Шийтаке

Вкусна и полезна за здравето, Шийтаке може да се намери и у нас

Да поизляза до кварталната зарзаватчийница и да си закупя малко Шийтаке, които да сложа в нискокалоричната си пица. Уви, все още е само мечта в България. Въпреки това преди дни видях гъбата сушена на един щанд с азиатски подправки. "Защо ми е да ям тази гъба? Нямаме ли си достатъчно в страната?" ще се запитате. Абстрахирайки се от екзотичния й вкус, добра причина да я включа в менюто си е научно потвърдената й способност да намаляват риска от развитие на ракови образувания.

Шийтаке

Какво е Шийтаке (Японска гъба, Хуанг Мо)?

Дивата гъба Шийтаке (Lentinus edodes) е обичайна за Япония, Китай и други азиатски държави, където тя обикновено расте по мъртвата дървесина на повалени дървета. Днес Шийтаке се смята за ценна култура и се култивира в много страни по света, включително и в Европа. Освен вкусна храна като алтернатива на обикновените култивирани гъби, Шийтаке притежава и медицинска стойност. В историята на традиционната Японска медицина се разказва как през II-III век от новата ера император Чуай получил Шийтаке и знанието за употребата й в дар от коренните жители на древна Япония. Гъбата Шийтаке обаче била позната в Китай още преди това, там тя се нарича Хуанг Мо.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Шийтаке?

Най-ценната съставка в японската гъба е полизахаридът лентинан. Това е 1-3 бета глюкан, който показва обещаващи анти-ракови резултати при изследвания с лабораторни мишки. За разика от много други анти-ракови агенти, лентинанът не атакува директно раковите клетки, а настройва имунната система срещу вредните тъкани. Друга интересна съставка в Шийтаке е лентионинът:  веществото, на което се дължи екзотичния вкус на гъбата.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Шийтаке?

Освен в ядлива форма Шийтаке може да се приема под формата на сухи екстракти, тинктури. Лентинанът се продава отделно от Шийтаке екстракта, като специализирано лекарство за борбата с раковите заболявания. Всички проблеми, при които Шийтаке е доказала ефективността си, са свързани по някакъв начин с човешката имунна система. Резултатите от повечето проведени изследвания затвърждават имуностимулиращия и имуномодулиращия имидж на японската гъба. 

Доказани ползи от приема на Шийтаке:

  • Антираково въздействие: Японските лекари отдавна използват усилващия ефект, който лентинанът оказва върху имунната система в борбата и с туморите. По-специално, установено е, че полизахаридът стимулира имунните клетки да произвеждат интерлевкин (подобно на Рейши) и т.нар "тумор некрозен фактор". Различните видове рак се повлияват в различна степен от лечението с лентинан, но дори и при летален изход живителният полизахарид удължил живота на третираните пациенти с повече от 150%.
  • Адаптоген, възстановяваща агент: Японските физиолози използват екстракт от Шийтаке в борбата със синдрома на хроничната умора, когато последният се дължи на ниското ниво на специфични, цитотоксични левкоцити, наречени с интересното име "естествени клетки убийци".
  • Имунен модулатор, имунен стимулатор: Шийтаке е известна и с благотворното си действие в борба с настинки. Гъбата стимулира производството на интерферон, който има противовирусен ефект.

Предположения и недоказани твърдения:

  • Анти-холестеролен ефект: Опитите, проведени с животни, показват намаляване на общия холестерол за сметка най-вече на „лошия" LDL холестерол с до 25% в рамките на седем дни. Наблюдавяният ефект бил по-силно изразен при диети с висок прием на мазнини в сравнение с диети с нисък прием на мазнини. Механизмът на въздействие тепърва трябва да бъде обяснен.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на Шийтаке?

Шийтаке се използва широко в Японската и Китайската кухня от преди повече от 3000 години. Засега няма установени сериозни странични ефекти. Някои хора могат да изпитат стомашно-чревен дискомфорт след консумацията й.

В комбинация с какво не бива да приемаме Шийтаке?

Няма данни за лекарствени взаимодействия. Доказана е безопасността й при прием от здрави хора. Няма данни за безопасността на въздействието, което оказва гъбата върху здравето на кърмещи жени, бременни жени и плода им.

Какви дози е нужна и как се взима?

Няма точно установена дневна доза. Най-добре е да следвате указанията на продукта, съдържащ Шийтаке. Обичайно се вземат 6 до 16 гр. сушена гъба от Шийтаке дневно или доза от 1 до 3 гр. сух екстракт до три пъти дневно, в продължение на дълъг период от време.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Освен в самостоятелна формула, можете да срещнете Шийтаке в комплексни адаптогени, профилактични анти-ракови добавки, имуностимулатори и имуномодулатори с билков характер и др.

Използвани източници
  • wikipedia.org
  • healthlibrary.epnet.com
  • "Prescription for Herbal Healing: An Easy-to-Use A-Z Reference to Hundreds of Common Disorders and Their Herbal Remedies ", Phyllis A. Balch, CNC. ISBN:  0-89529-869-4

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1