Дневен план за навициСвали сега 

Ацидоза

Защо някои хора са "кисели"?

Ацидозата е състояние на намалено количество на алкални молекули, респективно на повишена киселинност (концентрация на водородни йони) в телесните течности, по-специално на кръвната плазма. Говори се за ацидоза, когато pH на артериалната кръв спадне под 7.35, докато в другата крайност (алкалоза) pH се повишава над 7.45.  Ацидозата може да бъде респираторна (дихателна), метаболитна и смесена (с респираторна и метаболитна компонента). По същество това е нарушение на алкално-киселинното равновесие в организма и израз на изчерпване на компенсаторните механизми, участващи в корекцията му.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

АцидозаАцидоза настъпва при увеличение на концентрацията на водородни йони в артериалната кръв над нормалното ниво - 40 nmol/L или pH 7.4. Получава се в резултат на натрупване на въглероден диоксид, на кисели продукти на метаболизма или на намаление на концентрацията на алкални съединения в кръвта. Терминът ацидемия описва състояние на ниско рН на кръвта, докато ацидоза е самият процес, водещ до това състояние. Нивото на клетъчна метаболитна активност повлиява и в същото време е повлияно от pH на телесните течности. При бозайници нормалното pH на артериалната кръв се движи в границите 7.35 -7.50 в зависимост от конкретния биологичен вид. При здрав човек тези стойности са 7.35 - 7.45. pH-вариациите при човек, съвместими с живота, са между 6.8 и 7.8. Промените в pH на артериалната кръв (и в последствие на извънклетъчната течност) извън тези граници води до необратими клетъчни увреждания.

В зависимост от механизма на възникване ацидозата се дели на метаболитна, респираторна и смесена, а според стойностите на pH - на компенсирана и декомпенсирана.

Респираторна ацидоза

Респираторната ацидоза е резултат от повишаване концентрацията на въглероден диоксид в кръвта (хиперкапния) поради хипервентилация. Най-често се причинява от белодробни проблеми, наранявания в областта на главата, лекарства (анестетици и седативи), мозъчен тумор. Пневмоторакс, емфизема, хроничен бронхит, астма, тежка пневмония също са сред честите причини. Състоянието може да бъде и компенсаторен отговор на хронична метаболитна алкалоза.  

Диабетна ацидоза (кетоацидоза)

Вид метаболитна ацидоза, която се получава в резултат на натрупване на кетонни продукти поради нарушение на метаболизма на въглехидратите. Наблюдава се при неконтролиран захарен диабет. Може да възникне и при гладуване. Рефлектира в силно изместване на гликолизата към липолиза за енергийни нужди.

Лактатна ацидоза

Вид метаболитна ацидоза, възникваща при натрупване на млечна киселина (лактат) в тъканите (при тъканна хипоксия, определени лекарства и др.). Лактатната ацидоза възниква тогава, когато клетките произвеждат млечна киселина по-бързо, отколкото организмът я усвоява. Ключови симптоми на лактатната ацидоза са необичайно дълбоко и ускорено дишане, повръщане и болки в областта на корема. Лактатната ацидоза може да е следствие от редица причини. Приема се за основен признак при остра форма на диабет. Лактатната ацидоза е рядка, но тежка форма на реакция, която се проявява след приемане на метформин (Глюкофаг), лекарство срещу диабет II тип.

Метаболитна ацидоза

Това е увеличение на концентрацията на водородни йони и намаление на концентрацията на бикарбонати в телесните течности в резултат на натрупване на киселини или на повишена загуба на основи от организма. Това може да се случи при диария, бъбречни заболявания и др. Метаболитната ацидоза се характеризира с повишена продукция на метаболитни киселини, обикновено в резултат от смущения в механизма за екскрецията им през бъбреците. Реналната ацидоза е асоциирана с натрупване на урея и креатинин, както и остатъчни количества от метаболитни киселини от белтъчния метаболизъм.  

Нарастване в продукцията на други киселини също може да е причина за метаболитна ацидоза. Например лактатната ацидоза може да има две причини за поява:

  • 1) тежка (PaO2 <36mm Hg) хипоксемия поради спадане в нивото на дифундиращ кислород от артериалната кръв към тъканите.
  • 2) хипоперфузия (хиповолемичен шок) поради неадекватен кръвен достъп на кислород до тъканите. Повишаването на лактатната концентрация е индикатор за ферментация поради анаеробен метаболизъм в мускулните клетки по време на тежка тренировка. Когато снабдяването с кислород се възстанови, ацидозата бързо изчезва.

Киселинната концентрация при отравяния, повишеното ниво на желязо в кръвта, хронично понижената продукция на бикарбонати също могат да доведат до метаболитна ацидоза. Тя се компенсира от белите дробове, като се увеличи издишаният въглероден диоксид, а по този начин се измества буферното равновесие в посока към понижение на киселинността. Това е резултат от стимулиране на хеморецептори, което от своя страна засилва алвеоларната вентилация (известно като Kussmaul-ово дишане: специфичен тип хипервентилация).  Това, разбира се, е свързано с респирационен стрес и последващи рискове за пациента.

Мутации в ензима V-ATPаза 'a4' или 'B1' изоформите води до дистална ренална тубуларна ацидоза - състояние, което по-късно се превръща в метаболитна ацидоза. Артериалните кръвни газове ще покажат ниско pH, ниски кръвни бикарбонати (HCO3), нормално или ниско парциално налягане на CO2. Използва се уравнението на Хендерсън-Хаселбалх за изчисляване на кръвното pH, тъй като кръвта е буферен разтвор. Количеството на метаболитните киселини може да бъде изчислено чрез  отклонението в количеството на буферната основа при процеса титруване. При хиповолемичен шок например, приблизително 50% от метаболитните киселини се полагат на млечната киселина (лактата).

Главни симптоми на ацидозата

Те обикновено съпровождат симптомите на друг първичен дефект – респираторен или метаболитен.  Първите признаци са умора, вялост, болки в главата, задържане на вода, отслабени имунна и мускулна система.

Лечение

Лечението на некомпенсираната метаболитна ацидоза е фокусирано върху коригирането на подлежащия проблем.  Когато метаболитната ацидоза е тежка и повече не може да бъде компенсирана адекватно от белите дробове, може да се предприеме неутрализиране на ацидозата с вливане на бикарбонати.  

Ацидоза – хранене и спорт

Дългосрочните диети с увеличен прием на протеини и (почти) никакъв на въглехидрати, водят до увеличено образуване на кетони в кръвта. Освободените от мастните тъкани кетони се свързват с киселините и нарушават установената в тялото алкално-киселинна хомеостаза. По този начин чрез кръвта могат да се приемат и отстраняват по-малко киселини – нарушава се буферната й функция. Бъбреците и черният дроб са силно засегнати от високото киселинно ниво. Следва спадане на  нивото на pH в кръвта под 7,35 и възниква ацидоза. Тя е причина организмът усилено да разгражда мускули, за да неутрализира високото ниво на киселини в кръвта. В силовите спортове и високоинтензивните тренировки с относително кратки почивки анаеробното натоварване води до натрупване на млечна киселина в мускулите, която забавя процесите на енергиен добив и води до преждевременен мускулен отказ.

Всеки опитен билдер се стреми да избегне подобно нещо. Причината е, че за коригиране на баланса организмът ще "яде" собствен мускулен протеин, да извлече от него глутамин, което да доведе до понижаване на киселинността. Следователно желанието да се съхрани собствената мускулатура трябва да е нежелание да се допусне ацидоза! За съжаление, прекалената и необмислена консумация на големи количества животински продукти и в същото време недостатъчно зеленчуци и плодове, може да доведе до този проблем при напълно здрави млади хора. А билдерите често попадат в тази рискова група. Научните опити показват, че отлично лекарство против ацидоза и свързаното с нея губене на мускулна маса е калиевият бикарбонат. По-рано се смяташе, че най-доброто средство е натриевият бикарбонат (сода за хляб), но при клинични изследвания е доказано, че калиевият бикарбонат е значително по-ефективен. Разбира се, и обикновената сода е способна да предотврати проблема. Сигурно сте чували за някои трениращи, които разтварят сода за хляб и пият разтвора преди тренировка.
Високите дози калиеви препарати обаче дразнят стените на стомаха. Добра алтернатива е при завишен прием на животински протеини да се консумират и зеленчуци, и плодове. Бобът, соята и лещата също биха били от полза.

Киселинно-основният баланс на организма е от изключителна важност за правилното му функциониране и всяко неразумно вмешателство в този фин механизъм може да доведе до неприятни последици за здравето.

Използвани източници

  • en.wikipedia.org
  • puls.bg
  • medicine.bg
  • bodybuilding-bulgaria.com
  • medical.bg
  • home-bodybuilder.com 
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow