Дневен план за навициСвали сега 

Пъстърва - царицата на речните риби

За любителите на опушени и крехко изпечени риби

В случай, че още не сте купили риба за Никулден или пък сте зажадняли за качествен и вкусен източник на протеин, може би ще опитате пъстърва. В статията сме Ви приготвили интересна информация за историята, видовете и състава на пъстървовите риби. След като Ви създадем апетит, остава само да изберете рецепта.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Кафява <a href=пъстърва" title="Кафява пъстърва" width="240" height="300" align="right" />

Кратка история на пъстървата

Рибите от семейство Пъстървови са естествено разпространени в три континента: Северна Америка, Европа и Азия. Отделени екологично в процеса на еволюцията те са дали началото на много разновидности и подвидове пъстърви. 

Новата история на пъстървата започва с появата на риболова, а в последствие и на спортния риболов. Пъстървата има честта да е първата изкуствено развъждана риба в света. В днешно време пъстърва може да се намери по два начина: със спортен риболов или замразена в магазина, като разликата е в това, че последната е изкуствено развъдена. 

Какво представлява пъстървата?

Името пъстърва се споделя от три рода на семейство Пъстървови риби. Те имат някои морфологични разлики, живеят в различни местообитания и са приспособили свой начин на живот.

Като цяло Пъстървата е риба, която живее в студени речни и езерни води, а при някои видове като част от жизнения цикъл се наблюдава живот и в солена приморска вода. Повечето пъстърви са хищни риби.

Животът на планинската мигрираща пъстърва минава в почти постоянно пътуване. Тя се ражда, израства по течението на реките и когато узрее се връща обратно до родното си място. Това са горните, студени течения на реките или високопланинските езера. Там тя отива, за да хвърли хайвер, а при някои разновидности и да умре. Смъртта й осигурява хранителни вещества за бъдещото поколение. По време на това изключително пътуване пъстървата изгражда силна мускулатура, която й позволява да плува срещу теченията на реките.

Съществуват разновидности на езерни пъстърви, които мигрират изключително ограничено и имат сравнително дълъг живот (до седем години), като достигат огромни размери в сравнение с езерните си събратя (до 30 кг.). 

Друг жизнен цикъл се наблюдава при соленоводните пъстърви. Почти през целия си живот те живеят в солена морска/океанска вода и навлизат в реките ограничено, но достатъчно далече, за да хвърлят хайвер. 

Познат е и един немигригращ, но изчезнал вид пъстърва - сребърната пъстърва. Тя обитавала няколко езера в Ирландия и се срещала до 1960 г. Причината за изчезването и е изкуственото внасяне  на чужд за езерата вид бързо растящи хищни риби. 

Видове пъстърви

Без да навлизам в биологична систематика на пъстървите ще се спра на няколко, които можете да си купите и приготвите лесно дори и в България.

Дъговидна пъстърва - най-разпространената в Северна Америка пъстърва. Среща се в две разновидности: същинска дъговидна и стоманеноглава. Първата варира между 25 до 65 см. в дължина, а втората - между 50 до 100 см. Същинската дъговидна има по-ниско тегло два до седем килограма, а стоманеноглавата достига до 10 кг. Стоманеноглавата има по-богато на протеин и по-бедно на мазнини месо, но същинската дъговидна е набедена за по-вкусната от двете разновидности.

Охридска пъстърва - скъпа деликатесна пъстърва, среща се изключително в района на Охридското езеро, Македония което е съвсем наблизо. Размерите й варират от 20 до 60 см. с тегло до 15 кг. 

Кафява пъстърва - най-разпространената в Европа пъстърва. Известна е още като балканска речна пъстърва. Най-често с дължина около 40 см. Този вид пъстърва може да достигне до тегло до 20 килограма, като средно е около 1о. 

Тъмна ручейна пъстърва - дребна и деликатесна за Европа пъстърва. Развъжда се в студените планински райони на Северна Америка. Отличава се с малък размер (около 20-25 см.), ниско тегло (около 1-2 кг.) и тъмно маслинов цвят на люспите. 

Видове продукти от пъстърва

Пъстървата предлага свежо и богато на протеин месо, малко количество рибна мазнина, съдържащо омега-3 мастни киселини и хайвер пълен с витамин А. Различните видове от трите рода на семейство Пъстървови имат различно съдържание на мазнини и протеини в състава на месото и хайвера си. Най-често мазнините са до 6% а протеините в рибното месо около 18-20%.

Хранителен състав на Дъговидната пъстърва

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр:

Продуктвода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр фибри/гр

Пъстърва,
Дъговидна от развъдник

72.73138
20.875.400
59  0

При различните видове от семейство пъстървови имат различен витаминен и минерален състав, затова няма да се спираме подробно на тези характеристики.

Как да изберем и как да съхраним пъстървата?

На пазара можете да закупите пъстървата прясна, опушена или замразена според сезона и местообитанието Ви. Замразената бива цяла, с премахнати опашка и перки (а понякога и глави) или филетирана и обезкостена.

Ако сте нови в пазаруването на скъпи рибни продукти, потърсете да закупите прясна (жива) пъстърва, а ако не намерите - замразена пастърва с перки и глава. Гледайки снимката им (според избраният вид) ще имате по-голям шанс да получите точно това, за което вярвате, че плащате. 

Идеи за приготвяне

Печена в обвивка (5-12 минути):

  • в метално фолио на умерен фурна 
  • в  листа/специална хартия на умерена фурна
  • в листа/фолио на слаб огън

Прясно опушена (15-20 минути):

  • вързана над огън във фолио

Печена (4 до 10 минути, според дебелината на филето):

  • филетирана на скара
  • филетирана в йенска тенджера
Пушено филе от пъстърва - консумира се като мезе, в комбинация с вина

@ Препоръчваме ви да опитате Печено филе от пъстърва в чеснов сос и магданоз!

Пъстървата има нежна кожа и няма нужда да се обезлюспява. Това допринася за лесното и филетиране с нож за обезкостяване.

  • Диетолозите напомнят, че за по-пълноценно хранене се нуждаете от прясна зеленчувкова гарнитура в допълнение към рибното блюдо.
  • Кулинарите съветват, да запазите месото на рибата крехко и леко алангле, за да не нарушите деликатния й вкус.
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow