Дневен план за навициСвали сега 

По-голям = по-знаещ?

Или защо не трябва да се вярва сляпо в авторитети

По-голям = по-знаещ?

Често четем как да си подобрим храненето, как да си оптимизираме тренировките, как да постигаме по-добри резултати. Съзнателно или не, субективно приемаме твърденията спрямо това от кого ги чуваме. Често срещаме фрази от типа на "Този е по-голям от мен, следователно трябва да знае много повече" или "щом "Мистър Олимпия" го казва, следователно няма как да не е вярно." Нека разгледаме по-подробно това.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Познайте верния орговор (да/не)!

Ето следните твърдения:

 1. Яденето на риба изтънява кожата.
 2. От суроватъчния протеин мускулите омекват.
 3. Започвайте и завършвайте деня си с голяма порция фибри. Това ще елиминира токсините и ще стабилизира кръвната захар. Резултатите ще са много значими.
 4. Добавяйки специфични упражнения за ротаторите в рамото, олимпиец, който тренирах за период около 6 месеца, вдигна полулега си от 285 до 525 паунда (разлика от 108 кг). Разликата главно се дължи на засилването в ротаторите.
 5. Ходих до Доминиканската република и за 5 дена чрез прием на храни, богати на антиоксиданти, качих 11 паунда, като всъщност качих 14 паунда мускул и свалих същевременно 3 паунда мазнини (1 паунд е около 0,45 кг).
 6. Ако веднага след тренировка приемате въглехидрати, то цялата ви тренировка е била напразно. Причината е, че това веднага понижава нивата на хормона на растежа (GH) и така тренировката се обезсмисля.
 7. Избягвайте въглехидрати веднага след събуждане. Първо приемайте хидролизиран протеин, чакайте 30 минути и чак след това въглехидратите. Същото важи и за след тренировка.
 8. Колкото по-кльощав си, толкова повече кардио трябва да правиш по време на твоя сезон за качване. Това ще позволи на тялото ти да усвоява повече храна.


Мога да продължавам с още много цитати. Няма нужда човек да е много начетен, за да се сети, че горните твърдения няма как да са верни. Те са пълни измислици. Съгласни ли сте?

Предполагам, че 95% от хората са. Тук обаче изпускаме нещо важно – източника. В края на статията ще видите кои са авторите на горните твърдения. След края на статията се замислете - дали ако автор и цитат не бяха разделени, процентът щеше да е различен? Щяхте ли да сте в другата процентна група? Дано не.

Защо се получава така?

Тук се открояват три основни причини:

 • Липса на знания;
 • Липса на морал/алчност;
 • Липса на разграничаване между натурални и ненатурални атлети.

Първото няма много нужда от допълнителни обяснения. Много хора просто нямат достатъчно знания относно нутрициология, физиология, биомеханика и т.н. и вярват на почти всичко, което прочетат. Това, че разпространяват невярна информация не ги прави лоши хора, защото най-често те просто искат да помогнат на някого.

В тази група най-вече влиза мнозинството от хората по форумите и фитнес залите. В същата категория има и много културисти. Там обяснението е сравнително просто – хранителните и тренировъчните им режими се пишат от техните треньори и самите културисти рядко имат кой знае колко добро обяснение защо спазват съответните правила. Те са професионални атлети – изпълняват каквото им се каже и го правят с голяма точност и постоянство. Това е водещият фактор за успеха им.

При втората група най-вече преобладават всеизвестните "гурута", въпреки че членството във втората категория не е ексклузивно само за тях. Какво се има предвид под "липса на морал"? Да знаеш, че нещо не е вярно, нито оптимално, и въпреки това да държиш на това твърдение и да го разпространяваш. Това е един от начините да се превърнеш в "гуру". Трябва да излезеш с твърдение, което е специално, различно от това, което другите казват. Това продава. С това се пише книга и се печелят пари.

Реалността е, че основните правила са прости, но това никого няма да примами. По повод отслабването Лайл Макдоналд казва: "За да отслабнеш, просто трябва да ядеш по-малко, да се упражняваш повече и това да се повтаря до безкрай." Това в никакъв случай не значи, че тренировки и хранителни режими не могат да бъдат оптимизирани чрез определени правила. Все пак това е и част от задачата на BB-Team – да ви даваме тази информация. Въпросът е, че измислянето на "правила" и разпространяването на грешни твърдения (в най-лошия случай съзнателно) е неморално и трябва да бъде укорявано.

Третото е по-скоро подкатегория на останалите две. Всички IFBB професионални културисти са на допинг. Същото важи и за елитните професионалисти в пауърлифтинг, спринт, олимпийски дисциплини и много други. В контекста на тази статия най-вече говорим за културизъм и е редно да кажем, че ако не правим разлика между натурален атлет и ненатурален, това може да превърне едно правило от вярно в невярно и обратното.

Въпреки че често твърдения относно храненето по списанията са грешни и за двете групи, открояват се и случаи, когато изказванията важат само за хора на стероиди и съответно са верни за тази таргет група. За съжаление това разграничение не се обявява публично. За пример могат да послужат 95% от изказванията по повод тайминга на храненията или манипулация на хранителен режим, съобразяваща се с инсулиновите криви. В същата група попадат и твърдения за продължителност на протеиновия синтез (растеж на мускулите) и възстановяване.

Извод

Това, че определен човек има повече мускули от друг, не значи, че първият знае повече за хипертрофия. Аналогично, същото важи за сила, размери, издръжливост и т.н. Понякога сме заслепени от реклами, външен вид или просто надеждата, че определен трик може да ни улесни живота, оптимизира тренировките и с тази "тайна" да дръпнем по-напред от конкуренцията.

Умишлено всички твърдения по-горе са на световноизвестни професионалисти в областта на бодибилдинга. Ако покажем, че и те говорят глупости, то може би ще е по-лесно да отхвърляме погрешните твърдения на по-големите "батковци" във форума и залата.

За пълнота трябва да кажем и че много може да се научи от професионалистите. Неслучайно са стигнали до там, където са. Никой не отрича това, но по-скоро ще сме с една стъпка по-напред, имайки "едно наум", че не всичко, което казват, е автоматично вярно, отколкото ако се вслушваме във всяко твърдение.

Като общо наблюдение може да добавим и че от професионалните културисти е по-вероятно да научите нещо полезно/смислено по отношение на тренировките, отколкото на тема хранене.

И сега обещания списък с автори на твърденията по-горе:

 • 1) Фил Хийт (Мр. Олимпия 2011 & 2012);
 • 2) Хани Рамбод (треньор на Фил Хийт и Джей Кътлър);
 • 3) Бен Пакулски (IFBB професионалист);
 • 4) & 5) Чарлз Поликуин;
 • последните три са на Джордж Фара (треньор на Кай Грийн, Бранч Уорън и много други професионалисти).

Шокиращо, нали? Надявам се, след прочита на тази статия – вече не толкова.

Използвани източници

 • Цитатите са свободен превод. Може да не съответстват 100% на буквален превод, но твърденията са запазени така, както са изказани.
Още съдържание по темата
Тренировка-1-1-Body-Workout
Тренировка 1% (1% Body Workout)

Достатъчно ли е да тренираме 15 минути дневно?

Сила-и-хипертрофия-с-негативни-повторения
Сила и хипертрофия с негативни повторения

Да се концентрираме върху ексцентричната фаза на движение

Хипертрофия-с-холистичен-принцип
Хипертрофия с холистичен принцип

Тренировки според типовете мускулни влакна

Повече-сила-с-частични-повторения
Повече сила с частични повторения

Приложението им при "Големите 3"

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow