Дневен план за навициСвали сега 

Витамин К

Поддръжникът на кръвта и здравите кости

Витамин К

Витамин К е един от витамините, който получава сериозно внимание през последните няколко години и има защо. Играе роля в съсирването на кръвта и поддържането на здрава костна система.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е Витамин К?

Витамин К, заедно с витамини А, Д и Е, е един от четирите мастно разтворими витамини.

Открит е през далечната 1929 година от датския биохимик Хенрик Дам.

Поради неговото свойство да подпомага съсирването на кръвта (коагулация) и това, че откритието е направено в Германия, където думата коагулация се пише Koagulation, си е залужил и буквата К.

Когато говорим за витамин К, не говорим само за една химично съединение, а за цели 13.

Витамин К представлява сбор от молекули с близка структура, които се делят на 2 подкатегории – витамин К1, известен още като филоквинон (phylloquinone) и витамин К2, известен още като менаквинон (menaquinone).

При витамин К2 нещата малко се усложняват. Той е изграден от група вещества наречени менаквинони, които се делят на късоверижни и дълговерижни. Техните наименования започват с буквите МК.

Съществуват и 3 синтетични форми на витамина – К3, К4 и К5. От тях единствено витамин К3 показва признаци на токсичност, затова е и забранен в много страни.

Източници на Витамин К

В зависимост от формата си, витаминът може срещне в различни храни.

K1 се среща в растителните хранителни източници, най-вече в зеленолистните зеленчуци. Едни от най-богатите храни са къдраво зеле, спанак, броколи, брюкселско зеле и аспержи.

В семейството на K2 и късоверижните, най-важен е МК-4, който се среща в малки количества в животински хранителни източници – яйца и месо.

От дълговерижните най-известните са МК-7, МК-8 и МК-9. Те се намират в най-големи количества във ферментирали храни, най-вече различни ферментирали сирена и традиционното японско ястие Натто (Nattō). Натто може би е най-добрият източник.

Въпреки че си набавяме по-голямата част от витамин К под формата на К1, в организма ни К1 бива преобразуван в МК-4.

Витамин К може да се намери и като хранителна добавка. Макар и К1, и К2 да могат да бъдат еднакво ефективни, препоръчваме употребата на МК-7.

Витамин К2 МК-7 показва много по-дълъг полуживот, по-стабилни серумни нива и по-добро натрупване при продължителен прием.21

Какви са физиологичните му свойства?

Витамин К отговаря за две изключително важни неща – регулира съсирването на кръвта и подпомага здравината на костите и тяхната плътност.

Начинът на действие е сложен и ще спестим голяма част от биологията и химията. Накратко, механизъмът на действие е чрез така наречения Витамин К цикъл.

Витамин К е необходим за синтезирането на гама-карбоксиглутамат от глутамат. Синтезираният гама-карбоксиглутамат е необходим за работата на определени протеини, участващи в съсирването на кръвта и костния метаболизъм.

При липса на достатъчно от витамина, тези протеини остават неактивни и съответно не вършат никаква работа.

Допълнителни свойства и ефективност

През последните години витамин К се превърна в основна препоръка за хора с нарушена костна обмяна. Най-вече за жени в менопауза с диагностицирана намалена костна плътност.

Въпреки че на този етап твърд извод не може да се направи, е факт, че витамин К се съдържа и в костите.

Факт е, че от витамин К зависи работата на важен протеин в костите наречен остеокалцин. Остеокалцинът отговаря за изграждането на костите.

От научна гледна точка съществуват изследвания както в полза на хипотезата за костната плътност и здравина, така и против нея.1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14

По наши наблюдения, дори към момента да не може да се каже, че витамин К може да спре напълно намаляването на костната плътност в съответните рискови групи, то може значително да намали загубата на костна маса, като комбинацията му с витамин Д е от голямо значение.

Въпреки това още много фактори трябва да бъдат изследвани.

Витамин К се препоръчва и за намаляване на патологичната калцификация.
При патологичната калцификация нещата изглеждат много по-добре, тъй като данните подкрепящи ефективността на витамин К за намаляване на патологичната калцификацията значително нарастват и положителното влияние на витамина може да се счита за потвърдено.15,16,17,18,19,20

Какъв е препоръчителният прием?

На този етап препоръчителният прием варира между различните страни, различните възрастови групи и пол.

Жените се нуждаят от малко по-малко, в сравнение с мъжете и е препоръчително да приемат между 60 и 100 мкг на ден. При мъжете препоръката е между 80 и 120 мкг дневно.

Важно е да се отбележи, че гореспоменатите препоръки са за витамин К1 и тези препоръки са направени на база усреднен прием на витамин К от храната.

На този етап все още няма достатъчно данни, за да се дадат точни препоръки за прием на витамин К2.

Именно липсата на достатъчно научни данни е причината все още да не се знае колко точно витамин К е необходим за оптимално здраве.

Знае се колко е необходимо, за да се избегнат здравословни проблеми, но тепърва ще се научава дали и колко допълнително можем да приемаме и да очакваме допълнителни здравословни ползи.

Ако приемате под формата на хранителна добавка, стремете се да приемате дози около 200-300 мкг на един или няколко приема.

Силно препоръчително е да приемате добавката по време на хранене богато на мазнини, тъй като наличието им значително подобрява усвоимостта на витамина.

Набавяме ли си достатъчно?

На този етап дефицитът на витамин К е рядко явление и повечето хора имащи поне малко приличен начин на хранене, включващ зеленчуци, успяват да си набавят достатъчно от витамина, за да избегнат наличието на здравословни проблеми.

Застрашени от недостиг са хората с нарушена функция на черния дроб, хора на хемодиализа, страдащи от цьолиакия (глутенова ентеропатия), хора диагностицирани с болест на Крон и хора приемащи антикоагуланти.

Лек недостиг на витамина не води до значими проблеми, докато сериозният дефицит води най-вече до кръвоизливи.

Колко много е твърде много?

Интересно при витамин К е, че на този етап няма нито едно научно изследване, показващо токсичност или други странични ефекти при хора с нормално кръвосъсирване.

Последното е много важно, тъй като при хора, приемащи антикоагуланти на база кумарин (например медикамента Варфарин), витамин К може да бъде много опасен.

Независимо от формата си, витаминът взаимодейства с ефективността на антикоагулантите като я намалява значително. Това може да доведе до вътрешни кръвоизливи и други усложнения.

От друга страна обаче приемът на антикоагуланти намалява нивата на витамин К и той се превръща с необходимост. Посъветвайте се с вашия лекуващ лекар дали и в какви количества може да приемате от витамин К.

Използвани източници

 1. Effect of vitamin K supplementation on bone loss in elderly men and women.
 2. A longitudinal study of the effect of vitamin K2 on bone mineral density in postmenopausal women a comparative study with vitamin D3 and estrogen-progestin therapy.
 3. Vitamin K2 (menatetrenone) effectively prevents fractures and sustains lumbar bone mineral density in osteoporosis.
 4. Low-dose vitamin K2 (MK-4) supplementation for 12 months improves bone metabolism and prevents forearm bone loss in postmenopausal Japanese women.
 5. Effect of continuous combined therapy with vitamin K(2) and vitamin D(3) on bone mineral density and coagulofibrinolysis function in postmenopausal women.
 6. Vitamin K2 inhibits glucocorticoid-induced bone loss partly by preventing the reduction of osteoprotegerin (OPG).
 7. Dietary vitamin K2 supplement improves bone status after lung and heart transplantation.
 8. Vitamin K2 treatment for postmenopausal osteoporosis in Indonesia.
 9. Vitamin K1 supplementation retards bone loss in postmenopausal women between 50 and 60 years of age.
 10. Factors affecting bone loss in female endurance athletes: a two-year follow-up study.
 11. Vitamin K, circulating cytokines, and bone mineral density in older men and women.
 12. Vitamin K treatment reduces undercarboxylated osteocalcin but does not alter bone turnover, density, or geometry in healthy postmenopausal North American women.
 13. Vitamin K2 supplementation improves hip bone geometry and bone strength indices in postmenopausal women.
 14. Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women.
 15. Effect of vitamin K2 on three-dimensional trabecular microarchitecture in ovariectomized rats.
 16. Regression of warfarin-induced medial elastocalcinosis by high intake of vitamin K in rats.
 17. Role of vitamin K and vitamin K-dependent proteins in vascular calcification.
 18. High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification.
 19. Tissue-specific utilization of menaquinone-4 results in the prevention of arterial calcification in warfarin-treated rats.
 20. The circulating inactive form of matrix Gla Protein (ucMGP) as a biomarker for cardiovascular calcification.
 21. Vitamin K–containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7
Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Магнезий-при-изтръпване-на-ръцете
Магнезий при изтръпване на ръцете
Магнезий-за-крампи
Магнезий за крампи
Магнезий-при-подагра
Магнезий при подагра
Ползи-от-прием-на-селен
Ползи от прием на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow