Мазнини - за какво ни служат те?

И още много, много въпроси... Разберете отговорите сега!

от четиво за 5 минути

Най-често въпросите на трениращите са свързани с това как да покачват килограми без да трупат мазнини, как да се изчистват за лятото и все въпроси, засягащи разбирането на мазнините. За да се научите да ги „управлявате", трябва да знаете какво представляват.

Мазнини - за какво ни служат те?Мазнините биват наричани още липиди. Думата идва от гръцкото "lipos", което означава мазнина, олио, вакса. Тялото ни ги ползва за редица неща - регулиране на телесната температура, складиране на енергия, поддържане на здрава кожа, предпазване на важни органи и тъкани от нараняване, омекотяване на температурни разлики и т.н..

Натрупаните в организма мазнини са много важен източник на енергия. От 1 грам мазнини тялото добива 9 ккал, а от 1 грам въглехидрат или протеин - 4 ккал. От друга страна мастните киселини са неполярни и могат да се складират в релативно обезводнени депа. За сметка на това въглехидратите са силно хидратирани - например, 1 грам гликоген се свързва с около 2 грама вода, което де факто прави 1,33 ккал/гр (4ккал/3гр). От там следва, че мазнините могат да са носител на над шест пъти по-голямо количество енергия. С други думи, ако тялото разчиташе на гликогена като единствен енергиен запас, вместо 5 кг мазнини, трябваше да складира ~34 кг въглехидрати.

Нужният процент за поддържане на живот от тялото е около 3% за мъже и 9% за жени. В абсолютно никакъв случай не трябва да падате под тези стойности, тъй като може да отслабите прекалено много организма, да го предразположите към много болести, а при жените се стига е до нарушения в менструалния цикъл.

Видове мазнини

Бели мазнини

Белите мазнини са важни за доставяне на енергия, термоизолация на организма, омекотяване и предпазване на кости и органи. Самите клетки са големи и съдържат малко количество цитоплазма.

Кафеви мазнини

Кафевите мазнини се срещат най-често в новородените бебета, като функцията им е да генерират топлина. Тези клетки са по-малки и съдържат по-голям брой митохондрии и взимат по-голямо участие в метаболизма.

Изменението на мастните клетки през живота

Важно е да споменем, че след пубертета броят на клетките не се променя. Колкото мастни клетки произведе тялото ви до тогава, толкова остават за остатъка от живота Ви. При мнозинството от хората са останали вече само бели мастни клетки и при надебеляване, те просто увеличават обема си (броят остава същият).

Какво става, когато ядем мазни храни?

Когато консумирате храна, съдържаща мазнини, триглицеридите влизат в кръвообръщението и биват отведени до червата. Те се разграждат до свободни мастни киселини и моноглицериди от липазите (ензими). След преминаването на чревната бариера се „пакетират" в хиломикрони или липозоми, които се отпращат към лимфната система, а после в кръвта. Накрая остават две възможности: в първия случай „пакетчетата" се свързват с мембраните на мастните клетки и по този начин увеличават обема им (вече споменахме, че броят на мастните клетки не се променя, а само обемът на вече наличните). Във вторият случай, се свързват с мембраните на мускулните клетки и се окисляват за енергия.

Ролята на инсулина

Разпадът на мазнините не зависи само от гореспоменатите ензими (липази), а също така и от инсулина. Това е полипептиден хормон, секретиран от панкреаса с цел да регулира метаболизма на въглехидратите и мазнините. Когато приемате въглехидрати с висок гликемичен индекс, инсулинът повишава концентрацията си в кръвта. Представете си, че хапвате една лъжичка захар или някакво шоколадче - кръвната захар се вдига, панкреасът секретира инсулин, а с него ензимите, разграждащи мазнините (липази), също се качват. Така се усилва разграждането на мазнини и тяхното складиране. Това е важно да се знае, защото обяснява, че възможно най-лошата комбинация, която може да правите е прости въглехидрати с голямо количество мазнини - един хамбургер с подсладена газирана напитка примерно (всеобща вредна практика). Бъдете почти сигурни, че ще се превърне в мазнини (разбира се, ако приемем, че не сте в калориен дефицит и тази храна няма да се използва веднага за енергия).

Важно: Тук е добре да споменем, че за тялото е много по-лесно да складира телесни мазнини като за източник използва мазнините от храната, от колкото ако ползва протеина или въглехидратите, приети с нея. Ако ще преяждате е по-добре да го направите с протеин или въглехидрати (сложни най-добре), защото има по-малка вероятност да се превърнат в телесни мазнини.

Нагледно: Ако изядете 100 ккал от мазнини (~11 грама) над дневната ви нужда, ще са нужни 2,5 ккал енергия за да бъдат превърнати в тлъстини, а ако тези калории идват от белтъчини или въглехидрати, ще са нужни 23 ккал за същата цел.

Заключение за мазнините

Когато сте наясно с процесите в тялото и мастния метаболизъм е по-лесно да си представяте какво вършите с тялото си, чрез приеманите храни. Не прекалявайте с мазнините, но не забравяйте и положителните им страни. Наблягайте на поли- и мононенаситени мазнини и се въздържайте от преработени (пържено примерно) и животински такива.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ради Хаджирадев
Ради има защитена магистърска степен по машинни конструкции и разработки от RWTH Aachen University, Германия. Извън професията си, главните му интереси са в областта на бодибилдинга, хранителните режими и суплементите. В BB-Team пише и споделя опит от 2004-та година насам.
Мнения по темата
1
26 март 2009 10:22

много полезна информация, но за по-незнаещите като мен не е ясно в кои храни се съдържат тези мазнини.

Ради Хаджирадев
2
26 март 2009 12:06

Тук се говори по-скоро за тялото ти, а не за мазнините в приеманите храни. За тях виж тази статия - http://www.bb-team.org/articles/1556/

3
7 сеп 2011 12:44

Чудесна статия.

“Представете си, че хапвате една лъжичка захар или някакво шоколадче - кръвната захар се вдига, панкреасът секретира инсулин, а с него ензимите, разграждащи мазнините (липази), също се качват. Така се усилва разграждането на мазнини и тяхното складиране.”

Това означава ли, че след прием на малко количество прости въглехидрати преди кардио, ще изгорим по-голямо количество мазнини (от складираните вече) ?

Владимир Недков
4
9 сеп 2011 10:19

Не, липазите се секретират и работят строго в рамките на храносмилателната система. При тренировка пък, храносмилането почти спира.

5
П.Н.Петков
20 сеп 2011 23:03

Вероятно статията е много добре написана гледано професионално?
За хора без медицинско образование е напълно безполезна.

6
9 юни 2012 11:01

“Изменението на мастните клетки през живота”. Това наистина не го разбрах... Занчи ако през побертета съм бил леко пълен... да речем 20-22% мазнини, значи ли това, че не мога да ги сваля вече, когато съм на 20? Защото колкото и да опитвам... самите мазнини не мога да ги махна.

Ради Хаджирадев
7
9 юни 2012 11:18

Статията е стара и съдържа някои остарели разбирания. Клетките се заменят от тялото с нови, но това е по-скоро към самия текст. На въпроса ти, отговорът е “не, не значи това”. Дори общият брой на клетките да не се променя много, то обемът се изменя. Ако надебеляваш, същите тези клетки си увеличават обема. Ако отслабваш - те се смаляват. Винаги може да си променяш количеството мастна тъкан в тялото. Когато си на диета с калориен дефицит, част от мазнините се окисляват, ползват се за енергия и по този начин ги “губиш”. Без значение как си бил преди, чрез хранене може да променяш нещата винаги, т.е. да остлабваш или да дебелееш.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.