Дневен план за навициСвали сега 

Как да тренираме и бъдем все по-мотивирани?

Практични съвети за нашата по-добра тренировка

Всички знаем колко са скучни понякога упражненията, които правим ежедневно (или поне няколко пъти седмично). Колкото и да сме упорити и отдадени на спорта, винаги се случва да се стигне до един момент, в който си казваме „писна ми, мразя го вече това упражнение".

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Как да тренираме и бъдем все по-мотивирани?Тъй като това е критичен момент, провокирал мнозина да си дадат почивка за известно време или дори за постоянно от тренировките, ще разгледаме някои практични съвети как да не губим мотивация, а и същевременно да се амбицираме и да „покорим" нови върхове във физическата ни форма.

Имаме ли проблем със спортуването?

Добре, ситуацията е ясна: практикуваме спорт, който по някакъв начин ни затормозява. Дали това ще е поредното придърпване на скрипец във фитнес центъра или пък сутрешния крос през алеите на парка, не е толкова важно, колкото е важен въпросът: „това ли е физическата дейност, която ми харесва"? Това ли искам да правя в така трудно намерените 40 минути през деня?

Ако преди сте отговаряли със сигурност „О, ДА!", а сега този категоричен отговор се е поразклатил в съзнанието Ви, вероятно е време за промяна или на начина, по който тренирате, или на самата тренировка. Това не е индикация за нещо лошо - напротив, никой не иска да живеe в абсолютна адаптация и автоматизирано ежедневие.

Коя тренировка е подходяща за мен?

Този въпрос го чувам много често от мои приятели, познати, читатели на изданието. Преди всичко пак бих искал да поясня под „тренировка" да не се разбира само такава в спортен център. Освободете съзнанието си и приемете фитнеса като начин на живот, а не като просто набор от упражнения с тежести между четири страни. Затова и ви препоръчвам да отговорите за себе си на следните въпроси:

 • Какво бихте избрали по-скоро: тренировка навън или вътре?
 • Подвъпрос на горния: привлича ли ви или ви отблъсква спортният център като място? Предпочитате ли зали, специализирани за жени / мъже или пък такива, в които се практикува само конкретно занимание (не навсякъде обстановката предразполага към фитнес и бодибилдинг / силов трибой едновременно)?
 • Състезателна натура ли сте, обичате ли предизвикателствата или просто търсите начин за релаксация чрез спорт?
 • Музика? Задължителна ли е, докато тренирате или дори църковната тишина би ви стимулирала?
 • Как сте в работата в екип? Смятате ли се за добри в колективни спортове или обичате индивидуалността?
 • Важно ли е спортното облекло за вас от гледна точка на това, дали обичате да сте в крак с модата, било то за самата дреха или пък за аксесоарите?
 • Наясно ли сте какви условия за спорт има около Вас? (Ако не, направете справка в услугата ни Fitness Spots)
 • На последно място, но в никакъв случай не по важност: притеснявате ли се да започнете нещо ново, защото се чувствате начинаещи, неопитни?

Е, стана почти като лексикон, но практиката ни досега е показала, че малцина си задават тези въпроси, а смятам, че те са важни за отговора ни на въпроса „коя физическа активност е подходяща за мен?".

Не става така! Каквото и да започна, след 2-3 седмици ми омръзва!

Случва се и това. Но може би грешката се крие в „каквото". Замислете се, че при достатъчно желание с лекота бихте могли да комбинирате два-три спорта, които да редувате през определени дни или седмици дори. Не е изключение и „сезонното" трениране. През лятото тичане и фитнес, през зимата - плуване, един-два пъти фитнес, може би скуош? Гарантирам Ви, че така рискът от въпросното „омръзване" намалява драстично.

Цел в тренировките, цел в тренировките, цел!

Ако на въпрос 3. по-горе сте отговорили „състезателна натура съм", то предполагам, че ме разбирате за какво говоря. Страхотно усещане е да си кажете „аз искам да постигна това", след което „това" стане факт и завършите с „аз успях, аз мога".

Бъдете дисциплинирани

Спортът не е математика, но следенето на развитието ви по отношение на физическата активност и хранителния режим ще ви дадат необходимата яснота за това къде сте в момента, къде сте били, накъде отивате. Може да видите как нашите читатели водят свои дневници във форума ни мисля, че това помага значително на постоянството и дисциплината, тъй като едно е да тренирате сами със себе си, друго е хиляди души да имат възможността да ви проследят „какви ги вършите".

Разпределете правилно времето си за спорт

Както и преди бях писал в блога на изданието, горещо ви препоръчвам да подредите времето за спорт първо във Вашия календар, органайзер и други GTD пособия. НО ... бъдете реалисти: ако не обичате да ставате сутрин, едва ли ще заобичате още с началото на обновения ви спортен ентусиазъм.

Да, казахме си, че „ние можем", но не се подлагайте на екстремни, бих казал, режими веднага. Запишете тренировките си в това време, което е най-удобно за вас и Вашите ангажименти, но същевременно и не тогава, когато сте уморени от емоциите през деня и имате сили само за кратък сериал на дивана.

Бъдете абсолютно наясно колко време ви е необходимо да се организирате (някои се преобличат за 5 минути, други за 15) и да направите своята тренировка без излишно размотаване и сладки приказки с приятели. Току виж вместо отбелязаните 2 часа и 30 минути, са ви нужни около 90. Гот е, когато времето се оптимизира в наша полза.

Отговорих, намерих спорт за мен, разписах си времето. Не мога да намеря с кого да тренирам?

Разбирам, понякога е наистина скучно да се тренира сам. Социалният контакт не е никак маловажен, но не е фактор, който да ни откаже от спортуването. С риск да се изразя грубо, крайниците ви се управляват от Вас, не от партньора.

Тренирах няколко години сам, като в допълнение минавах два квартала, за да стигна до спортния център. Тогава открих предимството на MP3 плейъра. Давам ви го като пример, сега техниката напредна, има вероятно по-подходящи аналози.

Ако пък Ваш приятел или приятелка все не може да се амбицира и да се включи към инициативата Ви, изпратете този материал - много е възможно да помогне значително.

Никога не се предавайте!

Докажете, че може да управлявате себе си. Не пренебревайте собствената си физическа форма за сметка на субективни фактори през деня. Просто запомнете стъпките:

 • Отговорете на въпросите горе и намерете спорта за Вас
 • Тренирайте редовно, комбинирайте различни тренировки
 • Поставете си цел и я постигнете!
 • Нека спортът не липсва в седмичната ви програма повече
 • Бъдете реалисти и се старайте да постигнете повече за по-малко време в тренировката
 • Отговорност и дисциплина
 • Вие сте мениджърът на тялото и духа ви - управлявайте, управлявайте!
Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow