Пукане на стави – защо се случва и как да го намалим?

Пукане на стави – защо се случва и как да го намалим?

Какво причинява така познатото прищракване на пръстите при разтягане и безобидно ли е то?

Пукането на стави - опасно начинание (потенциално водещо до артрит), похват, който облекчава “сковаността” в ставите или просто досаден навик? В следващите редове ще разгледаме какво казва науката по този въпрос.

Защо ставите ни пукат?

Пукащият звук, който ставите издават, е резултат от промяна на позицията на двете ставни повърхности. Тази промяна може да се случи чрез:

  • сгъване или разгъване на ставата (Флексия и Екстензия);
  • сгъване на ставата наляво и надясно (Латерална флексия);
  • усукване на ставата (Ротация);
  • “издърпване” на ставата - раздалечаване на ставните повърхности (Тракция);
  • “притискане” на ставата - приближаване на ставните повърхности (Компресия);
  • или комбинация от няколко движения.

Съществуват няколко теории, които обясняват произхода на пукащия звук:

1. Разкъсване на вътреставни сраствания

Според това обяснение, при определени позиции вътреставните сраствания (под формата на съединителна тъкан) се разкъсват и издават познатия ни пукащ звук. Но това едва ли е причината при здрави стави, които ежедневно се използват в пълната си амплитуда.

2. Преразтягане на лигаменти

Тази теория гласи, че рязката промяна в позицията на ставните повърхности преразтяга лигаментите ни (съединителна тъкан, която свързва костите ни). Въпреки че това обяснение е напълно вярно, вероятно не е причината за ежедневните ни пукания. Шумът издаден от нарушаване на целостта на лигаментите е далеч по-силен и е свързан с екстремни натоварвания. 

3. Формиране на балончета газ в синовиалната ни течност

От всички възможни обяснения, това е единственото, което е подкрепено с достатъчно доказателства. Но за да го разберем, ще трябва да се върнем една крачка назад. 

Синовиалната течност е съдържанието на повечето стави. Тя намалява триенето на ставните повърхности при движение. На плътност наподобява белтък на яйце. Както всяка друга течност, и в нея има разтворени газове.

При промяна на позицията на ставните повърхности налягането в синовиалната течност спада, водейки до образуването на балончета газ, които веднага след това се “пукат” - феномен наречен “кавитация”.

Ето и един нагледен пример как изглежда ставата преди (ляво) и след (дясно) изпукване:

Опасно ли е да си пукаме ставите?

Повечето от нас са израснали с вярването, че изпукването на ставите ще доведе до артрит. Дали това е вярно? Преди да ви дадем черно-белия отговор, нека да ви запознаем с два интересни експеримента:

Експеримент №1: Това е Dr Donald Unger. В продължение на 50 години той е изпуквал пръстите на лявата си ръка два пъти на ден, оставяйки дясната ръка като “контролна група”. Това прави грубо 36 500 изпуквания. В края на този “експеримент” двете ръце са били сравнени. Резултатите показали, че артритните промени в двете ръце са били напълно идентични. За постоянството си в този дългогодишен експеримент Dr Unger бил награден с Нобеловата награда за медицина през 2009 година.

Експеримент №2: Въпреки че експериментът на Dr Unger бил впечатляваш, медицината се нуждаела от изследване обхващащо повече участници. Тук се появява изследването на J Castellanos и D Axelrod. В проучването участват 300 човека на възраст над 45 години. 74 от тях са пукали пръстите на ръцете си ежедневно, а 226 не са. 

Резултатите показват, че няма никаква разлика в артритните промени между двете групи. Но за сметка на това, участниците, които си пукали пръстите ежедневно, са били предразположение към негативни навици като тютюнопушене и прием на големи количества алкохол.

Изследванията също така показват, че единствените негативни промени свързани с ежедневното пукане на ставите са подуване (възпаление) на тъканите около тях и спад в силата на мускулите, които преминават през ставата.

След като вече ви запознахме с фактите, е време да си кажем “тежката дума”. Опасно ли е ежедневното пукане на ставите? Не! Ако пукането на ставата не е свързано с болка, няма никаква опасност.

Защо изпитваме удоволствие като си пукаме ставите?

Съществуват три обяснения за приятното чувство, което изпитваме при изпукване на ставите си:

№1: Изпукването на ставата (в частност раздалечаване на ставните повърхности) намалява вътреставното налягане, което води до субективно чувство за свобода - усещаме ставите си по-повдижни.

№2: Изпукването на ставите води до отделянето на ендорфини* около мястото на изпукването. 

№3: Някои учени предполагат, че облекчението, което изпитване след пукащия звук, който ставата издава, е просто плацебо.

*Ендорфините са вещества, произвеждани от хипофизната жлеза, които са предназначени да управляват болката в тялото ви и могат да ви накарат да се чувствате добре, след като изпукате ставата си.

Как може да намалим пукането в ставите?

Най-лесният начин да намалите неприятните пукащи звуци е чрез движение. То ще повиши кръвооросяването и телесната температура в използваните стави. Както казват всички кинезитерапевти - “motion is lotion” (движението е лубрикант).

Ако искате да имате здрави и “безшумни” стави, станете и се раздвижете! 

Научи още
Използвани източници
  1. Castellanos, Jorge; Axelrod, David (May 1990). "Effect of habitual knuckle cracking on hand function"
  2. Dvorsky, George. "Simulation May Finally Explain Why Knuckle Cracking Makes That Awful Sound"
  3. Gregory N. Kawchuk; Jerome Fryer; Jacob L. Jaremko; Hongbo Zeng; Lindsay Rowe; Richard Thompson (2015). "Real-Time Visualization of Joint Cavitation"
  4. Protopapas M, Cymet T, Protapapas M (1 May 2002). "Joint cracking and popping: understanding noises that accompany articular release"

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Тихомир Трифонов
Тихомир Трифонов

Тихомир Трифонов е главният треньор в екипа на BB-Team. Опитът му се простира на два континента и е преминал през обучителните програми на асоциации като NSCA, NASM и CrossFit. Вярва, че тренировките следва да са целенасочени и провокативни, да ни правят по-добри, по-силни и по-добре изглеждащи. Ежедневно успява да намира методите това да става реалност за нашите клиенти.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1