Витамин К

Витамин К

Поддръжникът на кръвта и здравите кости

Витамин К е един от витамините, който получава сериозно внимание през последните няколко години и има защо. Играе роля в съсирването на кръвта и поддържането на здрава костна система.

Какво е Витамин К?

Витамин К, заедно с витамини А, Д и Е, е един от четирите мастно разтворими витамини.

Окрит е през далечната 1929 година от датския биохимик Хенрик Дам.

Поради неговото свойство да подпомага съсирването на кръвта (коагулация) и това, че откритието е направено в Германия, където думата коагулация се пише Koagulation, си е залужил и буквата К.

Когато говорим за витамин К, не говорим само за една химично съединение, а за цели 13.

Витамин К представлява сбор от молекули с близка структура, които се делят на 2 подкатегории – витамин К1, известен още като филоквинон (phylloquinone) и витамин К2, известен още като менаквинон (menaquinone).

При витамин К2 нещата малко се усложняват. Той е изграден от група вещества наречени менаквинони, които се делят на късоверижни и дълговерижни. Техните наименования започват с буквите МК.

Съществуват и 3 синтетични форми на витамина – К3, К4 и К5. От тях единствено витамин К3 показва признаци на токсичност, затова е и забранен в много страни.

Източници на Витамин К

В зависимост от формата си, витаминът може срещне в различни храни.

K1 се среща в растителните хранителни източници, най-вече в зеленолистните зеленчуци. Едни от най-богатите храни са къдраво зеле, спанак, броколи, брюкселско зеле и аспержи.

В семейството на K2 и късоверижните, най-важен е МК-4, който се среща в малки количества в животински хранителни източници – яйца и месо.

От дълговерижните най-известните са МК-7, МК-8 и МК-9. Те се намират в най-големи количества във ферментирали храни, най-вече различни ферментирали сирена и традиционното японско ястие Натто (Nattō). Натто може би е най-добрият източник.

Въпреки че си набавяме по-голямата част от витамин К под формата на К1, в организма ни К1 бива преобразуван в МК-4.

Витамин К може да се намери и като хранителна добавка. Макар и К1, и К2 да могат да бъдат еднакво ефективни, препоръчваме употребата на МК-7.

Витамин К2 МК-7 показва много по-дълъг полуживот, по-стабилни серумни нива и по-добро натрупване при продължителен прием.21

Какви са физиологичните му свойства?

Витамин К отговаря за две изключително важни неща – регулира съсирването на кръвта и подпомага здравината на костите и тяхната плътност.

Начинът на действие е сложен и ще спестим голяма част от биологията и химията. Накратко, механизъмът на действие е чрез така наречения Витамин К цикъл.

Витамин К е необходим за синтезирането на гама-карбоксиглутамат от глутамат. Синтезираният гама-карбоксиглутамат е необходим за работата на определени протеини, участващи в съсирването на кръвта и костния метаболизъм.

При липса на достатъчно от витамина, тези протеини остават неактивни и съответно не вършат никаква работа.

Допълнителни свойства и ефективност

През последните години витамин К се превърна в основна препоръка за хора с нарушена костна обмяна. Най-вече за жени в менопауза с диагностицирана намалена костна плътност.

Въпреки че на този етап твърд извод не може да се направи, е факт, че витамин К се съдържа и в костите.

Факт е, че от витамин К зависи работата на важен протеин в костите наречен остеокалцин. Остеокалцинът отговаря за изграждането на костите.

От научна гледна точка съществуват изследвания както в полза на хипотезата за костната плътност и здравина, така и против нея.1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14

По наши наблюдения, дори към момента да не може да се каже, че витамин К може да спре напълно намаляването на костната плътност в съответните рискови групи, то може значително да намали загубата на костна маса, като комбинацията му с витамин Д е от голямо значение.

Въпреки това още много фактори трябва да бъдат изследвани.

Витамин К се препоръчва и за намаляване на патологичната калцификация.
При патологичната калцификация нещата изглеждат много по-добре, тъй като данните подкрепящи ефективността на витамин К за намаляване на патологичната калцификацията значително нарастват и положителното влияние на витамина може да се счита за потвърдено.15,16,17,18,19,20

Какъв е препоръчителният прием?

На този етап препоръчителният прием варира между различните страни, различните възрастови групи и пол.

Жените се нуждаят от малко по-малко, в сравнение с мъжете и е препоръчително да приемат между 60 и 100 мкг на ден. При мъжете препоръката е между 80 и 120 мкг дневно.

Важно е да се отбележи, че гореспоменатите препоръки са за витамин К1 и тези препоръки са направени на база усреднен прием на витамин К от храната.

На този етап все още няма достатъчно данни, за да се дадат точни препоръки за прием на витамин К2.

Именно липсата на достатъчно научни данни е причината все още да не се знае колко точно витамин К е необходим за оптимално здраве.

Знае се колко е необходимо, за да се избегнат здравословни проблеми, но тепърва ще се научава дали и колко допълнително можем да приемаме и да очакваме допълнителни здравословни ползи.

Ако приемате под формата на хранителна добавка, стремете се да приемате дози около 200-300 мкг на един или няколко приема.

Силно препоръчително е да приемате добавката по време на хранене богато на мазнини, тъй наличието им значително подобрява усвоимостта на витамина.

Набавяме ли си достатъчно?

На този етап дефицитът на витамин К е рядко явление и повечето хора имащи поне малко приличен начин на хранене, включващ зеленчуци, успяват да си набавят достатъчно от витамина, за да избегнат наличието на здравословни проблеми.

Застрашени от недостиг са хората с нарушена функция на черния дроб, хора на хемодиализа, страдащи от цьолиакия (глутенова ентеропатия), хора диагностицирани с болест на Крон и хора приемащи антикоагуланти.

Лек недостиг на витамина не води до значими проблеми, докато сериозният дефицит води най-вече до кръвоизливи.

Колко много е твърде много?

Интересно при витамин К е, че на този етап няма нито едно научно изследване, показващо токсичност или други странични ефекти при хора с нормално кръвосъсирване.

Последното е много важно, тъй като при хора, приемащи антикоагуланти на база кумарин (например медикамента Варфарин), витамин К може да бъде много опасен.

Независимо от формата си, витаминът взаимодейства с ефективността на антикоагулантите като я намалява значително. Това може да доведе до вътрешни кръвоизливи и други усложнения.

От друга страна обаче приемът на антикоагуланти намалява нивата на витамин К и той се превръща с необходимост. Посъветвайте се с вашия лекуващ лекар дали и в какви количества може да приемате от витамин К.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Тихомир Велев

Тихомир Велев

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1