Главоболие и хранене

Боли ме глава от.....синьо сирене ?!

През последните години все повече специалисти обръщат внимание на един виновник за главоболието, за който не подозираме - храната. Начинът на хранене с избягване на храните - виновници може да се окаже решаващ за предотвратяване или за намаляване на главоболието.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Главоболие и храненеСъвременната медицинска наука е в състояние да отграничи някой от факторите, които предизвикват главоболието. Но много от тях още не са открити поради изключително сложният им механизъм на действие. Познаването на провокиращите фактори е първата и много важна стъпка която ще ви помогне да се предпазите от главоболието.Главоболието е симптом, а не болест. Рядко е признак на сериозен проблем и обикновено се дължи на мускулно напрежение вследствие на стрес. Мозъкът сам по себе си не изпитва болка. Главоболието идва от тъканите около мозъка, структурите в мозъчната база, мускулите и кръвоносните съдове на скалпа, лицето и шията. Болката се локализира зад очите към слепоочието, по челото, тила или дори по цялата глава. Понякога човек може даже да почувства под кожата твърдите, опънати мускулни влакна, причиняващи тензионно главоболие (поради контракция на околочерепните мускули).

Мигрената представлява често повтарящо се силно главоболие, придружено и от други симптоми. Според нови революционни открития се оказва, че когато ви боли глава, независимо дали става дума за напрежение, стрес или ужасна мигрена, се прибавя още един причинен фактор - храните, които консумирате всекидневно. Дали ще имате често и силно главоболие зависи в голяма степен от генетичната ви предразположеност. Някои от подбудителите, водещи до главоболие, не можете да контролирате, като например промените във времето, пряката светлина, силните миризми и менструалните цикли.Единственият фактор, подлежащ на контрол, е начинът на хранене.

Положението обаче е сложно, защото храната рядко действа самостоятелно при ускоряване на главоболието. Обикновено са необходими два или повече фактора за преодоляване на регулаторните механизми на мозъка, които водят до поява на главоболието.

Основните причини за главоболието са съдържащите се в много хранителни продукти тирамини и нитрити. Те директно въздействат върху мозъка на предразположените към главоболие, като предизвикват неврални промени и промени в кръвоносните съдове. Каква ще е болката и колко честа ще е тя, зависи от степента на уязвимост и от съчетаното действие на храната и другите причини върху мозъка. В някои случаи храната стимулира свиването на кръвоносните съдове, водещо до нарушаване на функциите на кръвния поток и преходни неврологични симптоми, като смущение на зрението например. В други случаи кръвоносните съдове в главата извън мозъка се разширяват, което води до болка. Според тази теория всички храни, съдържащи тирамини и нитрити трябва да се избягват от хората, страдащи от главоболие. Такива са: шоколад, узряло сирене, червено вино, бекон. Според друга теория главоболието е резултат от непоносимост (алергия) на организма към дадена храна. В тези случаи имунната система приема съответната храна като антиген (чуждо за организма вещество) и реагира със съдови промени, водещи до главоболие.

Изненадващо на първо място като подбудител на главоболието се оказало кравето мляко (в 30% от случаите). Кравето мляко е най-честата причина за хранителна алергия. След него се нареждат яйцата (27%), шоколадът (25%), портокалите (24%), пшеницата (24%), сиренето и други общо 55 храни. Има храни, които облекчават главоболието. Рибеното масло, както и тлъстите риби - сьомга, скумрия, сардина, риба тон - помагат за намаляване на пристъпите от мигрена през даден период от време. Освен това храните, богати на мед (стриди, раци, черен дроб, ядки, семена, зелени маслини, пшенични трици), също действат болкоуспокояващо, не на последно място е и подправката джинджифил.

Ето кои храни могат да провокират главоболието. Помислете дали след консумирането им ви боли глава!

 • Червено вино, по-рядко бяло вино
 • Друг вид алкохол - уиски, ракия
 • Шоколад, млечен шоколад
 • Синьо сирене (продукти с плесен, мухъл), кашкавал
 • Ферментирали и опушени храни
 • Много обработени и илно изсушени и подправени месни продукти - суджук, луканка, хот-дог
 • Ядки, особено пържени
 • Кисели млека, сладолед
 • Банани, цитрусови плодове - лимони, портокали
 • Прясно опечен, топъл хляб и тестени продукти
 • Кафе, дори декофеинизирано, силен чай, кола
 • Газирани напитки
 • Лук, силно люти подправки
 • Захарин, аспартам в диетичните храни
 • Мононатриев глутамат (MSG), намиращ се в голямо количество в китайската храна

Според учените почти 20% от храните могат да предизвикат силно главоболие. Те класифицират 6 вида вещества, които се съдържат в храната и могат да доведат до главоболие.

Тирамин

Това производно на аминокиселината тирозин се среща в хранителни продукти като шоколад, орехи и някои видове кашкавал. Биоактивните амини в шоколада се обвиняват в провокиране на главоболие и мигренозни пристъпи. Не е установена пряка зависимост между главоболието и консумацията на шоколад. Стресът и менструалният цикъл при жени са по-значими отключващи фактори и нерядко консумацията на шоколад се съчетава с някой от тях и напразно се обвинява за възникване на главоболие.

Хистамин

Това вещество повишава имунните сили на организма като фактор и медиатор на възпалението, но употребата му в големи количества може да доведе да силна мигрена. Много хистамин се съдържа в бирата и червеното вино.

Нитрати

За вредата от нитратите се говори много. В големи количества нитратите могат да се срещнат в продуктите за бързо хранене като кренвирши, шунка и други местни продукти, които са обработени по различен начин. В тях всъщност нерядко е преобладаващо количеството на нитритите.

Кофеин

В умерени количеста това вещество (триметилксантин) стимулира работата на мозъка, но прекомерната му употреба предизвиква главоболие (дори кофеинизъм). Затова не трябва да се злоупотребява с напитки като кока-кола, чай или кафе.

Плодови киселини

Портокалите, лимоните и грейпфрутите съдържат голямо количество витамин С (аскорбинова киселина). Те повишават имунитета и помагат на организма да се справи с различните вирусни инфекции. Но при хората, страдащи от алергии, твърде голямото количество от тези киселини може да предизвика главоболие.

Натриев глутамат

Практически цялата храна в китайските ресторанти е богата на това вещество. То се съдържа в особено големи количества в морските деликатеси. Затова и хората, несвикнали с кухня от типа на китайската, могат да получат главоболие.

Диетолозите съветват да се отделя голямо внимание не само на това, което ядете, но и на това как го правите.

Правилният хранителен режим може да ви спести много проблеми със здравето.Преди всичко никога не пропускайте закуската. Оптимално е да се яде 3-4 пъти дневно, като за предпочитане е по-голямата част от храната да приемате в часовете преди и до обяд или поне обемът на храната да се намалява от сутринта към вечерта.За да се предотврати появата на мигрена, се препоръчва да се консумират повече салати от пресни зеленчуци, да се пият повече течности.Количеството на чая, кафето и спиртните напитки трябва да се държи в определени разумни граници, които са доста индивидуални според организма.

Използвани източници

 • Wikipedia
 • e-placebo.com
 • med.primasoft.bg
 • lekar.bg
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow