Да променим сценария - нека празниците да работят в наша полза

Омръзнало ли ви е да гледате един и същи филм всяка година?

Да променим сценария - нека празниците да работят в наша полза

Случвало ли ви се е в навечерието на Коледа и Нова година да правите големи планове? Как ще останете във форма по време на празниците, как искате да тренирате и да се храните добре, и как ще направите всичко възможно това да се случи. Но всяка година развитието е едно и също. Сякаш гледате един филм, но с различни костюми. Не успявате да изпълните плановете, а това води след себе си разочарования.

Какво ще кажете тази година да бъде различно? Нека празниците да работят във ваша полза.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Хората сме различни и всеки има своите разбирания за това как ще прекара празниците.

Смея да разделя спортуващите на две големи групи (с условието, че не са единствени и има различни варианти):

 • Такива, които приемат почивните дни и обилните трапези като заслужен възстановителен период след тежките тренировки и стриктен хранителен режим. За тях важи мотото: „Не се дебелее между Коледа и Нова година, а между Нова година и Коледа“.
 • Такива, които искат да продължат да спазват хранителни и тренировъчни навици, но някак Коледа и Нова година им осуетяват плановете. Всеки път. А след това идва време за съжаления и обвинения, които приглушават празничния дух.

Първата група ще я изключим на този етап. Предполагам, че тези хора са работили усърдно, за да си позволят няколко почивни дни и по-голям калориен прием. Най-вероятно това дори ще се отрази положително върху спортните им постижения (стига, разбира се, да са създали нужните предпоставки). Основното е, че те знаят какво искат – предварително са взели решение да не спортуват активно и да не са толкова стриктни в храненето. Тоест, няма да има неочаквани разочарования.

Втората група е обект на днешните размишления, защото тези хора искат да запазят формата си по време на празниците и си дават лични обещания. Но всяка година филмът се повтаря – празниците се нижат, трапезите се редят една след друга и предварителните планове пропадат.

„Не може ли тази година да е различна и наистина, ама наистина да успея да поддържам формата си?“

Може, но това зависи само и единствено от вас.

Ето няколко идеи, които биха могли да ви бъдат от полза.

До болка познатият филм: "Ще продължа тренировъчния си сплит дори и през празниците!"

Това не бяха ли и миналогодишните обещания? И по-миналогодишните? И годината преди тях? Очевидно трябва нещо да се промени в сюжета, за успеете да отметнете и тренировките, и празничния график.

Какво се случва най-често: Пропускате тренировката си за гърди днес, защото непрекъснато излизат задачи (пазаруване за подаръци, среща със стари приятели, довършване на работни анажименти и т.н.). Да, но изглежда се очертава, че утре няма да е по-различен ден и ще пропуснете и тренировката си за гръб. И докато се усетите – плановете ви за добър тренировъчен сплит са станали мираж.

Нов сценарий: Защо не опитате нов подход? Променете нещо в тренировъчната си стратегия. Разнообразете сплита си с тренировки за цялото тяло.
Така може да почивате, когато имате много социални ангажименти, и да тренирате всички мускулни групи през останалото време.

Бонус е, че нищо фатално няма да се случи за една седмица. Дори след това може да се върнете с нови сили към желания сплит.
Няма да чувствате угризения, че не сте успели да тренирате и ще поддържате тонуса си.

До болка познатия филм: "Ох, залата е с намалено работно време, а аз няма да успея да се вместя с тренировка..."

Съвсем естествено е, че повечето зали отварят по-късно и затварят по-рано по време на празниците. Все пак и служителите там трябва да усетят празничния дух.

Какво се случва най-често: Уж искате да тренирате, а се примирявате с неработещата зала. После се чувствате виновни, че не сте тренирали.

Нов сценарий: Не всички зали, обаче, спазват това правило. Срещат се и работещи на пълен график.

Ако не ви се търси такава, или няма да се чувствате комфортно при смяната на обстановката, а имате време и желание за тренировка – изберете вариант Б: тренировки в домашни условия/ в парка/ на лостове и т.н.

Бонус е, че ще спестите време от път и ще се чувствате удовлетворени от себе си.

До болка познатия филм: "Тази година НАИСТИНА няма да преяждам с десерти!"

Какво се случва най-често: Но те са толкова вкусни и така ароматни! „От една хапка нищо няма да ми стане!“ – но хапката води след себе си други. Сладкоjf поражда глад за още и неусетно отново сте преяли и с чувство за вина.

Нов сценарий: Тук въображението ми рисува не един вариант.

 • Въведете правилото за една хапка (една порция, един десерт на ден), ако не искате да прекалявате. Дъвчете бавно, а не настървено.
 • Ако знаете, че отивате на място с неизбежни лакомства (а и вие самите не искате да ги избягвате), направете една здрава тренировка преди това.
 • Домашни десерти! Признавам, че това е любимата ми точка. Винаги когато ми се яде сладко, си правя домашна алтернатива с качествени продукти. Разбира се, домашните десерти също носят калории, но поне можем да регулираме тях и макронутриентите. Ако не искаме захар, ще сложим стевия. Ако не искаме много въглехидрати, няма да използваме брашна и т.н.
  Бонус е, че често домашните десерти са толкова засищащи (особено ако са направени със сурови ядки и/или тахан), че трябва наистина във вас да се е вселила лакомата фея, за да прекалите с тях.
 • Вземете си от типично коледните десерти, които не се срещат през цялата година и не яжте тези, които може да си купите всеки ден.

До болка познатия филм: "Умрях от глад! Ще ям каквото видя, пък после ще му мисля!"

Какво се случва най-често: Но после идват съжаленията, защото в пристъпите на неконтролируем глад количествата погълната храна са невъобразими, а често и без качество.

Нов сценарий: Не всички спазват принципите на периодичното гладуване.
Ако заради празниците (пазаруване на подаръци, срещи с приятели и т.н.) нямате време да готвите и да се храните добре през деня, а това повежда след себе си нежелани за вас пристъпи на глад, защо не опитате някоя бърза и здравословна алтернатива?

Носете във вас сурови ядки, доза протеин, протеинов десерт, сварени яйца (замислете се, че това не отнема време – докато правите сутрешния си тоалет и яйцата са готови), а защо не и пържола?

Някои рецепти не изискват постоянно суетене в кухнята. Може да сложите тавата във фурната за 30-40 минути, а през това време да опаковате подаръците за близките си.

За финал: Подреждане на приоритетите и изясняване на желанията

Смятам, че е важно в навечерието на празниците и предстоящите обилни трапези да изясним приоритетите си. Нека бъдем наясно какво искаме, за да не се чувстваме разочаровани.

Празниците са време, в което да се чувстваме щастливи със семейството и близките си. Те не бива да пречат на желанията ни.

Ако искаме да тренираме, ще намерим време.

Ако искаме да се храним сравнително здравословно и без да преяждаме, ще направим всичко възможно това да се случи.

Защото начини и варианти има. Въпрос на приоритети.

И аз самата съм имала до болка познати филми. Един и същ сюжет всяка година. Дълги обещания и напразни надежди. Исках да тренирам и да не преяждам, но всеки път се случваше обратното.

Докато не разбрах, че всичко е в моите ръце – никой не ме задължава да си сипвам допълнително от всяка една гозба на Бъдни вечер. Никой не ме задължава да не си правя тренировката, само защото „моята“ зала не работи. Едва ли някой ще ми се разсърди, че се чувствам сита и няма да си взема от десерта.

Празниците могат да работят в моя полза и да се забавлявам, вместо да чувствам угризения. Важното е да се намери оптималната алтернатива.

 • Ако искам да ям повече, но не искам това да се отрази негативно на формата – ще тренирам адекватно.
 • Ако искам да си дам почивка от физическата активност, но това да не повлияе на кантара, ще внимавам с храненето.
 • Ако искам да опитам от всичко (по много) и това надвишава изразходваните калории – няма да се обвинявам след празниците, защото съм знаела последствията. Важно е, обаче, да не се пускам по течението. След приключване на обилните трапези и почивни дни – подновяване на обичайните навици.

Какъв ще бъде вашият филм тази година?

Допълнителни четива по темата:

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Тренирам-но-не-ми-личи
Тренирам, но не ми личи!

Искам да кача мускулна маса, а не се получава

Искам-бързи-резултати
Искам бързи резултати!

Какво е реалистичното темпо, с което можем да напредваме?

Мотивация-по-време-на-социална-изолация
Мотивация по време на социална изолация

Как да останем активни и да се грижим за доброто си хранене

Как-да-бъдем-мотивирани-и-да-постигаме-целите-си
Как да бъдем мотивирани и да постигаме целите си
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow