Женският фитнес и митовете около него

Трите най-често допускани грешки при тренировките на жените

В сегашно време съществуват толкова много тренировъчни програми и диети, че е твърде сложно да се разбере коя от тях би дала видими резултати конкретно при отделната жена, захващаща се с фитнес, и коя ще остави само съжаление за изгубеното време, проведено в спортната зала. А също може и да ви накара да си представяте за какво по-приятно и полезно бихте могли да прахосате същото това време и пари.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Има немалко хора, които са способни да ви посъветват как да постигнете своите цели. Темите за фитнеса, диетите, правилното спортно хранене днес са много популярни.

И както често се случва, едва ли не всеки втори от тези, които считат посочените теми за познати, възприема себе си като гуру в тази област и съответно бърза да сподели познанията си с околните.

Но никой не знае по добре от вас самите как функционира вашият организъм, какво е най-добре за него, и какво му влияе зле.

Така че е добре да сте в течение на основните митове, съществуващи в света на фитнеса и бодибилдинга. Става дума именно за вашето тяло.

Убедете се, че по пътя на успеха не извършвате грешки. В противен случай рискувате да видите как достиженията ви престават да нарастват или дори да получите травма.

Мит №1: Програмата, по която тренира приятелката ви, ще даде и на вас същите резултати

Това е една от най-разпространените заблуди сред жените, стремящи се да изградят тялото си.

Често питаме познатите си от залата каква програма от упражнения изпълняват и към каква диета се придържат, смятайки, че ако правим съвсем същото, ще забележим същите резултати. Няма нищо по-невярно от това.

Разбира се, фитнес програмата за жени би могла да бъде много добра. Възможно е дори тя да е изработена от треньор, който отдавна и успешно работи със състезатели и шампиони.

Може дори тя да е изработена точно за вашата възрастова категория. Бихте могли и да достигнете нелоши резултати с нея.

Въпросът се състои в това да не забравяте, че вашето тяло е уникално. И именно затова то съвсем няма да отговори на тази програма както тялото на вашата приятелка.

Най-доброто, което можете да направите, е да съедините елементите на тази "божествена тренировка" със собствената си програма.

Опитайте се да почувствате за себе си техниката на изпълнение и да забележите как тялото ви реагира на едно или друго упражнение.

С други думи, да си изясните кое е най-доброто за вас самите.

Възможно е да трябва просто да намалите броя на повторенията или да замените едно упражнение с друго.

Най-добрите резултати бихте постигнали именно с програма, разработена при отчитане на индивидуалните особености на вашия организъм.

Мит 2: Не е задължително да тренирате крака в залата, щом правите крос сутрин

Възможно е да забележите в залата, че всички момичета наоколо са съсредоточени в работа с леки тежести.

Много от тях тренират внимателно гърба и раменете, мускулите на ръцете, въобще горната част на тялото, докато същевременно лег пресата остава празна.

Подобна грешка допускат онези жени, които преди да влязат в залата с тежести, протичват сутрешния си крос, карат колело или започват самата силова тренировка с велоергометър или друг вид кардио тренажор. И това им се струва съвършенно достатъчно.

Всъщност силовото натоварване на краката позволява и стимулира и развитието на горната част на тялото.

Мускулите на краката са достатъчно големи и при натоварването им се отделя голямо количество тестостерон в организма, първичният анаболен хормон, отговорен за изграждането на нови клетки.

По този начин именно тренировката ви на ръцете, раменете, гърба става по-ефективна, без да бъде увеличавана нейната продължителност. И тези мускулни групи ще заякват дори във времето, когато не ги тренирате пряко.

Най-общо казано, тренировката на мускулите на долната част на тялото е най-добрата база за останалата част от тренировките ви.

Да се пренебрегват силовите упражнения за краката означава да се строи къща без основи. А това най-малкото е неефективно.

Ето защо следва да направите силовите упражнения за краката част от вашата програма.

Мит 3: Най-добрият начин за изгаряне на мазнините се явява кардио тренировката със средна интензивност

Много жени вярват, че най-добрият начин да се избавят от излишните мазнини са 60-минутните аеробни занимания със средна интензивност.

Всъщност при средно равнище на натоварване се изгарят повече калории за сметка на мазнините, отколкото при занимания с висока интензивност (например спринт или тае бо).

Много по-важен фактор обаче при намаляване на теглото за сметка на мастната тъкан се явява балансът между получените калории и изразходваната енергия.

Освен това от значение е и фактът какво се случва с тялото ви след завършване на тренировката.

Когато тренировката е построена на принципа на интервалното натоварване, вие изгаряте повече калории на минута, отколкото при тренировка със средна интензивност.

Естествено, не бихте могли да издържите дълго на такова темпо, но количеството изразходвани калории ще бъде приблизително еднакво в двата случая.

Предимството на интервалната тренировка се състои в това, че тя принуждава тялото ви да изгаря много калории и след като тренировката е завършила.

Вие си взимате душ след добрата тренировка, прибирате се и се настанявате например удобно на дивана, а тялото ви продължава да работи за вас още няколко часа!

Благодарение на това количеството калории, изгаряни на ден, става много по-голямо. Което в превод на езика на тялото ви ознава голяма загуба на мазнини в сравнение с дните на обичайните тренировки.

Високоинтензивната интервална тренировка е полезна и поради това, че спомага за съхраняване на мускулната тъкан, докато продължителните тренировки със средна интензивност неминуемо водят до загуба на мускулна тъкан.

Въпреки всичко с подобни занимания следва да не се злоупотребява и не трябва да се правят високоинтензивни кардио тренировки всеки ден.

По-подходящо е да се редуват тренировки с висока и със средна интензивност или да се разбият в течение на седмицата.

Преди всичко, ако изпълнявате кардио със средна интензивност, следва да се придържате към правилото за тренировка с продължителност, не по-малка от 20 мин.

Работата е в това, че през първите 20 минути се изгарят преди всичко въглехидратите, поети през последните няколко часа.

Докато при интензивните тренировки ще забележите ползата и в това отношение, тъй като при този тип натоварване резултати се постигат дори и при кратки (6 до 10-минутни) тренировки.

И един последен съвет: не взимайте твърде сериозно съветите на хора, които вие питате за фитнес и бодибилдинг, а техните отговори на тези въпроси са изпълнени с личното местоимение "Аз".

Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow