Мандарина

Аристократичният плод на Далечния Изток

Мандарината е един от най-известните представители от семейството на цитрусите, познат още от древността. Представлява неголямо, вечнозелено субтропично плодово дърво с тъмнозелени, блестящи листа. Принадлежи към семейство Седефчеви (Rutaceae). На височина достига от 2,5-4 метра, но се среща и като храст. Има нежни и ухаещи цветове. Мандарината е с диаметър 5-8 см (плодовете са значително по-дребни от портокаловите), тежи между 60 до 140 грама, и  сферична, леко сплесната форма.

Мандарина

Плодът е многогнездна ягода със семена, с нежно, сочно, сладко-кисело месо, покрито с тънка оранжева кора. Използва се в прясно състояние и за преработка. От кората се получава етерично масло, което се използва в хранителната промишленост и парфюмерията. Мандарини се отглеждат в Китай, Япония, Южна Азия. Култивират се в бившия Съветски съюз, САЩ, Средиземноморието и др. В България може да се отглежда само в оранжерии или стайно. Като най-големи производители на мандарини в момента се сочат Испания, Алжир, Мароко, САЩ.

Произход на мандарината

Мандарината произхожда от Югоизточна Азия. Плодът е най-разпространен в Китай, Япония и Индия. Нарекли го така, защото само богатите мандарини (висши сановници) можели да си позволят да го слагат на своята трапеза. Мандарините идват в Европа през 18-ти век. Отначало ги отглеждали само в оранжерии, но скоро след това се появили в градините на Южна Франция и в Италия, а по късно и в други европейски страни с мек климат.

Мандарината има много разновидности. Както и портокалът, мандарината има хибриди, например: танжело (мандарина и грейпфрут) – значително по-едър и закръглен плод и леко горчив вкус; тангерин (tangerine - мандарина и портокал) - най-дребният сорт, наречен на името на мароканския град Танжер; мандарина сацума (Satsuma) – сладка мандарина без семки; каламандрин (мандарина и кумкват) – използвана главно за консервиране. Един от най-известните хибриди е клементина (clementine), създаден през 1902 година от френския свещеник и селекционер Клеман от кръстосването на мандарина и вид портокали.

Отглеждане и размножаване

Ще е полезно на тези от вас, които си отглеждат растения вкъщи, да знаят повече за мандарината. Все по-често можете да срещнете мандаринки на щандовете с листнодекоративни растения, някои дори имат и плодове.

Мандарината е непретенциозно светлолюбиво растение. През зимата й е необходима температура около 10-15°С. За предпочитане е помещението, в което се помещава, да е проветриво. По време на вегетационния период се полива обилно с мека вода със стайна температура. Мандарината изисква висока влажност, но трябва да се внимава да не се преовлажни почвата. През зимата поливането се разрежда, следи се само почвата да не пресъхне. През студения сезон не се нуждае от торене, но през лятото се подхран­ва всяка седмица.

Начините за размножаване на мандарината са чрез пресаждане (на пъпка през юли/август), с резници (дълги 8-10 см), с отвори (чрез поставяне на фунии с почва върху колцуваните клонки) и със семена (главно с декоративна цел).

У нас мандарината се отглежда като декоративно растение, което с тъмнозелените си плътни листа, ароматните цветчета и оранжеви плодове може да се превърне в атракцията на вашия дом.

Съдържание

В 100 г плод мандарина се съдържат: 0 – холестерол; 35 килокалории; 81,4 г вода; до 17 г захари (според сорта, но предимно фруктоза); 42 мг витамин С; 18 мг витамин А; 32 мг калций; 210 мг калий; малки количества В1, В2, РР и каротин. Като всички останали цитрусови плодове, мандарината е изключително богата на витамин С. Съдържа и така необходимия витамин А, нужен за имунната система и полезен за очите. Освен това наличието на бром помага на нервната система.

В кората на мандарината се намира и терпенът, който действа противотуморно, а също съдейства за потискане струпването на кръвни плочки, като по този начин помага да се предотврати образуването на съсиреци в кръвоносните съдове, свиването на бронхите и тяхната свръхчувствителност - така отслабва предразположението към астма и спазми на кръвоносните съдове. Мандарините са богати и на витамин D (предпазващ от рахит) и на витамин К, особено важен за еластичността на кръвоносните съдове.

В този плод не може да има нитрати - те не се съвместяват с лимонената киселина. Цитрусите се приемат за убиец на нитратите, поради силните им пречистващи свойства. Доказано е, че лимонената киселина, която се съдържа в тях, влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините. Това може да се използва като нова стъпка по пътя на здравословното хранене.

Съдържание на хранителните вещества в мандарините:

Продукт Килокалории Мазнини в г Белтъчини в г Въглехидрати в г
Мандарини – 100г 35 0 1 8

Приложение като лекарствено средство и ползи от мандариновия сок

Мандарината, поради богатия си запас от витамини, намира широко приложение като лекарствено средство. Препоръчва се при простудни заболявания през зимата. Много е полезна при храносмилателни смущения и липса на енергия в организма.

Последните научни изследвания показаха, че развитието на рака може да бъде повлияно от обикновена мандаринова кора. Неотдавна група учени откри, че когато проникне в раковите клетки, веществото Salvestrol Q40 се превръща в отрова и ги унищожава. Salvestrol 40 е разновидност на веществото, което се отделя от растенията за защита от вредни гъбички и насекоми. То бе открито в мандариновата кора, а също и в някои други плодове и зеленчуци (например в броколито и цветното зеле).

Мандариновата кора съдържа най-голямата концентрация от това вещество. При взаимодействие с някои ензими, съдържащи се в раковите клетки, то се превръща в отрова и става 20 пъти по-токсично. Засега това изследване е само в начален стадий, предстоят още много изследвания и тестове, за да се потвърди приложимостта на откритието, но то определено може да доведе до нов подход в лечението на рака на млечната жлеза, белия дроб, простатата и яйчниците и до нов механизъм на противодействие срещу рака чрез храненето.

Прясно изстисканите сокове от цитрусови плодове са богати на витамините С и Р, калий и фолиева киселина. Те повишават жизнения тонус, намаляват умората, укрепват кръвоносните съдове. Тези сокове са полезни при атеросколероза, хипертония, за профилактика на рака. Но ако имате язва на стомаха или дванадесетопръстника, хроничен гастрит или панкреатит, по-добре не пийте цитрусови сокове. Освен това не забравяйте, че соковете от грейпфрут и портокал може да влязат във взаимодействие с лекарствата, които приемате. Затова в периода, в който се вземат много препарати, е по-добре да се откажете от тях. Поради ниското му киселинно съдържание обаче сокът от мандарина е особено предпочитан от хора с чувствителен към киселините стомах.

Високото съдържание на витамин С определя профилактичното действие на този сок при хиповитаминоза (витаминен дефицит - патологично състояние, дължащо се на недостатъчен прием на витамини) и авитаминоза (пълна липса на даден витамин в организма). Мандариновият сок е диетична и лечебна напитка, която е еднакво полезна и за децата, и за възрастните. Сок от мандарини се дава дори и на бебета!

Редовната употреба на мандаринов сок може да ви избави от хелминтите (паразитни червеи; глисти), които понякога използват човешкия организъм като "великодушен гостоприемник". И сокът, и плодовете може да се прилагат при дизентерия.

Външното прилагане на сока помага срещу млечница - гъбички в устата (кандидоза), която се предизвиква от гъбичката "Кандида албиканс" и се развива по лигавицата на устната кухина, предизвиквайки гъбично възпаление. Среща се предимно у новородени, поради недоразвита имунна система, а също и при възрастни пациенти с имунен дефицит.

При висока температура на тялото сокът от мандарини утолява много добре жаждата. Мандарините се използват при лечението на астма и бронхити, при наличие на отоци. Пресните мандарини са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с разстройство.

Кората на мандарините е изключително полезна, което обяснява възможностите за широкото й приложение като лекарствено средство. Тя влиза в състава на смес от билки, която се прилага в медицината за повишаване на апетита и подобряване на храносмилането. Освен това отварата от изсушените кори на плода смекчава кашлицата и оказва отхрачващо действие при бронхит и трахеит. Отварата от корите спомага още за намаляване нивото на захарта в кръвта.

През зимата мандарините насищат организма с витамини. Те повишават апетита и подобряват обменните процеси.

Благодарение на фитонцидните си свойства мандарините оказват антимикробно действие и унищожават голяма част от бактериите във въздуха. Това е възможно, защото фитонцидите са вещества, които имат същия биологичен ефект като антибиотиците, но за разлика от тях са продукт на висши растения. По принцип фитонцидна активност проявяват различните части/органи на растенията, но по правило най-силна е при листата.

Мандарините се използват и като средство за спиране на кръвотечението (особено при обилни кръвотечения през климактериума). Полезни са при кожни заболявания, защото пресният мандаринов сок убива някои гъбички. За да излекувате кожата и ноктите си, ако са поразени от гъбички, трябва многократно да втривате в тях сок от плодовете или кората на мандарини.

Етерично масло от мандарина и аромотерапия 

Мандарината не отстъпва по нищо на останалите цитруси, а нейната кора е най-подходяща за приготвяне на етерични масла. Особено на почит е именно кората от мандарина, която в миналото е била лечебно средство срещу стомашни болки и липса на апетит. Етеричното масло, добито от плода, повишава настроението. Основна използваема част за производство на етерични масла обаче е кората на плодовете.

Влиянието на ароматите върху психическото и физическото състояние на човека е известно от древни времена. Първите достоверни сведения за извличането на етерични масла от растения са открити в шумерска клинописна глинена плочка, датирана към 5000-та година преди новата ера. Но за истински първооткриватели, широко ползващи ароматните екстракти от растения за въздействие върху тялото и душата се считат египтяните, които ги прилагали както за лечение и за омилостивяване на боговете, така и за мумифициране.

Ароматотерапията е индивидуална терапия. Едно и също масло може да окаже твърде различно действие върху различни хора. Затова е необходимо от няколко масла, които имат сродни показания, да се подбере онова, което всеки усеща като най-приятно.

Ако решите да използвате ароматотерапия с лечебни цели, трябва да се запознаете по-подробно със специализирана литература или да се консултирате с ароматерапевт.

Етерично масло от мандарина може да се използва в много случаи: това масло успокоява, дезинфекцира, активизира умствената дейност и повишава концентрацията на вниманието, тонизира и освежава; може да се прилага противоцелулитно, антисептично, противогрипно, терапевтично при стрии след бременност, като афродизиак, за подобряване на кръвообращението и стимулиране на имунната система, подобряване на апетита и храносмилането, противооточно, противогъбично, за пречистване на организма от токсини, за възпрепятстване натрупването на излишно тегло, дори и за освежаване на въздуха в помещенията.

Въпреки широкия спектър на възможни приложения, етеричното мандариново масло е противопоказно за епилептици, хипертоници, кърмачки, бременни и деца, както и за хора с индивидуална непоносимост към него. При продължително използване може да се стигне до еуфорични състояния, затова ползвайки го, трябва да подхождаме с нужната доза внимание.

С маслото от мандарина могат да се правят инхалации, ароматни вани и благоуханни масажи.

Здравословни рискове

Въпреки лечебните си свойства мандарините могат и съществено да навредят. Те могат да раздразнят бъбреците, лигавицата на стомаха и червата. Затова не се препоръчват при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрити с повишена киселинност на стомашния сок, при ентерити, колити и изострени чревни заболявания, а също така при холецистит, хепатит и остър нефрит.

Цитрусовите плодове, към които се отнасят и нашите любими мандаринки, може да дразнят устата, ако е разранена или има мехур в нея.

При поучване на британски зъболекари пък е доказано, че децата, които редовно пият плодови сокове (в т.ч. и сок от мандарина), страдат по-често от ерозивни увреждания на зъбите. Причината за това се крие в състава на соковете, които най-често съдържат известно количество захар и плодов екстракт, богат на плодови киселини. Именно тези две съставки, и най-вече изразената киселинност на сока, в най-голяма степен увреждат повърхността на зъба. От една страна захарта размеква повърхността на зъба, а киселината прониква навътре и допълнително разрушава неговата структура.

Всекидневната употреба на плодови сокове води до прогресивно изтъняване и разрушаване емайла на зъба. Точно това се наблюдава най-често при децата. Ето защо стоматолозите съветват да се намали приемът на плодови сокове сред децата и да се полагат по-усилени грижи за правилната зъбна хигиена. Това важи в пълна сила и за сока от мандарини, въпреки всичките му полезни качества.

Спорна е тезата дали мандарината е алерген - вещество с антигенни свойства, което има способността да предизвика алергична реакция в даден организъм, защото съдържа вещества, които от някои организми се възприемат като чужди и предизвикват специфичен имунен отговор, както и доколко трябва да се позволява на малките деца да прекаляват с консумацията й.

Употреба в кухнята, на нашата трапеза и в хранително-вкусовата промишленост

Мандарините се използват главно в суров вид за директна консумация или като съставки на плодови салати и десерти, често са и подходяща добавка към месни блюда. Те са интересен плод дори за аранжиране на кошници с цветя и други плодове, поради приятната им визия и ненатрапчивите размери.

Самият плод се използва за плодови салати в комбинация с други плодове и сметани, с мандарини се правят желирани кремове, сиропи, сладка. Включват се нерядко в плодови торти или за декорация на сладоледи и различни блюда с мини мандаринки.

Не толкова разпространено е приготвянето на ястия с участието на мандарини по нашите ширини, затова ще ви предложим една рецепта за свежа салата с мандарини.

Салата с мандарини

Ето и необходимите продукти за нея: 2 мандарини, 1 сочна ябълка, 20 г риба тон, 1 глава керевиз (целина), 1/4 от лимон, 1 супена лъжица майонеза, 1 лъжица английски сос (ползвайте готов, защото покупката на продукти за приготвянето на такова малко количество сос е сериозен разход), 2 гъби, 8 броя раци, 1 салата желе (аспик), черен пипер, сол, няколко по-големи сварени и чистени скариди.

Приготвяне: Половината парченца мандарини се подреждат в салатна чиния. Наряза­ните ябълки, сварените и изчистени раци, месото от останалите манда­рини и нарязаният керевиз, който е леко задушен в лимо­нов сок, се разбъркват с майонезата, рибата, черния пипер, англий­ския сос, щипка захар и сол на вкус. С тази смес се покриват наредените мандарини и върху тях се нареждат нарязани на ивици задушените гъби. Заливат се с желето (аспик). Така направената салата се гарнира със сварените скариди, овкусени с малко лимонов сок.

За да приготвите желето, използвайте 0.5 л бульон, в който сте варили скаридите, 50 г желатин, 1 белтък, малко парче морков, целина, магданоз, лук, черен пипер на зърна, дафинов лист, лимонов сок и сол. Първо оставяте зеленчуците да поврят в бульона. Накисвате желатина в малко студена вода и след малко го добавяте към врящия бульон и разбърквате. Разбивате белтъка с щипка сол, заливате с няколко лъжици хладък бульон, разбърквате отново и прибавяте към врящата смес. Разбърквате леко и намялявате огъня до минимум, така че да се избистри, без да ври. Прецеждате избистрения аспик през чиста марля, посолявате, подкиселявате на вкус и оставяте да изстине. Може да се подправи и с 2 лъжици бяло вино.

Ястията, които обработвате с аспик, трябва да бъдат съвсем студени. Заливайте ги със студен течен аспик няколко пъти, докато се покрият с тънък пласт. След всяко заливане, поставяйте ястието в хладилник или на хладно място, за да се втвърди аспикът.

Сокът от мандарини е най-полезно да се консумира веднага след като бъде приготвен, за да  се оползотворят всичките му полезни съставки – витамини, минерали и ценни вещества. С мандарини се приготвят различни алкохолни и безалкохолни коктейли в комбинация с други плодове, уиски, бяло вино, захар.

Изсушените мандарини също са много вкусни и достатъчно сладки, за да задоволят прищевките ви да си похапвате сладко, без да посягате към бонбони и шоколади.

По време на диета и при спортуващи

Мандарините са ценен диетичен продукт, който влияе благотворно на метаболитните процеси. За пазещите диета хора, които не са решили да изключат на 100% плодовете от дневното си меню, със своите 35 килокалории на 100 г, мандарината е идеален вариант за снабдяване с витамини, минерали, част от необходимите течности и утоляване на глада за нещо сладко.

При спортуващите пък мандарината е начин за възстановяване на загубената по време на тренировка вода, давайки и полезни вещества на организма.

Приложение в козметичната/парфюмерийната индустрия и приготвяне на козметика в домашни условия

Мандарината съдържа ароматно етерично масло, богато на минерални соли, плодови киселини, захари, витамини А, С и Е, които подхранват и подмладяват всеки тип кожа. Предлагаме ви следните лесни трикове според типа на вашата кожа:

  • Начин за подмладяване на кожата: след добро измиване и избърсване, кожата се натрива с мандаринен сок и се оставя да изсъхне.
  • При суха кожа: сокът на една мандарина се смесва с един разбит жълтък. Маската се намазва върху лицето, престоява 20-30 минути и се изплаква с хладка вода. Кожата става мека, сочна и розова.
  • При мазна кожа: към 2 суп. л. сок от плод на мандарина се прибавя 1 разбит на пяна белтък. Маската престоява 20 минути на лицето и се измива със студена вода. Кожата се обезмазнява, стяга се, порите се стесняват и бръчките се изглаждат.

На пазара за козметични продукти има голямо разнообразие от стоки с аромат и екстракт на мандарина – парфюми, дезодоранти, масла и млека за тяло, олио за масажи, интимни и душ гелове, маски и кремове за лице и ръце, шампоани и балсами, сапуни и други. Това е доказателство, че ароматът на мандарината е изключително разпространен и предпочитан заради своята свежест, сладост и ненатрапчивост!

Интересни факти и символика

Интересен факт е, че учени в Узбекистан са успели да съзадат дърво, което ражда портокали, мандарини и лимони. Този успех те постигнали, като поставили калеми от портокал и мандарина върху лимонов храст.

Символиката, която носи в себе си мандарината, се свързва с любовта, щастието, успеха, златото.
Мандариново дърво е символ на финансовия късмет. Поглъща лошата енергия и я преобразува. Има свойството да умножава придобитото. Символ е на богатство и благополучие и е знак за сполучлив брак и семейно щастие. Използва се като амулет за любов. Неслучайно китайската нова година се посреща с обсипани от плодове мандаринови дръвчета.

Защо да ядем мандарини?

Заради всичко полезно, което ни дават. Защото са плодове и са съставени предимно от вода и прости захари (фруктоза), а те лесно се усвояват. Защото са антиоксиданти и пречистват организма, внасяйки в него вода, минерали и витамини. Мандарините са лесно смилаема храна, която отива директно в тънките черва и едновременно с това ни зареждат с достатъчно енергия чрез лесно усвояемите прости захари.

И най-вече - защото са вкусни!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1