Дневен план за навициСвали сега 

Треньорът, спортните цели и вие

Няколко съвета как да намерите точния за вас човек

Тази статия е написана за фитнес новаците, средно напредналите фитнес любители, професионалистите и техните треньори. Ролята й е да изясни, да внесе ред или да напомни или за всеки го по нещо. Приятно четене!

Какво ще научиш?

Треньорът, спортните цели и ВиеСпортното начало

За абсолютните новаци във фитнес залата всички движения си приличат, това е един странен и непознат свят и нещата остават така дори и след шест месеца тренировки по схема. Това, което се променя с натрупването на практически опит у начинаещия, е чувството, че тренировките, които прави редовно (в големия процент) са подобрили собственото му тяло.

До тук добре, но с какво са го подобрили? Има много начини едно тяло да бъде усъвършенствано, но дали резултатът е задоволяващ в крайна сметка решава човекът, който го ползва. Затова е важно тренировъчните цели да бъдат определени в самото начало.

Спортни цели и собственото физическо преоткриване

При подреждането на целите в непрофесионалния спорт човек трябва да съобрази най-вече личните си амбиции. В самото начало всички искат да изглеждат и да се чувстват по-добре. Колкото по-напред в развитието си отиват младите спортисти, толкова по-точно дефинирано става прицелването и думите "по-добре" започват означават нещо конкретно, а "правя", "чувствам" и "изглеждам" накланят физическото развитие в една или в друга посока. Генерално целите се разделят в три основни плоскости, продиктувани от обективни и субективни фактори и критерии:

  • Визуални критерии или по-добър външен вид спрямо стандарт от мерки, собствен стандарт или съществуващ модел;
  • Сетивни критерии или подобряване в усещанията за енергичност, повишаване прага на умората, жизненост, било то в ежедневието или като част от спортна практика;
  • Обективни критерии извън спортиста или начина, по който той взаимодейства с предмети и въздействия от околния свят като тежести, други хора (в контактни спортове), контрол над собственото тяло, контрол над спортни атрибути (футболна топка, баскетболна топка, стик за голф и т.н).

Във връзка с по-горната дефиниция целите трябва да се разделят на конкретни и общи цели:

Общи цели

  • Подобряване на общия външен вид;
  • Подобряване на общото състояние на жизненост;
  • Подобряване на общата физическа подготовка (трудно дефинируема, но измерима промяна).

Конкретни цели

  • Подобрение в определени мерки и обиколки;
  • Подобряване на аеробния капацитет, на силата, на силовата издръжливост, повишаване на мобилността, на гъвкавостта и т.н;
  • Подобряване на резултатите в конкретно спортно движение - клек, лег, тяга, скок от място, скок на дължина, спринт и т.н.

Хубавото на фитнеса, тренировките с тежести и спорта като цяло е, че човек може да се прицели в няколко цели едновременно. Лошото е, че няма как да ги постигне едновременно на високо ниво и не може да бъде шампион навсякъде. Затова е необходима лична йерархия на спортните цели, така че винаги да се знае кой критерий води във Вашата спортна програма: дали визуалният, сетивният или обективният.

Без да сте избрали своя отговор, рискувате да попаднете при грешния треньор. Казвам "рискувате", защото дори треньорите да ви тренират като начинаещ, методиките им ще започнат да се различават след първите няколко месеца, водейки ви в една или в друга посока. При равни други критерии средно след четири до шест месеца спортна практика, телата придобиват отчетлива разлика в сравнение с тези на не спортистите. Във всеки следващ месец същите тези тела ще напредват по едни параметри или ще изостават спрямо други в сравнение с други сходни тела, тренирани по различна методика (визуална : сетивна : обективна). Разбира се, при едни хора това ще личи по-добре, а при други по-малко, но разликите са логични и предсказуеми.

"Апетитът идва с яденето, но последното понякога писва?"

Горното изразява нарастващите амбиции на трениращите и по-точно как няма случай, в който да са постигнали дадена цел, без тайничко в мислите си да са си поставили нова, което понякога води до прекомерно надценяване. Разочарованието пък е друг спътник на спортуващия, когато последният се огледа и види, че част от постигнатото (дадена върхова форма) в крайна сметка не му е много полезно в един или друг аспект от личния, професионалния и дори в спортния му живот. За да си спестите разочарования и надценяване, най-добре правете периодични контролни преосмисляния на тренировките си в синхрон с годишния си фитнес план. Когато това е ясно, остава да намерите човек, с когото да го обсъдите, в най-добрият случай това е треньор с опит в това, към което се стремите.

Треньорите по професионални направления

Бодибилдинг инструктор

Това е най-често срещаният професионалист в страната. Изкарал е кратък курс, в който се е научил на малко или нищо, затова пък собствената му бодибилдинг практика и четенето на списания, интернет издания и форуми му е помогнала да изгради практиката си. Може да ви е полезен в първите три до шест месеца спорт, след това най-често сте сами със себе си. Този тип професионалисти ще ги познаете по това, че още след като му поръчате програма за абсолютно начинаещи ще ви даде тренировъчен сплит, разделен по мускулни групи, като няма да забрави да включи упражнения за "основни" мускули като бицепс и трицепс. Това е визуално ориентиран специалист с малко време и/или средно ниво на познания.

Фитнес инструктор

Рядък кадър, наистина. Човек, който е знае и умее да използва кръговите тренировки и ги преподава добре в кратко време. Обикновено е НСА възпитаник, завършил лека атлетика или друг спорт, далече от бокс, борба, щанги, силов трибой и културизъм. При такъв специалист спокойно можете да заведете и възрастен роднина. Той е сетивно ориентиран, но има малко време и/или средно ниво на познания.

Бодибилдинг треньор

Човекът се познава отдалеч, едър за ръста си и доста релефен. Колкото по-симетричен е Вашият бодибилдинг треньор, толкова по-добра е визитката за практиката му, това обаче съвсем не го прави добър професионалист в треньорското призвание. Професионализмът му се измерва по хората, постигнали бодибилдинг успехи или тотална промяна на телесните си обиколки и композиции (тъкани) от зле към фитнес или от нормално към бодибилдинг. Треньорите се различават от инструкторите по качеството на връзката при работа с клиента, заради това, че разпределят професионалното си време върху относително малък брой тренирани. Бодибилдинг треньорите са визуално ориентирани специалисти, но можете да очаквате от тях да ви помогнат и в сетивно отношение, а също да подобрят обективното ви развитие в известна степен.

Фитнес треньор

С физика на лекоатлети и вариращ процент подкожни мазнини, този тип треньори не са спортно ориентирани специалисти. Обикновено фитнес треньорът е бивш фитнес или бодибилдинг инструктор, който е подобрил и е разширил практиката си. У нас сега-засега това не става след преминаване на нива към НСА например, а е строго индивидуално за професионалното развитие на треньора. В най-честия случай треньорите се учат на различни практики едни от други и четат специализирана европейска, руска и американска литература. Що се касае до методиката при фитнес треньорите, тя варира, някои са визуално ориентирани, други имат визуално-сетивни или визуално-функционални критерии за развитието на клиентите си.

Кондиционен или ОФП треньор

Кондиционирането, иначе казано въвеждане на трениращия в активна форма чрез специализирани тренировки по комплексна физическа подготовка, е нова концепция, която подхожда по нов начин към спортуващите. Касае се за методика, водеща трениращите към определен баланс между визуални-сетивни и функционални подобрения, които да ги превърнат в балансирани атлети. Водещ критерии е високата моментна форма, състояние, при което трениращите могат да се насочат към който и да е спорт и да се представят задоволително за непрофесионалисти. Сега-засега са ми известни само две школи, където да работят кондиционни треньори, понеже областта е нова за страната.

Силово-кондиционен треньор

Занимава се с напреднало кондициониране на атлети от средно и високо ниво. Много професионални спортисти и хора с активни професии се възползват от уменията на този клас треньори, за да подобрят функционалността на телата си в общ план или като част от конкретни мерки. Методиките на силово-кондиционните треньори са обективно-сетивни или изцяло обективно ориентирани, правейки ги като цяло стремящи се към практичността специалисти.

Кой тип треньор е най-добър за вас?

Генерално няма най-добър тип треньор, понеже целите, към които са ориентирани различните специалисти, не са автоматично сравними. Когато избирате треньор, поинтересувайте се от спецификата на нейната/неговата методика. Разпитайте за досегашния му опит, изслушайте гледната му точка за това как виждат развитието ви и тогава вземете решение, което да отговаря на целите Ви. В противен случай, рискувате да скачате от треньор на треньор и да се лутате, заучавайки противоречиви тренировъчни схеми.

Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow