Ваксините - залог за или срещу здравето?

Колко време ще живеем след първата инжекция?

от четиво за 15 минути

Помните ли кога за пръв път чухте за грипния щам "Брисбейн"? Не? Ще ви припомним. Две седмици преди у нас да се пусне противогрипната му ваксина. За този вирус се говори от септември месец. Няколко дни медиите ни заливаха с информация за "нов" грип от Австралия, а през това време фирмите вече са получавали разрешително за вноса на ваксината му. Реално ли е всичко това? Грижа за здравето, светкавично действие на фармацевтичните компании или евтин телевизионен маркетинг за свръхбогати корпорации, с участието на държавни институции? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Ваксини

Какво е ваксината?

Първите документирани случаи на "ваксинация" произхождат от Китай, където за да преборят смъртоносната едра шарка, медиците са практикували заразяване с дребна, тъй като са установили, че след това болните вече имат имунитет. Изследвания в тази насока водят до създаването на първата ваксина на Луи Пастьор.

Ваксината представлява внасянето в организма на здрав човек на обезвреден агент, съдържащ носител или причинител на съответното заболяване. Ваксините биват моновалентни - срещу едно заболяване,и поливалентни - срещу повече щамове. Ваксината срещу рака на шийката на матката е моновалентна, противогрипните ваксини обичайно са поливалентни. Съдържанието на ваксините най-често е:

 • химично или термично убити, но със относително съхранена цялост микроорганизми - ваксините срещу бубонна чума и холера са на този принцип;
 • ваксини, съдържащи вируси с намалена вирулентност (жизнени качества) или култивирани вируси (или бактерии) - тези ваксини съдържат опасният щам, но променен или почти мъртъв, лишен от възможността да се разпространява или пък сходни, относително безопасни щамове на вируса - грипните ваксини, жълтата треска и туберкулозната ваксина действат на този принцип;
 • токсоиди - дезактивирани токсини, предпазващи организма от реакция като към нормален токсин - такива са ваксините срещу дифтерит и тетанус;
 • фракции - отделни протеинови фракции или други ко-агенти, които могат да предизвикат имунен отговор - например, при ваксината срещу хепатит В се добавя протеин от повърхността на вируса, без самият вирус, а при ваксината срещу човешкия папиломен вирус присъства капсиден протеин (от обвивката).

Съвременните ваксини използват някои по-сложни принципи за да действат по-ефективно:

 • Конюгация (свързване) - някои алергени или болестотворни агенти са много слабо имуногенни, не могат да предизвикат имунна активност даже и внесени в организма, тогава те се свързват например с имуноактивен токсин и покрай него имунната активност започва да се проявява и спрямо тях.
 • Рекомбинация - чрез генно модифициране на определени организми могат да се дадат характеристики на други или да започнат да произвеждат допълнителни протеини и токсини. Така се симулира комплексен инфекциозен процес и успоредно с това организмът се стимулира да реагира комплексно.
 • ДНК ваксинация - нов, в момента развиващ се метод. Имитира вирусно действие, ДНК на болестотворен фактор се модифицира да произвежда специфичен протеин и се въвежда в клетката. Клетката започва да произвежда протеина, разпознаван от тялото като опасен,и започва да го натрупва около себе си, провокирайки имунна реакция. Имунната защита на организма реагира остро, атакувайки клетката, унищожавайки протеина, но тя започва да разпознава и болестотворният фактор.

Крайно важно за всички ваксини е ваксинираният да не е носител на вируса или заболяването или пък свързан, подобен вирус; в обратния случай, освен че ваксината няма да има ефект, често последствията могат да са тежки и непредвидими.

Защо да се лекуваме със зараза?

Всъщност ваксината не лекува. Лекува ни собственото ни тяло. Целта на ваксината е друга. Тялото ни има комплекс от "мерки", обозначавани като "имунна защита". Те включват химични атаки, ензимни и хормонални въздействия, изолиране и възпаление около проблемните области и други.

В случая със заразните заболявания въздействията обикновено са комплексни, но най-тежкото оръжие на организма са бели кръвни клетки, "фронтоваци от първата линия", които влизат в директна конфронтация със заразените клетки или болестотворни агенти. Това са белите фагоцитни клетки - "супер героите" на организма. Много, постоянно будни и нащрек, те реагират почти като една на сигналите на организма и най-близките веднага атакуват "врага". Познатите им токсини и болестотворни агенти ги привличат. Те преминават даже и през възпалени тъкани при нужда.

Щом срещнат заразена клетка или опасен агент, те буквално го изяждат. Формират около него изолираща го вакуола и го вкарват в цитоплазмата си, където правят две неща:

 • атакуват го химически и се мъчат да го разградят и дезактивират;
 • умират и биват пренесени в лимфната система и подготвени за изхвърляне от организма; така те лишават агресора от последната му надежда - да се нахрани вътре в клетката, да прорасте и да я разкъса или пък да я зарази и да изземе жизнените й функции, принуждавайки я да му синтезира белтък.

Никой враг, попаднал в полезрението им, няма шанс, а и те атакуват по много и са подпомогнати от доста други системи и ензими в организма. Проблемът е попадането в полезрението им. Майстори на "партизанската война" срещу фагоцитите са например вирусите. Те влизат в нормална клетка и я принуждават да произвежда модифициран протеин, който изгражда вируса. Имунната система не разпознава измамният, сякаш свой процес и вирусът се разраства и атакува много клетки преди първото разпознаване на проблема. А и разпознаването не винаги е точно, често се атакува само произвежданият протеин или дори се атакува неправилен агент, водещ до автоимунна реакция на организма.

Тоест проблемът е в разпознаването. След като разпознаят веднъж агента, имунните телца на организма "се състезават" да стигнат до него, ако той се появи пак. Тук е ролята на ваксината. Тя подава на имунната система латентни вируси и бактерии, "маркирани" по подходящ начин, за да бъдат разпознати. След това битката е предрешена.

Този процес има още една особеност. Да я наречем "имунна памет". Веднъж маркирани от имунната система, вирусите не остават така завинаги. Идентифицирайки нови имуностимулиращи агенти, с времето имунната система "забравя" старите, неактивни агенти и отново губи умението да ги идентифицира. Това определя и срока на влияние на ваксините. Обикновено той е между една и няколко години, като зависи от много неща и не е абсолютен.

Ваксината - какво да знаем?

Нормално ваксината е най-активна даже не година или повече, а няколко месеца след ваксинацията, след което ефектът й намалява. За по-дълги периоди говорим за остатъчно влияние, не за 100% защита. Това означава, че или периодично трябва да се реваксинираме, или да използваме ваксина за сезонни заболявания с епидемиологичен характер - като грипът. Добре, но вирусите например имат една съществена особеност. Те мутират.

РНК вирусите мутират по-бързо от ДНК вирусите. Но на практика всички мутират. Това е техният отговор на имунната атака. Веднъж мутирали, те вече отново са неразпознаваеми за организма. СПИН-ът например е супервирус. Разпространявайки се бързо и заразявайки важни за имунната защита клетки, срещу които имунната система трудно реагира, той освен това и мутира. Мутира неспирно и постоянно и след всяка атака на имунната защита даже и да е загубил някои от позициите си, в другите е мутирал, станал е неуязвим и отново се развива. Затова и всички ваксини срещу него бяха обречени. Малко след като е приложена, ваксината вече не действа. Но какво е положението при по - масовите вируси, да кажем грипа?

Грипът също мутира. Той има именно РНК за антиген. Установено е, че при всеки грипен сезон той мутира "обновяващо" (т.е. спасително за него) поне по веднъж. Това значи по два пъти всяка година - минимум, ако смятаме зимата в двете полукълба. Това се нарича антигенно течение (дрейф) на грипа. Още една негова особеност е налице. Той може да действа съвместно с други вируси в една и съща клетка. В следствие на това се получават качествено нови протеини, с които вирусът се "облицова". Това пък се нарича антигенно отместване.

Това означава - минимум по няколко нови щама всяка година. И колкото повече стават щамовете, толкова повече се ускоряват мутациите. А какво се случва с ваксините? Световната здравна организация твърди, че мутациите се следят и се включват постоянно в новите ваксини.

Случвало ли ви се е да се ваксинирате и да прекарате грип?

Вероятно има много такива хора. Какво следва задължително да се направи за една ваксина:

 • Да се изолира, анализира и идентифицира вирусът - в зависимост от случая може да трае от часове до месеци или дори години.
 • Да се създаде безопасен щам или неактивен щам, който да бъде внесен във ваксина така, че да бъде "познаваем" за имунната система - няма да се ангажираме с конкретен срок.
 • Да се направи проба върху опитни животни, да се опита да бъдат заразени и да се изчака за странични реакции и взаимодействия - вероятно поне месец време.
 • Да се изпробва ваксината на доброволци, като се изчака за странични ефекти, но се и провери податливи ли са те на заразяване.
 • Да се изпробва ваксината в ограничен кръг, контролирано - например болница и да се изчака резултатът.
 • Да се регистрира и патентова ваксината, да се произведат промишлени количества от нея и да започне световен износ.

Даже и ако има механизъм всички мутации на грипа в рамките на годината да се предвидят, възможно ли е този процес да се повтаря ефективно няколко пъти годишно и да преварва вируса? Очевидно не. Което означава, че ваксината не е срещу този вирус. Което не е болка за умиране, тъй като например при грипа има два основни активни протеина; по принцип не мутират и двата, даже и единият да мутира, другият се открива от имунната система и вирусът пак частично се унищожава; заболяване ще има, но ще премине по-леко. Обаче ваксините носят и риск.

Опасност от ваксините или световна конспирация?

Е, със световната конспирация няма да се занимаем подробно. Само ще споменем, че много държави считат САЩ за създател на вируса на СПИН и на няколко подобни свръхопасни вируси(създадени като биологично оръжие) и считат, че те са разпространен сред населението именно чрез ваксинация, под формата на т.нар. "хуманитарна помощ".

Такива "биологични опити" няма как да бъдат абсолютно изключени, но са крайно невероятни. Това в мирно време означава геноцид и акт на война, а следите и уликите са безспорни.

Напълно възможно обаче е друго. Мощни фармацевтични компании, използвайки нуждата на населението във връзка с нахлула епидемия, да пропускат на пазара все още експериментални и недобре проверени ваксини, които предпазват слабо или никак, а вместо това съдействат за мутацията на щамовете.

Дали се случва? Вероятно да. Много е трудно страна от третия свят ефективно да провери гигантска мултинационална корпорация и тайният й, патентован метод на работа. Основният довод против ваксините на учените - противници на тази практика е, че всъщност тестовият процес на новите ваксини е крайно неадекватен и твърде еднотипен, при условие че често се касае за съвсем различни болести.

Няма да ви показваме и ужасните картинки, с които гъмжи Интернет - като например страничните ефекти на ваксинацията срещу ваксинията(наименувала медикаментите), на ваксината срещу дребна шарка, ракови образувания и гангрена в следствие на ваксинации и др. подобни. Само ще кажем, че повечето от тях касаят времето на първите ваксини, неспазени изисквания за безопасност при ваксинация, както и някои неуспешни опити от миналото. А неуспешни ваксини е имало. Днес обаче като че ли сме по - наясно какво правим.

Именно защото сме по - наясно, е добре да правим и равносметки. Ето някои примерни факти:

 • При преглед на 1600 случая на морбили в Квебек, Канада, между януари и май 1989 г. се установява, че 58% от разболелите се деца са били ваксинирани. Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията (СОС) съобщават за случаи на заболели в 100% ваксинирани популации.
 • Изследване, публикувано в "Ню Инглънд джърнъл ъф медисин" от 1994 г., показва, че над 80% от децата над 5-годишна възраст, които са се разболели от коклюш, са били имунизирани според протокола.
 • През 1989 г. в Оман избухва най-големият до този момент взрив от полиомиелит шест месеца след имунизационната кампания, като 98% от разболелите се са били ваксинирани.
 • През 1986 г. при епидемия от коклюш в Канзас 90% от всички 1300 разболели се са били ваксинирани. През 1993 г. при подобна епидемия в Чикаго разболелите се ваксинирани са били 72%.
 • Според данни на CDC всички случаи на полиомиелит в САЩ между 1973 и 1983 г. с изключение само на няколко внесени отвън, са били предизвикани от ваксинациите.

Списък безкраен. С едно общо нещо. Явно ваксините не дават очакваната защита срещу заболяването.

За съжаление това ще бъде трудно. Освен ако не желаем да се самобичуваме. Най - вече защото едва ли има световен заговор. По - скоро световна, включително и наша лична безотговорност. Една ваксина може да не действа поради твърде кратък период на действие, поради недобре дефиниран за имунната система антиген, поради мутация на вируса, поради взаимодействие с други вируси и заболявания или просто да не е създадена добре и достатъчно трайна. Но всичко това трябва да се тества и проверява. Иначе просто няма смисъл. Само риск.

А то не се проверява. Липсват компетентност, липсват технологии, липсват пари. Е да, ще кажете вие, но ето че това ако се прави, ще забави страшно много процеса и на масовите заболявания няма да може да се отговори с ваксини.

Да, обаче масовите заболявания не са непременно вредни. Леките заболявания, с положителна прогноза и без лечение сами по себе си имат имуностимулиращ ефект и създават по - дългосрочна "имунна памет". А внесените наготово антигени привикват имунната система наготово да получава информация, нещо което тя не може да има непрекъснато.

Без да намесваме факти ,че вирусите представляват природен регулатор и имат значение в еволюцията на живите организми. Масовото и модерно бълване на ваксини явно е неефективно.

Какво е заключението?

Единственият начин да регулираме ваксините е да регулираме потреблението. Ваксината не бива да се превръща в мода и телевизионна реклама. Ваксините могат да бъдат полезни, с тях са преодолени редица опасни заболявания. Но могат да бъдат и безполезни, както видяхме, особено ако се бълват през ден. Не бива да поддаваме на изкушението да ги купуваме под влиянието на медийна реклама или медиен страх. Нека ги купуваме и използваме съвестно, нека добре се запознаем с рисковете и успеваемостта им и да ги използваме, когато наистина имаме нужда или сме изложени на сериозна опасност.

И още нещо: стероидите сериозно променят работата на имунната система в една или друга посока. След стероиди имунната система не реагира по нормалния начин. Комбинация от стероиди и ваксинация може да е крайно опасна!

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • college.ucla.edu
Хареса ли ти статията?
Статията написа Стефан Симеонов
Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.
Мнения по темата
1
6 ное 2008 10:10

Много добра статия поздрави !

Didko
2
6 ное 2008 13:43

Чудно! Сега остава и да направите статия за каляването :) ]:)

3
6 ное 2008 14:47

2. Didko / 06.11.2008

Чудно! Сега остава и да направите статия за каляването smile ]:)


Защо  да не направят , лошо няма  ;-)

Стефан Симеонов
4
6 ное 2008 18:52

Благодаря за отзивите!
За какво каляване става дума бре, колеги?

5
7 ное 2008 10:15

4. D3BEP / 06.11.2008

Благодаря за отзивите!
За какво каляване става дума бре, колеги?

Didko да каже , сигурно на тялото

Стефан Симеонов
6
7 ное 2008 12:32

Можем да я предложим на колегията и ако я одобрят, да опитаме, ама е хубаво да споделите как я виждате.
Поздрави!

7
7 ное 2008 12:47

Didko да каже той даде идеята ?
Иначе какво ще кажете за една тема във форума в която потребителите да предлагат теми за статии , за началната страница на сайта ?

Стефан Симеонов
8
7 ное 2008 14:10

Ами винаги сте можели да пускате такава тема.
Тя не е гаранция, че всички статии ще бъдат одобрени, но можем да опитаме.
Като че ли лично аз мисля по - добър варианта статия по статия, за да не вземе някой да схване грешно темата и да почнат физически да се трупат предложения, но сме отворени за идеи.

9
5 апр 2009 09:09

Чак сега получавам тази статия и макар и със закъснение ви пиша. От няколко години си слагам противогрипна ваксина и карам зимите сравнително спокойно. Миналата година пропуснах да го направя и едва оживях! Наложи се 4 пъти през сезона да лекувам грип с усложнения - то не бяха антибиотици, хомеопатични и т.н. Вече не пропускам. Поздрав!

Стефан Симеонов
10
26 апр 2009 13:37

Tallula,
И това ... нормално ли е?
Добре л ие?
Щото аз пък имам слаб организъм от детството(множество алергии и няколко тежки инфекции, вкл. едно натравяне) и често карам грипове, но доста леко...
Общо взето, с каквото и да се лекувам, те си минават горе долу за няколко дни... Всеобщите зарази.
А вие веднъж сте пропуснали ваксина и едва сте оживели... От грип???
Не означава ли по - скоро това, че Вашият организъм вече е станал зависим от ваксината? Че имунната Ви система няма ефективна памет и разчита изцяло на ваксината?
Не става ли ваксината някакъв вид наркотик?
Не става ли имунната система беззащитна без нея?

Нищо не казвам... Щом животът Ви е почнал да зависи от ваксината, трябва да я слагате, но лично за ме низводът от Вашият пост е “По - скоро не!”.

11
Мина
4 юни 2009 04:05

Не съм съгласна хич, че страничните ефекти от ваксините са само от безотговорност. Има писано по темата, дори и книги има. Лично аз мисля ваксините за изключително опасни. Хората въобще не се замислят как става изграждането на имунитет. За да стане това чуждият агент трябва да навлезе в тялото, но не директно в кръвния поток, защото така давате знак на тялото, че този чужд агент всъщност не е хич чужд. И така някой ден може да стигнете до автоимунни заболявания. Всеки има мнение. Това е моето. Убедила съм се от собствен опит. Поздрави!

12
Аско
10 авг 2010 06:19

Здравейте. Поздравления на автора за страхотната статия!  Момчета и момичета правило ли ви е впечатление, че има хора по време на грипна епидемия, които и без да са ваксинирани не боледуват, а други се ваксинират и пак боледуват. Защо? Отговорът е имунитет. Как се понижава имунинитетът? Недоспиване, постоянна умора, лоша храна, дори и от недостатъчно смях. Как мислите кои хора са по-болнави, тези които живеят в големия град дишат “чистия” му въздух и постоянно са в стрес, или тези които живеят в планината, където въздухът е по-чист, не спират да се движат и се хранят правилно? А какво е стрес? Много пиеш, много пушиш, много ядеш, не спиш, ето това за организма е стрес. Имам не малко приятели, които като отидат на почивка не спират да пият. Но това почивка ли е за организма? По-скоро не.
При грипна епидемия трябва да направите две неща. Първо да са пазите, и второ ако все пак се съмнявате, че може да се разболеете, да въведете в организма витамин D, по-точно витамин D3 или калциферол. Грипът няма да ви пипне. И ако въпреки това усетите, че пак се разболявате опитайте се да предизвикате разтройство, вирусът преди да е влязъл ще излезне. Ваксините за мен са следното: Ако ви боли главата да ви ударя с чук, за да ви мине. Какво мислите? Източната медицина казва: Предпазвай се вместо да боледуваш, или здравето не се лекува то се пази. Някои мамчета ще кажат: Аз затова се ваксинирам по този начин се предпазвам. Питам мамите. Скъпи мои, знаете ли кое е безопасното количество на Формалдехид (формалин), Алуминий, Фенол (Феноксиетанол),Тиомерсал (Тимерозал), Сквалин (squalene), Мононатриев глутамат, или Живак?  Еми не знаем. За да не стане прекалено дълъг постът ми ще спомена за интересуващите се какви са гореспоменатите “полезни неща” с не малко съдържание във ваксините. 

Формалдехид (формалин) -  Основна съставка използваща се във ваксините, която е известен канцероген (вещество предразполагащо към рак), дори и при вдишване. Формалинът в селското стопанство се използва като хербицид (отрова срещу вредителите). Използва се още за консервиране на трупове. Попаднал в човешкия организъм предизвиква тежко отравяне, а ваксините го вкарват директно в кръвоносната система.

Алуминий – изследванията показват, че солите на алуминия увреждат тъканите на мозъка, предизвикват шизофрения, всичко това е известно от опити с животни. При въвеждане на алуминия с ваксината той прониква в мозъка и може да остане временно там превръщайки новороденото в хронично болно за цял живот. Отлагането на алуминий в мозъка на детето може да предизвика хронични реакции и множествена склероза. Множествената склероза е заболяване на централната нервна система. Тя уврежда защитната обвивка на нервите /невроните/, които предават съобщения до всички части на човешкия организъм, като играят особена роля по отношение контролирането на мускулната и сетивната дейност. Смята се, че множествената склероза е автоимунно заболяване, което означава че имунната система на организма започва да атакува сама себе си.  Алуминий е бил открит в мозъка на мъртъв от алцхаймер пациент. Никой никога не е изучавал безопасността на алуминия в състава на ваксините.

Фенол (Феноксиетанол) - чист антифриз. Потиска централната нервна система и има дългосрочни последствия за здравето. Външните симптоми са гадене, повръщане, диария. Фенолът предизвиква шок, конвулсии, поражение на мозъчните клетки, сърдечна недостатъчност и смърт. Той се явява известна протоплазмена отрова и вреди на всички клетки в организма без изключение. При все това фенолът не само че не засилва имунитета, а точно обратното отслабва го и то на най-важното за организма ниво – клетъчното. Фенолът е основната съставка във ваксината „манту”. Не са провеждани изследвания за безопасността при ваксиниране на деца с фенол.

Тиомерсал (Тимерозал) – 49% от него е живак. Тимерозалът вреди изключително много върху нервната система. Той е причината хора да колабират или умират веднага след поставяне на ваксина.

Сквалин (squalene) – тази съставка е една от най-опасните. Имунната система в нормални условия разпознава сквалина като естествена молекула на тялото, защото се намира в мозъка и цялата нервна система. При инжектиране на сквалина в кръвта (например чрез ваксина) имунната система го разпознава като чуждо тяло и го атакува. Това се отразява на естествения сквалин, който се намира в нервната система. Имунните клетки, които са разпознали сквалина като враг го атакуват навсякъде, където го намерят. Имунната система напада и местата, където се намира най-често сквалинът – нервните клетки, които трудно се възстановяват, ако въобще това е възможно.

Мононатриев глутамат – ескитоксин широко използван в хранителната промишленост. Съставен от 78% глутаминова киселина (глутамат) и 22% натрий. До Втората световна война той е бил употребяван главно в Япония, и то в не големи количества, но след откриването му от Запада хранителната индустрия започва масово да го слага в различни хранителни продукти. Глутамат се използва много често в китайските ресторанти. Известен е като „синдром на китайския ресторант”.  Вкусът му наподобява, сладко, горчиво, кисело, солено. От 40-те години до сега количеството му се удвоява с всяко изминало десетилетие. Днес със сигурност се знае, че мононатриевият глутамат „убива” невроните в мозъка и причинява нервноендокринни  разтройства при животни и хора. Глутаматът е нормално съществуващ и дори най-разпространен медиатор в мозъка. Именно този факт използва индустрията като казва: „Как може вещество, което нормално се намира в мозъка да причини вреда?” Но именно в това е уловката. Нормалните концентрации на глутамат в мозъка са нищожни. Когато количеството му се повиши, дейността на невроните се нарушава, а при по-висока концентрация те загиват. Свободният аспартат и глутамат са токсични, а не свързаните, които се срещат в природата. Глутаматът както и аспартамът, може да допринесат за отключване и развитие на болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, МС (мултипленна (множествена) склероза) особено при хора, при който има такава тенденция. Може би много лекари не знаят, че свободното желязо е един от най-сериозните ендогенни източници на свободни радикали. Ендогенните заболявания възникват при ненормални реакции на организма към нормална околна среда. Типични ендогенни заболявания са алергиите. При тях имунната система погрешно възприема за вредни и започва борба срещу безопасни и често срещани в околната среда фактори, като: цветен прашец от растения, храни и др. Повечето психически заболявания също са ендогенни. Глутамат има в хидролизирания (растителен или зеленчуков) протеин, хидролизирано овесено брашно и всичко, което е хидролизирано. Хидролизираните продукти обикновено се извличат от растения с високо съдържание на глутамат. Те първо се варят в казани, към които е добавена солна киселина, и след това, за да се неутрализира солната киселина се слага сода каустик, т.е. натриева основа – една от най-силните изобщо отрови, разяждаща тъкани, хартия, кожи и т.н. Получената каша по повърхността се обира и се изсушава, за да стане на прах. Тя е с високо съдържание на екситоксини, в последствие се добавя и мононатриев глутамат. Тази токсична смес се набутва след това в различни храни. В соевият протеинов концентрат и изобщо в соевите продукти се използва масово глутамат. Изписва се на етикетите като Е 621 до Е 623. Среща се в кренвирши, салами, в готовите бульони като Maggi и други подобни, във вегетата, в различни есенции, включително и в „натурални” подправки. Други екситоксини са цистеинът и хомоцистеинът. Повишените им нива са посочени като основен индикатор при сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Бъдете здрави, четете, образовайте се. Колкото по-информиран е един човек, толкова по-правилно решение ще вземе.

Стефан Симеонов
13
10 авг 2010 10:12

Колега, благодаря Ви за изключително подробната информация.
Статията вероятно вече позастарява, макар че още е актуална.

При писането й обаче имах предвид вредните агенти. Но умишлено не ги вписах. Защо?
Защото според мен смисълът им е ужасно противоречив и те са по - скоро политически инструмент, отколкото нещо друго.
Ето пример, сред вашите.

Тиомерсалът се използва в следните случаи:
- за предварително обезвреждане на микроорганизмите, и не се съдържа във ваксината;
- за междинан консервация на ваксината и не се съдържа в нея, или най - много остатъци;
- каот химичен агент във ваксината, тогава има в много малки и предварително стандартизиран иколичества.
Много от съвременните ваксини са изцяло без него, където и да е, но както виждаме и от останалите случаите са единични.
Факт за Тиомерсала:
1. Забранен за използване в повечето страни на ЕС.
2. Големи апологети в САЩ. Много го обичат, пиашт радостн статии за него, смятат го за безопасен.

Скваленът:
Оригиналната м уидея е имуностимулатор, усилващ отговора на имунната система.
Идеята е не само в кръвта да попаднат убитите бактерии, но и имунната система реално да реагира.
Вероятно, обективно погледнато, това дава известна опасност от повишени автоимунни заболявания; знаем ,че свръхактивна имунна защита води до автоимунитета, а също така знаем, че лечението е със стероиди да се подтисне имунната защита.Т.е. ома риск, но и добре обоснована идея.

Факти за него:
1. В ЕС се ползва, даже има изследвания колко добре повлиява ваксинациите и с колко процента е намалил хроничните заболявания.
2. В САЩ е забранен даже за тестване.

—————————————————————-

Равносметката предполагам е ясна.
Митата падат, пазарите се отварят.
Но търсим кво да замени митата .Едно време една от основните им функции бяха да стимулират нашта продукция и да дестимулират чуждата.
Е. сега това е заменено от черен маркетинг в световен мащаб.
Едните плюят другите и методиката им, и обратно.

И точно това се случва в “битката между веществата”.
Като не отричам, че в плювнята може да има и дози истина.
Но по смущаващото е ,че в момента фармацвтичните компании надминават по доход военните, а кока кола отдавна са сиромаси пред тях. Компании, за които десетки милиарди долари са джобни пари, нямат едно сериозно проучване по въпроса, а само използват медиите да се плюят, че по - лесно, а върви и рекламата...

И така.
Но истинският проблем според мен си остава.
Странични ефекти са налице и опасност от самите ваксини непосредствено, да , има.
Но по лошото е че заприличваме на свинете вечно на антибиотици за да се угояват.
Постоянно на ваксини, Ето, колежката се хвали, че един път без ваксини и щяла да умре.
Соиред мен натам вървят нещата ,правят ни имунната система зависима и реагираща предимно на ваксините.
Готови убити вируси, стероидни усилватели на имунната защита... Даже да махнем живак, олово, алуминии... Има ли после защо да се чудим ,защо от поколеное на поколение ставаме по - болнави и организмът ни не реагира на иначе леки заболявания???

14
Аско
7 сеп 2010 17:45

Здравейте.

Напълно съм съгласен, че всяко следващо поколение става по-болнаво! Но защо? Много просто, никой няма полза от това да сме здрави. Всичко е въпрос на пари. Разбира се, че фармацевтичните компании са напред с материала. Мисля, че се нареждат на второ място след добива на нефт.... но колкото и да са пречистени ваксините, ако няма живак, то със сигурност ще има алуминий. Знаете ли коя е най-безопасната ваксина? Тази, която не е поставена. Тук мястото няма да ми стигне, трябва да изпиша най-малко 10 страници, за да мога да обхвана всичко за ваксните, което знам и то въобще няма да е всичко. Въпросът е, че се появяват непрекъснато нови и нови ваксини. Човек трябва да има здрави нерви, достатъчно време, за да знае всяка нова ваксина. Предполагам знаете, че само от една ваксина компанията производител може да изкара до 1 милиард. Първите случаи на СПИН, които се появават в Африка и САЩ през 80-те на миналия век и интересното е, че след проведената ваксинация от вариола в Африка се появява СПИН. Нещата стоят малко по-различно в САЩ, там СПИН се появява след ваксинация срещу хепатит В. На американците им е обяснено че СПИН се е появил от секс с маймуни! Сигурно и на африканците им е казано същото! Разбира се, това никъде няма да го прочетете, или ако го намерите, то ще е трудно защото подобни неща не бива да се знаят? Какво мислите? За съжаление много малко са хората, които се интересуват от нещо друго освен от отглеждане на семейството, работата и почивката. Сега колкото си по-нахален и по-прост, толкова по-добре. Ще си много пробивен. Точно такива хора трябва да има. Абсолютно дебилизиране на населението. Малцина искат да знаят в дълбочина нещата, които чуват по телевизията, радиото и т.н. Почти нищо не ги интересува, е именно затова каквото им кажат това ще правят. Просто няма друг начин. Тук имам предвид не само ваксните, но и храната и почти всички сфери от живота. Нещата трябва да се сведат до следното: хората да ги интересува пиенето, яденето и чукането (съжалявам за думичката, но нещата трябва да се наричат с истинските им имена) - следователно ниско битово ниво.

До скоро. Всичко най-хубаво.

15
Ивайло
8 окт 2010 00:43

“Такива “биологични опити” няма как да бъдат абсолютно изключени, но са крайно невероятни. Това в мирно време означава геноцид и акт на война, а следите и уликите са безспорни.”

Истината е друга и тя не е по средата! Ако следите какво се случва по света ще знаете че такива опити са крайно вероятни и наистина означават геноцид и акт на война, и следите и уликите са безспорни.

16
3 яну 2011 08:12

Ивайло, и аз така мисля. 
Та то геницидът си е част от политиката, затова и политиката си е мръсна.
Последната ваксина, за която чух е против менингит, така ли се пишеше. А за яйчниците и рака, направо настръхвам....
В  Америка осакатените от ваксини  са хиляди и то деца,  има движения и то много стабилни и интелигентни, против ваксините. И тази статия, макар авторът да се позовава и на знанията и на рода си, предполагам доктори, трябва да се дообразова и да се поогледа. Америка уви , е страна на експериментите, и уви, ние я следваме.
в Америка във всеки супер маркет ще видите жертва на ваксините, опитват се да изкарат едвали не, че е естествено един стабилен процент от децата да са идиоти. Знаете, това е обидна дума, но в случая не е употребена с тази цел. Та тия нещастни непорасли деца, слагат в торбичките продуктите по супермаркетите, и хората вече са научени да приемат това за факт от живота. Но това е факт, но не от живота, а от експериментите на управляващите ИДИОТИ, тук вече  значението на думата е друго.

А за дамата, дето животът и зависи от ваксината, наистина жалко.
А дали автор, ще ми публикува мнението, изобщо не ме е кяр, защото е много добре да имаш мнение, но ако светогледът ти се свежда само до собственото ти его, тогава и ваксините няма да помогнат.

17
Svetlio
2 фев 2011 14:57

Съгласен съм с факта че,това е война и че има много  изнесена информация правеща този факт безспорен!Аз самия съм болен от някаква гадост дето не е нито рак нито риба,нещо средно между алергия и автоимунно заболяване,което вече 20 години се опитвам да разбера,нося си го и ме хваща бяс като се замисля,че без тези боклуци сигурно щях да съм здрав!!!
Има,обаче конспираций,които не са само на тази равнина.Болестта СПИН има шанс да не се предизвиква от ХИВ!Ето ви едно интересно проучване по темата: http://zamunda.net/details.php?id=143678&hit=1 в това също участват хора,жертващи си кариерата в опит да си защитят позицията и не мисля,че го правят от инат!А нещата не свършват дори и с гадостите,с които ни инжектират и хранят!За по-любознателните изпращам още един линк: http://zamunda.net/details.php?id=222657&hit=1 това са филмчета правени от интелигентни според моите стандарти хора и за мен е въпрос на съвест да ги разпространявам и за това ги слагам тук.Вижда ми се да покриват с темата!
Иначе за СПИН искам да поясня,че това буквално означава синдром на придобитата имунна недостатъчност,а според мен имунна недостатъчност може да се придобие по много начини така както може да се придобие и алергия и нещо автоимунно!Имунитета може да реагира както със свръхреакция,така и със срив!

18
Svetlio
3 фев 2011 16:20

А тестовете за СПИН са направени така,че ако имаш такъв срив,те отчита като серопозитивен!!!

19
6 яну 2016 19:43

Страхотна статия! След е на потребителите обаче имам въпрос, който не е по темата и може би е малко глупав, извинявам се. Среща ли се т.нар. Глутамат в овесените ядки например? Щом го има в брашното? В соевия протеин?

ludmil
20
4 фев 2016 10:51

Немско проучване от 2011-та година върху 8000 неваксинирани деца показа, че ваксинираните в последствие развиват 2 до 5 пъти повече заболявания и нарушения. Ето цялата статия: http://forum.mikroferma.com/index.php?topic=1663.msg2197#msg2197

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.