За вегетарианството от вегетарианец

Да изхвърлим ли месото от менюто си? Ако да, тогава какви вегетарианци ставаме?

от четиво за 7 минути

Макар привидно да изглежда глуповат, въпросът всъщност е далеч по-дълбок от това, което хората си мислят, че знаят за него. Вегетарианството е култура на хранене, изключваща животински продукти от менюто на изповядващия го. Звучи като религия и води своето начало именно оттам, от древните религии. С идеята, че дадена храна е "мръсна" и "богунеугодна" или с цел "принасяне на апетита в жертва на божественото", хората се отказвали от животински производните храни.

Вегетарианство

И все пак, какво е вегетарианството?

Вече казахме, че вегетарианството е култура на хранене, изповядваща изключване на животинско производни храни поради различни причини.

Проблемът с точната дефиниция се появява от различнията в тълкуването. Оказва се че мултиколоритната култура на кулинарията и диететиката познава доста видове "вегетарианство".

Дефиницията има две страни - мотивите за изключване от една страна и присъстващи животински храни в менюто на вегетарианеца от друга.

Като цяло храните, които се изключват, биват нарочвани поради морални, емоционални, религиозни или здравословни причини.

Най-популярните типове вегетарианство според присъстващите животински храни

Това са няколко различни, масово прилагани хранителни режима:

  • лъжливите вегетарианци (консумиращи риба или морски продукти или пиле);
  • полувегетарианците (консумиращи яйца, мляко и производните им);
  • същинските вегетарианци (не консумиращи нищо от животински произход или с присъствие на животински продукти);
  • крайните вегетарианци - вегани, суровоядци (форма на същинските вегетарианци, консумиращи храната само и единствено сурова);

Накратко за популярните мотиви, водещи до избор на култура и режим от вегетарианското семейство

Така нареченият еко-морален комплекс:

"Обичам животните, не мога да си представя как страдат и да ги ям, чувствам се ужасно!"

Този мотив е широко разпространен сред нежната половина на човечеството. Обикновено се касае за "гнусливост" или за искрено съчуствие.

Хората, при които преобладава съчувствието обикновено избягват всичко получено вследствие на смърт на животни.

Био-хигиенисткият морален комплекс:

"При смъртта си животните отделят токсини и те остават в месото, ето защо не ям месо! Вредно е."

Това е мотив, основаващ се на известна научна достоверност, но има много антитези. Хората, обясняващи избора си така, обикновено консумират вторични животински продукти - мляко и яйца.

Обикновено изборът е и емоционално обвързан - хората "вярват" в мотива си, без да се стараят да го разбират.

Прагматичният мотив:

"Основната причина да не консумирам месо е технологията на отглеждане на животните в наше време и световното замърсяване. Животните се хранят с костно брашно, дават им се сериозни дози хормони с храната. Рибата и рибните продукти пък са замърсени с тежки метали, натрупващи се от основата към върха на хранителната пирамида, така че рибите с най-вкусно и ценно по състав месо съдържат и най-много тежки метали."

Този мотив е доста разпространен и се явява по-добре научно обоснована форма на био-хигиенисткия морален комплекс. Доводите са логични, но могат да се избегнат чрез еко храни.

Обикновено в по-голямата част от времето си хората с подобен мотив консумират вторични животински продукти - мляко и яйца.

Те обикновено не са стриктни вегетарианци, което ще рече, че рядко им се случва да консумират и преки животински продукти.

Хората, избрали за себе си такова хранене, разсъждават задълбочено и прагматично, за тях не е важно каква е храната, а колко "безопасна" и "пълноценна" е тя.

Краен вариант на био-хигиенисткия морален комплекс:

"Всичко, идващо от животните е вредно за човека. Хората са пригодени само и единствено за консумация на растителни продукти."

Това е популярна и абсолютно научно необоснована теза. Хората, изповядващи тази философия често страдат от наднормено тегло поради същественото си неразбиране на естеството на хранителния баланс.

Крайният вегански подход:

"Единствената годна за човека храна е храната, даваща му живот. Живата необработена растителна храна е единствено подходяща за хората." 

Най-крайният подход на хранене продължава да намира съмишленици в цял свят. Макар и крайно обоснован, той може да бъде доста здравословен. Въпреки това той търпи доста критики от диетолозите.

Основните проблеми пред вегетарианеца

Независимо от мотивите, всички спортуващи вегетарианци изпитват трудност в набавянето на "качествен белтък" в храната си навън или на работното си място. 

Менюто на готовата храна е ограничено поради пълното несъответствие между комерсиално ориентираното предлагане на храни за всеядни и малкия набор готови за консумация храни със състав, достоен за внимание.

По един или друг начин всеки спортуващ и активно работещ вегетарианец се ориентира към удобството на протеиновите шейкове.

"Чиста" храна или богата на белтъци храна?

Това, изглежда, е новият "вечен въпрос" пред спортуващия, милеещ за здравето си вегетарианец, защото богатите на протеин храни са набеждавани за най-замърсени от дейността на човека.

Основните проблеми пред богатите на белтък храни се изразяват в чисто икономически фактори, поради принципно високата им цена на производство.

Обикновено производителите се опитват да постигнат евтина крайна продукция с "високо" качество, прибягвайки до "опасни" технологии, в резултат на които продуктите често имат критикувани от биотехнолози и еколози характеристики.

През последните години в Европа се наблюдават постоянни опити за затягане на екологичния контрол в  добива на животински продукти, избор и прилагане на технологии по отглеждане и изхранване на животните. 

Задълбочен е и контролът в сферата на вторичната обработка на храната, пакетирането и съхраняването й. По какъв начин тези промени влияят на вегетарианците?

Има тенденция, при която избралите прагматичното вегетарианство спортисти започват да се завръщат към някои слабо обработени преки животински храни, за да покрият част от дневната си протеинова нужда.

Еко пазарът на здравословни храни в България

Еко земеделието, еко животновъдството и производството на готови храни, носещи марка "Екологично чисто" или "Биологичен продукт" в страната ни са още в своето начало.

В големите и средни градове все по-често можем да видм надписа "Здравословни храни". Най-често това са малки фамилни магазини за хранителни стоки, продаващи един и същ набор стоки.

Упоритият вегетарианец може да открие там соеви продукти от различни класове - мляко, сирене, протеинови изолати, кълнове и ядки.

Умереният вегетарианец може да закупи обезмаслени сирена и млека, суроватъчни или яйчни изолати, както и някои редки видове морски храни.

За жалост пазарът е доста беден откъм продукти, което силно ограничава кръга на възможностите при съставяне на пълноценно вегетарианско меню.

Цените обикновено са двойно по-високи от тези на комерсиалните храни, като с това се доближават до тези на продукти от клас "лукс".

Най-обезкуражаващ за вегетарианците, както и за всеядните обаче е слабият контрол в областа на земеделието и животновъдството, което води до слаба надеждност на "еко" продукцията.

Според докладите на Европейския съюз България изостава в актуализиране на своето селско стопансто, като за критерий "екологичност" трудно може да се говори.

Пред вегетарианеца спортист остават няколко възможности, а именно - да купува вносна продукция, да разчита на българското въпреки всичко или да купува нераглементирана, но видимо качествена храна от позабравеното вече българско село и да чака положително развитие.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
20 апр 2009 19:05

За вегетарианството. Моят съпруг е такъв от около 12 години, като не консумираше никакво месо, а яйца и мляко много рядко, покрай кафето да речем, или кисело. Отскоро яде и риба, нека е един път на месец и то по мое настояване, защото децата гледат баща си и не искат да ядат месо. И това не му пречи да е около 115 кг. Да, никой не ми вярва. И моят отговор е ” да си видял дебел вълк?” или ” да си виждал слаба крава ?”. Да, отговорите са в кръга на шегата, но си е факт. И аз не консумирам много месо, но обикновено ако ида на гости. Иначе никак не ме влече да купувам колбаси или месо, за да готвя. И понякога ми е много зле след това. Вкусно на устата, но после...
Статията е много добра .. ..

2
Yoi
28 май 2009 15:50

Тва за вълка не е вярно ... както и да е

blazze88
3
18 фев 2010 15:18

Статията е хубава, поздравления за автора! Като вегетарианка искам само да попитам дали има примерни вегетариански менюта някъде из сайта, защото въпреки, че се запознавам все по-дълбоко с материалите и статиите, не съм намерила до сега. Тренирам 3 пъти в седмицата Тае Бо - кардио тренировки, по мое мнение - средно натоварващи. Имам да сваля няколко излишни килограма (това, че съм вегетарианка не ми пречи да имам малко мазнинки за топене) и ми се ще  да видя нещо по-конкретно - не само общи приказки :) Благодаря предварително!

Владимир Недков
4
18 фев 2010 18:52

Здравейте!
Има десетки рецепти подходящи за вегетарианци в нашия специализиран раздел. В изданието няма публикувани примерни менюта. Като автор и специалист, застъпвам тезата че храненето следва да се съобрази индивидуално с нуждите и възможностите на всеки човек.

5
Yoi
19 фев 2010 21:53

blazze88 ,
Защо не посетиш официалния сайт на сдружение Българско Вегетарианско Общество ... форума ни също има много инфо.

6
kiril
11 юли 2010 13:38

В  България ,за съжаление основно не се разбира  какво всъщност означава вегетарианство,въобще.Безкрайно много пъти са ме  канили в ресторанти с  настояване от рода на :- Защо не влезеш? Ние ще извадим месото от  готвеното и готово!  За рибните и пилешкото е същото. Непознаването на същността на  проблема ,защото за нас,вегетарианците ,това си е проблем,докарва нещата дотам ,
чеизобщо няма изградена разпространителска мрежа ,както и специализирани заведения за  вегетарианци от какъвто и да е тип.Желая Ви успех в попрището на спасяването на планетата Земя,защото всъщност,това е най-крайната цел на вегетарианството и природосъобразния живот.

7
Yoi
11 юли 2010 17:29

Не съм съвсем съгласен, защото докато в Атина няма веге ресторанти, тук има много. Има Био магазини, био ресторанти, които са насочени и към вегетарианци. А и освен това във всеки смислен ресторант човек може да поръча хубави български постни готвени ястия или в краен случай нещо “по модерно”. Като в България нямаше добър стандарт, дори вкуса на сиренето не беше често на масата ... ядяхме си постно готвено - сега хората си внушават, че без месо и кока-кола се умира ... Точно бях в магазина и си мислех, че вегетарианството, веганството и суровоядството значително опростяват и готвене и пазаруване ...
или не съм те разбрал нещо ?

8
Барс
12 юли 2010 06:49

Много хора просто изключват месото от менюто си и така стават вегетарианци. Това е много опасно за здравето. Ако си вегетарианец имаш нужда от съвсем различни вещества, има опасност от недостиг на определени минерали. Ако искаш да си здрав вегетарианец/веган/суровояд трябва да си изчел доста литература по въпроса. С консумацията на полиран ориз, бял хляб и прекомерната употреба на млечни и соеви продукти като “заместители” само може да си докараш беля.

9
Yoi
12 юли 2010 08:30

Както казваше учителката ми по Биология, организмът си знае от какво има нужда ... понякога ти се яде това, друг път онова ... зависи от организма, но не мисля че има смисъл да се чете каквото и да било, за да се храниш добре или за да бъдеш веган или вегетарианец. Не е  нужно да разписваш таблици като за НВД, за да не ядеш едното месо или едните животински продукти.

Стефан Симеонов
10
12 юли 2010 09:15

С вегетарианство ако спасите планетата... Успех колеги.
Самото твърдение за мен показва  неведение по въпросите, и е по добре да не се замеряме с евтини вестникарски теории, предназначени за продажба на вестници и други продукти, като “глобално затопляне, водещо до ледников период” или “озонова дупка”.

Яденето на месо, освен че е природен процес, е най - малко нарушаващото екосистемите, защото 99,999% от месото е от изкуствено развъждани и поддържани по брой животни извън естествената среда. Не знам кой се храни основно с глиганско чеверме, и да има такива, ще са малко.
Въпреки това и глиганското, и лъвското, и каквото щете чеверме... Изчезва. Макар че лъвове никой не яде? И антилопи ядат малко хора, и китове и планктон също.... Яде ли някой планктон? Кой изяде планктона?

Обединява ни идеята да спасим природата, ама дайте да не я крием зад глупости.
Яденето на месо си е личен избор. Проблемите са доста по - глобални. Нека опрем до яденето на месо и тогава да го мислим.

А сайтът тук по принцип предполага списване на таблици. Смата концепция е към спортни режими. Можеш да си вегетарианец без таблица, можеш да си стачкуващ гладно без да практикуваш диета.... Да, може, но тук идеята е друга.

11
Барс
12 юли 2010 10:01

Кофти е не яденето на месо, въобще, ами прекомерната консумация на месо, което не е нито чисто, нито прясно. Това, за съжаление, важи за всички храни. Нарушаването на екосистемите идва от факта, че за производството на самото индустриално месо и отглеждането на животните се изискват много ресурси. Фермите от своя страна замърсяват силно околната среда с многото отпадни продукти.
Наистина, това дали ще ядеш месо или не си е въпрос на личен избор. Насила вегетарианец не бива да се става, още повече заради някакви “спасете Земята” каузи.
Таблиците и RDA-тата от своя страна са поредната модерна глупост. Навремето някой все едно си е изчислявал % белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерали, витамини, калориен баланс...И пак са оцелявали, и пак са били по-здрави до известна степен.

12
Yoi
12 юли 2010 10:33

Стефане, не знам на какво се обиждаш ... но като цяло връзката между “спасяването на планетата” и не яденето на месо е огромна и затова и ООН излезе със доста сериозен и обстоен доклад за това, че ако искаме някво бъдеще, трябва силно да се намали консумацията на животиниски продукти.
Но Барс го е казал ... много хора не знаят какво Глобализация, пък камо ли да се обясняваме какво се случва, когато 1/3 от хората използват 2/3 от ресурсите, само за да ядат месо, което пък на всичкото отгоре ги убива. Някой беше предположил - да намалим населението - е да ама Европа вече е с отрицателен прираст, а страни като Китай и Индия тепърв почват да консумират всеповече ресурси ... и накрая просто ресурсите ще станат толкова скъпи, че ще видим реалната цена  на това което консумираме, защото досега Глобализацията прикрив, че за 1 местно ястие отиватдесетки пъти повече ресурси от колкото за растително ястие със същите хранителни качества, но ако и по цената си личи, да видим дали няма да върнем диетата си така както беше преди малко повече от 10 години в България, като “не развита икономика”.

13
Yoi
12 юли 2010 10:37

И да кажа, че по време на диета силно вярвам, че таблиците са важни и въобще самата диета, защото имах колега дето за 2 месеца ходеше на фитнес и се разболя 2 пъти много тежко, отсъстваше от работа и аз му казвам, че нещо не му е ред в диетата, за да боледува така. Ядеше преди фитнес пържоли , пилежко или риба и си мислеше, че стават на мускули ... разболя се и трети път и по нататък не го знам кво  му стана с фитнеса ... а уж имаше иличен  инструктор.

Стефан Симеонов
14
12 юли 2010 14:31

Колега, не се обиждам ни най малко. Може би малко по острият ми тон те кара да с имислиш така.
Но като цяло ще кажа че в предният пост ви го написах.
Не можете да станете сведущи по проблемите на екологията през интернет.
И, не сте станали. Този път вие не се обиждайте.
И не ме засипвайте с глобалното затопляне.
Писах ли го горе? Писах го. Дайте сега да видим.

Да ми давате ООН като пример показва, че като цяло не знаете ООН какво е и за какво служи. ООН е казионна организация на най - големия унищожител и потребител в индустриални количества на ресурси и е съзала редица “ценни” неща, от повечето от които няма отърваване и са следващите най - големи проблеми на планетата.
Второ, според вас националността на докладчиците и защитниците... има л изначение? Поогледайте се.
Трето, дайте да поразгледаме тоя доклад.

“преминаване към веганско хранене в световен мащаб е от жизненоважно значение, за да спасим света от глад, недостиг на храна и последствията от климатичните промени в най-лошият им вариант”
Яденето на животни причина за глобалното затопляне!!!!! Четете ли?
Не ви ли помолих в предния си пост да ми спестите тая тъпотия? Помолих ви!
Аз мислех, че животните произвеждат въглероден диоксид, който води до затоплянето. Ма кво знам аз...

„Животинските продукти причиняват повече щети, отколкото производството на строителни материали като пясък, цимент, пластмаса или метал. Биомасата и фуражите за животни са вредни за околната среда точно колкото и изгарянето на изкопаемите горива.”

КОментарът ми към този доклад е:
Бухахаха.
И в допълнение: Хахахаха!
Значи, истинският проблем на земята не било енергетиката, изкопаемите горива, пластмасите и нефтената индустрия, или пък строителството безогледно и навсякъде.
Проблема било месоядството,  идоколкото виждам от втората част на “ДОКЛАДА” - животните, че пасат.  Фураж. Ние ядем животни, те пасат и това унищожава планетата.
Рано или късно се очаква с техан помощ да я изядем цялата.
Бухахаха.

Сляп трябва да е човек за да не прозре интригантският интерес зад този доклад на една отдавна доказала себе си не като безполезна, а като вредна и античовечна организация.

Пояснявам, защото има нужа от поясниение.
Принципът на древните римляни е бил “divide et impera!”
Няколко организации и държави успешно прилагат тоя принцип и днес.
По принцип се залага на формиране на страх и убеждения у по неуката част от обществото ,след което тя бива хвърлена срещу тази част, която реално представлява заплаха за “делото” - вижда истинския проблем и може да го елиминира. По този начин потенциалните врагове се взаимоизяждат.

С учудване виждам ,че този глупав принцип още работи. Хванали са вас, като флагмани, защото вие сте “против нещо си”(т.е. готови будали за ползване), “доказват” че туй нещо е ужасно правилно и ви мятат в кръстоносен поход, като междувременно черно на бяло са написали ,че УЖАСИТЕ НА СЪВРЕМЕННОТО ПРОИЗВОДСТВО НЕ СА НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ!!!! Луди ли са? Я преди да говорите глупости, проверете колко и какви животински продукти се използват в модата, колко в най - големият световен отрасъл: фармацевтиката - колко? Кой и за какво изтреби китовете, те не се ядат? Планктона дето ти го писах по - горе....? Само това ли са? Цифри, приятелю, цифри. Ние, месоядците зли, джунгли не пасем, дърва не ядем... Цифриииии. Не ги смятайте само когато са в пари.

Опомнете се и се огледайте. Или ако искате, си го разпечатайте тоз безумен доклад на знамената.
Нямаше нещо по - анти на твоята теория, което можеше да публикуваш.

15
12 юли 2010 16:35

Изчислено е, че отглежданите в световен мащаб животни прозивеждат много повече парникови газове от всичкия транспорт, земен, въздушен и воден взети заедно, на Земята. Ако е така, не е ли наистина проблем от първостепенна важност “консумацията” на животни? Самото ядене може и да не е директната причина за глобалното затопляне, ама за да се ядат нали трябва първо да се отгледат?! А за замърсяването от индустриалните ферми да не говорим, малко остава планетата да потъне в отходни води...Гледайте филма “Земляни” (Earthlings) доста отваря очите по много въпроси.

16
Yoi
12 юли 2010 17:48

Стефан Симеонов:
Прав си, че не се визират истинските жестокости (които далеч не свършват със свещенните крави - кучетата). Но ако си прав за конспирация на енергийното лоби, не мислиш ли че те ще са доста кофти засегнати: цели кораби и камиони за фураж, самите фабрики, цистерните и после пак транспорт по магазините. Всъщност дори по Топ Гиър бяза засегнали темата:  над 40% от транспортът идва от животновъдството, а автомобилите реално генерират само няколко процента замърсяване. Консумацията на нефт силно ще намалее без животновъдство (или греша ?). И всепак има и още един момент: компаниите за производство на котешка храна държат цели кораби и фабрики само за собствената си дейност (целите риби влизат във фабриката, а не само остатъците, както си мислят повечето хора) ; само в София има 200 000 домашни кучета (срещу 167000 деца), докато годишно 40 000 деца умират от глад - това е по едно дете на 5 минути, докато ние храним животни с фураж отгледан в третия свят, но само за да нахраним друго животно, с което пък да нахраним ... егоцентризма си ?

Мисля, че доклада има твърде вярно съдържание, но времето ще покаже: доброволно или не, ресурсите намаляват, а търсенето ще расте.

Стефан Симеонов
17
12 юли 2010 18:36

Мисля, че не ми се спори повече, каквото казах  казах. Само това, че ми говорите за кораби и цистерни за фураж ми стига... Консумацията на нефт щяла да намалее без животновъдството... А без човечеството колко ще стане? Абсурдни неща ми говорите, колега. Показват че не познавате материята, пък държите на нея.
Не е конспирация, по-просто е, използват очевидното ви незнание. В началот оаз го твърдях, после и вие го доказахте...
И като говорите глупостите, че автомобилизма бил най - малкият консуматор, вярвате ли си? Я поразгледайте тази графичка? Горивото бензин знаете л иза кво се използва? не е за кораби и цистерни. И ако искате ще ви дам и статистика колко от дизела е за кораби и цистерни, не знам дали ще се учудите, но е по - малката част. Всъщност е елементарно ако се замислиш, използват корабите именно защото е далеч по - евтин транспорта на единица(т.е. харчи по - малко), ама на кой пък му е притрябвало и да мисли....
http://www.eia.doe.gov/neic/infosheets/gifs/finished_pie07.gif
Въобще можете ли да м ионамерите графичка, която да доказва абсурдното ви твърдение? Някъде...

Целия световен флот бил само на кравари. Повечето, със сигурност. Не искам да обръщам внимание че се излагате, то е очевидно за съжаление.... Фураж с кораб и фураж със самолет... Консервна фабрика с въздушен и морски флот... Уау...

Както казах, не се опитвайте да ги схванете тия неща по Интернет и то в момента, сам оза да сте последни с думата.  И за колегата Лекс добавям, и по филмите. Филмът изисква милиони бюджет от някой, дето да го направи и изисква да е в добри отношения с тея, дето го разпространяват! Това са глупости. пръд*ята на кравите - причина за глобалното затопляне. Ти сериозно ли го вярваш това, колега Лекс?
Ако действителн ови трябват четива ,четива има. Да ви кажа?
Щото точн отова е теорията .Че отглежданата крава произвежда метан, а метан й е точно свистенето от под опашката... Значи пръд*алата крава е враг номер едно на екологичното равновесие... Гледайте филма, там е всичката истина!
Стига толкова, моля ви, че се изумявам...
Млади и интелигентни хора....

18
12 юли 2010 19:03

Принципно не съм привърженик на терорията, че глобалното затопляне е причинено от човека/животните, а че си е естествен процес, за чието ускоряване допринасяме малко или много, но както и да е...не ми се дискутира темата, източници на информация и данни различни, както и графики, така че не ми се губи особено време в търсене и т.н. честно казано не ме вълнува особено. Колкото до въпросния филм, той не е за глобалното затопляне, въпреки че се споменава (май), и не е с комерсиална цел. Заслужава си да му се хвърли един поглед, дори и от най-големите скептици, просто е уникален сам по себе си. Със здраве!:)

Моя Милост
19
13 март 2011 13:45

Здравейте! Аз съм на 17 години и от 14 години не ям месо. При мен проблема е, че изобщо не изпитвам нужда да го опитам и дори ми е гнусно, гадно да го опитвам, помирисвам и така нататък. Обратно на това много обичам мляко и сирене. Това, че не ям месо причина ли е за моето затлъстяване?

Владимир Недков
20
13 март 2011 20:50

Причините за наднорменото тегло при вегетарианците, най-често са липсата на движение и прекомерна консумация на въглехидратно преобладаващи храни: ориз, хляб, хлебни и тестени, макарони и т.н, картофи и сладки напитки, сладкарски изделия и др. Най-добре си направи дневник във форума. Там ще ни разкажеш как се храниш и ще можем да коментираме детайли.

21
Yoi
13 март 2011 21:21

Растителната храна се обработва по-бързо от месото, но това пък дава и по-бързо енергия и тонус, за да се движиш. Млад си, предполагам имаш време да се движиш повече. Аз на тия години всяка вечер тренирах по 1 час и после се къпех със студена вода (никакви диети и добавки, имах наистина много енергия), но мисълта ми е, че вероятно (извини ме) ама 100%  затлъстяването ти се дължи на застояване щом си още на 17 :(
Послушай съвета на Владимир, във форума помагат адски много. Там ще ти кажат неща, които може и да не са ти хрумвали, макар анатомията да е измислена вече (както виждаш не скачат на нож на вегетарианците). Хубаво е, че си се обърнал към “билдърски” форум за смислен съвет, защото много хора не им хрумва, че точно фитнес форумите са мястото за сериозни “диети”, а не бабините дивитини. Прочети темата за НВД също, може да си вземеш и бърнър (ако нямаш жалки разбирания, че всяка добавка е химия) и си направи дневник - ще изчистиш лесно.

22
7 сеп 2011 18:43

Тъй като животинските мазнини и холестерола са полезни за нас мъжете,
как ще се отрази на тестостерона ми преминаването към вегетарианска диета?

Владимир Недков
23
9 сеп 2011 10:12

Аз съм си оставил кравето масло и е ОК.

Ина Илиева
24
20 фев 2012 16:01

Здравейте!
Лъжливите вегетарианци не са такива. Когато ядях от местните продукти точно пиле, риба и морски дарове не съм твърдяла, че съм вегетарианка.
Вегетарианците изключват само местните продукти.
Веганите не ядат и млечни и яйца и всичко с животински примеси.
Суровоядците е ясно какво ядат!

25
2 май 2012 15:32

здравейте и от мен  :)

като цяло рядко се зачитам по форуми още по рядко и по толкова дълги коментари ,но определено в тези имаше интрига и дори звучаха смешно на моменти . Аз съм на 20 години ,не претендирам да съм особено компетентна по тези въпроси ,но според мен си има хора за всичко. По важното в случая е да споделим опит и предвит това ,че този форум е за публично достояние ,като един обикновен читател ми е далеч по интересно да прочета нещо свързано с личен опит или поне някакви примери,ООН е малко далеч  и мисля че е прекалено голяма и спорна тема. Та..за смешните моменти  ... истината е ,че така и не разбрах напълно спора ,но може би темата беше ...дали с вегетарианството спасяваме света. В този ред на мисли,ако трябва всеки да е откровен със себе си ...няма да казвам никой ,но поне единици биха жертвали здравето си за да спасяват планетата и то МОЖЕ БИ . Тук идва и идеята ,че всеки вегетарианец трябва да рециклира.Смешно е, колко малко хора го правят всъщнос ..поне в България де .

Аз не  мога да се нарека вегетариянец .Истината е ,че тук някои беше споменал нещо от сорта,че хората просто махат месото от менюто си и вече са вегетарианци.Не ме е срам да си призная ,че и аз така направих  и ..да беше глупаво и все пак, въпреки че ня бях за дълго “вегетарианец” се чувствах къде- къде по- добре и енергична. Друго ,което ми хареса в коментарите и подкрепям е ,че наистина е трудно да си намериш “достойна” храна . Аз например съм постоянно заобиколена от храни ,които малко или много имат месо...това беше и причината поради, която се отказах ..това постоянно търсене... от друга страна опитах неща ,които никога не бих си взела .Защо го направих ..истината е ,че заради себе си ..не заради планетата . Не казвам ,че не ме интересува .. ,но това е истината .Какво ядеш си е твой собствен избор ,но да имаш нужда от месо и да не го ядеш заради планетата ... мое мнение си е,де. Просто има много неща ,които много от нас не правят ,които са далеч по-простички .Потърсих  в нета и за това се зачетох ,защото пак спрях месото ,но ям риба и мляко..просто не ми харесва другото месо толкова.Това ,което ме притеснява е рязката промяна ,както вече казах наистина не разбирам много от това как ще ми се отрази на организма .Предишния път направих същото и ... не мога да кажа че имаше някакви лоши симптоми ,а и като цяло не ям много месо ..тоест ядях само пилешко и риба , ..агнешко ,свинско и тн ..не понасям. 

Друго ,което искам да споделя е следната зависимост - Миналата година се преместих да уча в Англия ,далеч не съм от тези,които си мислят ,че “навън е по-добре ” ...камоли по въпроса с храната .Тук забелязах ,че почти всичко което до сега съм си взимала има голям надпис  -No artificial colors ,preservatives ,no added sugar ..и така  нататък ( истината е ,че храната е малко по-безвкусна ,спрямо тази на ,която сам си свикнала в Бг) Та, започвам да си мисля ,че определено има зависимост м/у качеството на храната и килограмите .Не ,че си мисля ,че съм направила откритие ,почти навсякъде го пише това ...,но както вече казах в нета  ми е по интересен личния опит. Още след първите месеци свалих около 3 кг ,а “хранителния ми режим ” ... си е същия.

ПС : филм ,които бих препоръчала  Food Matters

Кристин Георгиева
26
10 март 2014 00:19

Аз пък от няколко месеца рязко ‘’направих завой’’ и реших, че вече не искам да консумирам никакви животински продукти. От лятото спазвах НДВ, естествено, преобладаваха месото, яйцата, маслото.. абе общо-взето всякакви животински. Свалях и качвах постоянно, поради простата причина, че месото и животинските винаги са ми били не толкова приятни за консумация, колкото плодовете, ориза, сладките картофи и тн, затова не успявах да си направя ВМ-НВХ начин на живот. Месец след като станах веган, кожните ми проблеми изчезнаха напълно, все още съм жива(дори без месо хаха) и имам 100 пъти повече енергия! Отслабнах значително, просто спрях да преяждам и да броя калории, а сега наистина се чувствам добре, защото ям само това, което обичам и си увеличавам постиженията стъпка по стъпка. Продължавам да чета литература и да гледам документални филми, имам и приятели вегани(може би те ме вдъхновиха). Няма как да убедиш човек, който яде месо, че това е по-добър вариант, а и разбира се, всеки има различни цели, но смятам, че ако един човек не може да си набавя домашни животински, е по-добре да ги откаже, щото се знае как се отглеждат пилетата, с какво се хранят и колко ресурси унищожават животните. Това ще бъде просто още едно премахване на вредна храна. Не съжалявам за изборът си, съжалявам единствено, че не го направих по-рано! :)
‘‘Food Matters’‘, ‘‘Hungry for change’’ и ‘’ЗЕМЛЯНИ’’ горещо ги препоръчвам, особено последният- той беше една от най-големите причини да се разделя с месото! Тогава ще разберете с какво НАИСТИНА се хранят месоядните! :)

27
27 апр 2014 09:01

Аз също съм от лъжливите вегетарианци и си набавям белтъчините от рибата,яйцата и млечните продукти.Други морски дарове не ям(раци,калмари,скариди и т.н).Преди консумирах пилешко и друго месо не си спомням да съм яла,но се чувствам добре и усещам,че нямам нужда от месо.Рядко ям ориз и картофи.Ориза го заменям с лимец.Приемам нахут,боб,леща,грах,ядки и много плодове и зеленчуци.Имам енергия, тренирам около 5 пъти в седмицата и много обичам да тичам. :)

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.