Каатсу

Каатсу

Японското чудо

Каатсу е тренировъчна методика, при която се използва турникет. Турникетът се използва за ограничение на достъпа на кръв до мускула, който изпълнява дадено упражнение. С турникета се пристяга горната част на крайника от човешкото тяло, която използваме (например при тренировка за бицепс връзваме горната част на ръцете).

Погрешно е схващането, че методът предизвиква трайни проблеми на кръвообращението. Истината е различна – каатсу тренировката спомага правилното кръвообращение и доказано оказва добър ефект върху хора със сърдечни проблеми.

Освен това след използване на метода се забелязват повишени нива на лактата, хормон на растежа, норадреналина, инсулиноподобнния фактор на растежа. Повишава се и силата, мускулната издръжливост и обем.

В същото време намалява нивата на миостатина, който е като стена за мускулния растеж на тялото. Мнозина определят метода като "кулминацията на 40 години, прекарани в експерименти".

Основни характеристики на техническото изпълнение

За правилното техническо изпълнение следва да се спазва протоколът на методиката.

Ето и характеристиките:

 • тренират се основно крайниците (т.е. мускулите на ръцете - трицепс, бицепс, предмишница, и краката: четириглав бедрен мускул, двуглав бедрен мускул и прасец), това обаче не пречи на някои да експериментират и с останалата част от тялото;
 • упражненията са стандартни;
 • тежест, не по-голяма от 20% от максималната ви тежест на даденото упражнение;
 • тренировките са двуразови, 6 дни в седмицата;
 • каатсу се прави не по-малко от 2 семици (24 тренировки);
 • двете дневни тренировки се провеждат през минимум 4 часа;
 • турникетът остава на тялото ви по време на цялата тренировка.

Да опитам ли каатсу метода?

Тук въпросът се разделя на дали просто да пробвате един път, или да го въведете в своята тренировъчна програма. Методът е най-вече алтернативен, нещо, с което да екпериментирате и в по-редки случаи да утвърдите във вашия тренировъчен режим. Ето как седят нещата, по мнението на експерти в областа.

За бодибилдъри

В бодибилдинга методът не е зле приет, най-вече заради добрия му ефект върху мускулния растеж. Все пак въздържалите са в пъти повече, заради многото алтернативи, с които да го заменят.

За непрофесионални спортисти

За хората, които тренират за удоволствие, тонус и здраве, каатсу методът не е най-подходящият. Това по никакъв начин не пречи да опитате. Повечето хора започват опитите с бицепсово сгъване и клекове.

За кого е подходящ методът?

Каатсу тренировка се препоръчва за хора:

 • с проблеми в ставите и невъзможност за вдигане на сериозни тежести;
 • в следоперативен период;
 • със сърдечни проблеми;
 • с херния.

Добре е да вметнем, като заключение, че методът в днешно време се ползва и като лечебен. За момента не са открити никакви противопоказания, за това по никакъв начин не може да ви навреди опита. Споделяйте вашето мнение и експерименти! Успех!

Съвет от автора:

Ако предприемете 14-дневни каатсу тренировки добре е да следите прогреса си ежедневно в таблица.

Използвани източници
 • The history and future of KAATSU Training- Y. Sato
 • How to Build Muscle Mass Fast with Kaatsu Training - T. Fujita

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1