730 дни разнообразно хранене

2 години опит... са си две години опит!

730 дни разнообразно хранене

За кого е тази статия

 • За тези, които смятат, че за да постигнат даден резултат е нужно да се хранят само с 3-4 продукта;
 • За хората, които с нежелание следват хранителния си режим;
 • За онези, които свързват "здравословно хранене" с "безвкусно хранене";
 • За тези, които мислят, че разнообразното хранене е трудно за организация и спазване.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

 „За да постигнеш целите си, трябва да ядеш само пиле, ориз, броколи и грейпфрут!“

Познато ли ви е това "правило", от което с днешна дата ми се подкосяват краката?

(На мястото на изброените от мен продукти можете да поставите нещо друго, но да не са повече от 4-5 и задължително отпред да стои „само“.)

Ако сте го чували, ако сте го спазвали, ако смятате да го спазвате – спрете! Спрете и отделете малко от времето си, за да ви разкрия един различен свят, в който също можете да постигнете мечтаните резултати, а в бонус да изпитвате удоволствие от храната си.

Споделяла съм, че съм минала през какво ли не по отношение на храненето. Грешки след грешки, но и добре научени уроци.

Реших да разкрия пред вас последния си урок, който започнах да уча преди малко повече от 2 години и който възнамерявам да превърна в основно правило и занапред.

Защо разнообразно хранене

Отговор на този въпрос, както и до какви позитиви ще доведе тази малка-голяма стъпка, можете да намерите в съответната статия.

Препоръчвам ви да се запознаете с нея, ако все още не сте – текстът е актуален, а практичните съвети ще ви помогнат да си изградите план, ако също като мен прецените, че е добре да направите тази крачка в храненето си.

Днес ще споделя емоционалната страна на нещата и ще разкрия повече подробности за плюсовете и минусите, с които се сблъсках в последните 2 години (минусите са чисто организационни, а плюсовете са изцяло в посока по-пълноценен начин на живот).

Както се подразбра, ще говоря за себе си и своя опит – това не е гаранция, че ако някой започне да се храни разнообразно, ще си реши всички проблеми от раз.

Все пак храненето е част от пъзела, в който влизат още начин на живот, нива на стрес, качество на съня и много други фактори.

Как започна всичко

В съзнанието ми назряваше идеята, че трябва да направя промени в храненето си, а моментът настъпи, когато ми откриха хранителна алергия от тип III към глутен, млечни продукти и яйца.

Исках да излекувам тези алергии, исках да се храня по-разнообразно и да ми е кеф, когато сядам на масата и... скочих смело в новото приключение.

Не съм от хората, които чакат понеделник, първо число на месеца или някаква друга важна дата, за да започнат. Решила ли съм го, няма какво да го бавя.

Поставих началото на 22.01.2014 година, а календарът ми казва, че това е било в сряда.

Организацията

Заучаване на нов навик

Смятам, че много хора се провалят в започването на ново начинание, защото не дават достатъчно време в заучаването на новите навици.

Навиците не се изграждат за една нощ и ако искаме да имаме успех в това, което предстои, е добре да опознаем себе си, да разберем какъв подход ще ни помогне (все пак при всеки човек нещата са индивидуални) и да забавим темпото.

Аз заучавам новите неща чрез записване в тефтерче, на лист или под формата на аларма в телефона. Нужна ми е около седмица с ежедневно напомняне, за да свикна с нововъведението и да знам, че от втората-третата седмица ще се справям и без напомняне.

За мисията „разнообразно хранене“ си взех малко тефтерче, което да бъде удобно за пренасяне и да се събира в дланта ми.

Исках да се храня на 4-дневна ротация на хранителните продукти – т.е. в рамките на 4 дни да не повтарям храна, като изключих от менюто всички храни, към които се доказа, че имам алергия.

В края на всеки ден записвах храните, които съм включвала в съответния ден. Така можех винаги да направя бърза справка за предходните дни, за да съставя план за идните така, че да не повтарям храна в рамките на 4 дни*.

Тефтерчето беше моята „аларма“, която седеше винаги в чантата до портмонето ми – нямаше как да не го видя, нямаше как да пропусна да го отворя и да видя какво съм яла онзи ден.

Сигурно ще си кажете: „Е, как може да не помни какво е яла преди 2 дни?!“ и вероятно сте прави, но когато ежедневието на човек е заето с ангажименти, мозъкът услужливо пропуска дребни детайли, а такъв детайл може да е именно храната ми от преди 2 дни. А и, сериозно, въпросното вписване не отнема повече от 30 секунди.

*Важно уточнение: ротация ми беше съгласувана с моя лекар и беше необходима, за да се справя успешно с хранителните си алергии и се основава на идеята за имунно хранене. Това не е нещо крайно задължително при здрав човек – достатъчно е просто да не зацикляте на едни и същи храни в продължение на 5-6 дни и повече (погледнете отново статията за разнообразното хранене), както и да внимавате с хранителните продукти, които са доказано силни алергени.

Пазаруване

Навикът беше лесна работа.

Пазаруването се оказа възможният препъникамък. Нямам кола – ходя пеша и ползвам градски транспорт.

Това налага по-добра организация в пазаруването, защото не винаги всички продукти, които искам да купя са налични в един магазин, а ако тръгна да обикалям различни места, далече едно от друго... целият ден ще отиде.

Проучих квартала, в който живея. Преоткрих един магазин, в които винаги доставят прясна риба. Буквално до него пък се оказа разположен павилион с хубави български плодове и зеленчуци. Запознах се със собствениците, стана ми приятно да пазарувам от тях. В близост, за щастие, се намира и фирмен магазин за месни продукти.

Недалеч - на същото кръстовище, се намира по-голяма хранителна верига, която беше идеална за по-специфичните неща.

Открих и два магазина за зеленчуци, кафе и чай в близост до работата ми.

Планът беше следният:

 • Пазарувах, когато не бях до късно на работа (имам дни, в които работя до 21 ч);
 • Пазарувах за 2-3 дни напред (два вида месо / риба, два-три вида зеленчуци и плодове, два-три вида варива и т.н – идеята е ясна);
 • Ако имах нужда от нещо, което не беше в близост, отправях задача към приятеля ми (впрочем, много е важно когато с близките си споделяте еднакви виждания и си помагате взаимно, улеснението е пъти по-голямо).

Готвене

За ползите от домашно приготвената храна сме си говорили надълго и нашироко.

Така контролирате качеството, правите нещата по ваш вкус, спестявате пари, влагате хубава енергия в приготвянето на собствената си храна и още...

А и не е нужно да сте професионален готвач, за да се справяте добре. Щом аз мога, значи всеки може

Планът тук:

 • Готвех в същите дни, в които пазарувах (обикновено 3 дни седмично);
 • Готвех за 2 дни напред;
 • Правех заготовки на зеленчуци;
 • Съхранявах всичко грижливо подредено в хладилника.

И не, не е голяма занимавка. С добра организация, в рамките на 80 минути, през които дори е възможно да вършите и нещо друго вкъщи, можете да сготвите за 2-3 дни напред.

Изброените неща се случват и в момента – продължавам да спазвам такъв тип организация.

Емоционалната страна: плюсове и минуси

Минуси

В началото ми беше трудно, чисто психически, да свикна с идеята, че имам алергия към храни, които съм яла последните няколко месеца; че трябва да включа нови продукти и че всеки ден ще се налага да ям нещо различно.

Както бях споменала и в статията за разнообразното хранене, страхувах се, че с „новите“ храни няма да постигам целите си. Много неправилно мислене и много неоправдан страх.

После пък се наложи да дам повече време на опознаване – да видя как се чувствам с нововъведените продукти, както и да установя в какви количества да ги ям така, че да поддържам желан калориен баланс и съотношение между макронутриентите.

Не съм смятала нищо, защото колкото и да си смятаме, нещата в практиката са по-важни. Наблюдавах се внимателно и с течение на седмиците и месеците всичко се напасваше.

Понякога ми беше трудно да пазарувам планираните неща – изморена от работа, от тежки тренировки, копнеех да си легна, а не тепърва да обикалям магазините с торбите. Този минус, признавам, се появява епизодично и сега. Понякога се чувстваме по-енергични, а друг път – точно обратното. В такива мигове си казвах (казвам): „По-добре напазарувай сега, прибери се, сготви си за следващите дни, пък почивката след това ще е по-сладка“.

По-сладка е. :)

Но това са бели кахъри, защото плюсовете за мен бяха много повече и знаех, че си заслужават малките „жертви“ в името на собствената ми по-добра версия.

Защото заедно с останалите парченца от пъзела аз наистина виждах и усещах, че вървя в правилната за мен посока.

Плюсове

Те се разкриваха в течение на тези две години и важат с пълна сила и сега.

Научих, че мога да постигам целите си с повече храни, разнообразни и вкусно приготвени. Всички ограничения са били само в главата ми.

Въведох нови храни, нови вкусове, аромати и цветове. Започнах да изпитвам желание да готвя, да експериментирам и да опознавам различните съчетания на храните. Имах неуспехи, но те допринасяха за последващи по-добри ястия.

Разбрах, че не е нужно да се вманиачаваш по дадена рецепта / храна и да я ядеш всеки ден, защото със същото това желание можеш да си измислиш 10 нови рецепти с 10 нови продукта и всеки ден да ядеш нещо любимо, но различно. Част от тях виждате на снимката към статията. Предишното ми меню се свеждаше до пилешко, ориз, леща и броколи, така че ще ви спестя гледката.

Започнах да се чувствам по-енергична и удовлетворена от храната си. Тя се превръщаше в мой приятел, а не враг.

Бях по-щастлива, защото ми беше вкусно във всеки един момент, а това се отрази и във възприятието ми за нещата около мен като цяло. Светът вече не беше варени пилешко и броколи. Светът стана цветен!

Направих си повторен тест за непоносимост към храни след година и половина спазване на хранителната ротация. Бях премахнала алергиите си към яйца, а с днешна дата смея да кажа, че успях да се справя с всички алергии. По-голям плюс от това – здраве му кажи!

Отново ям яйца. Отново си правя палачинки.

Знам, че отново мога да ям всички продукти, от които се бях лишавала, но не съм усещала липсата им, защото разнообразното хранене ми разкри нов свят, който не смятам да напускам.

Урокът е научен:

 • Ще продължа да се храня разнообразно;
 • Ще продължа да обръщам внимание върху качеството на храната си и да избягвам преработените продукти;
 • Няма да се вманиачавам по дадена храна, която да ям непрекъснато и в продължение на месеци;
 • Ще пазарувам и ще готвя сама храната си, защото ми харесва, защото ми носи удоволствие и защото влагам хубава енергия;
 • Няма да се ядосвам, ако имам седмица, в която не успея да се храня толкова разнообразно поради различни причини. На следващата седмица ще се поправя.

А как стои въпросът при вас?

Храните ли се разнообразно? Не? Мислите ли да започнете?

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

От-кое-пълнеем-най-много-въглехидрати-протеин-или-мазнини
От кое пълнеем най-много - въглехидрати, протеин или мазнини?

Черната овца не е тази, която си мислите.

Преработените-храни-и-преработката-им-от-организма
Преработените храни и преработката им от организма

За тялото има значение!

Зеленчукови-соленки-с-овче-сирене-и-овесени-ядки
Зеленчукови соленки с овче сирене и овесени ядки

Следобедна закуска или леко междинно хранене

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow