Дневен план за навициСвали сега 

Хранителни добавки - мини гид за абсолютни новаци

Всичко за най-нужните добавки до третия месец във фитнеса

Трябват ли ви всички онези прахове, шишенца, капсулки и гранули, ако сте отскоро във фитнеса? Ако сте там просто за кондиция или в търсене на социални контакти, то едва ли се нуждаете от тях. Но ако имате фитнес цели и ограничения във времето, добавките могат да се окажат ужасно изкушаващ бонус.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Мини гид за тренировките при абсолютни новаци

Хранителни добавки ли? Какво влиза в това определение?

Най-общо казано, това са вещества, които допълват храненето на спортуващия човек. Разделят се на различни групи според това за какви цели са създадени да служат.

Например заместващи хранене, подобряващи възстановяването, подпомагащи изгарянето на мазнини и др.

Формите, в които може да ги намерите, са най-различни: прахове, гранули, разтвори, капсули, дражета, таблетки, напитки и вафли (десерти).

Непознатият състав и фармацевтичната опаковка стряскат хората и ги карат да гледат на добавките като на "изкуствена храна", която моментално бива отъждествявана с нещо лошо и канцерогенно, досущ като ненужния прием на лекарства.

Един доста комерсиален продукт - кетчупът, е не по-малко "изкуствен" от една протеинова напитка. Работата е в това, че едното е "ново" и "непознато", а другото е "старо", което автоматично ни спестява усърдието да се запитаме какво съдържа, щом всички го използват. 

Да използвам добавки или не?

Още веднъж ще поясня: "Няма лоши технологии, има лоши технически пътеки или слабо производствено изпълнение..."

Добавките не са опасни за вашето здраве. Всяка добавка обаче се опитва да стане част от вашето ежедневно меню, макар не всяка да е способна да ви донесе реална полза.

Какво ви предлагам? Тук ще изброя една лична класация за най-нужните добавки в самото начало според техния целеви ефект.

Хранителни добавки за отслабване

Тренировъчната стратегия при отслабващите предполага да се тренира често, с постепенно нарастваща интензивност, а акцентът е върху аеробните тренировки.

В този случай най-важни са следните добавки:

  • подобряващи възстановяването - възстановяването е най-големият проблем за новаците, понеже телата им трябва да се адаптират към движението;
  • заместващи малки хранителни порции през деня - честото хранене, което е желателно при отслабването, често е невъзможно в социалната среда, която ни заобикаля;
  • изгарящи мазнини - телата на новаците изразходват много енергия дори за наглед прости движения за по-напреднали спортуващи, причината е в ниската ефективност на мускулите;
  • ускоряващи метаболизма - това са вещества, които подобряват кръвообращението, тонизират нервната система и не на последно място, подобряват собствената секреция на хормоните - все неща, които подпомагат изразходването на енергия.

Хранителни добавки за стягане (тонизиране) на тялото

Тренировките за тонус са най-лекият тип тренировки. Продължителността им е до час и двадесет минути и включват кръгова или разделена (сплит) програма с десет до петнадесетминутен завършек - пътека, колело или степер.

Тук най-важни са следните добавки:

  • подобряващи възстановяването - за несвикнал да спортува човек дори умерени, тонизиращи тренировки са сериозен стрес, който може да създаде проблем и да понижи временно работоспособността му;
  • протеинови концентрати и аминокиселини - добър и неангажиращ начин за подобряване на протеиновия прием в диетата, обикновено доза след тренировка гарантира достатъчно ресурс за възстановяване на мускулите.

Хранителни добавки за покачване на тегло

Тренировките за мускулна маса при новаците следва да бъдат с висока натовареност и кратка продължителност (45-50 мин.), без излишен разход на енергия с кардио дейности.

Аеробните натоварвания се правят ден след тренировките с тежести и имат кратка интензивност (15-25 минути).  

Добавките тук трябва да бъдат:

  • подобряващи възстановяването - при покачващите килоргами новаци се наблюдава трудно следтренировъчно възстановяване, което може да се почувства с мускулна треска до седем дни след занятие;
  • протеинови концентрати и аминокиселини - това са основните източници на допълнителен протеин в храната, обикновено доза аминокиселини и/или протеинов шейк гарантира достатъчно ресурс за възстановяване на мускулите;
  • витамини - тази група спортуващи има завишена нужда от витамини заради по-високата степен на биологичен стрес.

Как да избера правилната хранителна добавка?

Работата е там, че има десетки вещества със сходен характер, използвани да се направят стотици крайни продукти за употреба от спортуващите.

Трудно е да се дадат точни и обективни оценки за това кой продукт колко е добър. Последната дума имат потребителите.

Когато избирате продукт от витрина, интернет магазин или от каталога на личния ви треньор, оглеждайте се за въздействията, маркирани с дебел контур по-горе в тази статия. Използвайте ги като ключови думи, по които да познаете дали даденият продукт е подходящ за вас.

Ако избраната добавка съдържа и други ключови думи, гледайте на тях като на екстра - нещо хубаво, с което можете да се поглезите.

Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow