По-добре мед, отколкото захар!

Може ли медът да се превърне в рационален заместител на захарта?

Медът постоянно е предмет на изследване от науката. Преди време се е използвал в народната медицина като помощно средство при лечение на рани. Сега учени от университета в Бон успяха да докажат, че той наистина може за седмици да лекува рани, инфектирани от устойчиви бактерии.

По-добре <a href=мед, отколкото захар!" border="0" height="300" src="https://bbteamcdn.com/content/originals/1312_300.jpg" title="По-добре мед, отколкото захар!" width="245" />

Хранителен състав на меда:

  • фруктоза: 38%
  • глюкоза: 31%
  • захароза: 1%
  • вода: 17%
  • други захари: 9%
  • неорганични вещеста: 0.17%

Здравословни ползи от консумацията на мед

Антисептичните (антибактериални) ефекти на меда бяха до скоро необясними, но с напредването на науката това се промени.

Знаем, че пчелите синтезират ензим, наречен glucose oxidase, който осигурява постоянния приток на хидроген - пероксид, който организмът ни извлича от захарта в меда.

Именно хидроген-пероксидът е силен антисептик и е причината за заздравяващите качества на меда.

Както знаем, медът може да увеличи нивото на антиоксидантите в кръвта. Те са средството, с което природата се бори със заразите и най-вече с признаците на остаряването.

Силата им е еквивалентна на тази в много от зеленчуците.

Учени от университета в Илинойс публикуваха изследване през април 2006 г., в което предлагат меда като заместител на захарта - основен подсладител на приеманата от нас храна.

Изследвания на различен цвят мед установяват, че най-тъмният изразява най-силно ефектите от антиоксидантите.

Като вземем под внимание опасно високата консумация на захар в Америка - 3 паунда на седмица на човек (около 1 350 грама), веднага можем да видим ползата от меда като заместител на захарта в подслаждането - антиоксидантите ще са в наистина значително количество и ще окажат своя благотворен ефект.

Изводът е - употребявайте мед, но в умерени количества, за по-сладък и здравословен живот!

Въпреки добрите думи, не трябва да забравяме, че той е източник на прости захари и гликемичният му индекс е 88 (при глюкоза, приета за 100), което е около 35% повече от този на кристалната захар.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1