причина страдат от слаб приток на кръв и лимфа. Заниженият кръвоопоток към мускулите е често срещан при фитнес спортуващи, целящи покачване на тегло.

Това се случва няколко часа след изпълнение на обемни сплит програми, натоварващи една-две мускулни групи без провеждане на кардио сет в края на тренировката.

Тази техника на масаж има и лечебни свойства, идващи от способността й да влияе върху клетъчното хранене на мускулите.

Често се използва при профилактика на хронично главоболие, болкови синдроми в мускулите, мускулни травми, породени от удар и др.

Дълбок тъканен масаж

Този тип масажна терапия е създадена за фокусиране въздействието на масажа към строго специфична област, която може да включва няколко вида тъкани.

Пътят на дланите на терапевта по кожната повърхност обикновено е ограничен в малка зона на въздействие, затова при този масаж се използва съвсем малко лубрикантен крем. Процедурата се използва за манипулация на стави, мускули и области, където се свързват две и повече мускулни групи.

Масажът се характеризира с плавен преход в упражняване на натиск и постепенно навлизане в дълбочина на тъканите. Това облекчава масажираните, които имат различна търпимост на натиск, като дава възможност на терапевта да намери индивидуален подход към пациента.

Ако натискът се приложи твърде силно и бързо, механорецепторите в тъканите ще свият мускулите с цел да предпазят областта от нараняване.

В такива случаи има известен риск от поява на схващания и микротравми. Важно е да се спомене, че практикуването на този тип мануална терапия изисква специализирано образование и доста опит.

Най-често използваните техники по време на дълбокотъканна терапия са:

 • масаж с подсилени пръсти;
 • масаж със срещуположни палци;
 • масаж с основата на дланта;
 • масаж с китки;
 • масаж с плосък лакът;
 • масаж с предмишница.

Мио-фасциален отпускащ масаж

Това е техника на масаж, спадаща към мануалната терапия за разтягане. Основната й цел е отпускането на фасцията и тъканите между нея, костите и мускулите, включително дермата.

Това се постига чрез манипулация на т.нар. спусъкови точки на болката, наричани още "ключови точки".

Техниката включва продължително пресиране на точките и разтягане на фасцията и тъканите. 

Фасцията се намира между мускули и кости и между мускули и дерма (група покривни тъкани вкл. кожата). Тя представлява мрежа от свързващи тъкани, които свързват мускули, органи и кости.

През нея минават кръвоносни съдове, нерви и лимфни канали. Мускулите и фасцията създават обща структура - мио-фасция. 

Ако в определена част на фасцията настъпят временни проблеми, които ограничават пропускливостта й и тонуса й, това може да предизвика промени в дручи части на фасцията в близки зони на тялотоя подобно на дърпане на нишка в паяжина.

Такива изменения на фасцията настъпват най-често след: 

 • травми от от удар;
 • преразтягане;
 • мускулни контузии (скъсвания на цели миофибрили и снопове);
 • микромускулни контузии в комбинация с обилно кръвонапълване, високо ниво на млечна киселина и дефицит на минерални соли (вследствие на тежки обемни тренировки за една или няколко близки мускулни групи);
 • притискане и слаб кръвопоток заради лоша стойка;
 • друг вид локален стрес.

Тук влиза в действие мио-фасциалният релаксивен масаж. Неговата цел е да възстанови тъканното равновесие, като подобри кръвопотока и разсее напрежението във фасцията и околните тъкани.

Терапията е създадена от Д-р. Джанет Травел през 40-те години на миналия век в САЩ. През годините е получила различни имена:

 • Мио-фасциален масаж на ключовите точки;
 • Мио-фасциална терапия;
 • Мио-фасциална терапия на болката.

Има две основни подразделения на мио-фасциалната релаксивна терапия и те са индиректна и директна терапия. На тях обаче ще се спрем в следващ специализиран материал.
 

Използвани източници
 • "The Trigger Point Therapy Workbook",  Clair Davies & Amber Davies
 • Travell, Janet G. & Simons, David G. Myofascial Pain & Dysfunction - "The Trigger Point Manual" Williams & Wilkins, 1983.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1