Ученици, фитнес и родители - първа част

Полезен ли е фитнесът? Митове и истини за родители и тийнейджъри

В тази статия са описани някои от често срещаните спорове между спортуващи младежи и девойки и техните родители. Надявам се след като я покажете на родителите си, те да погледнат на спортните ви занимания по-сериозно, но без паника и предубеждения. Освен това ще се радвам да споделите за естеството на проблемите, които имате вкъщи по повод фитнеса.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Ученици, фитнес и родители - първа частПолезен или вреден е фитнесът?

Популярни аргументи-твърдения на родителите и контрааргументите на специалиста, подплатени с факти:

"От вдигане на щанги се остава нисък!"

Ако говорехме за професионалния спорт вдигане на тежести, в това щеше да има доза истина. Фитнесът обаче е много далеч от това.

Фитнес заниманията освен щанги и гири, включват аеробни занимания, упражнения на фитнес машини, опъване на ластици, упражнения със собствено тегло.

Различните дейности се групират в програми от специалисти, които  преценяват възможностите и целите на всеки фитнес любител.

През последните десетилетия фитнесът се разви до наука в услуга на човека и стана част от културата на здравословния начин на живот.

Ето защо лично съобразената фитнес програма може да подобри мускулния растеж на подрастващите, но не и да им навреди.

"От вдигане на щанги се затъпява!"

Интелектуалното развитие не е в противовес на мускулните възможности и обратното.

Мускулите са функционална тъкан в човешкото тяло, но когато упражненията въздействат върху им, те стимулират и всички части на нервната система, включително мозъка.

Неслучайно науката определя спортния интелект като отделно и равнозначно направление сред останалите интелектуални заложби - музикални, логически, лексикални, емоционални и пр.

Спортният интелект определя възможностите на човека да изпълнява сложни движения на тялото.

Като последен аргумент ще задам на скептично настроените родители един въпрос: Защо на малка улица като "Уолстрийт" има три огромни фитнес клуба?

"Това е загуба на време, като спреш ще си по-зле от преди!"

Фитнесът е начин на живот.

Фитнес културата изповядва поддържане и развиване на тялото, което е от жизнено важно значение в свят, където технологиите вършат повечето тежка работа.

Единствената причина хората да смятат, че след спиране на фитнеса ще бъдат по-зле от преди, се корени в това неправилно съчетаване на: временни диети, несъобразени фитнес програми, вреден начин на живот и най-вече лоша лична култура на хранене.

В този дух идва въпросът: как дейност, която е важна за здравето ви, може да се превърне в проблем за него?

Отговорът е: лесно, ако я прекратите или изобщо не я захванете, което е равнозначно.

"Вредно е за ставите и костите на подрастващите и има рискове от травми!"

Ако здравето на подрастващите е добро преди да започнат фитнес занимания, то при разумни тренировки, контролирани от специалист, нещата няма да са различни.

Възможно е дори да се получи уплътняване на костите вследствие на работата с тежести и заякване на ставните връзки.

"Това е стрес за подрастващия организъм и трябва да се избягва!"

През последните десетилетия науката откри вредните влияния на стреса върху човека.

Уви, темата е свръхдискутирана в негативен аспект. Нещо, което създаде излишна паника и обрече думата "стрес" на лошо отношение.

Истината е, че стрес върху хората винаги е имало и именно той е бил факторът, стимулиращ ги да се адаптират към промените.

В това направление науката различава добрия (еустрес) от лошия (дистрес) стрес.

Фитнесът като нова дейност за неспортувал човек се оказва стрес.

От дозирането на натоварванията обаче, както и от правилното хранене и наличието на здрав сън зависи дали от спорта ще има полза или напротив.

Всичко това е в ръцете на фитнес треньорите и специалистите по диететика.

Някои по-важни определения

 • Фитнес като широко понятие - обединение от спортни дейности, подобряващи мобилността, издръжливостта, силата, сърдечно-съдовата дейност и общото здраве на практикуващите го индивиди.
 • Тонус като широко понятие - дума, описваща в най-общ план състоянието на мускулите в човешкото тяло; може да бъде нисък или висок. 
 • Фитнес култура - това е културно течение, което се стреми да приближи днешния човек към неговите естествени пропорции, считани от редица древни и много съвременни култури за еталон на здраве, жизненост и производителност чрез фитнес заниманията.
 • Култура на хранене - това е модерно културно течение с дълбоки корени, добило популярност в последните десетилетия като разширение на превантивната медицина, а постепенно обхваща и специализира в отделни клонове - лечебно хранене, спортно хранене, здравословно хранене.

Къде се разминават гледните точки между родители и подрастващи?

Ако не сте семейство на спортуващи, у вас (родителите) вероятно има резерви по отношение на фитнес заниманията.

Уверявам ви, че това лесно може да се промени, ако потърсите повече информация за въпросните спортни дейности.

Щом четете тази статия, вероятно имате разногласия с тийнейджърите в дома си за това дали да се занимават с фитнес или им е още рано.

Вашата позиция е да изберете най-доброто за детето си, ала той/тя расте и се развива в малко общество, четящо списания за големи, гледащо телевизия за големи, като се стреми да бъде повече като големите.

Да наложите мнението си авторитарно, ще е като да подтиснете желанието му/и да се занимава с това, което му харесва и което е модерно сред приятелите му/й.

Не само ще го поставите в позиция на социална изолация, но ще го изкушите да се занимава с фитнес на своя глава. Това е не само излишно, но и опасно.

Големият процент от травми, получени вследствие на фитнес у подрастващи е свързан с липсата на контрол от зрели хора с опит.

Смятам, че най-правилният подход в ситуация "да или не на фитнеса в млада възраст" е обсъждане в семейството и консултация със специалисти, като се вземе предвид мнението на младия кандидат-спортист.

Предложение за разрешаване на спора

Ако разгледаме започването на фитнес занимания от тийнейджъри като работен процес, виждаме, че можем да приложим ефективно правилото за четирите неизменни фази - планиране, управление, мотивация и контрол.

Мотивацията е дело на средата, да си с хубаво тяло е приоритет на всяко младо момиче, а към това момчетата прибавят и желание да са по-силни.

Управлението е вашата роля (на родителите), да намерите начин да планирате безопасни и продуктивни тренировки за децата си, както и да ги контролирате.

Понеже наши дни времето е лукс, потърсете информация и помощ от следните специалисти:

 • Личен лекар - след профилактичен преглед специалистът ще ви увери дали синът /дъщеря ви е здрава и може да посещава фитнес занимания.
 • Фитнес треньор/инструктор - ще създаде програма на подрастващия/ата, ще го включи в група и ще следи за развитието му/и във времето.
 • Диетолог/Консултант по диететика - ще ви напише препоръки за хранене и диета според здравето и спортните занимания на подрастващия/ата.

Важно е да сте сигурни, че ще има синхрон между различните специалисти, затова най-добре потърсете повече информация за фитнеса, храненето и здравословния начин на живот.

След като навлезете в нещата има голяма вероятност да последвате примера на младия член на семейството, избрал да се грижи за здравето и жизнеността си.

Без съмнение това ще бъде най-доброто развитие на нещата от гледна точка на семейното здраве. 

Ползи за родителите

Да знаете с какво се занимава синът/дъщеря ви е по-добре, отколкото да сте в неведение.

 • Самостоятелното трениране по неясни схеми е опасно, но разпространено сред подрастващите. По-добре е да контролирате процеса, като им изберете треньор, с когото да сте в постоянна връзка.
 • Ако се интересувате от здравословно хранене колкото и тинейджърите в дома си, то изменяйки домашната трапеза в консултация с диетолог/консултант по диететика ще предпази семейството от всичко негативно, което идва с "йо-йо ефекта" на поредната "чудотворна диета за отслабване".
 • Единомислието по отношение на здравето и спорта се предава от поколение на поколение с малки изключения. И не само ще създадете ползотворни теми на разговор със сина/дъщеря ви, но отвореността ви за дискусия ще подсили отношенията ви в направление родител-приятел.

Ползи за тинейджърите

 • Какво по-добро от семейство, посещаващо фитнес? Това е гаранция за здраве и добър външен вид и ще предизвиква благородна завист у приятелите ви.
 • Тренировките с треньор са по-резултатни и по-безопасни, освен това е забавно, особено ако се тренира в група.
 • Нима ще има нужда от диети за отслабване, ако храната вкъщи е не само вкусна, но и не предразполага към напълняване?!
 • Знаете ли кое му е хубавото всяка сутрин да си приготвите здравословна фитнес закуска за училище, докато родителите ви правят същото, но за работа? Ами, понякога могат да ви заместят.

Използвани източници

 • Stock S, Miranda C, Evans S, Plessis S, Ridley J, Yeh S, Chanoine JP., "Abstract Healthy buddies: a novel, peer-led health promotion program for the prevention of obesity and eating disorders in children in elementary school.", Pediatrics. 2007 Oct;120(4):e1059-68., PMID: 17908726
 • Walther C, Schuler G., "Intensified school sports improve fitness", MMW Fortschr Med. 2007 Apr 5;149(14):34-5, 37. German., PMID: 17668760
 • Ischander M, Zaldivar F Jr, Eliakim A, Nussbaum E, Dunton G, Leu SY, Cooper DM, Schneider M., "Abstract Physical activity, growth, and inflammatory mediators in BMI-matched female adolescents., Med Sci Sports Exerc. 2007 Jul;39(7):1131-8., PMID: 17596781
 • Volbekiene V, Griciute A., "Health-related physical fitness among schoolchildren in Lithuania: a comparison from 1992 to 2002.", Scand J Public Health. 2007;35(3):235-42., PMID: 17530544
Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow