Дневен план за навициСвали сега 

Защо суплементи, които са доказано неефективни… все пак дават резултати?

Ето едно обяснение на този странен феномен

Защо суплементи, които са доказано неефективни… все пак дават резултати?

Случвало ли ви се е следното нещо: купувате си най-новия суплемент, изпивате го в продължение, примерно, на месец, виждате резултата от него и оставате доволни, но след определено време прочитате някъде, че тази добавка е доказано, че не действа? Как така вие имахте резултат, ако реално не би трябвало да е така?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фитнес индустрията е залята от хиляди продукти и разнообразието е необхватно. Разглеждайки конкретно добавките, които се предлагат на бодибилдърите и фитнес-ентусиастите, може да отличим някои определени категории – протеинови пудри, гейнъри, предтренировъчни, възстановителни и какви ли не други комплекси.

Някои добавки се продават като самостоятелен продукт, а други са смесица от определени суплементи с обозначен или скрит профил на смеската. И в двата случая много потребители се заблуждават кое е ефективно и кое не. Получава се и така, че добавки, за които е доказано, че не работят… работят. Тук ще разгледаме защо се получава това.

Какви може да са причините?

Винаги, както и при повечето неща в живота, та дори и в спорта, резултатът е смесица от всички причини. И тук рядко само едно нещо допринася за обсъждания ефект. Понякога от причините се припокриват една с друга, а друг път просто някои от тях "действат" синергично една с друга. Ето няколко ситуации, които водят до заблуди:

Големите разходи водят до старание

На почти всеки навярно му се е случвало следното: купувате си определен продукт или дори няколко наведнъж. Съзнателно (и отчасти подсъзнателно) решавате, че тъй като сте изхарчили пари, вече този път трябва да сте сериозни. Крайно време е този хранителен режим да почне да се спазва както трябва. Този път вече ще дадете всичко от себе си. Няма повече да пропускате тренировки. Този път всичко ще е на 100%. No pain, no gain, right? Познато? Тук дори без пояснение нещата са ясни. Естествено, че ако сте по-сериозни, спазвате повече и се трудите по-усърдно, резултатът ще е по-добър. Това не значи непременно, че новите добавки са супер и те са отговорни за новите постижения, нали?

Почването на новите добавки се комбинира с нов режим

Тази ситуация до голяма степен се припокрива с горната, но е напълно умишлена. Почвате нов продукт/стак и с него искате и друга промяна. Сменяте си тренировъчната схема. Включвате някои нови упражнения. Променяте други параметри. Естествено, че новите упражнения ще стимулират по различен начин мускулите ви. Това ще предизвика нов растеж, нова нервна адаптация. Промяната в тренировъчния обем също ще даде резултат. Отделно упражнения, които дълго не са правени, отначало позволяват бърза силова прогресия (заради нервната адаптация).

Плацебо

Това е един от най-значимите фактори. Винаги трябва да се взема под внимание. Може да създаде определен ефект, но може и да подсили/понижи вече наличен. Мисленето до голяма степен определя определени физиологични реакции (основа в науки като психоневроимунология). Просто казано: ако сте сигурни и вярвате, че определена добавка ви прави например по-енергичен, то започвате да се чувствате така.

Виждал съм лично как човек (без никакво понятие от добавки) взема AnimalPak (витаминен комплекс) и започва да бяга, защото това му давало "супермного енергия". Сигурен съм, че всеки се сеща за подобен случай. Този ефект може да се проявява дори и в дългосрочен план. Ако вярвате, че нещо ви помага за хипертрофия, то има реален шанс да порастнете.

Стакове с ефективни и неефективни добавки

В тази група освен стаковете може да включим и самостоятелни продукти, смесващи по няколко съставки, каквито са и блендите със скрит профил. Някои от нещата вътре са ефективни, а други не. Особено когато количествата на определените компоненти не са упоменати на етикета, потребителите се заблуждават, че някои (или всички) неща дават ефект, като вътре има една или две съставки, които допринасят за 100% от целия резултат.

Естествена силова прогресия

Това най-често се среща при хора, които оправдават лошия си избор на креатин. Понякога просто постоянството се отплаща. Всеки от нас (може би изключвайки най-начинаещите) е попадал в застой на определено упражнение или дори растеж. Понякога просто трябва малко постоянство и нещата потръгват отново. Но… ако този момент съвпада с момента, в които сте почнали нов продукт, то не значи непременно, че едното е следствие от другото. Дори и без застой, особено при хората със стаж по-малко от година-две, съвсем нормално е за месец да се вдигнат работните тежести. С добавки или без.

Кофеин и фет-бърнъри

Фет-бърнърите (или поне позволените такива) са групата от суплементи с най-съмнителна ефективност, които съществуват на пазара. Как тогава да се убедят потребителите, че те действат? Простичко е – да усетиш нещо след прием. Това е и основна причина да ги пълнят с кофеин, 1-3-диметиламиламин и други. Дори и при лоша диета, ако бърнърите дават много енергия, то по всички ревюта ще четете колко са "ефективни".

Действащи само при дефицит

Това е особена група от суплементи. В най-общия случай не са ефективни и са безполезни за масата от хора. Но при определен дефицит на нещо в организма те стават ефективни. Тук не говорим за плацебо ефект, а за реален резултат. Ползвайки аналогията за есенциалността на аминокиселината L-глутамин, може да се каже, че такъв вид добавка е кондиционно ефективна.

Заключение

В крайна сметка определена добавка, която сте приемали и сте имали ефект "от нея", може да не е причината за постигнатите резултати. Разбира се, важи и обратното. Може да си закупите нещо, доказано със своята ефективност, и въпреки това да не получите добър резултат.

Тук в никакъв случай не отричаме ефективността на суплементите като цяло. Те имат своето място в режима на трениращия и със сигурност може да са му от помощ. Както за здравето, така и за спортните постижения.

Четете за съставките, които купувате и не приемайте/оспорвайте автоматично това, което прочетете за определен продукт. Събирайте информация, наблягайки най-вече на научни източници, като не изключвайте напълно и докладваните от потребителите ползи. И те имат своето място при вземането на решение за покупка.

Още съдържание по темата
Хранителни-добавки-според-типа-тренировка
Хранителни добавки според типа тренировка

Разликата в суплементацията на културисти, силови атлети, кросфитъри и любителите на кардиото

Креатин-монохидрат-vs-Кре-алкалин-Fight
Креатин монохидрат vs. Кре-алкалин. Fight!

Кое да изберем? Нека внесем яснота.

Епигалокатехин-3-галат-EGCG
Епигалокатехин-3-галат (EGCG)

Отговорникът за славата на зеления чай

Агматин-Agmatine
Агматин (Agmatine)

Една малка молекула, с голям потенциал

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow