Инозин

Пуринов нуклеозид, предшественик на АТФ

Инозинът участва ефективно не само в обмяната на въглехидрати, повишавайки активността на редица ензими в цикъла на Кребс, но и стимулира синтеза на нуклеотиди. Трябва да се отбележи, че при спортове за издръжливост и силови спортове, особено важен е ефектът на инозина за намаляване на количеството млечна киселина, отделена по време на физическата дейност.

Инозин

Инозин - какво знаем за него?

Представлява естествен за организма елемент, който участва директно в протичането на много жизненоважни процеси в човешкия организъм. Локализиран е в скелетната мускулатура и миокарда.

Инозинът е пуринов нуклеозид и прекурсор на аденозин трифосфат (АТФ). Известно е, че биохимията определя АТФ като енергийна валута на клетката или вещество, което съхранява и пренася химичната енергия. АТФ не се метаболизира, т. е. това е чиста биохимична енергия за телесните клетки, която се използва от тялото в готов вид.  Например, за едно денонощие в организма на човек, тежащ приблизително 75 кг, се получават около 70 кг АТФ.

АТФ отдава енергия на клетките, прекъсвайки връзката с една от фосфатните си групи, превръщайки се в АДФ (аденозин дифосфат). Но постоянното ниво на АТФ в клетките е сравнително ниско,  като то се изчерпва още в първите няколко секунди на високоинтензивна работа в анаеробна среда, т. е. продължителната и тежка тренировка изчерпва много бързо енергийните запаси, настъпва умора и ефективността на извършваната работа рязко спада. Това несъмнено налага постоянното  производство на АТФ от мазнини, аминокиселини и глюкоза.

Инозинът от своя страна притежава силна антихипоксична активност (подобрява доставката на кислород в еритроцитите, като същевременно повишава усвояването му от работещите мускули), което се превръща в ключов фактор за повишаване на спортните постижения в спортове, ориентирани изцяло към развиване на издръжливост.

Намира приложение като:

  • Кардиопротектор при профилактика и защита на множество сърдечно-съдови заболявания. Високите температури през летния сезон, обилното потене, както и увеличения прием на течности правят употребата на инозин задължителна. Той играе ролята на добър протектор на сърдечния мускул, който е силно натоварен. Освен това клинични изследвания показват, че съвместният прием на термогеници и инозин намалява стреса върху сърцето и пулсовата честота спада с около 10-15%.
  • Американски учени са открили, че инозинът може да бъде полезен при лечение на инсулт. Експериментът, проведен с животни, е бил успешен и ако това стане и при човека, със сигурност би дало нова надежда за страдащите от инсулт.
  • Ефективно профилактично и протективно средство при чернодробни заболявания.
  • Притежава силна имуностимулираща активност, значително намалява времето за протичане на някои вирусни инфекции, както и появата на техни рецидиви.
  • Хранителна добавка с добро качество, а в комбинация с L-карнитин служи за обезпечаване на енергията на сърцето и скелетните мускули и повишаване на издръжливостта.
  • Редица треньори препоръчват инозин като отличен стимулатор и много необходим суплемент за провеждането на интензивна и продължителна тренировка.
  • Инозинът играе особено важна роля при хората, занимаващи се с културизъм. Той директно участва в синтеза на мускулен белтък и във въглехидратния метаболизъм. Именно поради тази причина е силно необходим в периода на изграждане на мускулна маса. От друга страна бързо неутрализира натрупаната млечна киселина, като възстановява уморения мускул, повишава мощността на мускулните съкращения и подобрява ефективността на тренировъчното занимание.

Възможно ли е да възникне дефицит по отношение на добавката?

Тъй като инозин не е есенциална хранителна съставка, няма как да възникне дефицит.

Храни, съдържащи инозин

Инозин се съдържа в бирената мая, както и в органните меса. В търговската мрежа може да бъде открит самостоятелно или в комбинация с други добавки.

Каква е препоръчителната доза?

Въпреки че инозинът е сравнително непознат, в чужбина той е едни от най-масово употребяваните продукти. Препоръчителната доза е 1.5-2 г преди всяка тренировка.

Наблюдават ли се странични ефекти при употребата на инозин?

По принцип не се наблюдават странични ефекти от неговата употреба, но неизползваният инозин в организма се превръща в пикочна киселина, което не е никак благоприятно за хора, страдащи от подагра. В литературата не са описани и взаимодействия на добавката с лекарствени продукти.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1