14.06.13
22:00
Здравейте,
От приблизително осем месеца тренирам (бягане в парка + упражнения в къщи с гирите и на лежанката) и съм на НВД. Доволна съм от постигнатото до момента, свалих около 10 кг, тялото ми се пооформи доста в сравнение с преди. Причината да го направя, е че участвам на едни събития, на които трябва да изглеждам максимално добре. Но следващото такова събитие е след 100 дни и аз нещо взех да се отпускам, да губя мотивация и да се успокоявам, че има време. Последното събитие за което се стремих да съм във форма беше на 31 май и от тогава съм пълен провал :( От една страна се успокоявам, че имам нужда от малко почивка, за да започна от начало с нови сили, от друга се ядосвам на себе си, че развалям постигнатото с толкова много труд :(
Въпроса ми е, как да направя така, че да съм във върхова форма след около 3 месеца? Трябва ли да си дам почивка, или да сменя НВД за известно време? Или по-добре да се придържам към режима който знам, че при мен работи?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 15.06.13 13:10.
Никой ли няма да отговори? :( Явно защото не става въпрос за гърди и дупета, затова и интереса към темата е толкова слаб ;)
Ок, за да я направя по-интересна, ще покажа за какво трябва да съм във форма:
[vimeo]68041696[/vimeo]
ПП. Виждам, че някой ми е редактирал заглавието.. По този повод искам да кажа, че боди съспеншъна не е спорт, а телесна модификация, макар и временна. :)
Мнението беше редактирано от Jadi на 15.06.13 14:21.
15.06.13
23:06
Честно казано не й схващам идеята на тази телесна модификация :) Виждам само едно глупаво люлеене ......
С куки с които е пробита кожата - нещо като временен пиърсинг.. Пък дали е глупаво, можеш да кажеш след като си го пробвал :)
Както и да е, няма ли да се намери някой любезен съфорумец, който да отговори на въпроса ми? При положение, че съм била на НВД 8 месеца почти без прекъсване, има ли проблем да се напъна и да изкарам още 3 до следващото събитие или ще ми дойде прекалено много? За тренировките, редувам 1 ден кардио (бягане 60 минути), 1 ден упражнения с гирите и на лежанката и 1 ден почивам. Така ок ли е?
казано от Jadi на 15.06.13, 23:23:
С куки с които е пробита кожата - нещо като временен пиърсинг.. Пък дали е глупаво, можеш да кажеш след като си го пробвал :)
На мен ми звучи ужасно. (tmi)
Каква му е целта на това занимание?
Не е само една, всеки го прави с различна цел :) Аз лично, заради адреналина :)
Нещо не мога да пусна линк към интервюто където е обяснено, затова ще цитирам:
– Обикновено, първата реакция на хората винаги е отичане – и това е нормално. Но когато човек наистина започне да мисли за този акт от друга гледна точка, и ако се реши да го направи, то болката остава на заден план. Смисъл, има я – но тя е моментно явление. По-важното при Body suspension е това, че когато ти докараш тялото си до лимита, когато го изкараш извън стереотипа, изживяването се превръща в духовно. Човек започва да изпитва чувство на свобода и се прочиства ментално – това води до огромно персонално удовлетворение.
– Нормално е хората да не разбират същността на body suspension. Страхът от болката е най-човешкото нещо, затова мнозинството отрича подобни практики. Освен от страха обаче, често хората се страхуват от самия живот и от собствените си мисли. Body suspension притежава силата да изцери този страх, тази практика прочиства съзнанието ти и тялото ти – това е истинското му предназначение. Понякога е необходимо просто да опиташ и след това да се завърнеш към рутината на живота си – разлика определено ще има.
А отговор на моя въпрос дали ще може (wasntme)
Мнението беше редактирано от Jadi на 15.06.13 23:46.
“Върхова форма” за 3 месеца...зависи за какво - за да висиш закачена на куки - няма проблемм, там всяка форма ще ти свърши работа.
“Върхова форма” свързана с определени постижения или визия - категорично няма как да стане за 3 месеца, при положение че до този етап не си достатъчно натренирана.
А иначе - самото занимание ми звучи леко като пубертетска прищявка, за тези на които им е омръзнал алкохола и наркотиците...какво ли не измислят от скука хората.
15.06.13
23:54
А ако няма потребител, който е достатъчно компетентен, за да отговори?
Настойчивостта в момента не ти помага. Мненията тук се дават на доброволен принцип.
казано от Маргарита Манева на 15.06.13, 23:53:
“Върхова форма” за 3 месеца...зависи за какво - за да висиш закачена на куки - няма проблемм, там всяка форма ще ти свърши работа.
“Върхова форма” свързана с определени постижения или визия - категорично няма как да стане за 3 месеца, при положение че до този етап не си достатъчно натренирана.
Е, иска ми се да изглеждам прилично, все пак се вижда голяма част от тялото ми по време на висенето, иначе е ясно, че и 100 кила да съм пак мога да си вися, само ще трябват повече куки :D
Основния ми проблем е с избора на режим на хранене. Тези 8 месеца НВД ми дойдоха в повече явно. Но не знам дали за 3 месеца имам време да го сменя и после да се върна пак към него, от друга страна ме е страх, че ако продължа, може да не издържа и да се издъня когато е останал само месец, примерно.
казано от Маргарита Манева на 15.06.13, 23:53:
А иначе - самото занимание ми звучи леко като пубертетска прищявка, за тези на които им е омръзнал алкохола и наркотиците...какво ли не измислят от скука хората.
Интересно виждане.. Само дето отдавна съм минала пубертета, а и нито съм алкохоличка, нито наркотици съм употребявала някога.. :D
Мнението беше редактирано от Jadi на 16.06.13 00:11.
16.06.13
01:21
Добре ако въпроса е ще издържиш ли още 3 месеца на НВД, то не виждам как някой може да ти отговори. И ако ти е чак такава мъка, не знам защо се мъчиш..калорийния баланс е най-важен, ако той е добре едва ли ще се случи нещо кой знае какво.
17.06.13
09:15
защо не си дадеш десетина дни пълна почивка от тренировки и диета-в известен смисъл това ще се окаже и “психическа “почивка, защото усещам, че си много изнервена от проблема си. след това се стягаш, връщаш се на режима и поддържаш форма и качваш снимки тук на събитието :)
Проблема е, че вече си дадох 15 дни почивка, през които наистина прекалих и сега имам доста да се потрудя докато върна загубеното. Чудя се как е възможно, за да се видят резултати в положителна посока са необходими месеци труд, а отрицателните се забелязват само след 15 дни отпускане (devil)
Страх ме е, че ако мина на РБД, не само няма да се оправи положението, а може и по-зле да стане. Забелязала съм, че ми е по-лесно изобщо да не ям храни богати на въглехидрати, отколкото да ям по малко. Хапна ли въглехидрат,освирепявам за още, и понякога ми е трудно да се спра няколко дни. А ако успея да издържа на изкушението, в един момент се примирявам по някакъв начин и след първите дни ми е по-лесно.
В крайна сметка реших да започна от начало от онзи ден, и да опитам да изкарам тези 100 дни без повече издънки. Първите два дни минаха добре, даже повече от добре, дано и останалите 98 минат в същия дух.
Искам да попитам за зареждащия ден при НВД, задължителен ли е и може ли някакво примерно меню и количество въглехидрати които могат да се консумират в него?
През другите дни менюто ми е:
закуска - 200 гр обезмаслено котидж сирене - Белтъчини 12.7 / Въглехидрати 3.1 / Мазнини: 2.2
обяд - салата домати и краставици + 300 гр. пилешко филе
вечеря - салата домати и краставици + две яйца + 20 - 30 гр кашкавал
В дните в които правя кардио пропускам закуската.
Така добре ли е или трябва да направя някакви корекции?
Queen Kobra, снимки ще кача с удоволствие :) Ето тук от предишното събитие. Не че съм в кой знае каква форма и там, но в сравнение с това което бях преди няколко месеца, си е направо постижение за мен :D
Мнението беше редактирано от Jadi на 17.06.13 11:13.
17.06.13
13:44
страхотен напредък-свалила си страшно много излишни килограми. мисля, че си постигнала нормално тегло- и визията ти е в пъти по-свежа, така че може да се насочиш към заздравяване на мускулатурата. По-добре мини на РБД -като отчиташ сигналите, които ти дава собственото ти тяло-по-малко въглехидрати, повече протеин. но без да е НВД. Увеличи тренировките с тежести-тоест увеличи тежестите и намали повторенията. Премини на базови упражнения-които засилват метаболизма и градят мускули.
Какво точно правиш с тези гири? Колко тежат? Опиши.
Не пропускай закуски-няма никаква логика когато правиш кардио да не ядеш.
Queen Kobra, първо искам да ти благодаря за мненията и съветите :)
И аз се гордея с постигнатото, до тук това е най-добрата форма която съм достигала някога, дано за успея да продължа напред, а не се върна там от където тръгнах! Защото се оказа, че ми беше по-лесно да достигна желаните килограми, отколкото да ги задържа за дълго. Особено в началото когато започнах, преди първия си съспеншън, мотивацията ми беше желязна. Тогава още не знаех какво да очаквам, колко силна ще е болката и си казвах: как ще се справя с висенето, ако не мога да се справя с някакъв си хранителен режим или някакво си 40 - 50 - 60 минутно бягане, примерно. Но сега след два съспеншъна, разбирам че те са лесната част, а трудното е времето между тях..
От упражненията с гирите редувам веднъж тези: 1 , 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Правя ги в 3 серии по 15 повторения, гирите са ми 3, 4 и 5 кг. + 3 x 30 коремни преси от обратен наклон
И веднъж тези: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 + 3 x 30 коремни преси от обратен наклон
Кардиото не е ли по-добре да се прави на гладно? Или може да се хапне извара или котидж сирене преди това?
Мнението беше редактирано от Jadi на 17.06.13 17:45.
17.06.13
21:29
А мислила ли си да посетиш някой психиатър ?
17.06.13
23:31
Ми време беше някой да каже , че ” царят е гол” .....
Да попитам и друго, в крайна сметка реших да премина към 5 тренировъчни дни в седмицата (3 кардио и 2 упражнения) и 2 почивка, един от които да с зареждащия с въглехдрати, въпроса ми е, има ли значение в каква последователност ще са? Примерно след зареждащия ден, какъв ще е най-подходящ? Предполагам, че това ще е деня в който ще имам най-много енергия и едно хубаво кардио ще ми дойде добре, или греша?
Мнението беше редактирано от Jadi на 18.06.13 10:04.
18.06.13
09:31
грешиш :)
след зареждащ ден най-добре направи здрава и тежка силова тренировка-клек, упражнения за гръб - базовите упражнения.
Упражненията които правиш сега са изолиращи и доста хаотични. Насочи се към основни неща-клякане, напади, тяга(с дъмбели или лост), гребане-за гърба-задължително сложи упражнения за гръб, хоризонтални набирания, раменни преси, лег, флайс, бицепсово сгъване и френска преса(избутване с тесен хват/ кофички на пейка) за трицепса. Прави базовите упражнения първи, после останалите-примерно започваш с раменни преси и чак тогава минаваш на разните разтваряния с дъмбели. Раздели гореизброените упражнения на два дни-нека да има 3-4 базови упражнения и към тях прибави 2-3 от тези които правиш сега. 6-7 упражнения по 3 серии по около 10 повторения- общо за цялото тяло - класика .
Мисля, че е по-добре да редуваш силова - кардио - почивка-силова - кардио- почивка.
Но ти си знаеш. Имай предвид, че мускулите се градят, докато почиваш, не по време на тренировката.
Следи за признаци на претрениране и си съобразявай диетата с собственото си тяло-не си професионалист, нито гониш спортна цел. ако си прекалено изморена-дай си почивка/увеличи храната.
Когато си на ниски въглехидрати се изчерпва гликогена в мускулите-тогава прави кардио, за да използваш този ефект на изчерпване и да започнеш да гориш мазнини (такава е общоприетата теория :) някой може да оспори )
Мисля, че трябва да намериш режим, който ще продължиш да следваш с години -и след това”събитие”, така че мисли внимателно.
п.с. бе тия куки не болят ли???
Благодаря за изчерпателното мнение :) Явно ще трябва доста неща да променя в програмата си.. Спрях се на следното разпределение по дни:
пон - кардио (60 мин бягане)
вто - почивка
сря- кардио (60 мин бягане)
чет - упражнения с гирите и др.
пет- кардио (60 мин бягане)
съб - почивка и ден за въглехидратно зареждане
нед - упражнения с гирите и др.
Забравих да спомена, че освен всичко друго качвам и стълби през стъпало, 7 етажа, поне 4 - 5 пъти на ден, понякога и повече. Освен това правя упражнения за бедра с това нещо.
Ще ми се да си дам зор максимално до въпросното събитие, а след това да мина на някакъв по-лек режим, този път ми е наистина много важно как ще изглеждам!
Куките са песен в сравнение с тренировките и хранителните режими :D Там адреналина и ендорфините са на макс и обезболяват доста ефективно, а при ежедневните тренировки няма такива екстри за съжаление.. А и всичко е в главата в крайна сметка, ако очакваш да боли, ще боли, ако си отпуснат и не ти пука и болката няма да я има. Мен първия път ме боля повече, защото бях леко уплашена, втория нямаше абсолютно никаква болка, а вместо това страхотно чувство на свобода и еуфория.
Мнението беше редактирано от Jadi на 18.06.13 10:39.
18.06.13
22:35
не знам какъв е проблемът на съфорумниците :)всеки може да прави каквото си иска,стига да не пречи на другите-това е демокрацията :)
дали ще се стремим към 10 набирания или10 кг по-малко или 10% телесни мазнини (нормалните неща за един фитнес форум) или да висим на 10 куки-все едно-важното е че на хората им доставя удоволствие.
тренирай повече и по-тежко с тези “гири”-доста лекички са, и със собственото си тегло-провокирай тялото си към нови натоварвания
намери си подходящ лост или някоя точилка между 2 стола за хоризонтални набирания, прави лицеви опори и пр. други полезни неща
има секция с упражнения в сайта за всяка мускулна група-изпробвай ги всички едно по едно , разбери кое ще ти хареса и кое те натоварва най-добре
разнообрази си кардиото-интервално, колело, стълби, интензивни упражнения-бърпита, подскоци и пр.-каквото имаш под ръка
има всякакви системи, ютюб знае всичко :)
Здравейте отново :)
Минавам да споделя, че подготовката за събитието тече с пълна сила, въпреки че в началото имах някои издънки.. Вече повече от месец съм пак на стриктна НВД, даже може да се каже, че е почти безвъглехидратна, ям само извара, пилешки гърди, яйца, домати и краставици. И въпреки това имам сили за 60 минутно кардио през ден.. Установих, че въглехидратите са като алкохола, без тях мога, но с малко не мога, затова реших напълно да ги спра, няма зареждащи дни, няма нищо, и мисля да изкарам още 15 дни така.
Въпроса ми е в деня на събитието какво трябва да ям за да имам максимум енергия за почти целия ден и в същото време да не ми се надуе корема? Дали е добра идея тогава да хапна някой въглехидрат, или има опасност да ми се приспи от него? Колко време преди началото на събитието трябва да е последното ми хранене? Все пак съспеншъна си изисква доста сила и енергия, тичане, скачане, повдигане с въжето, вярно че и адреналина помага, но предполагам че и храната е от голямо значение..
Мнението беше редактирано от Jadi на 07.09.13 08:42.