Дневен план за навициСвали сега 

Фитнес и бойни спортове

Коя спортна практика с какво влиза в конфликт при подготовката в бойните спортове?

Накратко за конфликтите между тренировките, които провеждаме, за да изглеждаме добре и другите тренировки, които трябва да ни направят по-добри представители на бойното изкуство или бойния спорт, на който симпатизираме.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фитнес и <a href=бойни спортове" align="right" />

Близки и далечни...

Общото между бойните изкуства (БИ), бойните спортове (БС) и работата с тежести е, че при всички тях тренираме тялото с упражнения с тежести и/или собствено тегло, за да изведем повече от физическия си потенциал в насоката, която сме избрали. Всички глобални прилики свършват тук. Сега за всяка комбинация по отделно...

Бойни изкуства и бодибилдинг

При повечето от спортно представените бойни изкуства и при бойните спортове се наблюдава разделение по категории сред участниците в турнирите. Тук бодибилдинг тренировките са от полза, когато участник трябва да премине от категория в категория. Ползите обаче не рядко се изчерпват с кантара.

Покачване на мускулна маса

Покачването на килограми става за сметка на мускулна маса и натрупване на мазнини. Мазнините при бойните спортове са по-малкия проблем в сравнение с бодибилдинга, тъй като те не свалят състезателя автоматично в листа с класирането. Новото мускулно тегло не е автоматичен плюс. Факт е, че онова, което може да провали по-тежкия състезател, не е по-ниското ниво на чиста мускулна маса, а неефективните двигателни вериги.

Развалянето на ефективността на една двигателна верига е доста лесен процес. За да се случи, просто трябва да се наруши силовия баланс, постигнат от атлета при старото ефективно тегло А в новото тегло В, като се даде сила на основните мускулни групи, а спомагащите да бъдат пренебрегнати. Точно това се случва, когато представител на боен спорт започне да работи на своя глава по стандартни бодибилдинг тренировки: сплит, стандартна интензивност, популярни техники с тежести. Резултатът е страховита физика и слабо изпълнение. Не е изключено същият атлет с по-ниско, но по-ефективно тегло, да бие новия си "аз" при една имагинерна схватка.

Споменавам всичко това не за да ви стимулирам да не променяте теглото си, а за да ви насоча към индивидуален път, съобразен с кондицията, която се изисква при бойните изкуства. Този път включва работа с тежести, но не е по бодибилдинг методика, така че забравете за "Професионални програми с 24 серии в 3 х 8-10 повторения"! При състезатели по бойни спортове те не работят добре.

Ударно орелефяване

Да решите да слезете с категория по-долу не винаги е печеливш вариант. Тук ще ви разкажа как не трябва да го правите. Това, което е добре за саркоплазмен бодибилдинг гигант с 15% мазнини, не е добро за плътен атлет предимно функционална хипертрофия при същия процент мазнини. Не се впускайте в 40 дневна диета + 180-200 мин. кардио седмично при -1000 ккал/ден преразход на енергия, защото за разлика от културиста, вие няма да имате полза от азотни буустъри при 7% мазнини, а от тежък и добре премерен удар/захват и достатъчно енергия да издържите, докато нацелите момента, понасяйки много удари или сблъсъци с противника на тепиха/ринга.

Мускулатурата на състезателя по бойни изкуства изисква бавен преход, а той самият се нуждае от преформиране, вместо от ударни предсъстезателни диети. В противен случай заедно с основните мускулни групи загуба на качествени влакна ще реализират и малките стабилизиращи движенията мускули. При по-интензивни натоварвания + много адреналин, това е залог за лоша производителност, лесна умора в последствие и в най-лошия случай за травма.

Симетрия

Симетрия от порядъка на "ръка 40 см, врат 40 см и прасец 40 см" е мечта на всеки бодибилдър в средните категории, но не е гаранция за успех в бойните спортове. Няма смисъл да рискувате да развалите силните си страни, за да доближите тази пропорционалност, защото в нокаут/ключ това няма значение. Ако от бодибилдинг тренировки сте се насочили в света на бойните спортове, то спрете да мислите симетрично и кажете "добър ден" на функционалната асиметрия. По-грозно, но работи.

Фитнес тренировки и бойни изкуства

Едновременното провеждане на стандартни фитнес тренировки и бойните спортове като цяло е безсмислена комбинация. Цел на фитнес тренировките е да поддържа тялото в готовност за общо физическо натоварване и приемлив външен вид. Всеки боен спорт, а и всяко бойно изкуство обаче, има своя специфична система за физическо натоварване, която така или иначе работи за основен атлетизъм на тялото. Ако тренирате бойни изкуства за физическа форма, по-добре идете на фитнес, защото или не сте наясно с концепцията на основното ви занимание, или общата физическа тренировка в групата ви не се стимулира от треньорите. Да ползвате и фитнес сплит и обща физическа подготовка в бойните изкуства е като да си губите времето и с двете занимания. По-добре се насочете към индивидуална силово-кондиционна програма и специализирани физически тренировки за съответното изкуство.

Манията за нисък процент подкожни мазнини

Сред някои мъже и жени съществува мания за поддържане на подкожните мазнини под контрол целогодишно. Целта се постига със строги диети, тренировки с голям обем, а не рядко и цели часове кардио, като спининг, аеробика, тае бо и др. Ако не ви преизтощава, подобна програма може да ви донесе ползи, ако сте в лека категория. Всяка грешка с храненето обаче ще се отразява на качествата ви на ринга.

Силово-кондиционни тренировки

Това е тип функционални тренировки, които са резултатно ориентирани, са строго специфични за отделния човек и за даденото бойно изкуство, с което се е заел. Тяхна цел може бъде:

  • да компенсират недостатъцтите на специфичната физическа подготовка, харакерна за отделно изкуство;
  • да заместят общата физическа подготовка (ОФП), която провеждат спортните треньори в класа по бойни спортове;
  • да допълнят общата физическа подготовка, като я разширят с нови елементи, работещи за различни физически параметри (баланс, гъвкавост, експлозивна сила, устойчивост на торса, предаване на сила по отворена и затворена мускулна верига, за дадено движение и пр.)

Специализирани физически тренировки в бойните спортове

Повечето часове с общи физически подготовки, провеждани по време на спортните занятия в групата по боен спорт, е достатъчна едва за средно ниво и работи в по-голяма степен при едни от трениращите, отколкото при други. Разбира се, нещата са от треньор до треньор, но колкото и да е опитен водещият занятия, той има ограничен капацитет. Това, което треньорът може да се види в малка група от четири до шест човека, не е онова, което може да се забележи при индивидуална тренировка, а какво остава за група от десет и повече практикуващи с различия в опит, умения и неумения. Специализираните тренировки се водят от отделен треньор, който задължително има познания върху основния спорт (или в бойното изкуство), тренирано от практикуващия. Специализацията води до по-добри резултати, затова, ако се стремите към ново тегло, нова форма или искате да развиете нови умения, преди да предприемете крачка напред, изяснете си от какви качества имате нужда и кой може да ви е от полза, за да ги придобиете.

Още съдържание по темата
Плуване-никога-не-е-късно-да-се-научим
Плуване - никога не е късно да се научим!

Спортува ви се извън спортната зала? Опитайте в басейн!

Плувайте-с-вашето-бебе
Плувайте с вашето бебе

Физическо и емоционално преживяване за родителите и техните малки съкровища

Тонус-във-водата-с-5х4х50
Тонус във водата с 5х4х50

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Тонус-във-водата-долна-част
Тонус във водата: долна част

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow