Естрадиол

Женският хормон, който може да причини проблеми и при мъжете

от четиво за 8 минути
Естрадиол

Естрогените са група женски полови хормони и включват естрон, естрадиол, естриол и др. Най-мощният от тях е 17-бета естрадиолът. В кръвните тестове се обозначава като Е2 и присъства в телата и на мъжете, и на жените. Образува се от мъжкия полов хормон тестостерон.

При жените естрадиолът се образува в надбъбречните жлези, във фоликулите на яйчниците и плацентата при бременните. В периода след половото съзряване до менопаузата концентрацията на естрадиол в кръвта е в пряка зависимост от менструалния цикъл.

Фоликулостимулиращият хормон (FSH) на хипофизата стимулира продукцията на естрогени. С възрастта стойностите на естрадиол при жените постепенно намаляват, а след менопауза стават сравнително ниски.

При мъжете естрадиол се синтезира в семенните мехурчета и в надбъбречните жлези. В мъжкото тяло този хормон е в други референтни стойности. Недостигът му е причина за стерилитет, а излишъкът води до феминизация – поява на типично женски полови признаци.

Естрадиолът способства отлагането на мазнини, потискайки процеса на използването им в качеството на гориво и попълвайки мастните депа на организма. От една страна способства освобождаването на хормона на растежа, но на клетъчно ниво пречи на сигналите, необходими за неговата активация.

Функции на естрадиола

 • Естрадиолът играе ключова роля за оформянето на женското тяло. На него се дължи  натрупването на мастна тъкан на определени места по тялото. Участва в регулирането на менструалния цикъл и особеностите на сексуалното поведение при жените.
 • Естрадиолът способства активизацията на обменните процеси в костната тъкан.
 • Високите стойности на естрадиол водят до задържане на натрий и течности в организма (при бременните е възможно да се получат отоци), повишава кръвосъсирването.
 • Стойността на естрадиола в кръвта е показател за работата на яйчниците. Изследвания на естрадиол при жените се назначават при нарушения в менструалния цикъл, безплодие, забавяне на половото развитие или при преждевременно полово съзряване, при подозрение за тумор на яйчниците или хипофизата, при ин витро процедури.
 • При мъжете изследване на естрадиол се назначава при феминизация (промени в тялото към женски тип), стерилитет.

Високи стойности на естрадиол се срещат при кисти или рак на яйчниците при жените, рак на тестисите при мъжете, тежки заболявания на черния дроб, при прием на някои медикаменти.

Ниските стойности на този хормон могат да се дължат на прекомерно физическо натоварване, гладуване, нискокалорични диети, рязка загуба на тегло, някои интоксикации, изоставане в растежа, недостатъчна секреция на хормони на хипофизата, промяна на женското тяло към мъжки тип, хронични възпалителни заболявания на половите органи.

Антимъжкият хормон?

Естрадиолът, образно казано, може да се нарече антимъжки хормон. Той (най-общо) спомага за натрупването на мазнини и възпрепятства изграждането на мускулна маса.

Той е мощен антагонист на тестостероновия рецептор, свързвайки се с него. Ако естрадиолът се свърже с този рецептор пръв, тестостеронът губи свързващото си място и съответно е невъзможна активацията на рецептора.

Естрадиолът не само блокира андрогенните рецептори, но и понижава броя им дългосрочно. В организма съществуват и естрогенни рецептори. Техен активатор е естрадиолът.

В областта на гърдите, корема и простатата при мъжете са концентрирани най-голям брой естрогенни рецептори и активацията им от този "антимъжки" хормон може да доведе до разрастване на посочените тъкани.

"Производство" на естрадиол в тялото

Основният начин за продукция на естрадиол при мъжете е чрез процес, наречен ароматизация на тестостерона.

Ензимът ароматаза, който извършва тази химична реакция, се свързва с молекулата на тестостерона и структурно го превръща в хормона естрадиол. Следователно процесът ароматизация намалява тестостероновите нива за сметка на естрогена.

Доказан факт е, че подкожните мазнини произвеждат естрогени и ароматаза. Естрогените от своя страна стимулират отлагането на подкожни мазнини.

Получава се затворен метаболитен кръг. Това е една от основните причини за феминизацията при мъжете, като един от възможните хормонални проблеми е гинекомастията (увеличени млечни жлези).

Ароматазните инхибитори

Ароматазните инхибитори са клас химични вещества, които се свързват с ензима ароматаза и го деактивират. Така се възпрепятства процесът на  превръщане на тестостерона в естрадиол, а това от своя страна води до баланс в съотношението тестостерон/естрадиол.

Заради тяхната определяща роля при производството на естроген, ароматазите са основна ензимна цел за инхибиране при хора, които имат нужда да оптимизират нивата на тестостерон и да намалят количествата на естроген.

При мъже, използващи ароматазни инхибитори, се наблюдават по-ниски нива на естрадиол и увеличени тестостеронови нива.

Поради този факт използването на ароматазни инхибитори е често срещана практика при културисти и други силови атлети, стремящи се да поддържат високи нива на тестостерон с цел максимален анаболен мускулен растеж, намалявайки същевременно нивата на естрадиола.

Намалената производукция на последния повлиява негативната обратна връзка в посока хипофизата и хипоталамуса, като по този начин предотвратява блокажа в  тестостероновата синтеза.

Ароматазните инхибитори стимулират и освобождаването на  лутеинизиращ хормон от хипофизата в степен, водеща до засилена ендогенна продукция на тестостерон.

Нов тип ароматазен инхибитор с висока биологична активност

Усилията на учените да открият ароматазен инхибитор, максимално наподобяващ естествените такива, доведе до създаването на 7-ароматаза метил-флавонът (7-метоксифлавон; 7-MF) със силна ароматазно-инхибираща способност, същевременно високо ниво на чревна резорбция и метаболитна стабилност в организма. Тези три характеристики са изключително важни за създаването на ефективен ароматазен инхибитор.

Ароматазните инхибитори и жените

Приемът на препарати, потискащи активността на естрогена, предизвиква определени проблеми при жените.

Възникват симптоми на "химическа менопауза" - намаляване размера на гърдите, "топли вълни", разрушаване на костна тъкан, вероятно се засяга и фертилността на фона на негативно повлияния хормонален фон.

За трениращите жени естрадиолът е полезен в много отношения. Мобилизирайки мазнините по време на аеробни натоварвания, той съхранява гликогена в депата му.

Някои изследвания показват, че в хода на тренировката естрогенът ограничава използването на аминокиселини и протеини в качеството на гориво.

Естрадиолът притежава протективна роля върху мускулите по време на интензивни упражнения. Жените демонстрират по-малко мускулни увреждания след ексцентрични (негативни) повторения, отколкото мъжете, а това е обяснимо с по-голяма скорост и способност за възстановяване.

Естествени методи за понижаване нивата на естрадиола

Не бива да съществува стремеж към пълно преустановяване производството на естрадиол. По-разумният вариант е да бъде поддържан на оптимално ниско равнище, с цел ефективно изгаряне на мазнини по време на тренировка.

Жената може да контролира своите естрогенови нива чрез няколко естествени метода. Първият е понижаване на теглото – мастната тъкан е ангажирана с производството на естрогени.

Жените, употребяващи ежедневно 500 мг кофеин (пет чашки кафе), във фоликулярната фаза на менструалния си цикъл имат равнище на естрогена 70% по-високо от това на употребяващите 100 мг кофеин, или една чаша кафе дневно. Следователно би трябвало да се ограничи приемът на кофеин.

Зеленчуците от семейство кръстоцветни – броколи, брюкселско и цветно зеле, съдържат индол-3-карбинол, който трансформира активната форма на естрогена в по-малко активна.

В днешно време влиянието на соевите продукти върху организма предизвиква спорове. Такива компоненти на соята като изофлавоните (хенистеин и диадзеин) са структурно родствени с естрогена (т.нар. фитоестрогени) и притежават слаба естрогенна активност: около 1/500 – 1/1000 от активността на естрадиола.

Соята също способства за превръщането на активния естроген в по-малко активна форма – 2-хидроксиестроген. Съмнения предизвикват възможните странични ефекти на соята, особено при употреба в големи количества.

От гледна точка на физиологичните различия в мъжкия и женския организъм, за мъжете е по-добре да не прекаляват със соевите продукти.

Още една натурална антиестрогенна субстанция е D-глюкаратът, който се съдържа в ябълките, грейпфрутите, вишните, броколите и брюкселското зеле.

D-глюкаратът потиска активността на ензима, който възпрепятства преобразуването в черния дроб на стероидните хормони, включително естроген, във водоразтворими форми (по този начин от организма се отделят излишъците от хормони).

Надявам се, станаха ясни някои основни аспекти относно естрадиола като хормон, неговите физиологични функции при жените и мъжете, както и специално при трениращите.

Засегнахме и често срещаната практика на употреба на ароматазни инхибитори при културисти и други силови атлети, влиянието им върху нивата на тестостерона и естрогена, както и връзката им с отлагането на мазнини.

Ползата от тази статия ще е наистина реална, ако е изяснила логическите връзки между всички тези понятия и е предложила по-осъзнат подход на трениращия човек към собственото му тяло.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • TARNOPOLSKY M. A. Sex Differences in Exercise Metabolism and the Role of 17-Beta Estradiol. Med. Sci. Sports Exerc., Vol. 40,
 • No. 4, pp. 648–654, 2008.
 • jcem.endojournals.org
 • nlm.nih.gov
 • Barrett JR 2006. The Science of Soy: What Do We Really Know? Environ Health Perspect 114:A352-A358. doi:10.1289/ehp.114-a352
 • 3dchem.com
 • soynutrition.com
 • estradiol.com
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ива Павлина
Ива е молекулярен биолог-микробиолог. Работи в сферата на клиничната микробиология - медицинска диагностика и работа с пациенти. Има интереси в областта на медицината, спорта, балансираното хранене и природосъобразен начин на живот, музика, кино, изкуства. По-специално - аеробни спортове, упражнения със собствено тегло, кардио-тренировки, танци.
Мнения по темата
gynecomastia-bg
1
31 март 2011 09:02

Поздравления за авторката. Много хубава и изчерпателна статия за естрогена!
Въпреки, че е за “женският” хормон, всеки мъж трябва да я прочете, защото това засяга пряко и негвото тяло.
Аз искам само да допълня, че ЦИНКЪТ е може би най-добрия естествен инхибитор на ароматазата (ензимът, който превръща мъжките хормони в женски). В доста случяи недостигът му е причина за завишени нива на естрадиола и феминизиране при мъжете.
Ето тук съм писал за симптомите на недостиг на този важен минерал. -> http://www.gynecomastia-bg.com/2009/08/gynecomastia-zinc-deficiency.html
А тук пък може да прочетете за причините за недостиг—> http://www.gynecomastia-bg.com/2009/09/gynecomastia-zinc-deficiency.html

2
31 март 2011 09:32

Прегледах статията съвсем набързо и не забелязах да става въпрос за пластмасите, които ни заобикалят отвсякъде - минерални/изворни води, полуфабрикатните храни и т.н. Оттам поемаме много ксеноестрогени и е задължително да ги избягваме ДОКОЛКОТО МОЖЕ. В тази статия всичко това е описано доста подробно, хвърлете един поглед - http://www.gynecomastia-bg.com/2011/02/xenoestrogens-gynecomastia-female-male.html

3
1 апр 2011 23:06

Гинекомастия:), вярваш ли че мелатонин рпеди сън способства за подтискневто на естрадиола по време на сън - най-опасното време за мъжа! Слушайте  Mike Mahler по СУперхюман радио ;) Много ги разбира нещата човека.. http://www.superhumanradio.com/components/com_podcast/media/mp3s/SHR_Show_588.mp3

4
8 апр 2011 07:33

Статията е много интересна и породи в мен въпроса, а от своя страна тези изкуствени инхибитори на ароматазата намаляват ли производството на естествени такива от тялото, какъвто е случая с хормоните и други вещества в тялото при заместването им с външни източници.

5
бон
27 авг 2011 17:14

препоръчайте ,,работещ” ароматазен инхибитор,благодаря!!!

Infernaloverkill
6
18 окт 2011 07:57

Мда, не е зле някой да напише в кои продукти се съдържа въпросния ароматазен инхибитор.

7
петя
17 ное 2011 20:30

искам да попитам за стойностите ми на естрадиол-28.02, пролактин-108.4,lh-42.81 fsh-47.55 процеса необратим ли е,може ли нещо да се направи

valent1n458
8
4 дек 2011 13:08

всичко е обратимо, нищо постоянно няма :)

Силва Илиева
9
18 авг 2012 16:32

Може ли някой да ме посъветва как да постъпя, естрадиолът ми е доста завишен. Достигнах тегло 96 кг, при наличие, че не съм сладокуса.

gynecomastia-bg
10
3 март 2013 09:56

В тази статия е описан подробно процеса на изхвърляне на излишния естроген/естрадиол тялото. http://www.gynecomastia-bg.com/2013/02/estrogen-detox-estrogeni-izchistvane.html Дадени са и съвети как да помогните на организма да се справя по-ефективно с тази задача.

11
14 апр 2014 18:10

Здравейте, доколко можем да говорим за увеличаване на бюста при жените? И доколко безопасно е, в случай че има и такъв ефект?
Като цяло се интересувам от тези алтернативни на пластичната хирургия варианти, които са и със сигурност природосъобразни...

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.