Дневен план за навициСвали сега 

Да излъжем стомаха с глюкоманан - защо не?

Запознайте се с най-важното вещество в корена на Amorphophallus konjac!

Причините за включване на глюкоманан в храната най-често са с цел предизвикване на чувство за ситост. Това се налага при диети, бедни на храна със съдържание на фибри.
Втората важна причина за вземане на глюкоманан е подобряване на усвояването на смляната храна. Това е и причината той да се влага в състава на здравословни храни от ново поколение.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява глюкомананът?

Глюкомананът е сложен въглехидрат от групата на фибрите.

Основно физиологично въздействие

Подпомага редуцирането на нивата на LDL холестерола и повишаването на HDL холестерола в кръвта.
Придава трайно чувство за ситост, приет дори в минимални количества, ето защо той е много подходяща добавка към ястия с нисък засищащ ефект в диети за редукция на теглото.

Оптимални дози

Терапевтите обикновено препоръчват дози между 3 до 5 грама дневно, разделени в няколко приема непосредствено преди хранене.

Възможни вредни/странични въздействия

Единствените сигнали за странични ефекти, настъпили при употреба на глюкоманан са рядка поява на газове и още по-рядка - на диария, при предозиране.

Кои препарати са основен източник на глюкоманан?

Глюкомананът е вещество, което не може да бъде набавено с храната в нашия географски регион. То се продава под форма на капсули. Капсулата не бива да се дъвче или гълта суха, понеже в случай на нараняване и последващ контакт между глюкоманана и вода настъпва набъбване на активната съставка. При набъбването глюкомананът може да достигне обем, 17 пъти по-голям от първоначалния.

Допълнителни физиологични въздействия на глюкоманан

Подобряване на храносмилането е друг положителен ефект вследствие употребата на глюкоманан. Това се дължи на принципно "очистващото" действие на растителните влакна в стомаха, дванадесетопръстника и най-вече в тънките черва.

Глюкомананът, подобно на другите известни баластни вещества - пектин и целулоза, задържа престоя на храната в стомаха и с това забавя храносмилането, но придава трайно чувсто за ситост. Благодарение на глюкоманана обаче усвояването на храната в тънките черва става по-бързо и пълно.

Някои автори отдават на глюкоманана способност да регулира кръвната захар. Според тях това се дължи на забавянето на преминаването на храната през стомашния пилор и повишената й усвояемост в тънките черва.

Защо да го приемаме?

Предизвикването на чувство за ситост при диети, бедни на храна със съдържание на фибри, както и подобряване на усвояването на смляната храна, както вече споменахме, са двете основни причини. Именно заради това глюкомананът се влага в състава на здравословни храни от ново поколение.

По какъв начин глюкомананът се усвоява от организма?

Глюкомананът, подобно на други влакнини, не се усвоява. Неговата роля е да въздейства на скороста и качеството на храносмилане и усвояване, както и да излъже "стомашния" и главния мозък за обема на приетата храна. След преминаване през храносмилателната система той се изхвърля от отделителната система с фекалиите.

Кои храните съдържат глюкоманан в най-голямо количество?

Глюкомананът се съдържа в грудката (вид кореноподобна част на растение) на Amorphophallus konjac. Това растение е разпространено в Япония. Там то се използва от стотици години. Изсушена и стрита на брашно, съдържащата глюкоманан грудка се прибавяла в ястия за придаване на питателен ефект.

Използвани източници

  • Doi K. "Effect of konjac fibre (glucomannan) on glucose and lipids." Eur J Clin Nutr. 1995;(suppl 3):190–197
  • Walsh DE, Yaghoubian V, Behforooz A. "Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study." Int J Obes. 1984;8:289–293
  • Arvill A, Bodin L. "Effect of short-term ingestion of konjac glucomannan on serum cholesterol in healthy men." Am J Clin Nutr. 1995;61:585–589.
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow