7-те стъпки към по-здрави кости през годините

Как можем да намалим риска от остеопороза?

Остеопорозата в значителна степен е генетично заболяване - т.е. не е възможно да се елиминира наследственото предразположение към болестта. Има обаче стъпки, които ще намалят вашия риск, като елиминират допълнителните рискови фактори.

7-те стъпки към по-здрави кости през годините1. Първата стъпка към превенция е информираността.

Нужно е да знаете, че опасността от поява на болестта е реална, а не преувеличена и някои мерки могат да намалят вашия риск.

2. Следващата стъпка е да въведете положителна промяна в начина си на живот

...като ограничите цигарите и алкохола. Важно е също да намалите приема на кофеин и да подобрите храненето си, така че да си набавите достатъчен прием на калций и витамин D. Излагането на слънце и физическата активност са незаменим елемент за осигуряване на костно здраве.

3. Eфективната профилактика е контролираната от специалист профилактика

За такава са нужни редовни визити при ендокринолог (веднъж годишно след 45-50-годишна възраст), измерване на костната плътност и следване на програма за постепенно елиминиране на рисковите фактори, които могат да бъдат избегнати.

4. Важно е да не се прилагат самодиагностика и самолечение

Приемането на лекарства без лекарско предписание носи огромни рискове за увреждане на здравето. 

5. При жените, навлизащи в менопауза, е важно да се увеличи приемът на калций в храната с 50%

Най-сигурният вариант за пълноценността на диетата е тя да бъде изготвена от лекар диетолог, който може да я направи не само здравословна, а още и вкусна, и социално приложима.

6. Повишете ежедневната си физическа активност

Използвайте колело за придвижване на разстояния до 5 км, ходете пеша за една-две спирки на градския транспорт. Увеличете туристическите разходки в планината през неработните дни. Ако личният ви лекар прецени, че е безопасно, запишете се в група по аеробика, каланетика, пилатес или фитнес

7. Използвайте топлите дни да изложите кожата си на слънце

Това ще увеличи производството на витамин D, който заема ключово място в усвояването на калция в храната и оползотворяването му от костните клетки.
През зимните месеци включете солариум, за да компенсирате липсата на слъчневи бани.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1