Витамин С -  знаем ли достатъчно за него

Какви са ползите от приема му?

от четиво за 7 минути

Витамин С. Всички ние неведнъж сме чували за него. Но дали в действителност го познаваме? Дали сме наясно с ползата, която носи за всички нас?

Витамин С -  знаем ли достатъчно за него

Какво представлява витамин С?

Витамин С или аскорбинова киселина изпълнява множество важни функции в човешкия организъм.

Той увеличава значително усвояването на желязо (Fe), участва в образуването на костите, зъбите и тъканите.

Значителна роля има при заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, необходим е за производството на стресовите хормони, подобрява устойчивостта към инфекции, помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак.

Много важно е да се знае, че този витамин не може да се образува в човешкото тяло, поради което е нужно да бъде внасян чрез храната или на таблетки. 

Храните, които са най-богати на витамин С, са шипките - 1250 мг на 100 гр, докато цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг на 100 гр плод.

Други добри източници на този жизненоважен витамин са: пиперки, ягоди, картофи, карфиол, както и много други пресни плодове и зеленчуци.

Много важно е да се знае, че при набавяне на витамин С от плодове и зеленчуци е препоръчително те да се консумират в суров вид.

Голяма част от витамина се разрушава при термична обработка, при замразяване и дори при по-дълго съхранение.

Действие на витамин С

На всички нас е известно основното влияние на витамина върху съпротивителните сили на организма.

На първо място той подобрява дейността на белите кръвни телца, които от своя страна имат функцията да откриват, разрушават и изяждат вирусите, бактериите и раковите клетки.

Белите кръвни телца на хора, които приемат витамин С в порядъка на 2 до 3 гр дневно се отличават със значително по-голяма активност.

Витамин С е изключително важен оксидант. От своя страна той усилва действието на други антиоксиданти като всеизвестните ни витамини А и Е.

Може да се твърди, че тези три витамина са жизненоважни един за друг (имат синергична връзка), понеже всеки от тях има свойството да усилва и подпомага значително действието на другите два.

Много важна роля има по отношение на мозъка. Той го поддържа, като го предпазва от кислородна недостатъчност.

След изследвания най-високи концентрации на витамин С в човешкото тяло са били откривани в нервната тъкан, което показва, че тази част на тялото има най-голяма нужда от него.

Преди години са били проведени опити, които са разкрили, че витамин С, А и селен са в състояние да предотвратят развитието на ракови клетки.

В частност сам по себе си витамин С пречи значително на преобразуването на някои вещества в ракообразуващи.

Като такива могат да се посочат нитритите, които се намират най-вече в плодовете и зеленчуците, вследствие на торенето им с азотни торове, които ние по лошо стечение на обстоятелствата няма как да избегнем и поглъщаме повече или по-малко.

При попадането си в човешкия организъм те се превръщат в нитрозамини, които са главна причина за развитието на рак на стомаха и червата.

Доказано е, че големи количества на витамин С блокират процеса на превръщане на нитратите и нитритите в нитрозамини.

Ползата от витамин С при спортуващи

За занимаващите се с фитнес витамин С е от жизненоважно значение за поддържане на съединителната тъкан на костите в добро състояние.

Без витамин С е невъзможен синтезът на колаген, който е основен протеин за изграждането на съединителната тъкан. Приема на нужните дози от витамин С спомага за по-бързо заздравяване на рани по кожата и за поддържането й в добро състояние.

Освен това витамин С участва в усвояването на калция, от което става ясно, че спомага за формирането на костите, растеж и навременно и безпроблемно зарастване при счупване.

Всички ние сме чували и знаем за изключителната важност на сърдечно-съдовата система. Но е добре да знаем за благотворното влияние на витамина върху сърцето и кръвоносните съдове.

При проведени изследвания на хора, прекарали инфаркт е забелязано, че белите кръвни телца пренасят витамин С от други части на тялото към сърцето, като по този начин се подпомага възстановяването на увредените клетки на сърдечния мускул.

Съществува обратнопропорционална връзка между кръвното налягане и витамин С - т.е., колкото по-малко от жизненоважното вещество, толкова по-високо налягане.

Жизненоважен е за хора, които страдат от алергии. Също така при комбинация с витамин В1 и аминокиселината цистеин може да предотврати увреждащи действия от страна на формалин, формалдехид и ацеталдехид.

Витамин С противодейства на други токсични и ракообразуващи процеси в тялото.

Такива се предизвикват от цигарен дим, никотин, автомобилни газове, тежки метали... все неща, на които сме подложени в нашето ежедневие.

Научни изследвания показват, че кръвта на пушачи и алкохолици съдържа средно 20 до 40 % по-малко витамин С.

Причината за това е, че резервите от витамина постоянно се изтощават от посочените агресивни влияния.

Ако не се набавя ежедневно и в нужните количества, това може да доведе до множество трайни вреди.

Препоръчителни дози

Препоръчваната доза за възрастен човек е 60 мг. Въпреки всичко посочената доза е предмет на редица спорове.

Има много фактори, които увеличават нуждите от витамин С. Като пример може да се посочи голямата горещина или голям студ.

Пушенето, приемът на противозачатъчни и други лекарствени средства, подлагането на големи физически натоварвания при работа или спорт.

Много медицински лица предписват големи дози при лечение на ракови или сърдечно-съдови заолявания.

Професионалните спортисти в своите съвети и диети препоръчват да се приемат около 2 до 3 грама дневно.

До момента не е известен случай на предозиране от витамин С, поради което споменатите дози от по 2 до 3 гр на ден не могат да се смятат за предозиране.

Но при приемане на много по-големи дози, възможно е да възникнат стомашни проблеми, особено за страдащи от гастрит и язва.

За такива случи се препоръчв да се приема витамина след храна или чрез разтворими варианти на същия.

За трениращи се препоръчва доза от около 3 гр, но е важно да се знае, че до тази доза е нужно да се стига последователно и внимателно.

Рязкото подаване на големи количества витамин С може да доведе до стомашни разстройства. Същото важи и при спирането му.

При приемането на високи дози е нужно последователно и внимателно намаляване на дозите, за да не се стига до сътресения и рязко подлагане на организма на глад за витамин С.

За начинаещите е достатъчно да се придържат към дозата от 1 гр.

Приемът на витамин С може и дори е препоръчително да се комбинира с биофлавоноиди, тъй като има основание да се смята, че подобряват усвояването му от организма.

В заключение

Това, в общи линии, са основните положения около витамин С. За край на тази полезна информация считам за необходимо да обърна внимание на един малко известен факт.

Витамин С има свойството лесно да се окислява. Това окисляване го превръща в дехидроаскорбат.

Това е вещество с диаметрално противоположни свойства. Това означава, че за разлика от витамин С не пази клетката, а я уврежда.

Поради което обръщам внимание, че ако случайно сте забравили разтворен в чаша вода витамин С от сутринта е по-добре да не го пиете, а да го изхвърлите.

За около 2 до 3 часа половината от количеството от разтворения витамин във вода се окислява до дехидроаскорбат.

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • Библия на витамините - автор - Ърл Миндъл. Издание на Издателство "Хемус" - 1997 г.
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
exstasy
1
11 яну 2011 11:23

Който се интересува задълбочено:
    VITAMIN C Against Disease By Irwin Stone

2
15 юли 2011 18:35

скоро гледах предаване, в което ставаше въпрос храната. Тъй като тя не била добре опозната през 18-19 век имало разни учени, които изпробвали различни диети върху себе си. Единият от тях бил на диета от хляб и вода около месец и половина два когато получил проблеми със зъбите, венците и редовното изхождане...било поради липсата на сол...решил към диетата да включи някакъв вид сирене..но скоро се парализирал (поради липса на калий) и починал поради липса на витамин Ц в тялото : )

3
17 фев 2014 20:51

Здравейте,според вас има ли разлика между Витамин Ц на хапчета и този,който е на прах.Имам предвид разлика в препоръчителната доза,тъй като моя е на прах и пише 200мг препоръчителна дневна доза,при тежки натоварвания 500мг.

Тихомир Велев
4
18 фев 2014 05:36

Атанасе, витамин Ц си е витамин Ц, независимо под каква форма го приемаш. Няма разлика в препоръките на прием.

Поздрави,
Тишо

5
19 фев 2014 13:03

Благодаря за отговора и все пак колко грама на ден ще ми препоръчате да приемам,при положение,че тренирам всеки ден и може да се каже,че са тежки натоварванията ?

Тихомир Велев
6
19 фев 2014 13:46

За мен 500 мг до 1 г дневно е един разумен прием за сериозно спортуващ човек. Има хора приемащи и по 2-3 г, но аз не виждам смисъл за обикновения човек, без специална нужда от това.

500 мг може да приемаш в нетренировъчни дни (ако имаш такива) и по 1 г разделен на 2х500 мг в тренировъчни дни, като едната доза е добра идея да е след тренировката.

RoCCaFeLLa
7
22 сеп 2014 09:29

Здравейте от доста време съм се замислил за собственото си здраве и се старая до колкото е възможно да се ограничавам от вредните храни и напитки. Старая се да поглъщам повече витамини от плодове заленчуци и мултивитаминни таблетки. Филмът който ме подбуди да правя тези неща се казва “FooD MAtters”  малко трудно откриваем е, ако някой го иска нека ми пише на лично и ще дам линк да го свали от google drive където съм го качил за да е достъпен за всеки който се интересува от здравословното хранене елиминиране на рисковите фактори от болести и как да се справим с едни от опасните болести и причиняващи  най- голяма смъртност сред хората. Относно статията с Витамин C само ще посоча линк където се посочват доказателства че до 200 000 mg на ден витамин Ц могат да убият раковите клетки, да не съм се объркал 200 000мг на ден. Просто изслушайте това което съм посочил кто линк намерете филма или ми пишете на лично. Здравето е наше не на докторите ни !!!
http://foodmatters.tv/articles-1/vitamin-c-effective-from-colds-to-cancer

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.