Дневен план за навициСвали сега 

Каваратаке (Кориолус) - красива и животворна

Най-добрият източник на Полизахарид Крестин (PSK)

Каваратаке е една от онези многоцветни гъби, които растат почти навсякъде по корите на дърветата в България. Със сигурност сте я виждали, а като деца може дори да сте си играли, ровейки с пръчка в нея от любопитство. Иначе казано, ровичкането си заслужава. Интересното откритие обаче се забелязва едва с микроскоп. Става дума за една голяма молекула с много силни противоракови свойства.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Каваратаке

Какво е Каваратаке?

Каваратаке е японското име на Trametes versicolor, известна и като Coriolus versicolor. Това е дървесна гъба, растяща широко в Европа и останалата част на света. На български език гъбата най-често бива наричана Кориолус. Латинската дума "versicolor" значи "многоцветна", което подсказва, че каваратаке се среща в най-различни цветове и разцветия, някои от които действително правят гъбата уникално красива.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Каваратаке?

Съставка, на която Каваратаке дължи своята слава, се нарича с комерсиалното име полизахарид крестин, по-краткото полизахарид-К  или най-краткото "PSK", като съкращението идва от polysaccharopeptide krestin (на някои места го изписват polysaccharide kureha). Активната молекула, която за кратко по-надолу ще наричам крестин е протеогликан, сложна молекула изградена от аминокиселини и монозахариди. Голямото количество крестин, съдържащо се в гъбите Кориолус, както и лесното им култивиране я правят предпочитана суровина за добив на ценната съставка.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Крестинът?

Резултатите на многобройни изследвания, проведени върху действието на крестина, му придават качества на мощен имуномодулатор и стимулатор на различни имунологични функции. В традиционната медицина на Китай гъбата Каваратаке се бере, суши, мели и се използва като чай. На въпросната гореща напитка се придават чернодробно-профилактични свойства, твърди се че има благотворен ефект върху белодробни възпаления, както и че действа общо-стимулирaщо върху здравето на тялото и духа. В японската традиционна медицина екстрактът от Кориолус е познат най-вече като средство за профилактика на стомашно-чревния тракт, както и срещу рака на дебелото черво.

Модерната медицина има различен поглед към крестина и другите модификатори на биологичен отговор (BRM - функционална група молекули), които се съдържат в каваратаке.

Доказани ползи от приема на екстракт от Каваратаке и по-специални Крестин:

  • Анти-раково въздействие, предпазващо от канцерогенеза действие: Започвам с това, че според изследвания, проведени с животни, изложени на вредна химична среда, крестинът предпазва организмите от образуването на ракова тъкан или значително забавя развитието й. В терапията на раковите заболявания полизахаридът-К отдавна е заслужил златен медал. Той се използва при комбинирани лечения заедно с химио и радиотерапия при редица форми на рака, като: рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на шийката на матката, левкимия и др. Смята се че настрана от имуномодулиращите и имуностимулиращи антиракови способности, крестинът сам по себе си може да атакува туморни клетки, както и практически да намалява и дори да спира разсейките след оперативно отстраняване.
  • Имунен модулатор, имунен стимулатор: Няколко изследвания, проведени върху мишки с нормален и изкуствено подтиснат имунитет показват, че приеманият от тях крестин действително ги предпазва от инфекция с някои видове вируси и бактерии. Смята се, че при здрави хора крестинът подобрява способностите на имунните клетки да се справят с инфекции. При използване с терапевтичен характер при болни от ракови заболявания полизахарид-К повлиява и непрекия имунитет и по-точно производството на специфични маркиращи протеини, които се свързват с мембраните на клетките или капсулите на вирусите, за да подскажат на имунните клетки, че наоколо има нарушител за дезактивиране.

Предположения и недоказани твърдения:

  • Антиоксидант: Възможно е Крестинът да има антиоксидантен ефект, като подобри активността на ензимите супероксид дисмутаза (СОД) и глутатион пероксидаза, чиято роля е да пазят тъканите от разрушаващите въздействия на свободните радикали.
  • Анти-атеросклерозтично действие: Крестинът пази имунните клетки между стените на кръвоносните съдове от свободните радикали и така възпрепятства привличането на "лош" LDL-холестерол към тях. По този начин се намалява от части запушването на артериите от калциво-холестеролни плаки.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на Каваратаке?

Опитите с екстракт от Каваратаке и изолираният Крестин не показват наличие на сериозни странични ефекти. Срещаните нежелани реакции са: кашлица, пигментация на ноктите, констипация или диария. Таблетната форма се понася по-добре от праховата и води до облекчаване на симптомите. Според Японското министерство на здравето и благоденствието, шансът за поява на странични ефекти е изчислен на 1,01% след анализ на лечението на 11300 раково болни. Като цяло Каваратаке екстрактът и Крестинът се смятат за генерално безопасни продукти.

В комбинация с какво не бива да приемаме Каваратаке?

Няма данни за лекарствени взаимодействия. Няма проучвания за влиянието на екстракт от Каваратаке или изолиран Крестин върху кърмачки, бременни жени и деца.

Какви дози е нужна и как се взима?

Въпреки че има статут на хранителна добавка (включително и у нас), приемът на екстракт от Каваратаке следва да се консултира с лекуващия лекар или специалист имунолог. В Япония препоръчваната доза за лечение на ракови заболявания е между 3 до 6 гр. стандартизиран полизахарид-К дневно. Дозата предписвани за профилактика на имунната система при хора с имунна депресия, хронични вирусни заболявания (например: хепатит, СПИН, херпеси и пр.) е 3 гр./ден. 

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Екстрактът от Каваратаке (Coriolus versicolor) се продава в самостоятелна форма, в комбинация с други имуномодулатори като Шийтаке, Рейши. Пречистеният полизахарид-крестин може да бъде намерен във формулите на различни имунопрофилактични лекарства за лечение на рака. 

Използвани източници

  • wikipedia.org
  • "Prescription for Herbal Healing: An Easy-to-Use A-Z Reference to Hundreds of Common Disorders and Their Herbal Remedies ", Phyllis A. Balch, CNC. ISBN: 0-89529-869-4
Още съдържание по темата
Griffonia-simplicifolia-5-HTP
Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Н-ацетил-цистеин-NAC
Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Глутатион-Glutathione
Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Колаген-оправдана-ли-е-цената-за-нашите-стави-и-кожа
Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow