Дневен план за навициСвали сега 

Митове в бодибилдинга: гликогенови резерви и изчерпване

С колко гликоген разполагаме и колко изразходваме?

Митове в бодибилдинга: гликогенови резерви и изчерпване

В тази статия ще разгледаме колко гликоген се изчерпва при трениране с тежести, с колко разполагаме по принцип и дали е нужно да се притесняваме за възстановяването му веднага след тренировка чрез въглехидратни шейкове.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

В поредицата "митове в бодибилдинга" стигнахме и до гликогена. Най-просто казано, това е формата, под която организмът ни съхранява въглехидратите, за да може да ги използва за енергия в по-късен етап. Гликогенът се съхванява основно в черния дроб и мускулите, като в последните той е в най-голямо количество. Друга особеност е, че мускулният гликоген може да се ползва само от същите мускулни тъкани, но не и да се препраща, за разлика от чернодробния, който може да служи и на други органи.

Какви са заблудите?

В списания и навсякъде в интернет се говори за гликоген. Той играе важна роля за енергийните запаси и за трениращи атлети е основен фактор за производителността на мускулите. Поради тази причина много хора имат "страх" от неговото изчерпване.

Чували ли сте, че "Трябва веднага след тренировка да пиеш шейк с бързоусвоими въглехидрати, за да възстановиш гликогена"? Със сигурност всеки от нас все някога се е срещал с тази реплика. Реално на нея се базират голяма част от разпространените препоръки за следтренировъчния шейк или хранене.

Тренировките с тежести използват гликоген за енергия и по този начин намаляват наличното в мускулните тъкани количество. Това е вярно. Логично е и че една тежка тренировка ще понижи нивата. Въпросът, който никой не си задава обаче, е "Колко?"

Тук ще обърнем внимание на две много важни неща:

  • Колко гликоген се разгражда при тренирането с тежести?
  • Какво количество ни остава след това за ползване?

Колко гликоген губим при тренировките с тежести?

Ако се подведем по заблудите, че трябва след тренировка "веднага" да възстановим нивата, то е логично да заключим, че загубата е критична и би попречила на производителността на мускулите и би навредила осезаемо на тренировките ни. Само че при грешна предпоставка е логично и изводът да е грешен.

За наше щастие на този въпрос науката е дала отговор отдавна, още преди повече от 25 години (поради незнание и добър маркетинг от страна на разни производители това се знае от прекалено малко хора).

Нека разгледаме едно изследване (1), където 9 бодибилдъри (обърнете внимание!) са подложени на тежка тренировка за бедрената мускулатура. Изпълняват по 5 серии преден клек, заден клек, лег преса и бедрени екстензии. Това са общо 20 серии, които са били изпълнени за 30 минути, което със сигурност е тежка тренировка и не може да се пренебрегне. Очакванията са да са си изчерпали гликогена почти напълно, нали? Не. Гликогенът в бедрата, измерен чрез мускулна биопсия е намалял само с 26%.

След четири години експериментът се повтаря отново с 9 бодибилдъри, които изпълняват същата тренировъчна сесия, описана по-горе (2). Измереният спад в гликогена е 28%. Което говори за повторяемост на резултата, а това го прави валидно научно доказателство. Между другото в същото изследване измерват и 30% спад в концентрацията на триглицериди в мускула, което ги довежда до извода, че не само гликогенът е източник на енергия по време на мускулна работа, но това не е темата на тази статия.

Отговорът на първия ни въпрос е: при много тежка тренировка (много малко хора ползват такъв тренировъчен обем) в бедрената мускулатура се губи 26-28% от наличния гликоген. Имайки предвид, че повечето хора тренират с по-малък обем, то изводът е, че от тренировките ще губим по-малко от една четвърт от гликогена. Не е много, нали?

Какво количество ни остава за ползване?

Остават ни около три четвърти... естествено. Това само по себе си е достатъчно да премахне притесненията ви и да разберете, че реално нужда от мигновено възстановяване няма.

За пълнота ще споменем, че запасите ни от гликоген (4) са около 15 г/кг. Това за един мъж, тежащ 75 кг, ще е около 1125 грама. В черния дроб се съдържат около 100-150 грама, а остатъците са най-вече в мускулите.

Допълнение

Нека заковем и последния пирон в ковчега на този мит. Учени провеждат следния протокол (3): осем мъже правят 6 серии бедрена екстензия. Едната група прави с тежест, съответстваща на 70% от 1ПМ (повторение максимум), а втората със 35% от 1ПМ.

Втората група прави двойно повече повторения, но с половината от въртящия момент. След протокола загубеното количество гликоген е еднакво. Интересното е, че 2 часа след това, без приемане на каквато и да е храна или шейкове, гликогеновите нива в първата група са се покачили с количество, съответстващо горе-долу на половината от загубеното.

Учените стигат до два извода: при еднакво количество работа се губи еднакво количество гликоген, но без значение интензитета (дефиниран като % от 1ПМ) и дори и без прием на хранителни вещества, гликогенът се възстановява (последното да се разглежда най-вече в контекста на написаното).

Практически изводи

Нужно ли е да се притесняваме за бързото възстановяване на гликогена? Ако се занимаваме с вдигане на тежести и не тренираме един и същи мускул в рамките на същия ден, това въобще не трябва да бъде повод за притеснение. Което също прави и приема на въглехидрати (особено бързоусвоими, също обяснено накратко в статията за гликемичния индекс) ненужно.

Ненужно, но не противопоказно. Въпрос на избор и лични предпочитания е. Отделен въпрос е има ли "свръхвъзстановяване" на мускулния гликоген. Това ще разнищим в отделен материал.

Използвани източници

  • 1. Muscle metabolism during intense, heavy-resistance exercise.; Tesch PA, Colliander EB, Kaiser P.
  • 2. Glycogen and triglyceride utilization in relation to muscle metabolic characteristics in men performing heavy-resistance exercise.; Essén-Gustavsson B, Tesch PA.
  • 3. Muscle glycogenolysis during differing intensities of weight-resistance exercise; R. A. Robergs, D. R. Pearson, D. L. Costill, W. J. Fink, D. D. Pascoe,M. A. Benedict, C. P. Lambert, and J. J. Zachweija
  • 4. Glycogen storage capacity and de novo lipogenesis during massive carbohydrate overfeeding in man.; K J Acheson, Y Schutz, T Bessard, K Anantharaman, J P Flatt, and E Jéquier
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow