Дневен план за навициСвали сега 

Азотен буустeр - да напомпам или не? (втора част)

Ползи и методика на взимане

В първата част на статията обясних накратко какво са азотните буустери и как  действат. Със статията "Прекурсори на азотен оксид" разкрих основните ефекти на най-популярните вещества влагани в този клас суплементи. Време е да осмислим действията на конкретните формули в реални фитнес ползи.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Азотен буустeр - да напомпам или не? (втора част)Ползи от употребата на азотни буустери според типа на добавките

Азотни буустери прекурсори

Азотните буустери прекурсори са добавки, които съдържат като активни вещества само аргинови вносители, т.е. източници на аминокиселината аргинин. Ето защо освен типичните за аргинина свойства, разгледани в специализираните материали, тук ще се спра единствено на напомпващия ефект. Смята се, че взимането на по-големи еднократни дози аргинин преди и след тренировки може допълнително да стимулират кръвоснабдавянето. Ползите от това както следва са:

  • повишен поток на хранителни вещества към мускулните клетки, което предполага ускорено хранене и по-бърз растеж
  • много по-дълготраен визуален ефект на кръвонапомпването, това носи ползи за професионални състезатели и хора целящи  постигане на по-голям визуален обем

Азотни буустери ергогеници

Азотните буустери ергогеници са добавки, целящи подобряване на цялостната фитнес форма чрез въздействие върху редица физиологични и метаболитни фактори, като включват преди всичко аргининови вносители (и техните ползи) и редица подпомагащи формули. Подобни подпомагащи вещества могат да бъдат:

  • Креатинови формули: подобряват възможностите на употребяващите ги да тренират по-тежко от обикновено
  • Стимулатори на тестостерона (например Трибулус): те биват най-често билкови екстракти, които подпомагат производството на собствен тестостерон, което от своя страна подобрява възможностите на взимащите ги да синтезират повече мускулни белтъци. Последното е добре, понеже високият тестостерон и обилното хранене на тъканите се допълват като въздействие. Допълнителен ефект е повишеното либидо при мъже и улеснената възбудимост
  • Антиоксиданти и прекурсори на антиоксиданти: намалява риска от появата на кислороден стрес в следствие на по-тежките и по-продължителни тренировки характерни за спортуващите, които ползват креатинови агенти. Кислородният стрес може да доведе до забавяне на клетъчния метаболизъм, да повреди или дори да убие клетките, които са засегнати. Антиоксидантите са вид грижата за здравето вложена в азотните буустери
  • Тонизатори на нервната система (например кофеин, таурин и др.): използват се за подсилване на "чувството на въздействие". За разлика от много други добавки, азотните буустери буквално се усещат - втвърдяване на мускулите по време на и след тренировка, лека еуфория, чувсвто на иглички по кожата, а по-рядко и леко зачервяване
  • Свободни аминокиселини: допълнителен ресурс за синтез на протеини, който предполага по-добро хранене на тъканите, чрез елиминиране на възможностите за евентуален аминокиселинен недостиг по време на напомпването;
  • Антикатаболни билкови екстракти (най-често вещества от редки и екзотични растения с предполагаеми стимулиращи функции): смята се, че подобряват обменните процеси като стимулират клетъчния метаболизъм и по-този начин намаляват ефекта на стреса.

Консултация с лекар

Напомпващият ефект в следствие увеличаването на азотния оксид води със себе си рискове за хора с проблемно кръвно налягане, болно сърце и/или наднормено тегло. Много от подпомагащите вещества може да окажат разнообразни негативни ефекти при хора, страдащи от най-различен тип заболявания. Възможна е алергична реакция. Най-сигурният вариант е след консултация с личния си лекар, да бъдете изпратен при спортен такъв, който да установи поносимостта ви към дадена формула и то след анализ на рисковете . 

Внимание! С аргинин подобно на всяка друга аминокиселина може да се предозира. Това може да доведе до гадене, диария, безсъние, безпокойство и чувство на слабост. Желателно е да следите общото количество на приеманите аминокиселини и в частност на аргинина за денонощие в случай, че приемате протеин съдържащ свободни аминокиселини или комплексни аминокиселини, както и всякакви други добавки съдържащи свободна форма на аргинин.

Установяване на поносимост

При проверка за поносимост се взема 1/3 от дозата препоръчана на етикета на азотния буустър на гладно с малко вода. Не се взимат никакви други добавки в рамките на 24 часа. Желателно е тестът да бъде проведен под наблюдението на лекар. След установяване на първоначалната поносимост,  обикновено трениращия продължава да взима 1/3 доза в продължение на седмица. При липса на оплаквания се преминава към нормална доза по тъй наречената схема на проследяване на толерантността. Това става в рамките на 2 седмици: първа седмица 1/2 доза, втора - 1  нормална (препоръчвана на опаковката) доза. 

Кой не трябва да приема 

Ако страдате от ниско или високо кръвно налягане, диабетик сте или имате сърдечно съдови заболявания, гастроентерологични проблеми или силни алергии, обезателно консултирайте избора си на азотни буустери с личния си лекар. Бременните и кърмещите жени не бива да приемат азотни буустери. Като цяло добавките от този клас са предназначена за активни и обезателно здрави спортисти във възрастовата граници от 18 до 50 години.

Дозите, както пише или както ми хрумне?

Поради разликите в съдържанието на различните азотни буустери, най-добре е да следвате препоръките на етикета за дозата и начина на прием. Буустерите прекурсори, които не съдържат подпомагащи вещества, най-често се пият 30 до 45 минути преди тренировка с малко вода само в тренировъчни дни. Обогатените с креатин монохидрат азотни буустери най-често изискват двоен прием преди и след тренировка при поне поне 6 часа разлика. При тях е желателно да се следи дневния прием на вода да не пада под 3,5 литра. Някои обогатени с креатин и трибулус буустери се пият периодично за 10-12 седмичен период и прекъсване от две до четири седмици. При някои от комбинираните ергогенни азотни буустери се предлага всекидневна употреба в продължение на триседмичен период, последван от седмица почивка. Не е добра идея да превишавате предписаните на опаковката дози. Всъщност лоша идея е!

Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow