Фитнес калкулатори - помагат или въвеждат в заблуждение?

Разберете кои калкулатори си струват и кои изобщо не вършат работа

Подобно на фитнес таблиците, калкулаторите са създадени да дават насока на спортуващите, подсказвайки им дали са на правилен път. Има някои калкулатори, които не само са безполезни за спортуващия, нo които могат да предизвикат сериозно заблуждение. В този материал ще направим малък обзор на безполезните и полезните уравнения.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фитнес калкулатори - помагат или въвеждат в заблуждение?

Калкулатори на телесни форми

Това са група калкулатори, подсказващи на строго определен клас хора в какво състояние е тялото им.

Степента на риск при тези калкулатори е свързана с масовото им копиране по всякакви неспециализирани сайтове за фитнес, здраве и отслабване от непрофесионалисти, които не могат или не смятат за нужно да обяснят на читателите как да разпознаят дали калкулаторът ще работи при тях. 

Бодимас индекс калкулатор (BMI, индекс на телесната маса):

Това е един от най-старите въведени калкулатори. Създаден е да определя степента на затлъстяване при неспортуващи хора. Изключително остарял е, не си заслужава да го ползвате.

Ако ви покаже, че имате 20% по-голямо мускулно тегло от стандарта, тотално може да се объркате, да решите да сваляте килограми и да загубите всичко постигнато. 

Талия към ханш калкулатор

Този калкулатор, подобно на бодимас индекса се използва за определяне на затлъстяване при неспортуващи, т.е. при хора с непроменен процент мускулна маса.

Съгласете се, че хората с развити от упражнения глутеуси няма да са в желания оптимум, а системата ще ги убеждава да отслабват.

Кръвно налягане - занижено или повишено

Проблемът тук е в непознаване на практиките за измерване. Истината е, че кръвното налягане се мени в различните часове на деня и зависи от моментната активност на метаболизма, тонуса на сърцето, състоянието на нервната система.

Правил съм десетки опити в рамките на един ден да постигна дадено кръвно налягане спрямо еднакъв пулс. Така и не сполучих. Разбира се, резултатите бяха близки във всички случаи, освен след тренировка и след ставане от сън.

Всъщност какво кръвно налягане да очаквам след 40 минути кардио дейност? Съмнявам се да е 120:80. Измервайте кръвното си няколко дни подред, на няколко пъти през установени часови зони при сходна дейност.

Съберете всички измервания и ще получите каква е средната ви пулсова честота. Вземете най-горната и най-долната граница и си ги запишете. Чак тогава правете извод дали сте хипертоник или хипотоник. 

Калкулатори за процент подкожни мазнини по кожни гънки

Има различни стандарти за измерване на ниво на подкожни мазнини:

  • по 3 кожни гънки и китка, глезен;
  • по 3 кожни гънки и възраст, тегло;
  • по 7 кожни гънки и възраст, тегло;
  • по 13-14 кожни гънки и антропометрични измервания с полово диференциране.

Естествено, последният е най-добър. Колкото повече данни трябва да се въведат в един калкулатор, толкова по-близо е той до реалността.

Реалният проблем при ползването на калкулатори на подкожни мазнини е в липсата на умения да се мери с калипер.

Калиперометрията е защипване на кожните гънки, отделяйки двойна гънка мастна тъкан, която да бъде измерена с високочувствителен на натиск пистолет (не се доверявайте на пластмасови калипери).

Тук се греши най-често в намирането на предвидената в калкулатора кожна гънка, избора на наклон на калипера, прекомерно стискане, недостатъчно добър захват на кожата.

Както виждате, възможностите за грешки са много. Ако нямате познания по анатомия или ясна инструкция (визуална) къде и как да мерите, не се надявайте да постигнете дори два еднакви резултата в рамките на две поредни измервания.

Добрата новина е, че математиката е на наша страна. Направете 3 до 5 измервания на всяка зададена гънка и сметнете средноаритметично получените резултати. След това въведете в уравнението/калкулатора.

Калкулатори на спортни постижения

Калкулатори на спортни движения - клек, лег, тяга за определяне на целеви тежести по теоретичен максимум

Какъв е проблемът да изчислим работната си тежест по теоретичния си максимум? Проблемът преди всичко е "теоретичността" на максимума.

Този калкулатор е създаден за щангисти, силови трибойци и бодибилдъри. Изисква да сте наясно с реалния си моментен максимум в дадено движение.

Ако подцените възможностите си, най-вероятно тежестта, която ви показва калкулаторът ще е по-ниска от нужната ви, за да направите качествена серия, или ще направите поне още едно-две повторения над показаните в серията, т.е. калкулаторът няма да е свършил това, за което е създаден - да е полезен.

Ако надцените своя макс, просто няма да успеете да изпълните всички серии и запланувания брой повторения. Калкулаторът отново е безсмислен.

С две думи, ако не знаете максималните си възможности, не ползвайте такъв калкулатор - загуба на време е.

Калкулатори на максове в спортни движения по повторения с някаква тежест

Не обичате да правите единици с максимална тежест, но сте любопитни колко можете да вдигнете. Въвеждате колко повторения правите с дадена тежест и намирате някаква цифра - вашият теоретичен максимум.

Тук често забравяте, че калкулаторите просто изразяват вероятности по статистика.

Най-често допусканата грешка е човек да мисли "аз мога да направя 10 повторения на 100 кг, значи максимумът ми е непременно 130".

За да можете да сте малко по-сигурни, че това е така, трябва да сте уверени, че 10 е максималната бройка, която можете да направите със 100. Изисква се да експериментирате до отказ.

Друг рисков момент е, че някои хора просто изпреварват калкулаторите, и последните, вместо да подтикват спортуващия към прогрес, задържат неговото развитие, като му дават подценени представи за възможностите му.

Когато ползвате подобен калкулатор, имайте едно наум - никой не знае къде е таванът на възможностите му, преди да опита. 

Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow