Дневен план за навициСвали сега 

Нов здравословен старт - и сега не е късно!

Йерархия на потребностите, мотивация и личен преглед на възможностите

Тази статия е за онези, които знаят, че живеят нездравословно, а и за онези, които си мислят, че живеят здравословно. Понятия като "здравословен сезон", "живея здравословно всеки пет от седем дни" и "не пуша, не пия" не са достатъчно. Истината за здравословния и здравно отговорен начин на живот не е в това да сте перфекционисти в една или две области на Вашето здраве, като да сте отличен атлет, да се храните само със здравословна биохрана, да медитирате с часове или да прекарвате седмици сред природата. Истината е в намирането на баланса, в достатъчно количество от всичко. А кое е достатъчно? Можете сами да отговорите, защото тази статия се пише и от Вас...

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Нов здравословен животКак бихте подредили по-важност следните лични потребности: да сте здрави, да сте обичани, да сте реализирани и оценени от обществото, да сте вътрешно уверени? Статистиката показва, че отговорите се различават драстично. Същата тази статистика обаче дава ценна информация за това как личната градация на житейските важности прави едни хора да са богати и нещастни милионери, други да са бедни и болни, но щастливи в любовта, а трети да живеят в абсолютен баланс със себе си, дълго и в отлично здраве. Остава да се запитаме:

Къде следва да е здравето?

Преди да отговоря конкретно, трябва да ви предупредя. Изборът кое къде се прави субективно от Вас, а не от специалистите. Последните само представят обективната реалност, така че на всеки от вас престои да направи съдбоносен избор за своя живот, според това какво искате за себе си. Данните, събрани по-долу са фактори, играли ключова роля в себеактуализацията на отделни "свръх успешни" индивиди в обществото, на които средният човек би желал да подражава. Да оставите нещата каквито са, не значи да отложите избора, а да изберете да не правите нищо, което в наше време винаги свършва зле.

Пирамида на Маслоу

Абрахам Маслоу е американски психолог, живял през 20 век, който заедно с други известни съвременници поставя началото на социалната хуманистична психология. Специфична характеристика на въпросната школа е, че отделният човек може да конструира своето поведение и жизнен опит единствено сам, като прави съзнателни избори. За Маслоу всеки самостоятелен индивид е мислещо същество, което преживява, решава и избира измежду предоставените му от живота възможности, а след това сам отговорен за изборите си. Правейки изследване на потребностите на отделния индивид обаче, уединеният психолог забелязва, че малцина от хората са доволни от себе си във всяко отношение. Тогава той решава да търси връзката, като започне своя анализ от единичното към общото според идеите на Кант. В резултат на работата му днес познаваме т.нар. "Пирамида на потребносите" или още "Пирамида на Маслоу". Ако желаете още едно мнение, вижте последният клип, за да чуете повече от много и различни американски психолози.

Нов здравословен живот

Според Маслоу здравето е част от потребността на сигурност (2-ро ниво) и за да го оцени човек, първо трябва да успее да задоволи основните житейски потребности. Облазагам се, че вече сте задоволили основните си потребности, но не зная как стоят нещата след тях. Затова ви питам:

Кави са Вашите потребности?

Вместо да гадая и да цитирам статистики, взех решение да попитам читателите на bb-team.org за тяхната лична градация. Ако желаете да допринесете за статията, опишете как оценявате живота си според всяко стъпало на пирамидата. Какво ви липсва и от кое сте склонни да се лишите?

Вдъхновяващ пример

Вместо заключение, реших да ви предложа вдъхновение.

  • Пример 1: Предлагам ви да започнем мотивацията с първия клип по-долу. От него ще чуете за един преуспяващ брокер, който заменя Уолстрийт и болките в гърба за една по-спокойна, по-ниско платена, но вдъхновяваща живота му работа.
  • Пример 2: В този клип една млада и успешна и живееща здравословно спортистка, не успява да приеме факта, че трябва да забави темпото и да направи крачка назад, за да избърза с десет напред в бъдеще време. Вижте какво и коства това и помислете за себе си.

Оставям статията с отворен край, за да се включите със своя личен завършек.

Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow