Дневен план за навициСвали сега 

Кои растения помагат за по-здрав сън?

Предложения и съвети за пълноценна почивка

Всеизвестен факт е, че сънят е от жизненоважно значение за човешкия организъм. Той помага да се възстановим от ежедневната ни дейност и да "презаредим батериите". Сънят е изключително важен елемент при изграждането на добра спортна фигура, тъй като се знае, че по време на пълен покой настъпва мускулният растеж.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Растения и сънСпоред последни проучвания около 1/5 от хората по света редовно страдат от безсъние. За съжаление процентът сред българите е далеч по-висок - над 50. Редовно те прибягват до различни лекарствени средства, без обаче да преценяват добре възможните странични ефекти и рисковете от евентуални негативни последици. Съществуват растения, които влияят благоприятно на нашия сън. Кои са най-популярните, най-класическите и как действат спрямо него?

Ето няколко предложения как да почивате пълноценно през нощта, при това природосъобразно. Кажете "сбогом" на безсънието.

Валериана

Популярното тревисто или храстообразно растение от семейство Двусемеделни е известно именно със седативните (успокоителни) си свойства. Валерианата (Valeriana officinalis, Valerianaceae) има дребни цветчета и образува съцветия. От корените на част от различните видове се извличат ароматни масла за използване в медицината и парфюмерията. Разпространен е основно в Средиземноморието, в умерените и студени райони на Евразия и Северна Америка, и в Андите в Южна Америка. Освен че прави съня по-здрав, валерианата скъсява неговата продължителност. Съветът ни при безсъние е да се пие всяка вечер отвара от тази билка в продължение на поне 4 седмици. Важна подробност е, че валериана не трябва да се консумира повече от посоченото. В противен случай тя ще предизвика обратен ефект и нервната система няма да се успокоява, а ще се превъзбужда.

Хмел

Хмелът (Humulus lupulus) е тревисто растение с дължина между 3 и 6 метра. То е с ръбесто, покрито с къси извити шипчета стъбло. По вътрешната страна на подобните на шишарка цветове се намират етерично-маслени жлези. Расте по влажни места из храсталаци и широколистни гори, предимно край реките из цялата страна до 1000 м. надморска височина. Цъфти от месец май до август. Както знаете, цветовете на хмела се използват за производството на бира. В комбинация с други билки той действа благоприятно върху организма при най-различни проблеми и заболявания. Хмелът може да се приема и самостоятелно, но още по-добър ефект върху съня ще има, ако се съчетае с валериана. Освен под формата на отвара, може да се приема и стрит на прах.

Пасифлора

Пасифлората (Passiflora), наричана още "часовниче", "страстниче", "цвете на страстта" и др. е род пълзящи, топлолюбиви растения, които цъфтят в жълто, синьо, червено и много други багри. Произлизат от Южна Америка. Познати са над 500 вида. Размножават се чрез семена и резници. През зимата е необходимо да се прибира на топло. Пасифлората действа едновременно успокояващо, седативно и анксиолитично, т.е. премахва напрежението, безпокойството и стреса и допринася за здравословния сън. В случаи на нервност, приемайте три пъти дневно отварата, а ако проблемът е по-сериозен - две чаши преди лягане.

Маточина

Маточината (Melissa officinalis) е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, растящо в Южна Европа и Средиземноморието. За нейна родина се смятат земите около Средиземно море. Култивира се в много страни на Стария континент и Северна Америка. На височна достига 70-150 см. Листата имат лека миризма на лимон. В края на лятото се появяват малки цветове, пълни с нектар. Те привличат пчели, откъдето идва и наименованието Melissa (от гръцки - пчела). Ароматът се дължи на терпените цитронелал, цитронелол, цитрал и гераниол. Расте из храсталаци и редки гори по тревисти и каменисти места из цялата страна. Маточината е преди всичко известна с противоспазмените си и храносмилатени свойства. Тя обаче влияе и върху съня, възстановявайки здравословния му характер при проблеми. Препоръчително е когато пиете от билката, да я комбинирате с други растения като лечебния лимон, глога и пасифлората.

Глог

Глогът (Crataegus) е род покритосеменни растения от семейство Розоцветни (Rosaceae). Включва няколкостотин вида храсти и малки дървета, разпространени главно в умерените зони на северното полукълбо. Глогът регулира сърдечния ритъм и хармонизира биологическите процеси. Също има седативни ефект върху централната нервна система. При проблеми със съня да се пие 2 или 3 пъти дневно от отварата в продължение на 3 седмици. Препоръчва се комбинация с валериан.

Копър

Копърът (Anethum graveolens) е едногодишно растение с кратък живот, което се използва за подправка на ястия и като съставна част на някои медикаменти. Той има силен аромат и сладникав, парлив вкус. Също има благоприятно въздействие върху съня. 50 гр. семена от копър се варят 15 минути на слаб огън в половин литър червено сладко вино. Сместа се оставя да престои 1 час, след това се прецежда и утаява. Пие се по 2 супени лъжици преди сън.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е вид тревисто растение от семейство Звъникови (Clusiaceae). Силно разклонено е, с голо стъбло, което достига височина между 30 до 70 см. Листата са срещуположни, без дръжки, овално елипсовидни, дълги от 1 до 3 см. Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в съцветие. Тичинките са много, сраснати в основата си в 3 снопчета. Плодът е тригнездна кутийка. Цъфти от май до септември. Народното наименование на билката е "христова кръв" или "христова чудотворка". Събира се в пълен разцвет около 24 юни (Еньовден). В много западни страни се нарича "билка на свети Йоан". Притежава сънотворен ефект, подобрява качеството на съня (включително и при хора, страдащи от безсъние и превъзбуда), не предизвиква усещане за сутрешна сънливост. Не трябва много дълго да се употребява жълт кантарион, чиито компоненти след време се натрупват в организма. Затова той се приема на етапи, а не непрекъснато.

Масаж с етерични масла

Етеричните масла, които се препоръчват срещу нарушен сън, са от следните източници: иланг-иланг, жасмин, лавандула, кедър, розово дърво, мандарина, сандалово дърво, маточина, ветивер, грейпфрут, ливан, дилянка, риган, бергамот. Разреждате в база масло (например в сладък бадем) и слагате няколко капки етерично масло от гореспоменатия списък. След това внимателно масажирате слънчевия сплит и свода на ходилото вечер преди лягане.

Използвани източници

  • wikipedia.org
  • e-sante.fr
  • mamita-bg.com
  • bezsanie.com
  • sanus.bg
Още съдържание по темата
Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Екстракт-от-червена-детелина
Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

Куркумин-за-отслабване
Куркумин за отслабване
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow