Факторът емоционалност при тренировка в група

Предимства и недостатъци

Тренировките с приятели имат своите плюсове. Можете да правите тежки упражнения, имате компания за кардиото, а след тренировка е приятно да изпиете по чаша протеинов шейк, говорейки и за странични теми. Това си е доста приятна тренировка, за която обаче често се налага да отделите поне три часа...

Факторът емоционалност при тренировка в група

Емоционални ползи от тренировките в група

 • По-голямо удоволствие от всеки нов постигнат успех при наличие на среда / група
 • Създаване на приятни емоционални изживявания в приятелски кръг
 • Мотивация при наличие на състезателен елемент
 • Емоционално приятната среда на тренировки привлича хората в залата и намалява риска от пропуснати посещения на фитнеса поради "мързел" или "скука"

Емоционални недостатъци от тренировките в група

 • Загуба на време в примамливи излишни разговори
 • Липсата на настроение у един се предава на всички
 • Висок риск от контузии при надвдигания тип "по-по-най"
 • Риск от недобре обмислена промяна на програмата, вследствие на емоционални подмятания от сорта "За какво го правиш това тъпо упражнение?"

Видове тренировки в група

Груповите фитнес тренировки биват няколко типа, в двойка, малка група и голяма група. Емоционалността е фактор, който влияе най-силно на тренировъчната двойка и малката група. Хората в голяма група обикновенно са организирани (отбор) или имат водач, който следват (Тае Бо, аеробика, каланетика и т.н). Там емоционалният аспект се въвежда и регулира от лидера/треньора на групата. 

Типове тренировъчни двойки:

 • хора с еднаква подготовка, еднакъв пол и еднакви тренировъчни цели
 • хора с различна подготовка и еднакви тренировъчни цели
 • хора с различна подготовка и различни тренировъчни цели
 • хора с различна подготовка, различни полове и различни тренировъчни цели 

Първият тип е идеалната комбинация от гледна точка на максимум свършена работа за единица време при средно напреднали и напреднали трениращи. Тук не се налага да се прахосва време в размотаване между уреди. Хората, имащи нужда от емоционална тръпка и 'лаф' между сериите и упражненията, по-добре да избягват тази комбинация, понеже губят своето време и времето на отсрещния. Това е най-често срещаната грешка при двойки начинаещи. 

Вторият тип е пълноценен за момчета и момичета с малък фитнес опит, въвеждани в света на фитнеса от по-опитен тренировъчен парньор. Комбинацията е по-неприятна за "обучаващия", тъй като липсата на треньорски опит в "обучаването" обикновенно му проваля няколко тренировки. Ако обучаващият тренира поддържащо, това не би следвало да го притесни. Атмосферата на такъв тип тренировка обикновено е доста приятна. 

Третият тип е сложна комбинация. Тук трудно може да се говори за тренировъчно партниране, особено ако разликата в тренировката е не само трениране на различни мускулни групи, а цялостно различие в стратегията на тренировката. Например, човек покачващ мускулна маса, трудно може да си партнира с такъв, дошъл да отслабва с кардио програма. Ако никой от трениращите не е поел ангажимент да помага на другия, няма напрежение. В противен случай най-често обучаващият е напрегнат и претупва тренировката си. 

Четвъртият тип е почти несъвместим. Ако нямате треньорски опит, по-добре не опитвайте да тренирате приятеля/ката си. Ако партньорът ви тренира по сплит програма с кардио част, а Вие сте дошли да правите каридо, може и да се сработите. Иначе ще ви отнеме доста време. Често срещана ситуация е мъж да поеме ангажимент да помогне в тренировката на начинаеща дама, сремяща се към "стягане и отслабване". Обикновено господинът или прептупва тренировката си, докато и помага или претупва нейната, докато си направи сериите. Напрежението е гарантирано. Не препоръчвам подобен подход!

Тренировка в малка група 3-6 човека:

 • всички трениращи в групата имат фитнес опит и знаят програмите си
 • поне половината трениращи имат доста фитнес опит
 • повече от половината са начианещи и няма човек с треньорски опит
 • всички освен треньора са начинаещи

Първият вариант е по-добър от трениране в опитната двойка. Причина за това е, че повече критични очи следят движенията, повече хора се подсещат да подканват "не се подмотвай", "абе ти нямаше ли серия" и т.н. По-лесно е и спазването на принципа на регулираните почивки, т.е. все някой в групичката ще е свободен да хвърля едно око над големите тежести, които се опитвате да вдигнете. Това е първопричината, която съхранява клиентелата на малкия клас фитнес зали, фитнес клубовете. Емоционалността в такава атмосфера подтиква хората да дадат най-доброто от себе си, понеже всички наоколо имат общи очаквания и споделят радостта от фитнес постиженията си. 

Вторият вариант е сполучлив, само ако хората се организират в двойки и не си пречат едни на други. Тук най-полезен е емоционалния подход на конкуренцията. Всеки напреднал, се опитва да изведе най-доброто от опита си, помагайки на своя подопечен да напредне най-много за определено време. Такъв тип емоционална среда е силно мотивираща, но носи някои рискове. Опитът на "водещия" във всяка двойка трениращи е регулатор за това, какво натоварване може да понесе начинаещия му приятел. Ако опитния се подведе, начинаещия лесно може да приключи с тренировките. 

Третият вариант е безумен хаос. Това е перфектната формула да си докарате контузия. Обикновенно подобни ситуации се наблюдават в някои малки квартални фитнес клубове в близост до училища, които по определени причини нямат треньор. В такива условия се заражда репликата легенда "А на бас, че ще вдигна повече от тебе!", виновна за толкова много контузии. 

Четвъртият вариант е в групи до 5-6 човека може да бъде доста полезен. Ако всеки от трениращите е изминал кратко индивидуално въведение в програмата си и знае как да изпълнява правилно упражненията си, задачата на треньора е само да контролира тежестите, повторенията, сериите и почивките. Формата на този тип група се доближава до т.нар. фитнес клас занятия. Треньорът контролира емоционалната среда в предначертан план, като стимулира всеки в групата индивудално по своя схема. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1