За полезните и безсмислените таблици

Фитнес таблиците са все по-популярни, но често могат да бъдат подвеждащи

В интернет е пълно с фитнес таблици, които могат силно да ви подведат. Таблици за физически данни, за калории, постижения и т.н. В този материал ще разясня няколко заблуди, витаещи около доста използвани и зле тълкувани данни.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

За полезните и безсмислените таблици

Таблиците за антропометрична фитнес симетрия

Често, когато търсите ориентир, за да разберете къде сте в света на фитнеса, посягате към списания или търсите в интернет, за да разгледате  статистиките.

"Колко сантиметра талия трябва да имам при ръст 180 см?" - мислите си в този момент и не след дълго намирате таблица, която показва такива съотношения.

Правите сравнението си и... се оказвате много далеч от суперсиметрията, или пък излиза, че сте с идеални мерки.

Замисляме ли се как е изчислена тази "хармоничност"? Нека видим какво съдържат този вид таблици.

Какво трябва да съдържа една такава таблица, за да се сметне за научно вярна?

  • обиколки (подбедрица, бедро, таз, талия, гръдна, раменна, шийна, раменна, мишница, предмишница, глезен, коляно, лакет, рамо, китка)
  • диаметри (раменен, предно-заден диаметър на гръдния кош, напречен диаметър на гръдния кош, бикристален диаметър на таза, битрохантериален диаметър на таза, биепикондиларен диаметър на раменна кост, биепикондиларен диаметър на бедрена кост)
  • кожни гънки - 14 на брой или място, където да напишете своя процент подкожни мазнини
  • дължини - (ръст прав, ръст седнал, дясна ръка, десен крак)
  • пол
  • расова принадлежност
  • възраст
  • гръбначни отклонения (има или няма)

Ще спра до тук. Истината е, че едва ли някъде може да се намери таблица, съдържаща всички тези показатели, която да има силата на стандарт по хармоничност.

Ето защо, когато се касае за оценяване на хармония и симетрия, последната дума има човека. Затова по-добре се доверете на приятелите и изгледа си в огледалото.

Таблиците с антропометрични данни използвайте за следене на прогреса си, като сравнявате само и единствено миналите си данни с моментните такива.

Таблици според търсен ефект

Искате да изгорите 390 ккал? Намирате таблица, на която пише, че тези калории се изгарят при практикуване на 1 час пилатес. Дали таблицата е права? И да, и не!

Кой е най-подходящият вид спорт за изгаряне на калории?

Тук следват едни таблици с данни в кой спорт средно колко ккал се изгарят на час. Какво ни казва една такава таблица?

Ако караме колело 1 час при скорост 15 км/ч, ще изгорим  360 ккал? Всъщност не. Таблицата не може да знае това, понеже няма графа,  където да се посочи, че при тази скорост и наклон 0, и при липса на вятър ще изразходим 360 ккал, но само ако тежим Х килограма. Без теглото ни формулата е безмислена. Тогава за какво е тази таблица?

Всъщност тя е направена с цел да се сравни колко енергия се изразходва средно в даден вид спорт, като за измерването са използвали поне 10 човека.

Всеки от тях е практикувал всеки отделен вид спорт, а калориите му са се брояли. Така се е оказало, че ако той гребе, ще изразходи повече, отколкото ако се разхожда при определена скорост.

Затова следващият път, когато се качите на велоергометъра във фитнес центъра, не мислете за тези 360 ккал.

Таблици за постижения

Интернет е пълен с тях. Колко вдигаме, колко тежим, колко трябва да вдигаме и да тежим, за да сме на средно ниво? Лошото е, че средното ниво е доста плаващо.

Защото човекът с тегло 75 кг може да вдига повече от човек с тегло 95 килограма, ако вторият има с 15% по-ниско ниво на мускулна маса и по-дълги ръце, например. 

Оказва се, че таблицата е само отчасти вярна, заради недостатъчното информация, събирана при попълването. А как да я направим по-акуратна?

Трябва да вземем всички антропометрични измервания, даващи данни за структурата на човешката фигура и приети за стандарт.

Нека не забравяме - това отново ще я направи относително точна. Най-малкото защото няма как да знаем къде свършват способностите ни, преди да ги изпитаме.

Колко следва да вдигаме според това колко тежим?

Популярна и отново силно относителна зависимост. Няма как да се коментира какви следва да са постиженията ви или каква е оценката ви според постиженията по таблица.

Това, което може да каже таблицата, е само колко човека в проценти от изследваната група, притежаващи данни сходни на вашите, са направили постижение като вашето.

Фитнесът не бива да е състезание с други хора, а път към по-добро и по-здраво тяло - вашето тяло.

Какъв е изводът?

Не се сравнявайте с чужди постижения, освен ако не ви предстои състезание. Фитнесът не бива да е състезание с други хора, а път към по-добро и по-здраво тяло - вашето тяло.

Ако мислите за себе си така, сравнявайте само своите резултати - преди и след. Измервайте прогреса си в таблици - таблици с вашите собствени данни.

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow