Дневен план за навициСвали сега 

Аксесоарите в залата

За какво служат, защо да ги ползваме и как да боравим с тях по-добре

Необходими ли са различните видове аксесоари в залата? Какъв е ефектът от ползването им? Някои от използваните в залата аксесоари се използват само за по-голямо удобство при изпълнението на дадено упражнение, докато други могат сериозно да повишат силовите ви постижения или да предпазят тялото от травми.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Тренировъчен колан

Аксесоарите в залата - колан

Коланът е един от често срещаните аксесоари в залата. Коланът се използва при упражнения, които могат да са опасни за долната част на гърба - например: клекове, мъртва тяга и мъртва тяга с изпънати крака.

Понякога колан се използва и при избутване на щанга от тилен лег - тук той придава малко сила. Напоследък се наблюдава прекалено честото използване на колана. Той не е нужен при упражнения, които не натоварват долната част на гърба. Коланът се поставя малко над ханша - около кръста (талията).

Коланът трябва да е силно пристегнат, но не така, че да пречи на дишането. Когато е поставен, поемете дълбоко въздух преди да вземете тежестта. След това вземете тежестта и издишайте.

Поемете отново въздух точно преди негативната част от повторението, а при преодоляването на тежеста - издишайте. Използвайте колана само при необходимост - тежки серии или при болка в кръста. Но при загрявка и леки серии той е излишен.

Накитници

Аксесоарите в залатаНакитниците (или ластични бинтове) могат да се слагат както на лактите и китките, така и на коленете. Използват се най-вече от хора, които имат слаби лакти/колене или имат контузии на тези места.

Имайте предвид, че този вид аксесоари до известна степен пречи на развитието на ставите и ако постоянно ги използвате, може да се получи дисбаланс между развитието на ставите и мускула.

Използвайте ги само при небходимост (най-вече при болка или контузия). Бинтове за колене се използват при клекове, а тези за лакти - при всякакъв вид избутващи движения.

При кляканията бинтовете ви дават един "отскок" в най-долната част от движението. Затова се използват много често от пауърлифтъри при правене на тежки серии.

Бинтовете подсилват коленете, така че ако усещате болка, ги ползвайте. Не затягайте прекалено силно бинта - защото ще спрете притока на кръв на даденото място.

Тренировъчен колан за поставяне на допълнителна тежест

Аксесоарите в залата - коланДруг вид колани, които се използват при тренировките с тежести са коланите, с чиято помощ можете да добавяте допълнителна тежест при изпълнение на упражнения със собственото тегло (набирания, кофички).

Този тип колани наподобяват гореупоменатите. Разликата е, че тук към мястото, където коланът се закопчава имаме добавена верига, за която могат да се закачат допълнителни тежести.

Подложки за врат за изпълнение на клекове

Изработени от дунапрен или мека пластмаса, те предпазват кожата от металните лостове, а спомагат и за по-добрия баланс на тежестите по време на изпълнението.

Има два вида - за изпълнение на клекове зад врат и пред гърди.

Фитили (каишки)

Аксесоарите в залата - <a href=фитили" border="0" src="https://bbteamcdn.com/content/originals/000395e.jpg" title="Аксесоарите в залата - фитили" /> Фитилите са също често срещан аксесоар - използват се за подсилване на хвата и позволяват да изпълнявате тежки серии, без тежеста да се изплъзне от ръцете ви. Използват се при тяга, набирания, гребане с щанга и повдигане на рамене за трапец.

Използвайте фитилите само когато наистина имате нужда от тях - при загряващите серии са излишни.

Макар и да се използват често, много хора си поставят фитилите неправилно. Без да усуквате фитила, промушете единия край през "ухото" на другия.

След това пъхнете ръката си в образувалия се отвор и хванете лоста. Ако използвате надхват, фитилът трябва да минава от другата страна на лоста (лостът да е между дланта ви и фитила). След това с дланта навийте и стегнете здраво фитила около лоста.

Никога не трябва дланта ви и фитилът да са от една страна на лоста, тъй като тогава ефектът би бил обратен и ще изпуснете лоста много лесно.

При правилно използване фитилите могат значително да увеличат постиженията ви на някои упражнения.

Тренировъчни ръкавици

Аксесоарите в залата - ръкавици При допира с металните лостове в залата кожата загрубява. Този ефект може да се отстрани с използването на тренировъчни ръкавици.

Те спомагат само за вашето удобство и не оказват пряко влияние върху силовите постижения.

При избор на тренировъчни ръкавици най-важното е да са изработени от мек и удобен материал и да са максимално комфортни.

Има също така тренировъчни ръкавици, комбинирани с накитници - по този начин се съчетават две функции.

Тренировъчен шлем

ТовАксесоарите в залата - шлема е един рядко срещан тренировъчен аксесoар. Неговата функция е да улеснява тренировката за вратните мускули. С помоща на шлема може да товарите вратните мускули много по-пълноценно.

Към края на шлема може да закачите свободна тежест (дъмбел или тежест под формата на диск) и се изпълняват различни видове махове за различните части на врата, като например навеждания с тежест напред, назад, вляво и вдясно.

Освен свободна тежест, към края на шлема може да се закачи и скрипец. Предимството на скрипеца е, че оказва постоянно напрежение върху мускулите на врата.

Пулсомер

Аксесоарите в залата - пулсомер Също доста полезен инструмент - по време на кардиотренировка с пулсомера можете да следите вашия пулс така, че да се намира в оптималната за горене на мазнини граница.

По време на тренировка с тежести можете да следите и времето, за което пулсът ви се възстановява и по този начин да определяте времето за почивка между сериите.

Пулсомерът има дисплей, подобен на часовник, който се поставя на китката и показва пулсовата честота.

Повечето модели имат и различни таймери: възможност да засечете продължителноста на тренировката ви или пък опция на всяка минута да издава звуков сигнал, който да напомня, че е време да направите следващата серия.

Някои модели също имат опцията да издават сигнал, когато пулсът ви достигне определена предварително зададена стойност.

Другата част на пулсомера наподобява колан, който се опасва около гръдния кош и всъщност измерва пулсовата честота. При съвместимост между пулсомера и бягащата пътека има опция пулсът ви директно да се отразява на дисплея на бягащата пътека.

Куки

Аксесоарите в залата - куки Метални куки, които се захващат към ръцете подобно на фитилите. Значително могат да подобрят постиженията ви при упражнения като набиране и гребане със щанга.

Позволяват ви да вдигате по-голяма тежест, без да се уморяват предмишниците и без да се отслабва хватът. Използват се при набирания, гребане със щанга, гребане с Т-щанга и други подобни упражнения.

Също така могат да бъдат полезни при болки в китките или при наличие на други проблеми, които отслабват хвата ви.

Нежелани последствия от използването на аксесоари

Използването на тези аксесоари в залата може да подобри ефекта от вашата тренировка, но използвани прекалено често или неправилно, аксесоарите могат да доведат до негативен резултат - например прекалено честото използване на колан отслабва долната част на гърба, а това на фитили - отслабва хвата.

Още съдържание по темата
Тренировъчни-вериги-Training-Chains
Тренировъчни вериги (Training Chains)

За едно по-специфично натоварване

Как-да-изберем-фитнес-гривна-или-смарт-часовник
Как да изберем фитнес гривна или смарт часовник?
Как-да-изберем-фоумролер
Как да изберем фоумролер?
Как-да-изберем-тренировъчен-ластик
Как да изберем тренировъчен ластик?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow