Дневен план за навициСвали сега 

Ендорфин

"Хормонът на щастието" или най-силното натурално "лекарство" в човешкото тяло

Човешкото тяло, макар и не перфектно, е със сигурност едно от най-успешните произведения на майката природа. Човешкият мозък пък е най-удивителният му орган, който управлява всички наши жизнени функции. Вроденото човешко чувство за самосъхранение идва точно от него. Едно от нещата, спомагащи да се съхраним, да живеем добре и продължително, е производството на ендорфини или така популярния сред хората "хормон на щастието".

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Ендорфин

Ендорфините са ендогенни, опиоидни и полипептидни съединения, или невротрансмитери. Те се произвеждат от хипофизната жлеза и хипоталамуса при гръбначните животни по време на изморителни упражнения, възбуда или оргазъм.

Също така ендорфините предизвикват аналгезия (липса на чувство за болка) и допринасят за здравословното състояние на човека. Хормоните на щастието работят като естествено лекарство против настинка и всякакви други заболявания.

Терминът "ендорфин" сам по себе си предполага фармакологична дейност (аналогична на дейността на биохимикалите от кортикостероидната категория). Той произлиза от две отделни частици - "ендо" и "орфин". Това са кратките форми на думите "ендоген" и "морфин", които събрани заедно значат "морфиноподобно вещество, образувано вътре в тялото".

Начин на действие на ендорфина

Бета-ендорфинът се освобождава в кръвта от хипофизната жлеза, както и в гръбначния мозък от хипоталамичните неврони. Този, който се намира в кръвта, не може да нахлуе в големи количества в мозъка поради наличието на т.нар. кръвно-мозъчна бариера (защита на мозъка от прекален приток на вредни химични вещества или микроскопични организми).

Бета-ендорфинът има най-голямо влечение към μ1-опиоидните рецептори, по-малко към μ2- и δ-опиоидните, и най-малко към κ1-опиоидните (мю, делта и капа опиоидните са трите основни вида рецептори, намиращи се в централната нервна система на човешкото тяло).

Класическите μ-опиоидни рецептори са пресинаптичните, които потискат освободените невротрансмитери. Чрез този механизъм те задържат освободения вече невротрансмитер ГАБА (γ-aminobutyric acid или гама-аминобутирска киселина) и пропускат по пътя допамин.

Ако този процес бъде възпрян, то екзогенните опиоиди могат да причинят нежелано освобождаване на допамин, което от своя страна да доведе до отклонение от нормалния път на целия процес, а оттам да се стигне до пристрастяване.

Опиоидните рецептори имат много други по-важни роли в мозъка и неговата периферия като модулиране на болката, сърдечни, съдови и стомашни функции.

Действия, водещи до производство на ендорфини

Учените по света спорят дали определени дейности отделят измерими нива на ендорфини. Голяма част от данните за него идват от животински модели, които не могат да бъдат съответни за хората.

Изследванията на хора пък често показват плазмени нива на ендорфина, което не е задължително да съответства на нивата в централната нервна система. В други проучвания се използва одеяло с опиоидни антагонисти (вид лекарство с действие, противоположно на определени физиологични функции в организма или на други лекарства), най-често налоксон, за индиректно измерване на освобождаването на ендорфини.

Съвети какво да правите, за да произвежда мозъкът ви ендорфини

  • консумация на люти чушки - доказано е, че когато хората ядат люто, езикът изпитва болка, а мозъкът моментално отделя ендорфини, за да го успокои.
  • положително мислене и смях - личната положителна настройка всеки ден сама по себе си ще предизвика производство на ендорфини. Това ще бъде забелязано и от другите, и така ще спомогнете мозъкът на свои близки, познати и приятели също да "заработи". Смехът от своя страна е може би най-големия стимулатор на мозъка за отделянето на хормона.
  • активна спортна дейност - физическата натовареност, и особено аеробните упражнения с продължителност поне 30 минути, стимулира мозъка да произвежда хормонът на щастието. Все още е спорно какво точно води до отделянето на ендорфините - дали напрежението в мускулите, състезателния елемент или пък разтоварването от натовареното ежедневие.
  • секс - със сигурност най-приятният и ефективен начин да си набавите солидно количество ендорфини, затова няма нужда от повече думи по темата.
  • консумация на шоколад - поредното достойнство на най-сладкото изкушение на този свят. По подобие и на секса, тук също се съчетава полезното с приятното.
  • излагане на слънце - също доказан метод за отделяне на ендорфини.
  • среща с изкуството - ходене на опера, театър или кино, когато това е хоби на съответния човек. Колкото повече един филм да речем предизвиква емоции у нас, толкова повече мозъкът ни произвежда.
  • предизвикване на страх - макар и не особено приятно чувство, при страха също се наблюдава сериозно отделяне на невротрансмитери. Разбира се, на никого не бихме препоръчали подобно крайно усещане, но ако трябва да се избира, то е добре да го свържете с гледането на филм на ужасите (в случай че ви влияе), или пък практикуване на екстремни спортове, при които адреналинът и кръвообращението също рязко скачат.
  • акупунктура - през 1999-а година изследователи са стигнали до извода, че прилагането на акупунктура в определени точки на човешкото тяло предизвиква сериозно производство на ендорфини. В случаите, когато обаче е налице силна или хронична болка у човека, то мозъкът не произвежда хормона на щастието.

Както виждате, наличието на ендорфини не е задължително свързано с приятно чувство. Въпреки това дори тогава, когато се набавят дали вследствие на страх или остра болка и неразположение, те се отделят от мозъка именно, за да ги притъпят и да нормализират нашето състояние.

Накратко - колкото повече ендорфини произвеждаме, толкова по-добре ще се чувстваме.

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow