Дневен план за навициСвали сега 

Моята фитнес зала

Как избираме „своята” фитнес зала или няколко маркетингови идеи за успешен фитнес център през погледа на един трениращ

Заобиколени сме от десетки фитнес зали, но избираме само една и ставаме неин редовен посетител. Причината е целенасочената маркетингова политика, която фитнес индустрията предприема, за да привлече клиенти. Всеки трети трениращ споделя, че има конкретни предпочитания към залата, която посещава.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Моят фитнес центърКакто при всеки, бизнес появата на нов играч започва с идентифициране на целевия пазар, последвано от определяне на маркетинговата стратегия. Имиджът на фитнес залата се гради от аудиторията, която я посещава. Залата не е просто място, където хората отиват да тренират и губят килограми, но и място, където кипи активна комуникация и социален живот. Очертанията на имиджа са много ясни, когато посещаващите залата имат сходен социален статус и ценности.

С течение на времето всеки трениращ малко или много се приобщава към микросредата в залата, в която тренира. Тогава обикновено се появява критично отношение към заобикалящото го миниобщество, дължащo се на зараждащата се лоялност и вродения стремеж към усъвършенстване чрез собствен принос.

Именно в този смисъл си позволих да събера няколко мнения за това кое би направило по-атрактивна за трениращите фитнес зала и кои всъщност са факторите, въздействащи върху избора им. Тези мнения биха могли да изиграят и чудесна роля на „подсказване" на управляващите въпросните зали как да привлекат нова аудитория и да задържат съществуващата - един от основните въпроси в маркетинга и бизнеса като цяло. Някои предложения може да ви се сторят безумни, но тъй като са основани изцяло на мненията на трениращите, е важно да се отчете, че сред тях може да се крие мнението на човек, посещаващ Вашата фитнес зала; човекът, който се опитвате да привлечете или задържите.

 • Пробен период - Пред прага на фитнес залата в главата на трениращия обикновено се върти мисълта дали там ще му хареса, т.е. какви удобства ще има на съответното място. Ще е нужна поне седмица новите трениращи да обмислят дали да се присъединят към Вашия фитнес или т.нар. пробен период, през който посещенията да бъдат безплатни или заплатени на промоционална цена. Уважаеми собственици на фитнес зали, сами разбирате, че ако ги привлечете, после ще е трудно и за тях самите да ви напуснат, а безплатните 2-4 тренировки в пробния период ще ги предпазят от това да предпочетат конкурентите ви. Или с други думи - добрият старт често предвещава добър край. Представете мостра от продукта, който предлагате. 
 • Членски пакети - предложете на новите посетители на фитнес залата членски пакети с мотива, че колкото повече купуват (за по-дълъг период от време), толкова повече ще спестят. Дългите периоди са добри и за Вас, тъй като ще отпаднат грижите за краткосрочното текучество на клиентите. 
 • Програма за лоялни клиенти - в търсене на нови клиенти на залата, не забравяйте „старите кучета", с които се виждате 4 пъти седмично от доста дълго време. Тази програма е много по-важна от кой да е друг маркетингов подход, който прилагате. Ако се отнасяте добре с онези десет процента - най-редовните ви посетители, те ще извършат по-голямата част от останалия маркетинг вместо вас. Накарайте ги да се чувстват ценени като им предложите безплатна рекламна тениска на фитнес залата, допълнтелни услуги като масажи и терапии, хранителни добавки. Дръжте близо до себе си хората, които ви обичат и ценят.
 • Намерете онова, което ви прави различни и го направете свой рекламен слоугън - това е маркетинг в една от най-чистите му форми. Открийте конкурентното си предимство и го разгласете на хората - те трябва да бъдат информирани кое ще ги накара да изберат именно Вас, а не фитнес залата в съседната пресечка до дома им. Всичко това допринася за изграждането на определен имидж на марката ви.
 • Бъдете внимателни при избора на треньори - намерете такива, за които това е основна професия, а не странично занимание за няколко часа. Треньорите са Вашето лице и представител пред трениращата аудитория, имащи до голяма степен принос в привличане на нови и задържане на стари клиенти. Обучавайте треньорите си - доста от тях проявяват инициатива да преподават и обучават, готови ли сте да им дадете възможност за това? Организирайте дискусии по въпроси за начини на хранене, силови тренировки, специфични тренировки при отделните спортове, управление на стреса, редуциране на теглото и всичко, което би предизвикало интерес у трениращите. Уелнес индустрията е толкова обширна, изберете си част от нея и вървете систематично напред.
 • Създайте си блог - по мое мнение това ще изведе всяка фитнес зала едно ниво нагоре. Да предположим, че имате 5 треньора, които биха могли да управляват въпросния блог, както и самото ръководство - в повечето случаи активно занимаващо се с фитнес или пък с богат спортен опит. В блога си бихте могли да включвате дневни упражнения, съвети за диети и типове хранене, уелнес, силови упражнения, видове спортове, актуалната седмична програма в залата. Освен богатата информация, която представяте на клиентите си, ще имате чудесна възможност да контролирате онова, което се случва в залата. Най-важното обаче е, че по този начин ще се изгражда връзка на доверие и екипност между трениращите в залата, която захранва т.нар. клиентска лоялност. Когато трениращите са впечатлени от написаното от треньорите, това ще доведе до повече нови посетители и ще послужи като своеобразна обратна връзка.
 • Достъпът до тези удобства разбира се трябва да е „част от месечния абонамент за фитнес залата", като можете да качите и различни програми с платен достъп. Наличието на уеб сайт е и чудесен начин за информиране на потенциалните ви клиенти за Вашето съществуване, тъй като уеб сърфирането е отдавна част от процеса на покупка.
 • Бъдете ангажирани с обществото - работете с местните организации и други бизнес единици като осигурите преференциални цени за техните служители. Интересувайте се от новостите в града и предлагайте на новите членове първоначална отстъпка в цената, безплатна тренировка, масаж и др. „Влейте се"в обществото и активно участвайте в процесите, протичащи в него. Резултатите няма да закъснеят. 
 • „Откупвайте" клиенти - ако някой клиент спре да посещава Вашата фитнес зала и отиде при Ваш конкурент, върнете си го като му предложите наистина добри условия. Вземете отношение по отстраняване на съответния проблем-причина за „бягството", защото той може да се окаже потенциална опасност и за другите клиенти. Мои познати са споделяли, че са спрели да посещават дадена фитнес зала заради грубото и непрофесионално отношение на някой от треньорите, който за зла участ се падал на работа винаги във времето, в което те посещавали залата. След като въпросното лице по една или друга причина вече не работело там, хората се върнали в същата зала.
 • Определете бюджет за реновиране на фитнес залата - боядисване на стените, подмяна на огледалата, подобрение на осветлението, подмяна на износените уреди с нови и поддръжка на уредите в съблекалните. Едно от дразнещите неща за трениращия е да вижда неработещ сешоар в съблекалнята или счупено колело в залата в продължение на седмици.
 • Създайте целево ориентирани програми за предизвикване и задържане на интереса на трениращите, които желаят да постигнат определени разултати от типа „60-дневно предизвикателство за влизане във форма / увеличаване на мускулната маса и др." и привлечете спонсори за осигуряване на атрактивни награди. 
 • И накрая един безценен и последен, но не по важност съвет- обръщайте се към клиентите си по имена. Ако служителят, работещ на гишето, назовава името на трениращия, то Вие почти сте го спечелили. Създайте комфорт на клиентите си - малък кът за кафе, просторни съблекални и др. За повечето клиенти тренировките са допълнително занимание, имащо за цел да ги разтовари от грижите и работния стрес. Бъдете сигурни, че всяко нещо, което допълнително причинява стрес или дискомфорт в залата, ще ги държи надалеч от нея.

Надяваме се, че с тази статия сме успели да обхванем основните обстоятелства, определящи избора на трениращия към определена фитнес зала. И че четивото е било еднакво полезно както за трениращите, така и за собствениците на местата, където извайваме тялото и духа си.

Използвани източници

 • brettduncan.wordpress.com
 • marketingsimulation.blogspot.com
Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow