Дневен план за навициСвали сега 

Агаве

Нектарът, който може да замести меда

Съществуват различни течения - вегетарианство, веганство, суровоядство, отричащи консумирането не само на някои хранителни продукти, но и на такива, които косвено са свързани с дейността на животните. За щастие, природата е достатъчно щедра и създава продукти, отговарящи на изискванията на всички. Един такъв продукт е агаве - растение, подобно на кактус, което расте в Мексико и от което се прави не само добра текила, но и нектар, 1.5 пъти по-сладък от захарта, с относително нисък гликемичен индекс и мек, натурален вкус.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Агаве

Произход и полезни свойства на агавето

Ацтеките първи нарекли агавето "дар от боговете". Растението, подобно на кактус, расте в далечните пустини на Мексико. Нектарът от агаве се използвал успешно още преди хиляди години за подслаждане на различни храни и напитки.

Наричали го "медена вода", защото бил по-сладък от меда и с далеч не толкова гъста консистенция. За  производство на нектар от агаве се използва сърцевината на растението, като полученият сок (който се състои от фруктоза и глюкоза) се филтрира.

В сравнение с другите продукти, които се използват за подслаждане, нектарът от агаве е с по-нисък гликемичен индекс, равен на 27 (например, оризът има гликемичен индекс от 83, медът - 83, ябълката - 54 и грахът - 32).

Това се дължи на високото съдържание на фруктоза (около 90% - друга близка до агавето субстанция е царевичният сироп, но там количеството фруктоза е само 55% и той е сравнително по-евтин като продукт).

Нектарът от агаве е 1.5 пъти по-сладък от захарта и определено е по-добрият избор за хора, чувствителни към захар и мед, за тези, които проявяват непоносимост към някоя от съставките на меда и най-вече за веганите.

Векове по-късно става ясно, че растението агаве съдържа субстанция, която успешно се бори с процесите на декалцификация в организма и последващата остеопороза, а и стимулира производството на хормон, който регулира нивото на инсулина в кръвта.

Възможни странични ефекти и рискове при приема на агаве

Нектарът от агаве е изключително подходящ не само за вегани и за вегетарианци, а и за всички, хранещи се здравословно. Неговият най-голям плюс е, че се разгражда бързо и лесно, притежава мек, натурален вкус и няма характерен аромат.

Ако обичате да готвите ще се зарадвате да научите, че сиропът от агаве не ароматизира продуктите, в които се влага. Нещо, което се наблюдава при кленовия сироп и меда.

Агаве нектарът, не бива да се приема безконтролно в големи порции наведнъж. Високото му съдържание на фруктоза може да предизвика болестни състояния много по-лесно, отколкото глюкозата, тъй като глюкозата метаболизира във всяка клетка от тялото, а фруктозата само в черния дроб.

Например, при животни, хранени с храни, богати на фруктоза, се наблюдава състояние на цироза, подобно на това при алкохолиците. Консумацията на подобни продукти води до развитие на патологични условия, близки до тези на диабет, както и увеличаване на пикочната и млечната киселина.

Понякога дори е възможно да се наблюдава метаболитна ацидоза. За съжаление, отрицателните страни не свършват дотук. Защото повишената консумация на фруктоза води до загуба на желязо, магнезий, калций и цинк, което не се наблюдава при консумиране на обикновена захар. Освен това, фруктозата може да доведе до процеси на стареене на клетката. Без паника! Консумацията на 15 до 50 гр. сироп за ден, се смята за безопасна, при хора със здрав черен дроб, водещи активен живот.

Мед или нектар от агаве?

Сравнявайки двата продукта, става ясно, че натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти от древността насам. Той се усвоява изцяло от организма, като от 1 кг мед се усвояват до 3 400 калории енергия.

В състава на меда влизат: белтъчни вещества, витамини В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини, ензимна инвертаза, липаза и много други елементи, които се срещат в кръвта в малки количества.

Въглехидратите са представени от глюкоза, фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и  тризахариди. Пчелният мед се оказва богат и на органични киселини (винена, лимонена, млечна, мравчена и др.), минерални вещества: калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий и аминокиселини (около 20 на брой - глутаминова киселина, глицерин, тирозин, лизин и др.).

Необходим е само един поглед, за да осъзнаем, че пчелният мед е много по-добра алтернатива от нектара от агаве. За съжаление, това не важи за хората, проявяващи непоносимост към меда и неговите съставки.

За какво можем да използваме агаве?

Въпреки че има достатъчно негативни страни, е факт, че фруктозата се усвоява много по-бързо и лесно спрямо останалите захари. Също така агаве под формата на подсладител не съдържа някои вредни и токсични вещества, които по принцип са характерни за другите синтетични подсладители. Използва се успешно за овкусяване на:

  • зърнени култури, хляб, различни десерти, палачинки, желета, конфитюри, бонбони, кисело мляко;
  • протеинови барове;
  • кафе, чай, както и други сладки напитки.

В последните години с увеличаване на източниците на информация нараства и популярността на агаве като подсладител с относително полезни свойства. Той се превръща в предпочитан продукт за подслаждане не само от хората, водещи здравословен живот, но и от различни готвачи по света.

Разбира се, суровите плодове са по-добрата алтернатива. И не само защото съдържат по-малко количество фруктоза, но и защото са богати на витамини, минерали, фитонутриенти, фибри и още много разообразни хранителни вещества.

Концентрираните подсладители не съдържат фибри и са с много по-висока концентрация на простите захари, отколкото се наблюдава при пресните плодове.

Ако пък сте решили, че агаве не е вашият избор, то лесно можете да го замените със стевия - билка, която е сладка на вкус, но не съдържа захар. За предпочитане обаче е да използвате билката под формата на пресни или изсушени листа, тъй като под формата на капки или прах тя също съдържа синтетични вещества.

Използвани източници

  • allaboutagave.com
  • agaveband.com
Още съдържание по темата
Griffonia-simplicifolia-5-HTP
Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Н-ацетил-цистеин-NAC
Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Глутатион-Glutathione
Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Колаген-оправдана-ли-е-цената-за-нашите-стави-и-кожа
Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow