Дневен план за навициСвали сега 

Модерен петобой

Път към изграждането на съвършения атлет или само красива легенда

Модерен петобой

Съчетанието от физически и умствени качества, нужни за модерен петобой, позволявали на атлетите да участват в повече от три или четири олимпийски игри. Причината е проста - с увеличаването на възрастта възможностите за плуване и бягане отслабват, но често с опита другите качества на един атлет нарастват.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Според Аристотел, съвършените спортисти са петобойците, "защото в техните тела сила и бързина са съчетани в прекрасно съотношение".

Чували ли сте легендата за офицера от кавалерията на Наполеон Бонапарт? Офицерът имал за задача да предостави важно съобщение. Възседнал бил кон, който не познавал. Яздил през терен с много препятствия и непрестанно бил обстрелван от неприятелски огън.

Офицерът отвърнал на огъня и повалил противниците си. Останал само един неприятел, когато мунициите му свършили. Тогава, повален на земята, бил предизвикан на дуел със сабя.

Офицерът спечелил дуела и отново яхнал коня си. Пътят му бил пресечен от река, която била дълбока и не можел да премине с коня си.

Нашият галантен герой преплувал реката и пробягал останалия път. След петте теста на неговата физическа и психологическа подготовка, той най-накрая предал съобщението...

Вероятно легендата е просто измислица. Но има един спорт, който съчетава всички тези умения – фехтовач, плувец, ездач, стрелец и бегач. Това е най-олимпийският от всички спортове – модерният петобой.

Начало и възникване

Древният петобой (състоящ се от бягане, скачане, хвърляне на копие, хвърляне на диск и борба) е бил въведен за първи път на Олимпийските игри през 708 г. пр.н.е.

Считан за най-върховата дисциплина, победителят в него е бил оглавяван за "Победител на Олимпийските игри". Това звание за древния петобой е било изцяло прието и от основателя на съвременните олимпийски игри – Барон Пиер дьо Кубертен.

От 1909 година той започнал опитите за въвеждане на петобоя в олимпийската програма. Самото въвеждане се случило две години по-късно, на 14-то съвещание на Международния олимпийски комитет в Будапеща.

Тогава Кубертен заявил: "Светият дух на спорта просветли моите колеги и те приеха надпредвара, на която аз отдавам огромна почит".

Дисциплините съвпадали с качествата, които е трябвало да притежава един кавалерист от 19-ти век - да стреля, да се дуелира, да бяга, да плува и да язди.

Модерният петобой като официален спорт е въведен за пръв път на петите олимпийски игри в Стокхолм през 1912. Той съчетава в себе си пет напълно различни един от друг спорта. Това са фехтовка, стрелба, плуване, кросово бягане (бягане през пресечен терен) и конен спорт.

Кубертен заявил, че петобоят е единственият спорт, "който тества духовните качества на атлета точно толкова, колкото физическите качества, като по този начин създава перфектния атлет".

Новият спорт бил приет с огромно удивление, заради върховите качества, които били нужни – кураж, координация, физическа сила, самоконтрол и приспособимост.

Промени от въвеждането му до днес

От 1912 до 1980 г. състезание по модерен петобой се е провеждало в пет различни дни – по една дисциплина на ден. От 1984 до 1992 г. състезателните дни стават 4, като стрелбата е била провеждана в същия ден на плуването или бягането.

През 1996 г., на олимпийските игри в Атланта всичките дисциплини са проведени в един ден. За пръв път жени се състезават на Олимпиадата през 2000 г. в Сидни.

През 2008 година се взема решение стрелбата от прецизна да стане бърза. По този начин тя се съчетава с бягането в комбинирана дисциплина.

Съвременното изпитание Модерен петобой

Ето и какво представлява едно състезание по петобой в наши дни:

 • Дисциплините се провеждат в един ден в следния ред – фехтовка, плуване, езда, комбинирана дисциплина (бягане + стрелба).
 • Всеки състезател трупа точки от всяка дисциплина.
 • След провеждането на плуването, фехтовката и ездата, събраните точки се сумират и се превръщат в секунди.
 • Състезателят с най-много точки тръгва първи на комбинираната дисциплина, като останалите състезатели тръгват след него, според това с колко секунди изостават.
 • Крайното класиране се извършва по реда на финаширане на участниците. Системата се нарича хендикап.

Фехтовка

Фехтовката протича като всеки атлет играе срещу всеки. Победа се дава на един туш. Използваното оръжие е шпага. Боевете продължават минута. Ако никой от двамата състезатели не отбележи туш, се присъжда двойна загуба.

Точките, които печели всеки състезател при фехтовката, се смятат по следната формула:

 • 70% победи се равняват на 1000 точки
 • Например: При 36 състезатели всеки играе 35 боя
 • 70% победи ще рече 25 победи от 35 боя = 1000 точки
 • ± 1 победа = ± 24 точки

Плуване

Плувната дисциплина е 200 метра свободен стил. За време от 2:30, състезателят получава 1 000 точки. Всяка секунда повече или по-малко дава или отнема 12 точки.

Например: За време от 2:28, състезателят получава 1024 точки.

Конен спорт (езда)

Ездата при модерния петобой е прескачане на препятствия на трасе с големина 350-450 метра. Препятствията са 12, с един двоен и един троен скок, което прави общо 15 скока.

Интересното е, че при петобоя конят не познава ездача си. Конете са предоставени от домакина и всеки атлет язди кон, който е изтеглил на жребий. Всеки състезател има 20 минути да опознае коня си.

За получаване на пълния брой точки – 1 200, състезателят трябва да преодолее трасето за позволеното време (варира между 1 минута и 1:17). За всяка грешка ездачът губи точки.

Всяка секунда над предоставеното време се наказва с отнемане на 4 точки. Позволеното време е удвоеното най-добро време, за което се дават максимален брой точки. Ако надскочи това време, състезателят получава 0 точки.

Комбинирана дисциплина (бягане + стрелба)

Комбинираната дисциплина представлява 3х1 000 метра бягане, като между всеки от трите километра състезателят има време от 1:10 да бутне пет мишени.

Ако състезателят го направи за по-кратко време, започва следващия си километър и така печели време. Ако не успее да ги бутне за 1:10, няма наказание, но губи време.

Стрелбата се провежда с 0,4 мм въздушен пистолет от разстояние 10 метра.

Дисциплината е както следва: стрелба (лимит 1:10), 1 000 м, стрелба (1:10), 1 000 м, стрелба (1:10), 1 000 м.

На комбинираната дисциплина присъства и системата хендикап. Точките, които всеки състезател е натрупал в предните три дисциплини, се превръщат в секунди.

Състезателят с най-много точки в моментното класиране стартира пръв. Всеки следващ тръгва толкова секунди зад него, колкото точки е изостанал.

Редът, по който финишира състезателят, е и крайната позиция, която заема. Тази система позволява на атлетите до последно да са в борба за по-челна позиция.

През 2011 г. се очаква стрелбата масово да бъде провеждана с лазерни пистолети.

Петобоят остава зрелищно изпитание на човешките възможности - да владееш пет напълно различни един от друг спорта и да можеш да покажеш най-доброто от тях и себе си в един ден. Ден, който може да запомниш завинаги.

Използвани източници

 • Oxford University Modern Pentathlon Association
 • UIPM
 • Снимка: familymwr (CC)
Още съдържание по темата
Плуване-никога-не-е-късно-да-се-научим
Плуване - никога не е късно да се научим!

Спортува ви се извън спортната зала? Опитайте в басейн!

Плувайте-с-вашето-бебе
Плувайте с вашето бебе

Физическо и емоционално преживяване за родителите и техните малки съкровища

Тонус-във-водата-с-5х4х50
Тонус във водата с 5х4х50

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Тонус-във-водата-долна-част
Тонус във водата: долна част

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow