Тънкa пица за микровълнова фурна

Вкусно, калорично и практично

Научете за кого може и за кого няма как да бъде полезна тънката пица! Предмет на статията е собственоръчно приготвената на микровълнова печка пица с тънка тестена основа, а не полуфабрикати и традиционни рецепти от пицарии.

Тънкa пица за <a href=микровълнова фурна" border="0" height="200" src="https://bbteamcdn.com/content/originals/2347_300.jpg" width="300" />

Какво влиза в понятието тънка пица?

Това са пици с изключително тънък блат (тестена основа), чийто вкус акцентира върху плънката. Съвременните технологии дават възможност за тестени основи, които може да се пекат бързо и същевременно да не се ронят при консумация. Тънката пица е ястие, което може да направите в рамките на 5 до 20 минути. Колкото по-добро е тестото и по-мощна микровълновата фурна, толкова по-бързо става пицата. Добре е фурната да има мощен грил. По скорост на приготвяне вкусната пица отстъпва на сандвичите и зеленчуковите джобове, затова пък е далеч по-вкусна.

Видове пици с тънък блат

Според тестото пиците биват:

 • с класическо тесто "Фокачи" - изпича се по-бавно (15-20 мин.) и бухва повече;
 • с бутер тесто - изпича се бързо (10-12 мин.) и бухва умерено;
 • със специално полуготово тесто или готова основа за микровълнова - пицата се приготвя за 5 минути.

Според формата на пицата:

 • отворена (кръгла) - подходяща е за по-голямо количество плънка;
 • затворена - количеството на плънката тук е ограничено;
 • "тестено легло" - двойно завита в периферията, тя позволява готвене с повече яйца и меки сирена, а ръбът пречи на разливането им.

В кои базови диети може да включите тънка пица?

Наличието на около 50% бързосмилаеми въглехидрати в тестената основа на пицата я поставя в услуга на диети за покачване на тегло. Нискокалоричните, високопротеинови варианти може да се ползват и в диети за поддържане на форма, стига рецептата да е добре подбрана. Тестото е бедно на фибри, мазнини и протеин. Тези вещества трябва да се набавят от плънката и соса.

Диети без пица:

 • Ниско въглехидратна диета (НВД)
 • Високо мазнинна-Ниско въглехидратна диета (ВМ-НВД)
 • Високо протеинова диета (ВПД)
 • Кетонна диета (КД)

Диети с пица:

 • Високо въглехидратна диета (ВВД) - ниско маслени рецепти
 • Равномерно балансирана диета (РБД) - високо маслени и ниско маслени рецепти
 • Ротационно хранене (в дните с въглехидрати) - високо маслени и ниско маслени рецепти

Основни компоненти на тънките пици

Пицата се състои от два основни компонента: тестена основа (блат) и плънка. В добавка към пиците се поднасят сосове с воден, млечен или маслен характер, подправени с ароматни подправки.

Тънка тестена основа

Класическа основа
Пример за популярно и лесно за приготвяне тесто за пици и питки е "Фокачи". Уви, най-вероятно ще се наложи да го приготвите сами.

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. сурово базово тесто за пици "Фокачи":

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр  фибри/гр
Тесто "Фокачи"
(сурово)
40 258 6.3 4.7 48 0 1.7 0


След изпичане губи до 25% от влагата си и в случай, че бъде премерена тогава, пицата ще е по-калорична и с различен количествен състав. За 100 гр. тесто това е загуба от около 10 гр.

Полуготово тесто или блат
Те са дебели и имат нужда от допълнително разточване. Ако тестото е замразено се изисква допълнително време за размразяване. По-подходящи за бързата кухня са частично готовите и охладени теста - тях трябва само да разточите по-тънко (0,5 см.), да посипете плънката и да сготвите.  

Бутер тесто
За разлика от полуготовото и класическото тесто, охладеното бутер тесто не се разточва. Парчета от него се изрязват, леко се завиват в краищата и служат за основа. В микровълнова фурна то не бухва, както би се надуло при стандартна фурна. Добрата новина е, че е плътно и еластично, и не се дроби по време на консумация. 

Плънка 

Освен вкус, плънката внася качествени компоненти, които липсват в блата: бавни въглехидрати, фибри, белтъци, мазнини и минерали. Важна роля на плънката е да придава екстра обем, което допринася за засищащата стойност на блюдото. Това важи в по-голяма степен при пицата с тънък блат, понеже тегловната част на плънката може да достигне до 250 гр. в сурово състояние за 100 гр. тестено парче. Подборът й в ястие с ограничено тегло е от изключителна важност, поради ограничената площ. Плънката на пицата може да бъде от твърди или меки храни. Начинът на подреждане тук е ключа към създаването на блюдо с диетично балансиран състав. Първо трябва да сложите меките зеленчуци, а след тях твърдите. Посипвате с твърди сирена, меса и чак тогава добавяте меки сирена и яйца. Ролята на последните е, след разтапяне и обратно изстиване, да стегнат цялата плънка в компактен пакет.   

Протеинови и маслени плънки

Твърди:

 • пушени и готови за консумация меса;
 • шунки;
 • твърди сирена;

Меки:

 • кашкавал и меки сирена
 • извара
 • топени и пушени сирена;
 • риба Тон;
 • яйца;

Въглехидратни плънки

Най-общо казано, това са ниско скорбялни зеленчуци и зърнени храни. В това число влизат картофи, зелен грах, сладка царевица, моркови, домати и др. Понеже комбинацията тесто-картоф е рядко приемлива за вкуса, а и понеже бързите въглехидрати, съдържащи се в тях, не внасят "полезност" в пицата, ви съветвам да ги изключите от плънката.

Зеленчукови плънки (фибри, минерали и обем)

Твърди и зърнести:

Меки:

Сосове

Служат за допълнителен източник на полезни мазнини. Най-практични са воднистите сосове. Те се добавят непосредствено след приготвяне на пицата. За 2 парчета пица са достатъчни 30 мл. сос, които ще приготвите изключително бързо. 1 с.л. зехтин или друг вид студено пресовано олио + 2 с.л. вода. В тях разтваряте подправките: майорана, риган, босилек, пипер, чубрица и сол. След разбъркване поръсвате пицата.  

Кога може да хапнем тънка пица? 

Блатът на пицата е точно толкова калоричен и богат на въглехидрати, колкото и белия хляб. Най-подходящото време за консумация са часовете около обяд, където може да проведете дори късна закуска.

Ако желаете, споделете с нас своята любима рецепта за пица с тънък блат, направете го във форума ни за рецепти.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1