Котешки нокът (Cat's claw)

Алкалоиди от тропика в помощ на здравето

Медицината отдавна познава ползите на алкалоидните фитохимикали. Хомеопатията и фитнеса са свързани от по-скоро. Това става чрез навлизане и утвърждаване ролята на ергогеничните фитохимикали като постоянни съставки из етикетите на множество модерните спортни храни. В тази статия ще разберете повече за Котешкия нокът и ползите, които неговите алкалоиди носят със себе си.

Котешки нокът (Cat's claw)

Какво е "Kотешки нокът"?

Така наричат растението Uncaria tomentosa. Котешкият нокът е лиана, която вирее в тропическите зони на Централна и Южна Америка. Растението се вие по дърветата, достигайки до 30 метра дължина. По него растат шипове със завита форма като нокти на пантера. Оттам идва и името "Котешки нокът". 

Има две разновидности на лияната, като и двете са наричани Котешки нокът: Uncaria tomentosa (U.t.) и Uncaria guianensis (U.g.). Двете растения имат различни хомеопатични функции, като U.t. е по-подробно медицински изследваната разновидност на Котешкия нокът. Двете растения съдържат различни фитохимикали, които носят биомедицинки ползи и се добиват чрез извличане на екстракти от корите и корените им. 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Котешкият нокът?

Разновидността Uncaria tomentosa проявява имуностимулиращ ефект, а разновидността Uncaria guianensis се ползва при лечение и профилактика на оастеоартрити. От полза за спортуващия човек е най-вече първата разновидност, ето защо ще се спрем на нейните функции. 

Котешки нокът от разновидност Uncaria tomentosa (U.t.)

Тази разновидност съдържа две различни групи фитохимикали от групата на алкалоидите, по-специално пентациклични оксинадолни алкалоди (ПОА) или тетрациклични оксинадолни алкалоиди (ТОА). Групите имат различни въздействия върху тялото.

Пентацикличните оксинадолни алкалоди (ПОА) имат основно подсилващи имунитета функции:

  • подсилват имунната система, като унищожават много от паразитните щамове бактерии, живеещи в храносмилателната система
  • подпомагат Т-имунните клетки, за които има данни, че са с по-ниски нива при активно спортуващите
  • увеличават ефективността на макрофагите (тип имунни клетки)
  • увеличават антираковите способности на имунната система
  • подобряват общата способност на тялото да се справя с вирусни инфекции

Тетрацикличните оксинадолни алкалоиди (ТОА) от своя страна подтискат функциите на ПОА и водят някои негативни за здравето ефекти:

  • намаляват или изобщо премахват имуностимулиращите ефекти, оказвани от ПОА в зависимост от съотношението на концентрациите на двата фитохимикала
  • забавят скоростта и силата на сърдечния ритъм, което може да доведе до аритмия, гадене, световъртежи, болки в главата и седативни ефекти
  • оказват превентивен ефект при хора с високо кръвно, застрашени от инфаркт

Други положителни за здравето ефекти: има предположения, че Котешкият нокът проявява антиоксидантна активност и други за това, че подобрява оплодителните способности при мъже. 

Има ли странични ефекти и противопоказания на Котешкия нокът?

Има две групи възможни странични ефекти: причинени от ПОА и причинени от ТОА. ПОА предизвикват свръх имунни реакции при някои хора с алергии. ТОА подтискат сърдечната дейност. 

Повечето производители не премахват тетрацикличните оксинадолови алкалоиди от екстрактите с котешки нокът. Най-добре търсете на етикета на продукта уверение за % съдържание на ПОА и ТОА алкалоидни групи, защото само така ще сте по-сигурни за своето здраве.

Кой и в комбинация с какво не бива да приема Котешки нокът?

Бременни жени или кърмещи майки. Деца на възраст под две години. Хора с присадени кожа или органи.  Хора с автоимунни заболявания (алергии), проблеми с кръвосъсирването или туберкулоза също не бива да употребяват билката. 

Не е желателно да се взима Котешки нокът в комбинация с ваксини, хормони или инсулин. Не приемайте Котешки нокът с азотни буустъри, в случай че страдате от ниско кръвно налягане. 

Какви дози са нужни и как се взима?

Концентрациите на алкалоидите в екстракта определят дозите. При 4% концентрация на алкалоиди дозите варират от 250 до 1000 мг/дневно. 

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Най-често котешки нокът се влага в имуностимулатори, антиоксиданти. По-рядко ще го срещнете в някои подобрители на храносмилането. Влага се там, за да премахне патогенните щамове бактерии в стомаха и червата. 

В статията са използвани източници - виж списъка.

Този текст е публикуван на 24.10.2007 и е актуализиран на 09.06.2011.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Седмичен бюлетин от BB-Team

100% полезно съдържание и съвети. 0% спам.

Препоръчани продукти
apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkcalendar-foodcalendar-notescalendar-trainingGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforum-blockforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-new-postforum-recommendforum-subscribeforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle+gym-wizardhabitinstagramleft-arrowlinkedinlogo-smallloss-wizardmailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofilereaction-greatreaction-negativereaction-neutralread-laterreadingright-arrowsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitterTwitterwoman-placeholderyoutube1