Дневен план за навициСвали сега 

Микровълновата фурна - приятел или враг в кухнята

"За" и "против" нейното използване

Направили сте прекрасен избор: микровълновата фурна (наричана още микровълнова печка) е добро допълнение към техниката във всяка кухня. Опознавайки я по-добре, вие ще можете да използвате пълноценно вашия нов уред за затопляне на вече приготвени ястия, за размразяване на продукти, а и за приготвяне на нови ястия. Очевидното предимство на микровълновата печка в сравнение с другите е, че тя пести време и енергия, а и дава възможност ястията да се приготвят в същите съдове, в които се сервират. Но от друга страна възниква въпросът доколко безопасна за здравословното състояние на човека е храната, приготвена на микровълнова фурна и променя ли се нейният състав?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Микровълнова печка

Сър Пърси Спенсър - самоукият инженер

Сър Пърси Спенсър е член на Американската академия за наука и изкуства, на Института за радиоинженери, има степен Д-р хонорис кауза към Техническия университет на Масачузетс, автор е на над 150 различни патента и е награден с най-високото отличие на Щатската флота. Без съмнение той е един от най-големите откриватели на нашето време. Роден на 19 юли 1894 год. в Холандия, Пърси Спенсър загубва рано своите родители и едва 12-годишен започва работа. През 1920 год. постъпва на работа в Raytheon Company, където случайно открива по-ефективен способ за производство на магнетрони за радари. Достига до извода, че тези магнетрони загряват храната и водата сравнително бързо и могат да бъдат използвани за термична обработка на продуктите. През 1946 год. на пазара е пусната първата микровълнова печка с размери 1 м на 1.2 м, с тегло 120 кг и цена 5 000 $. Само няколко години по-късно - през 1967 год., фирмата, пуснала в производство първата микровълнова печка, започва да предлага такива, но вече с портативни размери и цена само 500 $. Днес микровълновите фурни изпреварват по продажби газовите уреди и все повече домакини, убедени в достойнствата на тези електроуреди, ги превръщат от луксозни вещи в необходимост и част от ежедневието благодарение на тяхната икономичност и практичност.

Какво знаем за микровълните?

Характерно за микровълните е, че те притежават различна способност за проникване през различните материали и вещества. Което е от първостепенно значение при избора на съдове за готвене в микровълновата печка. Тези вълни преминават през съдове от стъкло, порцелан, керамика, през материали от типа на аркопал, картон, хартия, почти без загуба на енергия и без да ги нагряват. Но подложени на продължителна термична обработка, те се затоплят, защото горещата храна отдава топлина на съда, в която е поставена. Което означава, че готварските ръкавици и кърпата трябва винаги да бъдат под ръка на домакинята. Микровълните обаче не могат да проникват през метал, защото се отразяват от неговата повърхност. Ястията, поставени в метален съд във фурната, остават студени. В същото време фактът, че микровълните се отразяват от някои материали, има своите предимства: защитава от прегряване някои чувствителни детайли. Изключение правят алуминиевите съдове за дълбоко замразяване. Те могат да се поставят в печката, но само ако предварително е махнат капакът и тяхната височина не превишава 3 см. Освен това тези съдове в никакъв случай не бива да докосват стените на печката. Съдове от оловен кристал, порцелан с метални кантове или украшения също не могат да бъдат използвани.

Важно е съдовете, които се използват, да нямат пукнатини, защото в печката могат окончателно да се счупят. Причината за това е водата, която остава в пукнатините при измиването - тя се нагрява и буквално взривява съда.

Микровълновата печка е идеален помощник при:

 • Затопляне - предварително приготвените ястия, храната в чините и напитките идеално се затоплят с помощта на микровълните. Това е особено ценно, когато трябва бързо да се претопли храната. Необходимо е съдовете да бъдат добре захлупени, за да може ястието да се затопли бързо и равномерно. Ако нямате подходящ капак, можете да използвате чиния или пергаментова хартия. Не поставяйте капак, когато претопляте панирани блюда или други, на които има препечена коричка, за да можете да я запазите. При затопляне на голям обем храна трябва периодично да я обръщате. Микровълните са особено полезни при разтопяване на масло, шоколад, желатин или различни глазури.
 • Размразяване - в микровълновата печка можете да размразявате и да затопляте или да размразявате и да готвите едновременно. Отделната позиция за размразяване дава възможност да се създаде подходящ режим за обработка на продуктите, само е необходимо те да бъдат добре разпределени. Кулинарните специалисти съветват да не размразявате продуктите докрай. Краят на процеса на размразяване може да приключи извън фурната.
 • Приготвяне на ястия - съществуват редица кулинарни издания, които предлагат бързи и лесно приготвящи се гозби, които, освен че пестят време, са и доста вкусни. Необходимо е само да бъде съобразено времето за приготвянето на продуктите, за да не бъдат сурови след това.

Внимание: микровълните могат да бъдат опасни!

"Микровълновите печки могат да бъдат опасни за здравословното състояние на човека и особено за децата" - твърди американско издание, позовавайки се на факта, че всяка микровълнова фурна създава микровълни, които "бомбардират" молекулите на храната, а създаващото се трептене ги принуждава да се загряват. Това от своя страна води до промяна в състава на храната. Опасността при децата се крие в това, че някои аминокиселини, които влизат в състава на млякото, се преобразуват в d-изомери, за които се  смята, че са невро- и нефротоксични. Голяма част от децата се хранят с адаптирано мляко, което губи и малкото си ценни съставки при микровълнова обработка (според изследване, проведено в САЩ през 1992 год.). Учени твърдят, че приемът на храна, подложена на микровълново лъчение нанася вреда на организма, изразяваща се в по-висок холестерол и нисък хемоглобин, спрямо същата храна, приготвена чрез друга термична обработка. От друга страна, микоровълните, които излъчва магнетронът, са с честота 2 450 MHz, което в честотния спектър попада в радарния обхват на UHF телевизионните канали, т. е. те са далече от опасните йонизиращи лъчения. Опасността идва от повишаващия температурата ефект, който в определени случаи може да бъде критичен за някои човешки тъкани (напр. очи, стомах, пикочен мехур и тестиси). Все пак не може с абсолютна категоричност да се определят допустимите нива на облъчване с микровълни и кога те се превъращат в биологичен риск.

Някои научни доказателства...

 • Изследване, проведено през 1992 год. (Raum & Zelt), твърди, че въвеждането на енергия и молекули в човешкото тяло, към които то не е привикнало, оказва по-скоро вреда, отколкото полза. Това е така, защото храната, подложена на микровълнова обработка, съдържа енергия и молекули, които не са присъщи за храната, подложена на друга термична обработка.
 • Dr. Hans Ulrich Hertel (1991 год.) заедно с учени от университета в Луизиана публикуват изследване, според което готвенето в микровълнова фурна е с много по-голям риск за здравето на човека, отколкото използването на обикновена готварска печка. Той твърди, че тези уреди денатурализират храната, като оказват канцерогенен ефект върху кръвоносната система на човека.
 • В своята книга "Ефекти от готвенето в микровълнова фурна върху здравето"д-р Лита Лий твърди, че от всяка микровълнова фурна изтича електромагнитно лъчение, което уврежда храната и преобразува вече готовите субстанции в опасни органични продукти.

При друго изследване, проведено в Русия, са получени следните резултати:

 • Микровълновото облъчване на месо води до образуването на известни канцерогени;
 • Мляко в комбинация със зърнена закуска, приготвено в такава фурна, води до преобразуването на аминокиселините във вредни продукти;
 • Размразяването на замразени плодове е свързано с преобразуване на глюкозата в канцерогенни съставки;
 • Канцерогенни свободни радикали се формират често и в кореноплодни зеленчуци, подложени на микровълново лъчение.

Руските учени също доказват подчертано структурно деградиране на тестваните храни, което води до понижаване на питателната им стойност от 60 до 90%. Факт, свързан с понижено количество на витамините В, С и Е, както и други полезни съставки.

Вярно е, че съществуват достатъчно противоречиви теории "за" или "против" използването на микровълновата фурна, но не бива да забравяме, че все пак живеем в 21 век - време на високи технологии и стандарти. Тези уреди са устроени така, че почти не излъчват микровълни извън защитния си кожух. Да, вярно е и че променят състава на обработваните продукти, но, реално погледнато, всички други кулинарни методи за приготвяне на храна го правят. И ако все пак сте решили да не се лишавате от този универсален уред, ето няколко полезни съвета:

 • Не пускайте печката празна;
 • Не използвайте уреда, ако вратичката е повредена;
 • Винаги стойте на поне 30 см от работещата микровълнова фурна;
 • При приготвяне на ястия във фурната не използвайте живачни термометри;
 • Ограничете използването на сол, тъй като този уред засилва вкуса на ястието;
 • Намалете и количеството мазнина, защото микровълновата печка притежава способността да готви с мазнината на самите продукти, което пък от своя страна означава, че значително можете да намалите количеството калории за деня;
 • Редуцирайте използването на алуминиево фолио. За предпочитане е да си набавите специално фолио за микровълнова печка;
 • Бъдете внимателни, за да не постигнете ефекта на "гърмящата вода" или "яйцето бомба". Несъмнено всеки, използващ често този уред, е попадал в ситуация, при която е прекалявал със затоплянето на чаша чай или кафе и тя експлодира. Ако използваме обикновен котлон, най-долният слой се загрява най-бързо, след което при разбъркване течността се темперира. При микровълновата фурна обаче почти целият обем се загрява равномерно, не се образува пара и течността експлодира дори при незначително разклащане. Това може да бъде изключително опасно и да доведе до поне втора степен изгаряне. От друга страна, ако се опитате да сварите яйце в микровълновата фурна, непременно трябва да отчетете факта, че 95% от съдържанието на яйцето е вода. За да не попадате в ситуация, при която съществува реален риск сериозно да се нараните или да се наложи да почиствате дълго време полуопечен белтък и жълтък, си осигурете ръководство за експлоатация, в което можете да намерите подробни препоръки с времената за оптимално загряване на различните продукти.

Използвани източници

 • micro.nebelservice.com
 • "Модерна кухня" - ИК "Колхида", Враца
Още съдържание по темата
Научи-се-да-готвиш-малките-хитрини-в-кухнята-част-II
Научи се да готвиш: малките хитрини в кухнята, част II

Яйца, авокадо, банан (+ рецепта)

Научи-се-да-готвиш-пилешко-със-сладки-картофи-и-зеленчуци
Научи се да готвиш: пилешко със сладки картофи и зеленчуци

"One-pan" рецепта за бърза и вкусна вечеря

Научи-се-да-готвиш-питателно-къри-с-нахут-и-червена-леща
Научи се да готвиш: питателно къри с нахут и червена леща

"One pan" рецепта за вкусно, питателно и радващо сетивата ястие

Как-и-защо-да-си-правиш-супер-шейк
Как и защо да си правиш супер шейк
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow