Българи в чужбина: Лъчезар Петков

Здравословно хранене и активен начин на живот в Единбург, Шотландия

Българи в чужбина: Лъчезар Петков
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво ви отведе в чужбина?

Образование - бях студент и предпочетох чужбина заради по-високото ниво. Преди година се върнах да живея в България, след пет години навън - една в Дания и четири в Единбург, Шотландия.

От колко време сте там и лесно ли се адаптирахте?

Не ми беше трудно да се адаптирам, напротив - живях целенасочено само с чужденци точно по тази причина. Ако човек създаде малка България около себе си, не може да каже, че се е адаптирал и интегрирал.

Българи в чужбина: Лъчезар Петков

Спортувахте ли преди това, какво?

Съвсем за кратко ходих на фитнес като тинейджър, иначе винаги съм бил зле във всички спортове. Бях кльощав и не се харесвах особено, затова реших да променя това, като започна да спортувам. Но пък винаги съм бил як - в ранните си тийнейджърски години дори работих като хамалин в един магазин за строителни материали.

Тъй като съм художник, често гледам голи тела и е факт, че красивите тела, били те мъжки или женски, са вдъхновяващи. Винаги съм смятал, че е по-удобно да си вържеш обувките, ако нямаш шкембе, и че кльощавите хора са ръбести и за самите себе си, камо ли за околните. Хубаво е, когато се налага да вдигнеш нещо тежко, да можеш, а едно стегнато тяло е и по-секси, разбира се.

Бързо ли свикнахте с условията за спорт там? Какво ви направи най-голямо впечатление?

Няма с какво да се свиква - има си алеи за тичане, за велосипеди, фитнес залите са добре оборудвани. В Дания най много ме впечатлиха велоалеите, които са навсякъде, и колко хора се движат с велосипеди. В Шотландия най-вече парковете, част от които са идеални за всякакви спортове.

Българи в чужбина: Лъчезар Петков

Живях до един парк, Meadows - целият представлява една голяма ливада. Там всеки топъл ден имаше някакъв спорт - голф, йога, футбол, тичане - всичко. Използваше се и за плаж през малкото горещи дни - такива май липсват в България.

Българи в чужбина: Лъчезар Петков

Спортува ли активно местното население? Какви условия има?

Доста хора в Шотландия тичат, но и доста ядат твърде много fish and chips. Като цяло затлъстелите са повече от активно спортуващите, по субективните ми наблюдения. Условията са си идеални.

Много фитнес зали са денонощни, което не знам дали съществува като практика в България, и ми направи впечатление, че наднормените хора и най-вече момичета ходят да спортуват нощем - вероятно липса на увереност, и предполагам, че така избягват натиска от критиките на околните.

Обръща ли се внимание на здравословното хранене от страна на жителите? А на държавата?

Обръща се, но с променлив успех. Организират се често различни маратони, но не съм сигурен, че държавата има участие в тези мероприятия. Държавните училища и унниверситетите  знам, че са добре оборудвани, и в парковете често се виждат дечица с учителите по физическо да играят разни игри, да тичат и т.н.

Много хора събират пари от приятели, когато бягат благотворителен маратон - и парите отиват за борба с рака и други благородни каузи. Има още какво да се направи, преди шотландците да се превърнат в модел за здравословен начин на живот, но поне се стараят.

Да направим месечен план - колко струва и какво време отнема да спортуваме активно и да се храним добре в Единбург?

Докато бях в Единбург, фитнес залата струваше 18 паунда на месец - без басейн и глезотии. Иначе, ако си спомням правилно - 50 и нагоре. Работех на половин работен ден на минимална заплата, и готвех сам всичката си храна - и ми стигаше, за да се храня добре, при положение, че тренирах тежко. Телешкото е сравнително евтино, за мое щастие - много го обичам, пък и е по-полезно.

Българи в чужбина: Лъчезар Петков

Приблизително половината от месечния ми доход (около 350 паунда) отиваше за храна. Това обаче беше само защото бях на специален хранителен режим с цел покачване на килограми. Добавките ми бяха скъпи, и често не си купувах, уви.

В университета имаше само фитнес зала, чието използване за учащите не беше безплатно, но беше много евтино - нещо като 10 паунда месечно. На мен ми беше далеч да ходя там, затова избрах друга зала, но иначе в университетската си имаше инструктори, можеше да се запишеш за различни класове  - щанги, йога, програми за отслабване и т.н.

По какъв начин се запознахте с нашето издание и как ви се струва в сравнение с локалните сайтове в страните, където сте живял?

Запознах се с BB-Team чрез социалните мрежи - приятели често споделят линкове от там; локални шотландски сайтове за спорт не съм следил - чел съм само bodybuilding.com по-редовно.

Има една гледка, която винаги ме стъписва, където и да се натъкна на нея. Затова искам да завърша с един съвет към всички млади хора, които четат: вместо да се редите на опашка за ескалатора (това е ГРОТЕСКНО!), качвайте се по стълбите, докато все още можете!

Повече за Лъчезар можете да научите от личния му сайт: luchko.net

Използвани източници

Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow